Hogyan biztosítja a Blockchain a tranzakciókat a banki szolgáltatásokban?

A blokklánc az új divatszó a pénzügyi világban! Tudja meg, mi a blokklánc a banki szolgáltatásokban, és hogyan használja a BFSI az új technológiát tranzakciói védelmére.

A koronavírus-járvány következtében az interneten működő szolgáltatások hatalmas beáramlását okozta! A hagyományos hagyományos intézmények, mint például a bankok, most az online módhoz folyamodnak, hogy biztosítsák kedvezményezettjeik egészségét és biztonságát.

A pénzügyi szolgáltatási ágazat most átáll a digitális szolgáltatások felé, a párbeszédes banki szolgáltatásokkal. Olyan technológiákat használ, mint a Blockchain, és a Conversational AI Chatbotokkal fordítja le. Ez gördülékenyebb működést és masszívan jobb felhasználói felületet biztosít az online banki alkalmazásokban!

Számos vezető bank és pénzintézet már átvette a blokkláncok és mesterséges intelligencia chatbotok használatát, mint például az Erica a Bank of America-tól, az Amex Bot az American Expresstől és az EVA a HDFC Banktól.

Nézzünk mélyebbre a pénzügyi szolgáltatások blokklánc-technológiájában, és hogyan forradalmasítják a BFSI-ipart a párbeszédes mesterséges intelligencia chatbotjai a blokklánccal.

Biztonsági problémák, amelyekkel a BFSI iparág szembesül

Azok az elemek, amelyek offline állapotban fenyegethetik az egyén magánéletét és biztonságát, szintén megzavarják a kiberteret. A BFSI szektor különösen a különféle növekvő fenyegetésekkel foglalkozik, mint például a rosszindulatú programok, ransomware, adathalász csalások és személyazonosság-lopások. Előfordulhat, hogy a hagyományos adatbázis-kezelő rendszerek nem nyújtanak megfelelő védelmet ezekkel a problémákkal szemben.

A blokklánc a legjobb megoldás ebben a forgatókönyvben, mivel különféle biztonsági funkciói, például a kriptográfiai titkosítás és a kölcsönös konszenzus követelménye az adatok megváltoztatásához.

Egy Santander-jelentés kijelenti, hogy a blokklánc iparági szintű bevezetése évi 20 milliárd dollárral csökkenti a bankok infrastrukturális költségeit az értékpapír-kereskedelem, a határokon átnyúló fizetések és a szabályozási megfelelés miatt.

Mi is az a Blockchain?

A blokkláncok olyan digitális adatbázisokra utalnak, amelyek működését nem központosíthatja felhatalmazás vagy hatalom. A decentralizáció azt jelenti, hogy a döntéshozatali és felügyeleti jogkör egyetlen szervezethez tartozik. Az összes blokklánc-felhasználónak azonos jogköre van a rajta található információk felett.

Ez egy nyitott főkönyv, amely nyomon követi a több fél közötti tranzakciókat. Mivel az elosztott főkönyvek az igazság és a bizalom platformjaként működnek, mert nem könnyű feltörni őket. Ezen túlmenően a hamisításbiztos struktúra biztosítja, hogy minden szerződő fél annak tudatában működjön, hogy mindannyian a tényleges pénzügyi történelem azonos szerkezetével dolgoznak.

A tranzakciók sorozata egy bizonyos sorrendben összekapcsolja a blokkláncot alkotó adatblokkokat. A fizetési blokklánc biztosítja a pénzügyi tranzakciók gyors feldolgozását.

A banki blokklánc olyan módon tudja garantálni az adatok megbízhatóságát és biztonságát, amelyek a hagyományos biztonsági gyakorlatokkal minden képzeletet felülmúlnak. Napjaink egyik legjelentősebb technológiai ágává válik. Számos vezető pénzügyi és üzleti cég választotta a blokklánc bevezetését a kereskedelem hatékonyságának javítása érdekében.

