Hogyan oldja meg az ellenőrzési szűk keresztmetszetet egy robot segítségével

A robotok nagyszerű módszert jelentenek az „ellenőrzési szűk keresztmetszet” leküzdésére. De milyen ellenőrzési feladatokat kell adni egy robotnak? Íme 5 lépés az első robot metrológiai feladathoz való telepítéséhez.

Tegyük fel, hogy úgy döntött, hogy robotot szeretne hozzáadni az ellenőrzési folyamathoz.

Hogyan kezdheti el a robotok bevezetését a folyamatokban?

Ebben a cikkben végigmegyünk az 5 lépésen, amelyek segítségével megoldható egy ellenőrzési szűk keresztmetszet a robotikával.

1. Kezdje kicsivel

Dönthet úgy, hogy nagyot fektet egy teljesen automatizált ellenőrző cellába. Sok hónapot és pénzhegyeket költhetne a valaha látott leglenyűgözőbb ellenőrző cella integrálására… de ez nem lenne jó ötlet.

A robotok telepítésének legjobb módja – akár ellenőrzésről van szó, akár nem –, ha kicsiben kezdjük.

Amikor végigmegy a következő lépéseken, késztetést érezhet arra, hogy egyszerre több feladattal foglalkozzon, miközben azon dolgozik, hogy hol lehetne javítani. Ha lehetséges a feladatok kombinálása, akkor ez rendben is lehet. Ha azonban azon kapja magát, hogy „szerzünk egy robotot erre a feladatra, akkor egy másikat erre a feladatra stb.”, emlékeztesse magát: Kezdje kicsivel.

Válasszon ki egy ellenőrzési feladatot, és végezze el jól.

2. Sorolja fel a lehetséges szűk keresztmetszeti feladatokat

A legtöbb megtérülést akkor éri el, ha a robotot szűk keresztmetszeti feladatra alkalmazza.

Egy folyamat szűk keresztmetszete a lánc egyetlen láncszeme, amely korlátozza a teljes folyamat kapacitását. Ellenőrzés esetén ez az egyetlen feladat, amely felelős a teljes ellenőrzés elhalasztásáért.

Egyszerre csak egy szűk keresztmetszet lehet. Azonban számos lehetséges szűk keresztmetszeti feladat lesz, pl.: a mérnöki modellek előkészítése az ellenőrző szoftverbe történő importáláshoz; az ellenőrző szonda fizikai futtatása a gyártott termékek felett; termékek betöltése minőségvizsgáló gépbe; stb.

A lehetséges szűk keresztmetszetek jelei a következők:

  • áteresztőképesség – Tekintse meg az egész ellenőrzés teljesítményét. Mely feladatok korlátozzák a teljes átviteli sebességet?
  • Felhalmozás – Felhalmozódnak a termékek egy adott ellenőrzési feladat előtt?
  • Kapacitás – Egy ellenőrzési feladat teljesen „ki van-e végezve” (azaz folyamatosan fut, vagy a mérnökök szinte teljes idejükben ezt az egy feladatot végzik)?
  • Várakozási idő – Sokat várnak a termékek az ellenőrzés egy bizonyos szakaszában?

Sorolja fel az összes lehetséges szűk keresztmetszeti feladatot az ellenőrzési folyamatban.

Valószínűleg egy robot nem lesz képes az összes feladatot elvégezni, de mindenképpen sorolja fel őket.

3. Határozza meg az igazi szűk keresztmetszetet

Miután megvan a potenciális szűk keresztmetszetek listája, próbálja meg azonosítani, melyik az „igazi szűk keresztmetszet”. Ne feledje, hogy egyszerre csak egy szűk keresztmetszet van.

Ha meg tudja oldani a szűk keresztmetszeti feladatot egy robottal, javíthatja a teljes ellenőrzési folyamat teljesítményét.

