MI-stratégia kidolgozása szervezetek számára: perspektíva

Benjamin Franklin egyszer azt mondta, hogy ha valaki nem tervez, akkor egyszerűen kudarcot tervez. Ez az állítás a szervezetekre is érvényes. Figyelembe véve, hogy egy vállalkozás mennyire összetett a mindennapokban, a stratégia jelentősége megnégyszereződik. A stratégia vezérli a szervezeti felépítést, és folyamatosan újradefiniálja a végső üzleti célok elérésének módjait. Ezért minden vállalkozás proaktívan részt vesz a fókuszált stratégiák meghatározásában, amelyek iránymutatásul szolgálnak a vállalat számára. Az alaposan átgondolt és jól megtervezett stratégia a szervezet fenntarthatóságához és sikeréhez vezet.

Minden szervezet a következő területek elemzése után alakítja ki stratégiáját:

1. Versenyek
2. Célpiac
3. Üzleti terv

Amellett, hogy a stratégiák a szervezeti folyamatok tervrajzaként szolgálnak, a szervezet jelenlegi teljesítményének az előrejelzésekhez viszonyított mérésére is szolgálnak. Így a hatékony üzleti stratégia lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy előre megjósolják a változásokat, és hatékonyan megfeleljenek azoknak.

Stratégia egy MI-vezérelt szervezet számára

Amikor a vállalkozások az innovációra összpontosítanak, elengedhetetlenné válik, hogy kellően rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz. A mesterséges intelligenciába való beruházást tervező szervezetnek alaposan meg kell fontolnia mesterségesintelligencia-stratégiájának kidolgozását.

Először a szervezetnek mérlegelnie kell a mesterséges intelligencia meglévő felhasználási eseteit, hogy prioritást állítson fel, hogyan kívánja beépíteni az AI-t a munkafolyamatba. Ennek néhány módja a következő:

  • Fejlett termékek fejlesztése AI segítségével
  • Fejlett szolgáltatások fejlesztése mesterséges intelligencia segítségével
  • Meglévő üzleti folyamatok továbbfejlesztése
  • Ismétlődő feladatok automatizálása a szervezeten belül
  • Gyártási folyamatok automatizálása

Ha több mesterségesintelligencia-projektbe kíván befektetni, rangsorolja őket prioritásuk szerint.

Másodszor, erőforrásokat fektetni az AI-alkalmazások átfogó problémáinak azonosítására. Itt az AI-stratégia készségekre és technológiára oszlik. A cél az, hogy megfigyeljük azokat a tevékenységeket, kihívásokat, célokat és témákat, amelyek a mesterséges intelligencia minden felhasználási esetében azonosak lesznek.

Következik a adatokkal kapcsolatos stratégia. A mesterséges intelligencia oktatása rávilágít az adatok fontosságára, és arra, hogy miért kulcsfontosságú az adatmérnökök számára, hogy tiszta és naprakész adatokon dolgozzanak. Ezt a lépést nagymértékben befolyásolják az AI számára meghatározott prioritások. Így a döntéshozók számára kötelezővé válik, hogy alaposan megvizsgálják a mesterséges intelligencia prioritásait, majd ennek megfelelően határozzák meg az adatstratégiát.

Az adatstratégia véglegesítése után a csapatnak meg kell vizsgálnia a a mesterséges intelligenciával kapcsolatos jogi és etikai kérdések. A mesterséges intelligencia minden használati esetéhez társul néhány egyéb probléma is. Ezért a csapatnak meg kell ragadnia az alkalmat, hogy azonosítsa és dolgozzon velük. Példaként tekintse az adatvédelmet. Mindenki tudja, milyen érzékenyek lehetnek az adatok; így gondoskodnia kell arról, hogy az összegyűjtött adatok magas szintű biztonságban legyenek.

