Jön a GPT-4! Előrejelzések és előnyök, amelyeket tudnia kell

A ChatGPT olyan nagy pillanatot él át, mint a Netscape, az iPhone vagy az AWS elindításakor. Új paradigmát állít fel, és játékmódosító alkalmazásokat indít az iparágakban. Egyesek azt is mondhatják, hogy ez a jelenlegi generáció legnagyobb technológiai előrelépése.

De képzeld csak? Még mindig csak a ChatGPT korai iterációinak vagyunk szemtanúi!

A ChatGPT a GPT-3.5 nevű nagy nyelvi modellre épül. Ez egy GPT-3-ból finomhangolt modell, amely általános célú chatbot létrehozására szolgál.

Míg a ChatGPT válasza nem volt más, mint szenzációs, két hónap alatt több mint 100 millió felhasználóval, néhány dolog javítható az optimalizálás, a pontosság és a biztonsági összehangolás terén.

Tudjon meg többet a ChatGPT használatáról, és tekintse meg a 150 ChatGPT-üzenetünket, amelyeket egyszerűen másolhat be, hogy őrült tartalmat generáljon.

Itt jön képbe a GPT-4. Ebben a blogban megosztjuk, mit várhatunk a GPT-4-től, és tovább kutatjuk a lehetséges funkcionalitását és jövőbeli irányait.

Mi az a GPT-4?

A GPT-4 a Generative Pre-train Transformer vagy GPT eszköz negyedik verziója. A GPT-4 várhatóan hatalmas ugrást tesz a teljesítményben és az AI-igazításban, miközben csak szöveges eszköz marad.

A Sam Altman által készített OpenAI csak szöveges megközelítést alkalmaz a GPT-4 esetében, mert a GPT-3.5-nél és a DALL-E 2-nél jobb multimodális eszközt hihetetlenül nehéz feltörni a közeljövőben. Arra számíthatunk, hogy a GPT-4 gazdagabb chatbot-élményt biztosít, amely közelebb áll az emberszerű megértés eléréséhez.

Miért játékváltó a GPT-4?

A GPT evolúciójában minden modell bevezetett valami újat, legyen szó a GPT-2 feladatmeghatározásáról vagy a GPT-3 kontextuson belüli tanulásáról. Különböző ugrásokat láthatunk a GPT-4 egyedi jellemzőit illetően. De amire számíthatunk, az az általános hatékonyság és biztonság javulása. A következőképpen érhető el:

A hangsúly az optimalizálás felé tolódik el

Lehet, hogy látta a következő képet, amely a GPT-3 és a GPT-4 modell paramétereinek számát hasonlítja össze. A közelmúltban az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a Strictly VC-nek adott interjújában lezárta ezt a pletykát, és „teljes baromságnak” nevezte.

GPT-3 vs GPT-4

A GPT-4 esetében nem az a hangsúly, hogy mekkora lesz a nyelvi modell a GPT-3-hoz képest. De inkább az áram optimalizálására helyeződik a hangsúly. Ennek főként az az oka, hogy a GPT-3-at csak egyszer betanították kisebb pontossággal.

Tehát a GPT-4 esetében a képzés kiterjedtebb lesz számos hiperparaméteren keresztül. Ennek eredményeként a GPT-4-nek több választási lehetősége vagy bemenete lesz, és összetett feladatokat is képes megbirkózni.

Jobb igazodás az emberi értékekhez

Több tucat filmet láttunk már, ahol egy mesterséges intelligencia-gép szélhámos lesz, és célja, hogy átvegye az uralmat az emberi világ felett. A filmekben az olyan hősök, mint a Terminátor, segíthetnek az embereknek, és boldog véget érünk.

De a valóságban nem ez a helyzet. Ahogy a mesterséges intelligencia modellek egyre fejlettebbek, miközben hozzák meg a döntéseinket, kiemelten fontos, hogy a mesterséges intelligencia biztonságát elsődleges prioritásként kezeljük. Ez azt jelenti, hogy javítani kell a mesterséges intelligenciát az emberi értékekkel.