A valódi szűk keresztmetszet azonosításának kulcsa a kapacitás vizsgálata. Melyik ellenőrzési feladat van folyamatosan maximálva? Más szóval, melyik feladatra haladta meg az igény a kapacitást?

Ezt bonyolultabb kidolgozni egy ellenőrzési feladatnál, mint például egy gyártási feladatnál. Gyakran az összes ellenőrzési feladatot ugyanazok a mérnökök hajtják végre, így nehezebb megítélni egy-egy feladat kapacitását. Ellenőrző mérnökei azonban valószínűleg intuitív módon felismerik, hogy melyik feladat tart fenn minden mást.

4. Válassza ki a robotfeladatát

Ha felismerte valódi szűk keresztmetszetét, gondolja át, hogyan oldhatja meg azt egy robot segítségével.

Kétféleképpen lehet egy robotot ilyen módon használni:

  1. Telepítse a robotot magához a szűk keresztmetszethez — Ebben az esetben a robotja a feladat kapacitásának javításával segít. Például, ha a szűk keresztmetszet egy ellenőrző szondát futtat a termékek felett, a robot elvégzi ezt az ellenőrzési feladatot.
  2. Szabadítson fel időt a mérnökök számára a szűk keresztmetszet leküzdésére – Ebben az esetben a robot maga nem tudja megvalósítani a szűk keresztmetszeti feladatot; például ha a szűk keresztmetszeti feladat a minőségellenőrző szoftverben lévő ellenőrzési adatok elemzése. Képzelje el azonban, hogy egy ellenőrző mérnök idejének 40%-át egy CMM gép be- és kirakodásával tölti. Ezt a feladatot a robot kaphatja meg, hogy a mérnök több időt tölthessen a szűk keresztmetszeten.

Olyan feladatot szeretne kiválasztani, amely az alábbi tulajdonságok közül a lehető legtöbbet tartalmazza:

  • Nem igényel sok új technológiai befektetést – Ha a feladat sok új technológiát igényel, ez nem a legjobb választás az első robotikus telepítéshez. Ahol lehetséges, próbálja meg a meglévő ellenőrzési technológiáját integrálni a robotba.
  • Valós változást fog okozni a termelékenységben – Biztosíthatja, hogy a robot javítani fogja a termelékenységét, ha megoldja a szűk keresztmetszetet.
  • Ez egy meglévő manuális feladat – A robot telepítése egyszerűbb lesz, ha egyszerűen lecserél egy meglévő kézi feladatot. Ez parancsikont biztosít az ellenőrző mérnökök meglévő tudásának és szakértelmének felhasználásával. Természetesen egy teljesen új ellenőrzési feladathoz is lehet robotot használni, de ez több munkát igényel.
  • Nem igényel sok integrációt – Minél gyorsabban tudja elindítani az automatizált ellenőrzési feladatot, annál gyorsabban megtérül a befektetés. Az olyan eszközök használatával, mint a RoboDK, időt takaríthat meg az integrációhoz, és valódi előnyt jelenthet.

5. Kalibrálás és programozás

A pontosság létfontosságú számos ellenőrzési feladatnál. A pontosság kulcsa a jó kalibrálás. Tekintse meg robotkalibrációs oldalunkat a RoboDK-val történő kalibrálás részleteiért. Nem minden feladathoz van szükség ilyen szintű kalibrációra. Ha a feladat nem, akkor is el kell végeznie egy alapvető szerszámkalibrációt.

Ha készen áll, már programozhatja a robotot a feladatra. Ennek pontos lépései az alkalmazástól függően változnak.

Ne felejtse el megnézni a Példák oldalunkat, ahol bemutatja, hogyan hajthat végre számos gyakori feladatot a RoboDK segítségével. Amikor ezeket a példákat nézi, ne feledje, hogy a feladat neve eltérhet az ellenőrzési feladattól, bár a robot művelete ugyanaz lesz. Például egy ellenőrző szondával végzett szkennelési feladat szinte teljesen megegyezik a festési vagy megmunkálási feladattal.