Hogyan készít Hollywood lenyűgöző kellékeket robotmarással

A robotmarás nem csak a gyártóknak való. A filmiparnak is segít lenyűgöző kellékek és félelmetes animatronika készítésében.

Láttad az első Jurassic Park filmet 1993-ból? Emlékszel a T-Rexre? Ha igen, akkor értékelni fogja azt a lenyűgöző hatást, amelyet hatalmas, fizikai kellékek hozhatnak létre.

A T-Rex óriási jelenléte a képernyőn olyan félelmet váltott ki, amelyet a modern filmszörnyeknél ritkán tapasztalunk. És jó oka van annak, hogy annyira valósághű volt a mai számítógéppel generáltakhoz képest – ez egy óriási animatronikus báb volt, amelyet egy speciális effektusok művészeiből álló csapat teljes egészében kézzel épített.

A kellékek és az animatronika a filmes és színházi gyártás sarokkövei. Sokan azt gondolják, hogy a CGI (Computer Generated Imagery) megszabadult a fizikai effektusok szükségességétől. Iparági szakértők szerint azonban a filmiparban valójában megnő a kereslet a fizikai effektusok iránt. A filmkészítők rájöttek, hogy a fizikai kellékek valósághűbbek.

A robotmarás az egyik módja annak, hogy a kelléképítők versenyképesek maradjanak. Gyorsabb, egyszerűbb és pontosabb, mint kézzel építeni a kellékeket.

Nézzük meg, hogyan használja a filmipar a robotmarást, hogy kellékeiket teljesen új szintre emelje.

A robotmarás felemelkedése a kellékgyártásban

Egy közelmúltbeli cikkben a The Stage magazin (a színházi ipar kereskedelmi kiadványa) feltette a kérdést: „Díszletek, díszletek és kellékek – a robotok a válasz?” A válasz egyre inkább az „Igen!”

A szponzorált cikk a CNC Robotics Ltd.-ről, egy robot-megmunkálásra szakosodott robotintegrátorról szól. Ebben elmagyarázzák, hogyan indították el a vállalkozást 2004-ben, színházi díszletkészítéssel. Négy évvel később robotmaró rendszert fejlesztettek ki a termelés növelésére. Hamarosan a robotmegmunkálás teljesen átvette a kézi halmazkészítési műveleteiket.

A támasztéképítés hagyományosan hosszú és költséges folyamat. Valahányszor meglátsz egy lenyűgöző kelléket egy filmben, biztos lehetsz benne, hogy valaki nagyon sokat dolgozott azért, hogy elkészítse. Kiderült, hogy a robotmarás sokkal hatékonyabb módja a nagy, pontos kellékek előállításának.

Vannak azonban, akik attól tartanak, hogy a robotok a szakképzett kelléképítők végét jelenthetik. A cikk kifejti, hogy ez biztosan nem így van. Messze van tőle! A robotgépes megmunkálás lehetővé teszi a csapat számára, hogy a művészi munkára összpontosítson, és eltávolodjon a nagy teherbírású kellékek építésének nehéz munkáitól.

Hogyan készültek hagyományosan kellékek és animatronikák

Hogy képet kapjunk a kellékek elkészítésével járó munkáról, nézzük meg, hogy hagyományosan milyen nagy méretű filmeffektusokat készítettek.

A legösszetettebb kellékek szinte biztosan az animatronika. Tehát az animatronikus T-Rex példáját fogom használni az eredeti Jurassic Park filmből. Sok időt vett igénybe az elkészítése – a bőr textúrájának formálása 16 hétig tartott.

Az animatronikus dinoszaurusz elkészítéséhez három fő szakasz szükséges:

 1. A dinoszaurusz megjelenésének és mechanikájának kezdeti tervei.
 2. A báb külső bőrének felépítése, amely megteremti a dinoszaurusz végső megjelenését.
 3. A báb belső mechanikájának felépítése és irányítása, ami mozgásba hozza.

A robotmarás a második szakaszban a leghasznosabb – a külső héj építésekor –, ezért erre a szakaszra fogunk összpontosítani. Természetesen amikor a Jurassic Parkot 1993-ban elkészítették, még nem volt robotmarás, így mindent kézzel csináltak.

