6 lépés az ipari robot megfelelő újrahasznosításához

A gyorsan változó gyártási üzletágban a műveletek jönnek és mennek. Mi van, ha a robot feladata elavulttá válik? Íme a helyes mód az újrahasznosításra.

A múltban a robotok munkája „egy életre szóló” volt. A tömeggyártás követelményei azt jelentették, hogy a robot nagy valószínűséggel örökké ugyanazt a műveletet fogja végezni. Még akkor is, ha egy másik termékcsaládra váltott, csak egy kicsit módosítja a robot programját, és ugyanazzal a művelettel folytatja, mint korábban.

A nagy keverékű, kis volumenű vagy kis szériás gyártásnál ez már nem feltétlenül igaz.

Természetesen meg kell próbálnia a robotot ugyanazt a műveletet végezni, amennyire csak lehetséges. De nagyon valószínű, hogy a robot működése szükségtelenné válik.

Az emberek attól tartanak, hogy a robotok elavulttá teszik a munkájukat.

Kell aggódnia, ha robotja „elveszíti a munkáját”?

Nem, ha újra tudja használni.

Könnyen áttehető egy robot?

A gyors válasz erre a kérdésre: Igen!

A robotok könnyen újrahasznosíthatók új feladatokra. Valójában ez a robotok egyik fő erőssége gyártási technológiaként – rendkívül rugalmasak.

Még akkor is, ha a robotcelláját sok egyedi építésű extrával szerelte fel, az alapul szolgáló robot továbbra is ugyanaz, amelyet először vásárolt. Ennek eredményeként ugyanaz a belső rugalmasság jellemzi, mint mindig.

Természetesen egyes robotok jobban hasznosíthatók, mint mások.

A raklapozó robotok például csak igazán palettázó feladatokra alkalmasak (bár előfordulhat, hogy megmunkáláshoz újra felhasználhatók)

A Delta robotok többnyire a pick-and-place feladatokra is alkalmasak.

Ennek ellenére, bármilyen robotja is van, nagyon lehetséges, hogy a termelésen belül más műveletre is átadhatja.

Ha van egy 6 Degree of Freedom (DoF) ipari robotja, lehetőségei gyakorlatilag végtelenek.

Miért érdemes újrahasznosítani egy robotot

Képzelje el, hogy a gyártósoron egy 6-DoF robot működik. Majdnem egy éve végzi feladatát – acélrudak ponthegesztését téglalap alakú rácsmá.

Egy napon új beszállítót talál, aki az Ön által kívánt alakra és méretre előhegesztett rudakat tud kínálni. Sőt, az anyagköltségeket, a robot teljesítményét és a pazarlást is figyelembe véve sokkal olcsóbban tudják kínálni a darabokat, mint amit korábban elérhetett.

Ideális esetben a robotot áthelyezheti egy új ponthegesztési feladatra. Ez nagyon gyorsan újraprogramozható, attól függően, hogy milyen módszert használ a robot programozására.

De mi van akkor, ha nincs más hegesztési feladata?

Talán eredetileg azért hozta be a robotot, mert a csapat egyetlen képzett hegesztője csak a rácshegesztési feladatot és alkalmanként egyszeri hegesztési feladatokat látta el. Most a rácshegesztési feladat megszűnt, idejük sokkal jobban telik más műveletekre. A rácsok voltak az egyetlen valódi jelölt a robothegesztésre.

A robotja néhány hónapig némán ül a műhely padlóján.

Nyilvánvalóvá válik, hogy csak por gyűlik.

Miután megbizonyosodott arról, hogy a robotnak nincsenek ponthegesztési feladatai, itt az ideje, hogy átgondolja-e a robotot egy új műveletre.

Ez a fajta helyzet bármely gyártási művelettel rendelkező vállalkozásnál előfordulhat.

6 lépés az ipari robot megfelelő újrahasznosításához

Íme a hat lépés, amelyet meg kell tennie, ha úgy döntött, hogy újra feladatot lát a munkanélküli robotjával:

1. Határozza meg, hogy a régi feladat valóban szükségtelen

Ahogy fentebb említettük, először győződjön meg arról, hogy a robot régi feladata valóban szükségtelen-e. Még a leggyorsabb robotok telepítése is időt vesz igénybe (általában hetek vagy hónapok).

Ne akarjon órákat eltölteni értékes idejéből csak arra, hogy rájöjjön, hogy mégis szüksége van arra a régi robothegesztő cellára.

2. Azonosítsa a lehetséges új feladatokat

Készítsen listát azokról a lehetséges feladatokról, amelyek alkalmasak lehetnek az automatizálásra.

A robotok kiválóan alkalmasak különféle műveletekre, beleértve a festést, a szedést és a 3D nyomtatást.

Ezután azonosítsa a legfontosabb feladatot vagy feladatokat, amelyeket meg szeretne próbálni automatizálni.

3. Készítsen szimulációt

Mielőtt a fizikai robot megérintésére gondolna, egy robotszimulátor segítségével készítsen virtuális modellt az új feladatról szoftverben.

A szimuláció sokkal gyorsabb, mint egy fizikai makett felállítása, és lehetővé teszi, hogy még azelőtt beazonosítsa, hogy a feladat megoldható-e a robottal, még mielőtt kivenné a villáskulcsot.

4. Próbálja ki a robotot az új szimulált feladatban

Töltse be robotmodelljét a szimulátorba, és próbálja ki a választott feladattal.

Ezen a ponton nem igyekszik a lehető legjobban optimalizálni az alkalmazást. Még csak most kap egy ötletet arról, hogy a feladat megfelel-e meglévő robotjának vagy sem.

5. Mérje fel, hogy a robot alkalmas-e

Döntse el, hogy a robot képes lesz-e elérni az új feladatot.

Ha nem, próbálja ki a feladatot néhány különböző robotmodellel, hogy megtudja, valóban az Ön robotjával van-e a probléma, vagy javítania kell a szimuláción. Ha a robot továbbra sem egyezik, próbálja ki a listán szereplő többi feladat egyikén.

Ha a robot alkalmas a választott feladatra, továbbléphet, és ténylegesen bevetheti.

6. Telepítse az új feladatot

Most itt az ideje, hogy befejezze a robotcella tervezését, optimalizálja, amennyire szükséges, és vegye ki a csavarkulcsot a robot mozgatásához.

Ez a szakasz az, ami időt vesz igénybe, de a legnehezebb munkát már elvégezte a robot programjának tervezésében és fejlesztésében.

Ha a robotszimulátor rendelkezik offline programozási lehetőséggel, akkor használhatja közvetlenül a robot programozására anélkül, hogy további programozást kellene végeznie.

Mi a teendő, ha a robot nem alkalmas semmilyen feladatra

Előfordulhat, hogy a robot nem alkalmas az Ön vállalkozásának bármely feladatára. Ebben az esetben két lehetőség közül választhat:

  1. Tárolja – Dönthet úgy, hogy „kivárja”, és meglátja, később jön-e megfelelő feladat. Tegyen egy automatikus emlékeztetőt a naptárába néhány hónapig, majd értékelje újra a helyzetet.
  2. Add el – Lehetőség van használt robotok eladására, és a kezdeti vásárlási költség egy részét megtéríteni, amelyet egy megfelelőbb robot vásárlására fordíthat. Néhány robotmárka (például az ABB és a KUKA) visszavásárolja Öntől a robotját, és vannak speciális robot-viszonteladók is.

A folyamat további előnye, hogy valószínűleg azonosított még néhány olyan feladatot a vállalkozásában, amelyeket automatizálhat, akár a régi robotjával, akár egy másikkal!