Következik infrastruktúra azonosítása és tervezése. Itt a csapatnak át kell gondolnia a technikai követelményeket, valamint az AI-használati esetekben felmerülő kihívásokat. Ebben a lépésben vegye figyelembe a következő négy adatréteget, és határozza meg az adott réteghez szükséges technológiát:

  • Insight gyűjtése adatokból

A mesterséges intelligencia stratégiájának egyik legfontosabb része a kapacitás és a készségek meghatározása. A fő akadályozó szervezetek, amelyekkel szembesülnek, miközben az AI-t beépítik üzleti folyamataikba, az szakképzett munkaerő hiánya. Annak ellenére, hogy az AI oktatás növekszik, az AI-készségek csak kevés szakértőre korlátozódnak. Egy maroknyi mesterségesintelligencia-szakember képes az AI-kutatást AI-alkalmazásokra alkalmazni. Ezenkívül a „Global AI Talent Whitepaper” szerint csak 300 000 AI-kutató és gyakorló áll rendelkezésre. Ezért kötelezővé válik szervezeteket, hogy alkalmazzák a legjobb tehetségeket, akik segítenek nekik ideális módon használni az AI-t. Dönthet úgy is, hogy együttműködik egy mesterségesintelligencia-szolgáltatóval, ahelyett, hogy minden munkát belsőleg végezne. Ezt a választást azonban megfelelő körültekintéssel kell meghozni.

A következő és egyben utolsó lépés a az AI megvalósítása. Az AI-stratégia ezen lépésében meg kell határoznia az összes követelményt és kihívást, amely a projekt megvalósítási szakaszában előfordulhat. A cél itt az, hogy felkészüljünk az akadályok kezelésére, így biztosítva a pontos AI-célok teljesítését.

Képességekkel kell rendelkeznie egy fenntartható AI-stratégia felépítéséhez

A mesterséges intelligencia és a kapcsolódó témák mélyreható ismeretén túlmenően figyelmes megfigyelőnek kell lennie a fenntartható mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozásakor. Mivel az AI arról ismert, hogy zavarokat okoz, ha rosszul kezelik, hatalmas veszteségeket okozhat. Íme a kötelező készségek:

  • Fejlett analitikai ismeretek

Következtetés

Az AI arról ismert, hogy forradalmakat hoz. Amikor egy szervezet úgy dönt, hogy beépíti az AI-t üzleti folyamataiba, változáskezelésen kell keresztülmennie. Az AI-stratégia az AI megvalósításának különböző lépéseiben szükséges összes változtatás azonosítása, meghatározása és véglegesítése körül forog. Függetlenül attól, hogy az AI-projekt automatizálja a feladatokat vagy a gyártási folyamatokat, minden bizonnyal hatással lesz az emberi erőforrásokra. Ezért minden gondolatot arra kell fordítani, hogy meglássuk a bekövetkező változásokat, és hogyan kezeljük őket. Gondoskodjon arról, hogy az AI-stratégia 360 fokos áttekintést nyújtson az AI-projektek szervezetre és embereire gyakorolt ​​hatásáról. Mindig stratégiailag kezelje a változásokat, különösen akkor, ha a változás az AI miatt történik.

Az Oracle 2019 Future workplace jelentése szerint az emberek 64%-a nyilatkozott úgy, hogy nagyobb valószínűséggel bízik a robotokban, mint a vezetőkben, ha tanácsot kérnek. Emellett teljes szívből üdvözölték az AI-t a HR-rendszerekben az elfogulatlan döntések mellett. Az AI-rendszerek gyorsabbak és képesek gyorsan döntéseket hozni, figyelembe véve azokat az adatokat, amelyeket még az embertoborzók sem tudnak ilyen sebességgel kiértékelni.

A Korn Ferry felmérése szerint a tehetségszerzési szakértők körülbelül kétharmada, azaz 63%-a úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia drámai változásokat hajtott végre a vállalataik toborzási módjában. A válaszadók körülbelül fele az AI bevezetése óta ügyesebb és tehetségesebb jelöltek töltötték be a munkahelyi szerepköröket.