Amikor egy mesterséges intelligencia érzelmi hányadost alakít ki, meg tudja különböztetni a jót a rossztól, és elfogultság nélkül hoz döntéseket. Ez kihívást jelent, mert a betanítási adatok torzított képet mutathatnak, és az AI-modell egyszerűen leképezi a megfigyeléseit az eredményre.

A GPT-4-nek köszönhetően a mesterséges intelligencia igazításában javulást fogunk látni, ami a csak szöveges modellt jobb emberi ítélőképességűvé teszi. De még hosszú utat kell megtennie a valódi igazodás eléréséhez.

A felszólítások jobb önértékelése

A ChatGPT használatakor az eredmények nagymértékben változnak, ha a promptból hiányoznak a megfelelő részletek. Tehát bizonyos szakértelemre van szükség ahhoz, hogy a felhasználó úgy tudja megtervezni az utasításokat, hogy a lehető legnagyobb értéket vonja ki a GPT-modellből.

A GPT-4 segítségével robusztusabb lesz a felszólítások megértésében. Még akkor is, ha a promptok nem tökéletesek vagy hibákat tartalmaznak, a modell továbbra is pontosan tudja megadni a szükséges kimeneteket, sok ismétlés nélkül.

A számítási költségek változatlanok maradnak

Eddig az OpenAI ritka modelleket használ, amelyek lehetővé teszik a nagy nyelvi modellek méretezését anélkül, hogy drasztikusan megnövelnék a számítási követelményeket. Mivel a GPT-4-gyel nem bővíti a modelljét, a továbbiakban nem fog ritka modelleket használni.

Ehelyett a GPT-4 sűrűbb nyelvi modelleken fog alapulni. Ez azt jelenti, hogy a chatbot válaszai pontosabbak lesznek. És jobban megérti a felhasználó viselkedését és preferenciáit.

Mire képes a GPT-4?

A GPT-4 modell számos természetes nyelvi feldolgozási (NLP) feladatot képes megoldani nagyobb hatékonysággal és pontossággal, mint a korábbi modellek. Néhányat az alábbiakban közölünk:

Szöveg generálása

A GPT-4 egyik gyakori alkalmazása az emberszerűnek tűnő szöveg létrehozása lesz. Különféle célokra használhatja, például tartalmat hozhat létre közösségi médiához, blogokhoz és webhelyekhez. Ez sok vállalkozás számára változást jelentene, mivel a tartalom méretezése néhány mondatnyira van.

Hosszú formátumú szövegösszegzés

Az összegzés alapvető NLP-feladat. De ezt a korábbi GPT modellek nem tették hatékonyan. Vagy lemaradt a fontos információkról ugyanazon mondatok ismétlésével, vagy teljesen pontatlan információkat produkált. Ez várhatóan jelentősen javulni fog a GPT-4-gyel.

Kérdések megválaszolása

A GPT-4 kiváló támogató rendszer lehet. Oktatóként működhet a hallgatók számára, hogy barátságosan tanuljanak egy tantárgyról. Vagy chatbotként is működhet, amelyet arra terveztek, hogy tökéletesen válaszoljon az ügyfelek kérdéseire.

Egyéb lehetséges felhasználások

A GPT-4 sok más feladatban is jól jöhet, például szövegkiegészítésben, szövegosztályozásban és nyelvi fordításban. Ahogy a modell egyre fejlettebbé válik, egyre fejlettebb alkalmazásokat láthatunk, amelyeket a vezető vállalkozások széles körben alkalmazhatnak.

Ismerje meg a ChatGPT összes használati esetét a GPT-4 elindítása előtt.

