10 ipari robotvállalat, amely az ipart vezeti

Akár új robotot keres, akár csak az ipart ismerkedik meg, valószínűleg tudni szeretné… mely ipari robotgyártó cégek a legnépszerűbbek?

Számos nagy ipari robotgyártó cég érdemel figyelmet. Néhány vállalat azonban évtizedek óta vezeti az iparágat.

Vannak, akik kényelmesebben érzik magukat, ha iparágvezető márkát választanak.

Úgy gondolják, hogy minél többen használnak egy robotmárkát, annál jobbak lesznek a robotok. Minden bizonnyal van logika egy évtizedek óta népszerű márka választásának.

A valóságban ma már több száz ipari robotgyártó cég kínál megbízható, funkciókban gazdag és produktív robotokat. Érdemes a teljes piacot szemügyre venni, hiszen minden gyártó más-más területen jeleskedik.

Néhány robotgyártó cég azonban minden bizonnyal vezeti az iparágat.

Mindezen gyártók robotjait pedig a RoboDK támogatja.

Mitől lesz egy iparágvezető ipari robotmárka?

Az alább felsorolt ​​robotmárkákat „iparágvezetőnek” neveznénk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Valójában egy ipari robotgyártó cég több okból is kiemelkedhet, többek között:

  • Magas éves bevétele van, vagy a magas pénzügyi siker egyéb mutatói
  • Évtizedek óta a robotikai ipar egyik meghatározó szereplője
  • Robotjai mindenütt jelen vannak bizonyos iparágakban vagy bizonyos alkalmazásokban
  • Ez volt az úttörő változás az iparágban

Ezek a jelzők nem mondják el a teljes történetet, de hasznosak lehetnek a robotikai piac „kulcsszereplőinek” átfogó áttekintésében.

A 4 legnagyobb ipari robotvállalat

A robotikai ipart hosszú éveken át egy sor vállalat vezeti, amelyeket gyakran „a nagy 4” néven is emlegetnek.

Valójában ezeknek a cégeknek a robotjai világszerte több ezer létesítményben megtalálhatók, és együttesen a robotika piacának nagyjából 75%-át birtokolják. Ezért gyakran azonnal felismerhetőek az egyes cégek egyedi márkajelzésének és terméktervezésének köszönhetően.

1. ABB

Az ABB robotokat általában fehér színéről lehet felismerni, jellegzetes piros logóval.

Az ABB-t 1988-ban alapították, székhelye Zürichben, Svájcban található. A robotikán kívül egyéb automatizálási technológiára és erőművi berendezésekre is specializálódott.

A cég éves bevétele körülbelül 28 milliárd dollár, és 2002-ben ez lett az első olyan vállalat a világon, amely 100 000 robotot adott el.

2. Fanuc

A Fanuc robotot általában élénksárga színéről lehet felismerni.

A Fanuc-ot 1972-ben alapították, és a japán Oshinóban található, és az ikonikus Fuji-hegy tövében található. A cég robotikára és egyéb automatizálási berendezésekre, különösen CNC gépekre specializálódott.

A cég éves bevétele 4,7 milliárd dollár, és több mint 750 000 robotot telepített világszerte.

3. KUKA

A KUKA robotokat általában megkülönböztető narancssárga színéről lehet felismerni.

A KUKA-t 1898-ban alapították, amikor az acetiléngáz gyártójaként indult. A cég először 1956-ban vágott bele az ipari automatizálásba egy automatikus hegesztőrendszerrel, és 1971-ben megalkotta első hegesztőrobotját.

A cég székhelye a németországi Augsburgban található, és éves bevétele 2,5 milliárd dollár, amelyből 899 millió dollár a robotika.

4. Yaskawa

A Motoman robotcsaládot a Yaskawa gyártja, amelyeket általában fehér és kék színükről lehet felismerni.

A Yaskawa-t 1915-ben alapították, de első robotjukat 1974-ben adták ki. Ez volt az első elektromos meghajtású ipari robot Japánban, mivel azelőtt a robotok mindegyike hidraulikus hajtású volt.

A cég székhelye Fukuokában, Japánban van, és éves bevétele körülbelül 1,7 milliárd dollár, amelyből körülbelül 597 millió dollár a robotika.

Bár a fenti Big 4 hatalmas helyet foglal el a robotikai piacon, ezekről a többi ipari robotikai cégekről elmondható, hogy a maguk módján szintén vezető szerepet töltenek be az iparágban.

