Nem akar mindent megváltoztatni, hogy robotokat használjon? Hát ne!

Robotokkal bővíti vállalkozását? Korábban azt jelentette, hogy nagyot kell fektetni a szoftverbe és mindent megváltoztatni. De ennek nem kell így lennie!

Néhány évvel ezelőtt új pozíciót kezdtem el egy robotikai kutatólaboratóriumban. Az általuk használt robotot – egy hatalmas, fekete hidraulikus szörnyeteget – saját hardverfelülettel szerelték fel. Az egész rendszer ehhez a hardverhez volt zárva… és az általa használt programozási nyelvhez.

Elküldtek egy képzésre a hardver használatára. De volt egy probléma. Utáltam a programozási nyelvet. A nehézkes grafikus felülete nem felelt meg a szövegalapú programozási preferenciámnak. De nem volt más választásom. Muszáj volt használnom, különben nem tudtam használni a robotot.

Lassan jártas lettem a rendszer használatában. Reálisan nézve azonban több mint egy év telt el, amíg szakértővé váltam a robot programozásában. Sokkal gyorsabban beindultam volna, ha a kezdetektől fogva az egyik kedvenc programozási nyelvemen tudtam volna programozni.

Ha gyártási környezetben dolgoztam volna kutatólaboratórium helyett, az erősen korlátozhatta volna a robot termelékenységét!

Sajnos ez gyakori helyzet lehet a robotoknál.

Miért rugalmatlan a robotszoftver?

A robotokkal kapcsolatos hagyományos probléma, hogy minden gyártó saját szoftvert használ.

Sok ipari robotgyártó saját programozási nyelvet, tervezési csomagot és szoftvereszközt hoz létre. Persze ennek van előnye. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek robotjaik összes funkciójához. Ennek azonban szörnyű ára van.

Amikor új robotot ad hozzá a vállalkozásához, gyakran meg kell változtatnia a cselekvési módját, hogy a robot elférjen.

A RoboDK-nál úgy gondoljuk, hogy ez elfogadhatatlan. Ennek fordítva kellene lennie.

Ennek nem kell így lennie…

A beépülő modulok ereje és az együttműködés

A felszínen a RoboDK csak egy offline programozó szoftver ipari robotokhoz. De tényleg sokkal, de sokkal többről van szó.

A RoboDK hidat képezhet kedvenc CAD/CAM szoftvere és kedvenc robotja között.

Nincs szükség arra, hogy módosítsa a használt tervezési csomagokat.

Nem kell gúzsba kötnie magát annak érdekében, hogy a robotszoftver jól működjön kedvenc CAM-csomagjával.

Nem kell mindent megváltoztatni, hogy megfeleljen a robotnak.

Egyszerűen beillesztheti a RoboDK-t a munkafolyamatba a meglévő CAD/CAM csomag és a fizikai robot között. Ezután gond nélkül robotprogramokká alakíthatja terveit.

Ez az átjárhatóság ereje.

Az átjárhatóság kora

„Interoperabilitás”: a különböző számítógépes szoftverek azon képessége, hogy információt cseréljenek és felhasználjanak.

Jelenleg az átjárhatóság korába lépünk.

Gondoljon a manapság elérhető összes szoftverautomatizálási szolgáltatásra. Azon szolgáltatások típusa, amelyek Twitter-bejegyzést küldenek, amikor képet teszel közzé a Facebookon, vagy amelyek automatikusan kikapcsolják otthona fűtését, amikor a naptár azt írja, hogy nyaralsz. Az interoperabilitás lehetővé teszi számunkra, hogy több időt töltsünk a fontos feladatok elvégzésével, anélkül, hogy az adatok egyik helyről a másikra másolásával kellene foglalkoznunk.

A teljesen zárt rendszerek a múlté válnak.

Az interoperabilitást számos iparágban látjuk. Egy kutatás szerint például az építőiparon belül „A több diszciplináris szoftver-interoperabilitás széles körben elfogadott üzleti kultúrává válik.”

Éppen ezért meglepő, hogy az ipari robotikában ennyire korlátozott az interoperabilitás. Természetesen a szoftverfejlesztők létrehozhatnak bővítményeket bizonyos robotgyártók számára. De nagyon kevés olyan független megoldás létezik, amely lehetővé teszi, hogy kedvenc CAD/CAM csomagját kedvenc robotjával összekapcsolja.

  • Orrszarvú – Ez a beépülő modul az egyik legnépszerűbb szabad formájú felületmodellező CAD-csomaghoz lehetővé teszi, hogy elképesztő új alkalmazásokat érjen el a RoboDK segítségével. További információért olvassa el ezt a cikket.

A kiadás a következő három bővítmény támogatását is tartalmazza (elérhető a szállítóktól):

Hogyan javíthatják a beépülő modulok a munkafolyamatot

Gyakran beszélünk „munkafolyamatról” az üzleti életben, de sokunknak kevés a „flow” a munkája során. Feladatról feladatra ugrálunk egy kicsit ebből és egy kicsit abból. Még a feldolgozóipari vállalkozásokban is, ahol a „folyamatáramlás” fogalma erősen elterjedt, gyakori a nem megfelelően optimalizált folyamatok előfordulása.

Ezzel az a probléma, hogy erősen korlátozhatja a termelékenységet. A pszichológusok szerint a feladatváltás (azaz a feladatok közötti ugrás) 40%-kal csökkentheti az ember termelékenységét.

Valahányszor megnyitunk egy új szoftvert, időbe telik, mire újra megszokjuk magunkat. Ez valódi probléma lehet, ha folyamatosan ugrálunk a szoftvercsomagok között.

CAD-csomagban módosíthatjuk a tervezést, majd megnyithatunk egy külön CAM-csomagot a megmunkálási útvonal frissítéséhez. Aztán ha külön robotikai szoftvert használunk, akkor a modelleket és útvonalakat exportálni kellene, ezzel meg kell nyitni a robotszoftvert és -programot. Ez az egész ugrálás sok időt és agyerőt igényel.

Új bővítményeink azt jelentik, hogy egyetlen gombnyomással továbbíthatja a CAD/CAM csomagokból származó információkat. Ezenkívül beépített témáik vannak a SolidWorks, a Mastercam és a Rhino számára. Ez sokkal könnyebbé teszi a programok közötti ugrást, mivel az egérvezérlők és a színtémák egyeznek.