A mesterséges intelligencia felerősíti a kiberbiztonságot

A digitalizáció elterjedése és az internet egyre növekvő dominanciája felgyorsította a kiberbiztonság hatókörét. Bár a hagyományos adatvezérelt rendszerek korlátozott tárhelyet és ingadozó adatbázisokat használtak, jelenleg a felhő alapú és az alkalmazás alapú megoldások minden eszköz számára bármikor hozzáférhetnek az információkhoz. A mesterséges intelligencia oktatásával és a legjobb mesterséges intelligencia készségekkel rendelkező mesterséges intelligencia szakemberekre sok okból nagy a kereslet.

A különböző vállalatokat ért kibertámadások súlyosan érintették az általános működésüket. Az Online Trust Alliance szerint a kibertámadások száma már a duplájára nőtt az előző évi esetekhez képest. Az adatokból az is kiderült, hogy a kiberbûnözõk nagymértékben profitálnak ezekbõl a tevékenységekbõl, és 2018-ban több mint 2 millió kiberincidens történt, amelyek több mint 45 milliárd USD veszteséget okoztak.

Szinte minden szervezet pozíciójától és méretétől függetlenül hatalmas kibertámadások áldozatává válik, ha nincs biztosítva. Az olyan népszerű szervezeteket, mint a Maersk, az Uber, az Equifax, mind súlyosan érintették a kiberbiztonsági incidensek és támadások következményei. Az Accenture szerint a cégvezetők legalább 68%-a úgy nyilatkozott, hogy a kiberbiztonsági kockázataik egyre súlyosbodnak.

Az adatok felhalmozódásának megakadályozása, a biztonságos adatáramlás elkerülése vagy figyelmen kívül hagyása, a rosszindulatú programok és egyéb lehetséges fenyegetések elleni figyelem hiánya stb. hiábavalóvá teheti a vállalkozásokat.

A közelmúltban, 2021-ben mintegy 533 millió Facebook-felhasználó telefonszáma és személyes adatai szivárogtak ki az interneten. Kiderült, hogy a rendkívül érzékeny információkat manipulálják, és ez megnyitotta az utat a csalók előtt, hogy megtalálják a rendszeradatok manipulálásának módjait.

A vállalattól, méretétől és a műveletek típusától függően különböző típusú adatokra van szükség a kockázat kiszámításához. A kiberbiztonsági incidensek 95%-a emberi mulasztás eredménye – mondja a Cybint, a globális kiberoktatási vállalat. Ezért a kiskapuk azonosítása és a kiberbiztonsági gyakorlatok kidolgozása többé már nem az emberek teája.

Figyelembe véve a különféle iparágakban a kiberbiztonság által okozott előre nem látható kihívásokat, mesterséges intelligencia eszközök és technikák jelentek meg a kiberbiztonsághoz. Ez folyamatosan segíti az információbiztonságot és a mesterséges intelligencia csapatait, hogy minimalizálják a biztonsági rések kockázatát, és hatékonyan fokozzák működésük biztonságát.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás irányította a vállalkozások kiberbiztonságának kezeléséhez szükséges különféle eszközöket és technikákat. A hálózati fenyegetések azonosítására szolgáló mesterséges intelligencia, az e-mail figyelés, a víruskereső szoftverek, a felhasználói viselkedés modellezése, a mesterséges intelligencia fenyegetésazonosítása és -elemzése, valamint számos más módszer felhasználta az AI erejét a kiberbiztonság üzleti folyamatokba való beépítésére.

Az IBM becslése szerint az adatszivárgásból származó teljes pénzügyi teher több mint 3,8 millió USD. Ez az érték azonban egy szervezetre korlátozódik, és ha a vállalati vállalatokat figyelembe vesszük, ez az érték megduplázódhat vagy megháromszorozódhat.

Az adatvezérelt világnak különös figyelmet kell fordítania az azonosításra, elkülönítésre, integrációra és sok más technikára, amelyet az üzleti felhalmozott adatok kezelésére használnak. Mivel a mai műveletek nagymértékben függnek az internettől, szükséges az AI-technológiák alkalmazása a kiberbiztonság területén.