A GPT-4 lehetséges előnyei

Azok az emberek, akik a GPT-modelleket integrálják mindennapi munkájukba vagy tanulmányi folyamatukba, hatalmas változásokra számíthatnak. Ezek a változások főként három dologra vonatkoznak:

Megnövelt termelékenység

Ha egy GPT-modellel foglalkozik, akkor hatékonyan automatizál egy feladatot, vagy a mesterséges intelligencia megkéri a nehéz emelést. Ha ez egy ismétlődő feladat, akkor jelentős mennyiségű időt növel a naptárában. E feladatok némelyike ​​lehet e-mailek, közösségi média feliratok írása és válaszok generálása a megjegyzésekre.

Erőforrások hatékony elosztása

Ha vállalkozást működtet, a befektetés maximális megtérülését szeretné elérni. A GPT-4 segítségével olyan helyzetet teremthet, amelyben az erőforrások nagy részét magas megtérülést jelentő feladatokra fordítják. A többi esetben beépítheti a GPT-4-et az automatizáláshoz, és néhány felügyelőt a végső felülvizsgálatokhoz. Ezzel rengeteg időt és erőforrást takarít meg.

Továbbfejlesztett felhasználói élmény

Amikor az interneten választ keresünk, általában 3-4 oldalt ellenőrizünk, amíg nem találunk valami pontosat. A GPT-4 segítségével közvetlen választ kapunk. És nem bombáznak minket hirdetések az egész oldalon. Ez egy normál felhasználónak szól. Ha vállalkozásról van szó, a chatbotok válaszideje és a tartalomból származó elköteleződési arány javítja az ügyfélélményt, ami jobb megtartási arányt eredményez.

Mit hoz a jövő a GPT-4 számára?

A GPT-4 az OpenAI újabb csúcstechnológiás nagy nyelvi modellje lesz, amely új lehetőségeket kínál, és hatékonyabbá teszi az egész iparágat.

Amikor a GPT-4 jövőbeli korszakára tekintünk, a 2023-as közeli távra kell összpontosítanunk, nem pedig a következő 5-10 év hosszú távjára. Ennek az az oka, hogy a dolgok gyorsan megváltoztathatják az AI-t.

Előrejelzések a GPT-4 számára

  • Az OpenAI nagy léptékben kereskedelmi forgalomba kerül: Sokan úgy vélik, hogy az OpenAI bevételének nagy részét az alaptechnológiának más cégeknek történő licenceléséből fogja megszerezni saját egyéni chatbotok létrehozására, mint az előfizetéses modellből. A Microsoft ezt már bejelentette azon terveiben, hogy a ChatGPT-t beépítik termékkínálatukba.
  • Új verseny indul a keresésben: A Microsoft Bing az első, amely a GPT-modelleket integrálja a keresésbe, új versenyt indítva el a keresésben, amelyet a Google több mint két évtizede ural. Látni fogjuk, hogy a Google agresszíven felépíti a ChatGPT Bard nevű verzióját, és versenyez a Microsofttal.
  • Az egekbe szökik az online alkotók bizonytalansága: Az olyan modellekkel, mint a GPT-4, lényegében az internet és a végfelhasználó közötti kapcsolat megzavarásáról beszélünk. Eddig a keresőmotorok a forgalmat a tartalomra, a generatív hirdetési bevételekre, a termékeladásokra és még sok másra irányították. Most ez jelentős hatással lehet, mivel egyre több felhasználó támaszkodik a GPT-4 modellekre a kereséshez. Így az eredeti tartalomkészítők bevételelosztásának feltörése kulcsfontosságú lesz a jövőben.
  • A szabályozók felhívják a figyelmet: 2023 lehet végre az az év, amikor a szabályozók felfigyelnek a mesterséges intelligencia zavarára. Lassan kialakulhatnak olyan irányelvek, amelyek keretet adnak a biztonsági és szerzői jogi törvények megállapításához ezekre az AI-modellekre.
  • Az AI-igazítás továbbra is megoldatlan: Korábbi részekben említettük, hogy az emberi értékekkel való jobb összhang a GPT-4-ben látható. De nem hisszük, hogy teljesen megoldja a problémát, mivel közel sem vagyunk egy AGI-hez.
  • Egyre fognak terjedni a hamis hírek: A GPT-modellek parabolikus növekedésének egyik negatív része, hogy a rossz színészek sokkal gyorsabban tudnak álhíreket terjeszteni, mint korábban. Mivel szinte emberként beszél, nehéz lesz megkülönböztetni.

