10 furcsa robotvég effektor a jövőből

Vannak furcsa és csodálatos végeffektusok… és bármelyikkel használhatod a RoboDK-t! Íme a 10 legérdekesebb.

Minden évben megjelenik néhány új szokatlan véghatás a robotikai médiában. Idén egy origami markoló, tavaly egy robotkéz, amivel ötöst tud adni.

Az egyik nagy előnye annak, ahogyan a RoboDK az end effektorokat kezeli, hogy nagyjából használható bármilyen végeffektorral. Önt nem korlátozza a rendelkezésre álló véghatások kis katalógusa. Bármelyik végeffektust használhatja, és mindössze 5 perc alatt elkezdheti.

Ez nagyszerű hír, ha a rendelkezésre álló szokatlanabb végeffektusok egyikét szeretné használni.

Íme, 10 az elmúlt néhány év furcsa és csodálatos robotvége.

1. Gecko Gripper

Az OnRobot Gecko Gripperje idén valóban feltörekvő csillag. A 2019-es Edison Awards díjátadón ezüstérmes lett, amely a különböző területeken megvalósuló innovációt ünnepli (az idén a robotikában az aranydíjat egy robotkőműves kapta).

Ez egy megfogó, aminek különbsége van. A Gecko Gripper vákuumfogó vagy csuklós ujjhegyek használata helyett több millió mikroszálat használ. Ezek az erős „Van der Waals-erő” révén tapadnak a tárgyakhoz, amely az erős intermolekuláris erőket használja fel – ugyanazt az erőt, amely lehetővé teszi a gekkó gyíkoknak, hogy felmásszanak a puszta falakra.

2. Origami Flower Gripper

A legújabb futurisztikus vég effektor az MIT és a Harvard egyetemek csapatától származik. Ez egy szívó fogó, amelyet a Magic Ball nevű origami forma ihletett. Kicsit úgy néz ki, mint egy virág vagy egy Vénusz légycsapó növény.

A megfogó puha belső vázból és rugalmas, légmentesen záródó bőrből áll. A vákuum alkalmazásakor a megfogó deformálódik, hogy megfeleljen a megfogott tárgy alakjának. Ami a robotvezérlést illeti, ez hasonló módon használható, mint bármely vákuum-megfogó, bár a megfogó még kutatási fázisban van, így jelenleg nincs forgalomban.

3. Polip csáp

Az egyik néhány évvel ezelőtti „híres” futurisztikus végberendezés a Festo-tól származik, amely a biológiai ihletésű robotvákuumtechnológiákra szakosodott. A polip ihlette TentacleGripper egy egészen egyedi véghatás.

A markoló egy polip csáp formájára készült. Nincs csontváza, amely lehetővé tenné, hogy egy tárgy köré tekerjen, és jó fogást kapjon. Ennek vezérlése bonyolult lehet, de nagyon rugalmas.

4. Arckövető mágnes

Most távolodjunk el a markolóktól, és nézzünk meg egy érdekes robotvég-effektort. 2018-ban a zürichi tervezők egy robotvezérelt asztallapot készítettek, amely úgy követi az emberek arcát és mozgását, mintha saját életet élne.

A műalkotás ferrofluidokat használ, egy olyan típusú folyadékot, amely mágneses tér jelenlétében erősen mágneseződik. A robot egyedi tervezésű mágneses végeffektorral van felszerelve. Az arcfelismeréssel rendelkező kamera segítségével a folyadék úgy van programozva, hogy kövesse az embereket, amikor ránéznek a műalkotásra.

5. Ügyes kéz

A kéz valószínűleg nem a legszokatlanabb végeffektus, amelyre gondolhat, de érdemes megemlíteni a Shadow’s Dexterous Hand-et. A Shadow Robot Company több mint 20 éve készít robotkezeket.

Valószínűleg a kéz áll a legközelebb az emberi kéz utánzásához, amit egy robotvég effektor eddig elért. Megfelelő programozással szinte bármilyen tárgyat képes felvenni, amit az ember képes.

6. Gyümölcsszedő

A gyümölcsszedés igen népszerű robotalkalmazás lett az elmúlt években. Lehetővé teszi a gyümölcstermesztők számára, hogy csökkentsék a szedés költségeit, de javítják a minőséget is, mert minden gyümölcsöt pontosan a megfelelő pillanatban lehet leszedni az optimális érettség érdekében.

A különböző gyümölcsök más-más véghatást igényelnek. Különösen szeretem ezt a paprikaszedő véghatást, amely egy rugalmas vákuumkarral rendelkezik a gyümölcs megragadásához és egy ollóval a szár levágásához (igen, a paprika egy gyümölcs… botanikailag legalábbis).

7. Trash Fingers

Az újrahasznosítás válogatása fáradságos feladat. Nem jó lenne odaadni egy robotnak? Az idei év másik kutatási szakaszának végeredménye a Rocycle az MIT-től. Ebben a megfogóban az a szokatlan, hogy az érzékelést beépíti a robot ujjbegyébe.

A felszínen a vég effektor nem nagyon különbözik az átlagos kétujjas robottól. A teflonba burkolt ujjhegyei alatt azonban egy innovatív módszert rejt a szemétválogatás. Vezetőképesség-érzékelője érzékeli, ha egy tárgy fém (pl. doboz, konzervdoboz), változtatható merevségű ujjhegyei nyúlásérzékelővel érzékelik a tárgyak méretét, nyomásérzékelőket tartalmaz annak megállapítására, hogy egy anyag papír vagy műanyag.

8. Érintőképernyős toll

Az egyik feladat, amelyhez talán nem is gondolná, hogy robotra van szüksége, az okostelefon kezelése. Néhány évvel ezelőtt azonban a Fraunhofer IPA csapata pontosan erre készített egy végkifejletet.

A vég-effektor egy érintőképernyős tollat ​​tartalmaz, amely az emberi gép interfészek különböző használati forgatókönyveinek tesztelésére használható. A robot használatának az az előnye, hogy néhány nap alatt képes tesztelni egy érintőképernyős eszköz élettartamát.

A Company Tactile Automation Inc hasonló rendszerrel rendelkezik, amely még egy szerszámcserélőt is tartalmaz a különböző érintések szimulálására.

9. High Five!

Ez a robotvégeffektor tényleg elég buta… de szórakoztató! A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója által tavaly kifejlesztett vég-effektor lehetővé teszi a robotok számára, hogy „nagy ötöst” adjanak az embereknek. Alapvetően olyan, mint egy óriási habkéz.

Ennek az effektornak az a célja, hogy lehetővé tegye a közösségi robotok számára, hogy „kétirányú tapsoló játékokat” játsszanak (mint amilyeneket Ön is játszott gyerekként), hogy javítsa az emberek robotokkal való elkötelezettségét.

10. Bármilyen véghatás a képzeletében

Ezen furcsa és futurisztikus véghatások bármelyike ​​használható a RoboDK-val. Ez azt jelenti, hogy minden elképzelhető – és elkészíthető – vég effektor is használható. Az Ön ötlete a következő futurisztikus véghatáshoz vezethet, amely egy ilyen listán szerepel.

Csak egy 3D-s CAD-modellre van szüksége a végeffektorról, egy módot a programozására, és már mehet is! Könnyen, pillanatok alatt programozhat.