Az AI szerepe a toborzási folyamatban

A mesterséges intelligencia kétségtelenül sikeres volt hatásos megoldások létrehozásában a toborzás különböző területein. A HR folyamatokat is leegyszerűsítette, és a korábbinál sokkal könnyebbé tette a toborzást. A toborzás főbb felhasználási esetei, ahol az AI sikeresnek bizonyult:

1. Beszerzés

A mesterséges intelligencia egy hatékony eszköz, amely adatbázisok lekaparásával automatizálhatja a jelöltek beszerzésének folyamatát, hogy az ideális jelölteket megtalálja a megüresedett pozíciókra. A valós idejű visszacsatolási rendszeren keresztül az AI in HR képes felépíteni a jelöltek tapasztalatait, és a toborzó chatbotokon keresztül időben tájékoztatni őket a toborzás előrehaladásáról. Ez nagy megkönnyebbülés a jelöltek számára, hiszen nincs helye a jelöltek frusztrációjának

Intelligens eszközök is segítik a jelöltek felderítését, amelyek megtakaríthatják a csapat végétől szükséges erőfeszítést és időt. Az olyan vállalatok, mint a Vodafone, mesterséges intelligencia által kiváltott szoftvereket használnak az alkalmazások forrásának és szűrésére, és könnyebb hozzáférést biztosítanak a jelöltek tehetségbázisához.

2. Szűrés

Az önéletrajzi szűrést az AI-alapú rendszerek által biztosított automatizált megoldásokkal egészítették ki. Ezzel a mesterséges intelligencia készségei elfogulatlan jelöltértékeléshez használhatók. Adatvezérelt és teljesen objektív betekintést nyújtó mesterséges intelligencia-rendszerek sikeresen felszámolhatják az emberi részrehajlást a szűrés és a cég számára megfelelő megoldás megtalálása során.

A HR technológusok jelentései szerint a munkaerő-kölcsönzési vezetők mintegy 46%-a nehezen tud minősített leadeket szerezni. Az AI-alapú szoftvereszközök, például a LinkedIn recruiter azonban lehetővé teszik számukra, hogy könnyedén lerövidítsék a tehetségek körét, hogy elfogulatlan szűréssel az önéletrajzokhoz érkezzenek.

3. Interjúk

A vállalkozások az AI-alapú toborzási eszközök bevezetése felé haladnak, amelyek lehetővé teszik az interjúk és a jelöltekkel való kommunikáció automatizálását. Az AI mélyen elemezheti a jelöltek arcmozdulatait és hangmodulációit, hogy azonosítsa személyiségjegyeiket.

Az olyan márkák, mint a Facebook, a Google és az Apple, mesterséges intelligencia által kiváltott videókat használnak toborzóeszközként. Az Unilever évente több mint 30 000 embert vesz fel, és átlagosan 1,8 millió vagy több álláspályázatot dolgoz fel. Az általuk készített videointerjúkat gépi tanulási algoritmusok is értékelik. Az NLP és a testbeszéd azonosítási technikák segítségével az AI meghatározza a pozícióhoz való megfelelő illeszkedést.

Elfogultság a toborzási folyamatban

A tudattalan elfogultság azokra a gyors, automatikus gondolatokra utal, amelyek segítségével az emberek gyorsan döntenek. Ez természetes, és mindenki érzékeny rá. A tudattalan elfogultság tisztességtelenné teszi a munkaerő-felvételi gyakorlatot.

Számos tanulmány és jelentés megkérdőjelezte és feltárta azokat a tényeket, amelyek a kisebb csoportok, az idős munkavállalók és a nők ellen lőtt tudattalan elfogultságról szólnak.

A hagyományos munkaerő-felvételi mechanizmusok szánalmasan elfogultak voltak. Ennek az az oka, hogy a toborzók emberek voltak, és nyilvánvaló, hogy az embertoborzók különös szívességet vagy támogatást élveznek bármely személy vagy személyek csoportja iránt.

