Generatív mesterséges intelligencia 2023-ban: mire kell számítani?

2022-ben a világ egy sor forradalmi innovációnak volt tanúja a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás szegmensében. Az olyan vállalati óriások, mint a Meta, a Microsoft és a Google, kulcsfontosságú előrelépéseket tettek AI technológiaa generatív AI-tól a kvantumszámításig.

Az egyik legjelentősebb áttörés, amely a rivaldafénybe került, a HyperTreeProofSearch volt, amelyet a Meta HTPS-ként is ismer. Segített a nemzetközi matematikai olimpián felmerült feladatok megoldásában. Hasonlóképpen, az Alpha Fold és a Meta DeepMind és ESMFold moduljait a fehérjeredők előrejelzésére használták. Emellett a Google előállt a DeepNull-lal is, amely modellezte a fenotípusok közötti kovariáns hatásokat összekapcsoló asszociációt, és továbbfejlesztette a Genome-Wide Association Studies-t vagy a GWAS-t.

Az ilyen fejlesztések listája hosszú, ami azt jelzi, hogy 2023-ban sok minden vár a generatív mesterséges intelligencia terén. Ez a blog kiemeli a következő év várható trendjeit, amelyeket minden AI-rajongónak tudnia kell!

A nem jártasak számára a generatív AI a következő lépés a gépi tanulásban. Ez egy olyan folyamat, amelynek során algoritmusokat használnak az emberek által felhasználható adatok előállítására. A generatív mesterséges intelligencia modelljei rendkívül sokoldalúak, olyan tartalmakat vesznek fel, mint a képek, hangfelvételek, e-mailek, hosszú szöveges formátumok, közösségi média tartalmak, strukturált adatok és programkód. Friss tartalommal, összefoglalókkal, fordításokkal, kérdésekre adott válaszokkal, videókkal és hangulatértékelésekkel szolgálhatnak.

4 2023-ra tervezett generatív AI-trend

2021-ben a generatív mesterséges intelligencia világpiacának értékelése 8,12 milliárd dollárt tett ki, és az előrejelzések szerint a 63,05 milliárd dollár Akár 33,7%-os CAGR várható a 2022 és 2028 közötti előrejelzési időszakban. AI trend jelentős hatással lesz a kábítószer-felfedezésekre, a pénzügyi szolgáltatásokra, az anyagtudományi iparágra és még sok másra. Az alábbiakban felsorolunk néhány valószínű tendenciát;

1. Text to Image Generation és egyebek

A szövegből képbe generálás volt 2022 egyik legkeresettebb trendje. A rajongók olyan modelleket kerestek, mint a Midjourney, a DALL-E és a Stable Diffusion, hogy kísérletezzenek a mesterséges intelligenciával a művészetek generálásához. Fokozatosan a dolgok szövegről képre, majd szövegről videóra haladtak. A 3D-s modellek gyors fejlődésének köszönhetően 2023-ban bármiféle trend tanúja lehet a szövegben.

A szöveg-bármire trend felfutásának oka a nyelvi modellek fejlődése és a diffúziós modellek javulása lehet. A széles körben hozzáférhető adatkészletek felfújhatóbbá teszik a generatív mesterséges intelligencia modelljeit.

2. SLM-ek és LLM-ek finomhangolása

A ChatGPT-t megtapsolták a kivételessége miatt; társalgási kompetencia. Az OpenAI GPT-3-ra tervezte, amely körülbelül 176 paramétert tartalmazott a nagyobb méretű modelleken. Azonban sok más LLM létezik a piacon 2x, 3x vagy akár 10x paraméterekkel a GPT-3-hoz képest. Mindazonáltal a Meta és a DeepMind modelljei, amelyek mindössze feleannyi paramétert vagy SLM-et tartalmaznak, megelőzték a GPT-3-at olyan feladatokban, mint az előrejelzés és a logikai érvelés.