Íme a lépések, amelyeket a Stan Winston Studio csapata megtett az ikonikus T-Rex külső bőrének elkészítéséhez:

 1. Faragd meg a dinoszaurusz kicsiny (1/5 méretarányú) modelljét agyagból.
 2. Vágja a modellt kis függőleges szeletekre.
 3. Íróvetítővel vetítse ki az egyes szeletek alakját egy rétegelt lemezre 5-szörös nagyítással, majd vágja ki a teljes méretű faszeleteket.
 4. Építs egy teljes méretű fém armatúrát, és rendezd el rajta a szeleteket, hogy megkapd a dinoszaurusz alapformáját.
 5. Fedjük le csirkehuzallal és üvegszálas bőrrel, majd fedjük le agyaggal.
 6. Faragja a bőr textúráját a teljes méretű dinoszaurusz agyagjába.
 7. Fessen epoxit az agyagra, hogy negatív penészt képezzen a bőr textúráján.
 8. Távolítsa el a formát, és használja a báb latexbőrének elkészítéséhez (a Stan Winston Studios cikkében leírtak szerint)

Amint látja, ez egy meglehetősen bonyolult folyamat!

De ha közelebbről megvizsgálja ezeket a lépéseket, láthatja, hogy a 2-6. lépések alapvetően egyetlen folyamatot írnak le: „másolja át a kis agyagmodellt egy teljes méretű modellre”.

Biztosan van erre egy egyszerűbb mód is!

Van egy egyszerűbb módszer: robotmarás.

Hogyan készülnek kellékek és animatronikák robotmarással

Gyorsan előre 7 év (2000-ig), a Jurassic Park 3 pedig a következő évben készült. Az eredeti T-Rexnél is nagyobb animatronikus dinoszaurusz, a Spinosaur volt benne.

Spinosaur stl

A gyors prototípusgyártás fejlődésének köszönhetően a Stan Winston Studios csapata most egy új technológiával állt a rendelkezésére. CNC marással a felére csökkentették a szoborkészítés idejét.

Ahelyett, hogy kézzel másolták volna le a szobrot, ahogy korábban tették, a fenti 2-6. lépést a következő lépésekkel helyettesítették:

 1. Szkennelje be a kisméretű (1/5 méretarányú) modellt egy számítógépbe.
 2. A teljes méretű modell gyors prototípusa habtömbökké CNC marással.
 3. Kézzel faragjon finomabb bőrrészleteket a habba.

2001-ben a marási technológia nem volt olyan pontos, mint most. A habszivacs modellek meglehetősen durvák voltak, így elég sok kézi szobrászatot igényeltek a felületi textúra javításához.

A modern robotmarással azonban hatalmas modellek készíthetők nagyon nagy részletességgel.

Számos nagy animatronika található az új Jurassic World 2 filmben (amely több gyakorlati effektust tartalmaz, mint az előző filmben). Hajlandó vagyok fogadni, hogy robotmarással faragták, és sokkal kevesebb kézi szobrászatot igényeltek, mint a 2001-es spinosaurusz.

Robot marással készíthető kellékek

A robotmarást nem csak animatronikára használják. A hab kellékek sok különböző filmben szerepelnek. Példák:

 • Formák formákhozahogy az animatronikus spinosaurusz esetében is történt.
 • Építészet. Az oszlopok, téglák és egyéb építészeti elemek gyakran faragott habtömbökből készülnek, amelyeket azután festenek.
 • Szobrok. A filmek szobrai gyakran faragott, festett habszivacsból készülnek. Sokkal gyorsabb és olcsóbb szobrot faragni marórobottal, mint hagyományos módon elkészíteni.
 • Történelmi leletek. Fegyverek, kövületek, romok. Nevezd meg, habból is készülhet.

Gyakorlatilag bármilyen támasz készülhet őrölt habból. Bár egyes kellékek még mindig hagyományos módon (kézzel) készülnek, a robotmarás minden bizonnyal felfelé ível.