Az AI-alapú toborzási eszközök piacra kerülése megkönnyebbülést hozott a HR szektorban. Megdöbbentő tény azonban, hogy az Amazon által épített toborzómotor nem sokkal az indulás után leállította működését. Ennek az az oka, hogy gépi tanulási algoritmusaik nem szerették a nőket, és jobban kedvelték a férfi jelölteket.

Az ilyen elfogult mesterséges intelligencia-motoroktól eltekintve a mesterséges intelligencia által vezérelt toborzási eszközök továbbra is uralják a toborzóipart, könnyű beszerzéssel, átvilágítással, interjúkkal és minden, a toborzással kapcsolatos művelettel.

AI használata a toborzás elfogultsága ellen

A ModernHire részletes tanulmányt végzett az AI toborzási folyamatokra és a kapcsolódó információkra gyakorolt ​​hatásáról. Kiderült, hogy az aktív álláskeresőket figyelembe véve 44%-uk tapasztalta a diszkrimináció legrosszabb formáit álláskeresése során. Azt is elmondták, hogy szerintük az AI megváltoztathatja ezeket az elfogulatlan toborzási eljárásokat.

A válaszadók körülbelül 56%-a azt mondta, hogy az AI-rendszerek kevésbé lennének elfogultak az embertoborzókhoz képest. Körülbelül 49%-uk azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia növelheti a felvételi lehetőségeket.

Mind a toborzók, mind a jelöltek előnyben részesítik az AI-alapú rendszereket az elfogultság megszüntetése és a munkahelyi sokszínűség növelése érdekében. A mesterséges intelligencia rendszerek speciális problémákat oldhatnak meg a munkaerő-felvételi műveletek során, és felhasználhatók a folyamatok nem kívánt torzításainak kiküszöbölésére.

Az AI előnyei a munkaerő-felvételi folyamatban

A mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek a következő módokon hozhatnak hasznot a jelöltek és szervezetek számára hatékony folyamatokkal:

  • Konzisztencia megteremtése a toborzási folyamatban az automatizálás és a munkaerő-felvétel méltányossága révén.
  • Elfogulatlan jelöltértékelés a megfelelő és szakszerű értékelésről.
  • Növelje a jelölt tapasztalatait azzal, hogy nagyobb teljesítményt biztosít számukra.
  • Megspórolhatja a toborzók idejét, és megszabadulhat az ismétlődő feladatoktól.
  • Könnyítse meg az értékeléseket, a profilelemzést és a felvételt.

Tekerje fel

Kétségtelen, hogy a mesterséges intelligencia kiküszöbölheti a toborzási folyamatok tudattalan elfogultságát, és gyorsabbá és gördülékenyebbé teheti azokat. Annak ellenére, hogy léteznek bizonyos mesterséges intelligencia-eszközök bizonyos hibákkal, ezek könnyen orvosolhatók. A mesterséges intelligencia fejlesztői alapos tudásukkal, mesterséges intelligencia készségeikkel és AI-tanúsítványaikkal elkötelezettek amellett, hogy a legjobb AI-eszközöket biztosítsák a problémamentes toborzáshoz.

Az AI-eszközök jól megtervezhetők, hogy megfeleljenek az Ön egyedi követelményeinek és specifikációinak. Az AI-szoftver az emberi viselkedésminták felismerésére van kiképezve, így jól elemezheti az emberi tevékenységeket, gesztusokat stb.

Annak ellenére, hogy az AI-rendszerek nagymértékben növekedtek, nem váltották fel teljesen az emberi beavatkozást. A mesterséges intelligencia által működtetett rendszerek csak emberi felügyelet mellett működnek. A mesterséges intelligencia mellett emberi ítélőképességet és betekintést is használhat a HR-folyamatok javításának eldöntéséhez.