Az AI szerepe a kiberbiztonságban

  • A biztonsági megfelelés biztosítása

A Norton jelentése szerint az adatszivárgásból származó helyreállítás átlagos költsége legalább 3,86 millió USD. Ugyanebben a jelentésben az is szerepel, hogy a cégeknek átlagosan 196 napra van szükségük az adatsértések azonosításához. Éppen ezért a mesterséges intelligencia erősen ajánlott a folyamatokban rejlő fenyegetések és kockázatok ellen, gyorsan. A mesterséges intelligencia rendszerek által kifejlesztett betekintések csökkenthetik a válaszidőket, így a vállalatok biztosíthatják a biztonsági megfelelést.

  • Bonyolult kibertámadások észlelése

A mesterséges intelligencia időmegtakarítást jelent, és a lehetséges kibertámadások gondos észlelésével hatékonyabbá teszi a vállalkozások működését. Például az Energy Saving Trust egy neves szervezet az Egyesült Királyságban, amely arra törekszik, hogy 2050-re 80%-ra csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. E cél elérése érdekében a vállalat új kibervédelmi technológia után kutat. Ezenkívül meg kell védeni a kritikus eszközöket, az ügyfelek érzékeny adatait, a szellemi tulajdont stb. A vállalat által bevezetett mesterséges intelligencia rendszer óriási változásokat hozhat a működésben, ahol az AI automatikusan felismeri az anonim műveleteket, és valós idejű riasztásokat ad.

  • E-mail Rosszindulatú programok és spamszűrés

A Gmail szolgáltatásait milliók használják világszerte. A Gmail mesterséges intelligencia és gépi tanulási technikákat alkalmaz, hogy naponta több mint 100 millió spam e-mailt blokkoljon. Sok ilyen spam üzenet adathalász fenyegetésnek és számos egyéb lehetséges rosszindulatú programnak bizonyult, és a Google AI hatékonyan elemzi ezeket.

  • Anomáliák észlelése a hálózat biztonsága érdekében

Ezenkívül a bankszektorban mesterséges intelligencia-szállítók is találhatók, akik mesterséges intelligencia-szoftvert kínálnak a kiberbiztonsághoz az anomáliák észleléséhez és a hálózati biztonságot fenyegető veszélyek elemzéséhez. A szoftver a pénzintézetek és bankok számára is segítséget nyújthat a kiberbiztonsági fenyegetések észlelésében és kezelésében.

Röviden, a mesterséges intelligencia vezetője figyeli és elemzi a vállalkozások biztonságát, és a következő előnyökkel jár:

  • A biztonsági technológia hiányosságainak áthidalása
  • Biztonsági csapatok felépítése a következő generációhoz Vezessen be biztonsági kultúrát a cégek számára
  • Kezelje az ismétlődő és tömeges tranzakciókat
  • Előre jelezze és felszámolja a lehetséges veszélyeket
  • A megfelelőség ellenőrzése és biztosítása minden lépésnél

Tekerje fel

A kiberbiztonsági szakemberek körülbelül 61%-a nyilatkozott úgy, hogy a kiberbiztonsági csapata létszámhiányos. Ez a készséghiány óriási kihívást jelent, és 2021-ben mintegy 3,5 millió betöltetlen munkahelyet teremt majd. Az AI-ban jártas szakemberek elkezdték használni az AI-készségeket a vállalkozások kiberbiztonsági műveleteinek végrehajtására, ezért elengedhetetlen, hogy AI-tanúsítványokkal fejlesszék magukat. A mesterséges intelligencia oktatása segít abban, hogy elsajátítsa azokat a készségeket, amelyeket a különböző cégek megkövetelnek az AI-szakemberek felvételéhez.

A kiberbiztonsági mesterséges intelligencia becslések szerint 38,2 milliárd USD-t tesz ki 2026 végén, szemben a 2019-es 8,8 milliárd USD-vel, hatalmas, körülbelül 23,3 százalékos CAGR-rel. A mesterséges intelligencia készségeivel teljes körű munkafolyamatokat és biztonságvezérelt folyamatokat tanulhat meg, amelyek az üzleti folyamatok biztonságának kihasználásában szakértővé varázsolják Önt. Az AI-tanúsítványok segíthetnek a szakembereknek abban, hogy felfedezzék a szervezet kiberbiztonsági műveleteit, és a műveleteket a lehető legnagyobb biztonsági követelményeknek megfelelően indítsák el.