Ez a startup foglalkozik az építőipari szakképzettség hiányával

A betonacél gyártása szenved, és az építőipari ismeretek hiánya okozza a feszültséget. Az induló Rebartek azonban a munkaidő 90%-át képes csökkenteni ehhez a létfontosságú feladathoz.

Az építőipar a robotautomatizálás egyik növekvő lehetősége. Ma már az építkezés teljes életciklusa során számos szakaszban léteznek robotok, a teljes betonházak 3D-nyomtatására képes robotoktól az épületeket önállóan lebontó robotokig.

Bár az automatizálás növekszik, az építőipar továbbra is a szakképzett munkaerő hiányától szenved néhány kulcsfontosságú területen. Az egyik ilyen hiányosság az acél betonacél gyártása.

A Rebartek nevű norvég startup mindezen változtatni kíván a RoboDK-val hajtott betonacél gyártási folyamatával.

Betonacélgyártás: robotokért kiáltó folyamat

Szakképzettséghiány (más néven készséghiány) akkor jelentkezik, ha a szélesebb munkaerőpiacon nincs elég képzett ember az iparág bizonyos pozícióinak betöltésére. Az építőipar tele van velük. Például egy 2016-os, az Egyesült Államok egyik megyéjére vonatkozó tanulmány szerint 41 építőipari állásból 38-ban volt hiányosság a készségekben, ami a kulcspozíciók betöltéséhez szükséges készségekkel rendelkező diplomások hiánya miatt alakult ki.

A „vasalás” sok modern épület létfontosságú eleme. Acélrudakból vagy hálóból áll, amelyet a betonhoz adnak a szerkezet szilárdságának javítása érdekében. A beton nagyon erős nyomóerő hatására, de húzófeszültség hatására megreped. A betonacél növeli a szükséges szakítószilárdságot.

A betonacél gyártása továbbra is többnyire kézi folyamat. A Rebartek szerint a betonacélgyártás 99%-a kézzel történik. Ez különösen nagy probléma, mivel világszerte hiány van betonacél munkásokból. Egy 2013-as tanulmányukban a Ball State Egyetem kutatói azt találták, hogy a vas- és betonacél munkások megerősítése az építőiparban mindössze 3 év alatt az 5 legmagasabb béremelés egyikét kapta. Az ilyen béremelések gyakran a szakképzettség hiányának jelei, mivel a vállalkozásoknak emelniük kell a nehezen betölthető állások bérét.

A robotok egyre jobb megoldást jelentenek a készséghiányok pótlására. Pontosan ez az, amit a Rebartek startup célja elérni.

Ismerje meg Rebarteket

Max Trommer, a Rebartek vezérigazgatója lenyűgöző tapasztalattal rendelkezik az építőiparban. Ő mondta nekünk:

„Az elmúlt 15 évben építkezéseken dolgozom. Legutóbbi projektemnél, egy nagyobb hídépítésnél, kézzel készítettünk előre betonvas ketreceket. Feltettem magamnak a kérdést, használhatunk-e ehhez robotokat?

A Rebartek ipari robotokat használ rövid határidővel kiváló minőségű betonacél ketrecek gyártásához. Ez az automatizált megközelítés nagymértékben méretezhető. A Rebartek szerint ők az első cég a világon, amely ezt megteszi.

Egy új technológiát azonban egy jól bevált feladathoz hozni nem mindig könnyű. Az új robotizált megoldások gyakran úttörő gondolkodásmódot igényelnek. Szerencsére Trommernek rengeteg tapasztalata van.

A Rebartek megalapítása előtt Max Trommer számára nem volt ismeretlen az új technológiák bevezetése az építőiparban. Már fejlesztett webalkalmazásokat az útépítési projektek munkafolyamatának javítására, és új projektmenedzsment szoftvereket vezetett be a már működő építőipari vállalkozások számára.

Trommer csapatával azt reméli, hogy robotmegoldása hullámokat fog kelteni a betonacélgyártásban.

Hogyan használja a Rebartek a RoboDK-t?

Trommer elmagyarázta nekünk az egész folyamatot:

„A nyersanyagokat egyenes ~12 m hosszú rúdként vagy tekercsre feltekercselt betonacélként szállítjuk. Először minden betonacél egy hajlítógépbe kerül, amely kiegyenesíti, meghajlítja és a megadott formákra vágja. Ezután a robotok ezeket előre összeszerelik „ketrecekbe”.