Felkészülés a GPT-4-re

Az AI nem megy sehova. A ChatGPT-n kívül már számos ChatGPT-alternatívánk áll rendelkezésünkre, például a ChatSonic, amelyek csodálatos alkalmazásokat készítenek, amelyek számos vállalkozásra mélyen hatással vannak. Tehát nem bölcs dolog szembeszállni ezzel a mesterséges intelligencia forradalommal. Ehelyett jobb, ha olyan eszköznek tekinti, amely megkönnyíti az életét.

A következő lépés az eszköz kihasználása versenyelőny megszerzése érdekében. Az üzleti életben az automatizáláson túl sok mindenre használható. A modelleket ki kell képezni a hibák öndiagnózisára és ennek megfelelő késedelem nélküli beállítására. A változtatások eleinte csak növekményesek lesznek, de idővel az egész üzletre kiterjedt hatással lesznek.

Egyéni szinten kulcsfontosságú az olyan tulajdonságok fejlesztése, mint az alkalmazkodóképesség és az ellenálló képesség, hogy zökkenőmentesebben tudjunk áttérni a mesterséges intelligencia-első világba. Ezenkívül fontos megváltoztatni az új dolgok tanulásának módját. Mielőtt megjelent az internet, időnk nagy részét a memorizálással töltöttük. De ez eltűnt, amikor a Google elindult. Az olyan modelleknél, mint a GPT-4, ez ismét megváltozik, és alkalmazkodnunk kell.

Képzeld el, ha harcolnánk a személyi számítógépek ellen. Ott tartanánk, ahol most vagyunk? Valószínűleg nem! Az AI ugyanaz. Fejlődj vele, és nem fogsz kiszorulni.

Következtetés

A GPT-modellek, például a GPT-4 által vezetett mesterséges intelligencia forradalom a világ minden sarkából felhívja a figyelmet. Ez az első alkalom, hogy az emberek úgy érezték, hogy egy gép helyettesítheti őket, mivel messze nem tökéletes. Több iterációval a nyelvi modellek fejlettebbek lesznek, és több emberszerű tendenciát mutatnak be.

A GPT-4 esetében a hatékonyság és a teljesítmény ugrásszerű növekedését láthatjuk, miközben a paraméterek száma nem változik nagy mértékben. A kontextus megértése is jelentősen javulni fog a GPT-4 segítségével, így a modell hosszabb ideig beszélgetőképes lesz.

Bár a GPT-4 nagyszabású hatása nem ismert, várhatóan megerősíti a keresőmotorokat, például a Binget, és lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy egyéni chatbotokat hozzanak létre. A lakossági oldalon további funkciókat láthatunk, amelyeket a fizetős csomagokhoz kell hozzáadni. További információ a ChatGPT üzleti célú használatáról.

A GPT-4 modell előnye a felhasználók és a vállalkozások számára, hogy időt és pénzt takarít meg. A tartalomszolgáltatók például beépíthetik ezeket a GPT-modelleket technológiai halmazukba, hogy hatékonyan méretezzék a tartalmat. További információ a ChatGPT használatáról tartalomkészítéshez.

Egyes iparágak és szakemberek számára azonban új problémákat vet fel. Például a tanároknak eszközökre van szükségük ahhoz, hogy felismerjék az MI által írt tartalmat az eredetiből. Ez egy olyan probléma, amely azonnali megoldást igényel.

A GPT-modellek hiányosságai és negatív hatásai ellenére az AI jövője fényesnek tűnik. És amikor elérjük az AGI státuszt, visszatekintünk a GPT-4-re, és azt mondjuk, hogy ez az egyik fontos pillanat, amely az AI tájat alakította.