A modellek méretének csökkenése mellett az előrejelzések szerint 2023-ban egy nagyobb modell, például a több mint 100 billió paraméterrel ellátott GPT-4 érkezik. Ez az ugrás meglehetősen jelentős lehet, mivel a jelenlegi legnagyobb modell a Google Switch Transformer Modelje. , 1600 milliárd paraméterrel. Másrészt a jelenlegi modellek finomítása a jobb kiszámíthatóság és a késleltetés érdekében bizonyos célok érdekében hangsúlyosabb lehet az elkövetkező években. Például a GPT-3-at az OpenAI finomhangolta a DaVinci frissítésen keresztül.

3. Megbízhatóság a szuperszámítógépeken

A szuperszámítógépek iránti igény nagyvonalúan megugrott a generatív modellek és adatkészletek számának növekedése miatt. Emellett a FastSaaS fejlődése tovább fokozta a nagyobb teljesítményű számítógépek iránti keresletet. A közelmúltban a Microsoft és az NVIDIA együttműködött a Quantum-2 fejlesztésében, amely egy felhőalapú szuperszámítási platform.

Hasonló utat követve a Tesla is bemutatta első szuperszámítógépét, a Dojo-t, amelyet a semmiből hoztak létre a Tesla chipjein keresztül. A közeljövőben a vállalati fogyasztók számára is elérhetővé válhat. A készülőben lévő új innovációkkal 2023 a szuperszámítógépek felvirágzásának nagy éve lehet.

4. A hagyományos és kvantumszámítástechnika kombinációja

Ahogy a nagy technológiai cégek, mint például a Microsoft, az NVIDIA és a Google kiterjesztik hardveres támogatásukat a felhőre, több újítás jöhet létre a kvantumszámítástechnikával kapcsolatban. Lehetővé teszi a kis méretű technológiai cégek számára, hogy kiképezzék, vizsgálják és fejlesszék a mesterséges intelligencia és az ML nehéz hardverek nélküli modelljeit. Más területek, mint például a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy, lehetnek a főbb területek, amelyek hasznot húzhatnak ebből a technológiából.

Egy kísérlet során egy kvantumszámítógépet összekapcsoltak Európa leggyorsabb szuperszámítógépével, hogy a hagyományos és a kvantumszámítógépet ötvözzék a problémák gyorsabb megoldása érdekében. Az NVIDIA emellett elindította a Quantum Optimized Device Architecture (QODA) nevű szoftvert, amely a hibrid kvantum-hagyományos számítógépeket példázza.

Milyen készségek szükségesek a generatív AI karrierhez?

A generatív mesterséges intelligencia egy olyan kutatási terület, amely olyan rendszerek tervezésére, megvalósítására és tanulmányozására összpontosít, amelyek a felhasználói inputokra vagy más ingerekre válaszul új tartalmat hozhatnak létre. A leglényegesebb AI készségek az adatbányászat, a problémamegoldás, az analitikus gondolkodás, a természetes nyelvi feldolgozás és az adatértelmezés. Hasonlóképpen szükséges a programozási nyelvek, például a Python és a Java, valamint a mélytanulási modellekkel kapcsolatos tapasztalat.

Hogyan fejleszd magad mesterséges intelligencia-aspiránsként?

An AI tanúsítás kiváló módja annak, hogy finomítsa a témával kapcsolatos ismereteit és készségeit. Lehetőséget biztosít arra is, hogy a munkaadók megtalálják a legjobban képzett jelölteket, különösen az olyan mesterséges intelligencia állások esetében, ahol sok a hasonló végzettségű jelentkező.

Az utolsó szavak

A hibrid számítástechnikai modellek újrafeltalálásától a szuperszámítógépek futtatására alkalmas kisebb chipek kifejlesztéséig számtalan találmány születik a generatív mesterséges intelligencia szegmensében. A tervek szerint ez az ütem 2023-ban is folytatódik, és a vezető technológiai vállalatok több ilyen újítást vezetnek be, hogy újragondolják, mire képes az AI-alapú technológia.