A csapat megoldása két KUKA manipulátorra épül. Az egyik robot hegesztőszerszámot használ, a másik pedig egyedi markolattal rendelkezik.

A robotok által végrehajtott két feladat a következő:

  1. Fog és rak — A megfogó robot felveszi az egyes hosszúságú betonacélokat, és a tartókeretbe helyezi. Ebben a videóban például rövid betonacélt használnak, és négyzet alakú rácsmintává hegesztik. Amikor a hegesztés befejeződött, a robot felveszi a ketrecet a megfogó tetején található egyedi tartozék segítségével.
  2. Hegesztés — A másik robot egy hegesztőszerszámot használ a betonacél darabjainak összekapcsolására. Amint azt egy korábbi cikkünkben tárgyaltuk, a robothegesztésnek van néhány nagy előnye a hagyományos hegesztéssel szemben, és könnyebben megvalósítható, mint sokan gondolják.

A két robot párhuzamosan dolgozik előregyártott betonacél ketrecek potenciálisan folyamatos teljesítményét egyenletes hegesztési minőséggel. A csapat személyre szabhatja a ketrec kialakítását is, hogy megfeleljen ügyfeleik igényeinek, és az ügyfelek igényeihez szabott munkafolyamatot alkalmazzon.

Az előnyök, amint Trommer elmagyarázta nekünk, óriásiak:

“Tesztjeink azt mutatják, hogy a ketrecbe helyezés 90%-os munkát és időt takarít meg a helyszínen, összehasonlítva a kritikus úton történő helyszíni telepítéssel.”

A RoboDK segítségével a csapat könnyen programozta robotjaikat, hogy zökkenőmentesen működjenek együtt. Offline programozása azt jelenti, hogy kis szériás projekteket tudnak megbirkózni, ami tipikus kihívás az építőiparban.

A 3 legfontosabb ok, amiért Rebartek a RoboDK-t választotta

Mi volt az, ami miatt a RoboDK a legjobb választás a Rebartek számára? Az egyik döntő tényező a robotmodellekből álló kiterjedt könyvtár volt

Trommer azt mondta nekünk:

„A RoboDK lehetővé tette számunkra, hogy először szimuláljuk a folyamatot anélkül, hogy drága hardverbe vagy szoftverbe fektetnénk be. Jó felhasználói felülettel is rendelkezik.”

A csapat fő oka a RoboDK választásának:

  1. Könnyű megtanulni — Úgy gondoljuk, hogy a RoboDK az egyik legkönnyebben megtanulható offline programozási megoldás, és úgy tűnik, a Rebartek egyetért velünk. Úgy gondolták, hogy a dokumentációnk elég jó; segített nekik abban, hogy könnyen elinduljanak és működjenek (adottak is néhány támpontot, hogy még tovább fejleszthessük, amit mindig nagyra értékelünk. Ha van saját javaslata, tudassa velünk a fórumon.)
  2. Óriási rugalmassággal rendelkezik az API-n keresztül — A RoboDK API hatalmas rugalmasságot tesz lehetővé a robotprojektekben. Bár sok felhasználónk ragaszkodik a grafikus felületéhez, csak az API-val való programozás megkezdésekor ismerheti meg a RoboDK valódi erejét. A Rebartek nagy tervei vannak a megoldásukkal kapcsolatban, ezért ez létfontosságú volt.
  3. Gyári agnosztikus — Sok offline programozási megoldással ellentétben a RoboDK nem kötődik egyetlen robotgyártóhoz sem. Ez nagy előnyt jelentett a Rebartek számára, mivel lehetővé tette számukra, hogy megfelelően felmérhessék a megoldásukat egy UR robottal, mielőtt két nagy KUKA robotba ruháztak be. További információért olvassa el cikkünket: Működik-e az offline programozás a robotommal?

Mi következik a Rebartek számára?

Max Trommernek és csapatának már nagyon ígéretes üzleti modellje van. Itt azonban nem állnak meg.

A Rebartek nagy tervei vannak a jövővel kapcsolatban. Ő mondta nekünk:

„Az a víziónk, hogy teljesen automatizáljuk a betonacél előregyártási folyamatát a telephelyen kívül. Ehhez fejlesztjük a mesterséges intelligenciát. Most, hogy ellenőriztük a koncepciót, a RoboDK API lehetővé teszi programozási folyamataink automatizálását.”

Az AI-alapú automatizálás a betonacélgyártás jövője? A Rebartek mindent megtesz ennek érdekében. Sőt segíthetnek a készséghiány megszüntetésében is.