Ezen cégek robotjait világszerte számos létesítményben találhatja meg. Mint minden inkumbens robotikával foglalkozó cég, ezek is mind Japánban vagy Európában működnek.

5. Comau

A Comau egy automatizálási és robotikai gyártó, amelynek székhelye Torinóban, Olaszországban található.

A céget 1973-ban alapították, és az 1980-as években fejlesztette ki az első lézerrobotot a General Motors számára. Legutóbb a kollaboratív robotikába lépett át, és az Aura cobotja a legnagyobb teherbírással rendelkezik a piacon (170 kg).

A cég éves bevétele 1,2 milliárd dollár.

6. Epson

Ha az Epsonra gondol, először az ő asztali nyomtatóira gondolhat. Az Epson robotikai részlege azonban jelentős szereplő az iparágban.

Az Epsont 1942-ben alapították, székhelye Naganóban, Japánban található. A vállalat először 1984-ben hozta be robotjait az észak- és dél-amerikai piacokra.

Az egész cég éves bevétele 9,6 milliárd dollár, amelyből körülbelül 1,32 milliárd dollár a hordható és ipari termékekből származik.

7. Kawasaki

A Kawasaki egy japán ipari gyártó, amely valószínűleg leginkább motorkerékpárjairól, motorjairól és űrrepülőgépeiről ismert.

A céget 1896-ban alapították, de 1968-ban kezdett el robotokat gyártani, amikor megállapodást kötött az Unimationnel (a világ első ipari robotikai cégével) a robotok helyi gyártására.

A cég éves bevétele 1,3 milliárd dollár, és több mint 160 000 robotot telepített világszerte.

8. Mitsubishi

A leginkább elektromos termékeiről ismert vállalat, a Mitsubishi Electric robotjai egy másik gyakori eszköz az iparágban.

A Mitsubishi Electric (maga is a Mitsubishi része) 1921-ben alakult, székhelye Tokióban, Japánban található.

A vállalat éves bevétele körülbelül 11,6 milliárd dollár, amelyből körülbelül 3 milliárd dollár az ipari automatizálási rendszerek.

9. Stäubli

A Stäubli robotok a robotikai ipar másik támaszai, és világszerte számos létesítményben megtalálhatók.

A céget 1892-ben alapították, székhelye a svájci horgeni. A szövési automatizálás gyártójaként 1982-ben, amikor felvásárolta az Unimationt, a robotika felé terelődött.

A cég éves forgalma mintegy 1,2 milliárd dollár.

10. Univerzális robotok és a Cobot piac

Végül, a listán szereplő legújabb vállalat a robotika egyik legújabb trendje – a kollaboratív robotok (más néven kobotok) – élvonalába került.

A Universal Robots céget 2005-ben alapították, és a dániai Odensében található. A cég valószínűleg úgy találta ki az „együttműködő robot” kifejezést, hogy olyan robotot jelent, amely biztonsági kerítés nélkül is képes működni. A cég éves bevétele 219 millió dollár.

Az Omron és a Cobotok növekedése

Azóta több tucat más, együttműködő robotvállalatot alapítottak, és a piac nagyobb szereplői is gyártottak saját kobotokat.

Az egyik ilyen vállalat, amely nagy sikerrel lépett be a kollaboratív robotika piacára, az Omron.

Az Omron egy ipari automatizálási vállalat, amelynek székhelye Kiotóban, Japánban található. 2018-ban partneri viszonyt kötöttek a Techman Robottal, és sikeres kollaboratív robotokkal egészítették ki meglévő széles ipari robot-katalógusukat, beleértve a mobil robotokat, a SCARA-kat és a Delta robotokat. A cég éves bevétele 6,9 ​​milliárd dollár.

Melyik ipari robotmárkát válassza?

Összességében ezek az ipari robotgyártók és még sok más jó választás lehet a következő robot számára.

De hogyan lehet megállapítani, hogy melyik robot a megfelelő? Lenyűgöző lehet látni, hogy ilyen sokféle robot áll rendelkezésre.

Jó kiindulópont annak eldöntése, hogy milyen tulajdonságokra lesz szüksége a robotalkalmazásnak. Milyen hasznos teherbírásra és milyen hatótávra lesz szükség például a feladatához?

Ettől kezdve folytathatja a kutatást úgy, hogy jobban megérti, mit keres egy robotban.