Blockchain a bankszektorban: mi az elterjedtsége?

A BFSI iparágban sok cég használja ezt a technológiát a B2B fizetések javítására a fejlődő gazdaságokban.

Jelenleg a pénzintézetek elszámolási rendszerében átlagosan 3 napig tart egy átutalás kiegyenlítése. A meglévő protokollok, mint például a SWIFT, csupán a tranzakciókra vonatkozó megbízásokat küldik el, a folyamat többi része pedig közvetítőkön keresztül történik.

Valójában a B2B tranzakciók 60%-a manuálisan történik. A Blockchain lerövidíti ezt az egész eljárást, lehetővé téve az azonnali tranzakciókat, amelyek a fizetés megtörténte után azonnal kiegyenlíthetők és kiegyenlíthetők.

A blokkláncot használó vállalatok 2018-ban több mint 4 milliárd dollárt gyűjthetnek adománygyűjtés céljából kezdeti érmeajánlatok vagy ICO-k formájában tokenek helyett.

A banki blokklánc az értékpapírok, például részvények, hitelek és áruk tranzakcióit is megkönnyíti. Megszünteti a közvetítőket a vagyonjog átruházásánál, csökkentve az eszközcsere díjait. Csökkenti az értékpapírpiacok instabilitását is. Az értékpapírok blokklánc főkönyvekbe való áthelyezése legalább 17 milliárd USD-t csökkenthet a globális kereskedelmi feldolgozási költségekből.

Ezen kívül a pénzügyi világban a blokkláncokat manapság a legszélesebb körben használják különféle kriptovaluta rendszerek, például a Bitcoin és az Ethereum részeként.

A blokkláncokat nem helyettesíthető tokenekhez (NFT), ingatlanokhoz, személyes adatok biztonságának megőrzéséhez, szavazáshoz, logisztikához, jóléti programok adminisztrációjához és a művészek jogdíjainak nyomon követéséhez használják.

Hogyan történik egy Blockchain által támogatott tranzakció az AI chatbotokon keresztül?

A kriptográfia biztosítja, hogy a blokklánc főkönyv teljesen biztonságos legyen. Minden tranzakció megfelelően rögzítésre kerül a blokkláncon titkosított, tévedhetetlen adatok felhasználásával. A fizetés látható lesz a bot blokklánc-alapú mérlegének főkönyveiben. Így mindig lesz bizonyítékod, ami biztosítja, hogy ne csalják ki a pénzed.

Az ok, amiért a chatbotok és a blokklánc kéz a kézben járhatnak, az az, hogy egy chatbot kisebb lépésekre tudja csökkenteni az online tranzakciók hosszú tekercselését. Egy AI bot közvetlenül feldolgozhatja a tranzakcióit, és feltöltheti azokat a blokklánc adatbázisba. Ez csökkenti a több jogosultság közötti navigálást a pénzügyeihez való hozzáféréshez.

Erre a következő példa lehet. Tegyük fel, hogy pénzt szeretne átutalni egy másik számlájára. A beszélgetős chatbot ebben segít, és személyre szabott ajánlásokat ad. Ez megkönnyíti a hozzáférést a banki adatokhoz, akárcsak egy banki tisztviselő tenné. A tranzakció befejezése után a blokklánc hozzáadja a tranzakciók részleteit a főkönyvekhez. Így az AI chatbot és a blokklánc kombinációja leegyszerűsíti az egész folyamatot, egyszerűvé és kényelmessé téve azt.

A blokklánc legjobb része az, hogy a rekord megadása után nem törölhető vagy módosítható. A jövőbeni viták esetén a blokklánc főkönyv könnyen elérhető a tranzakciók tényének ellenőrzéséhez.

Hogyan teszi biztonságosabbá a banki blokklánc a tranzakciókat?

Mind a blockchain, mind a párbeszédes AI chatbotok egyre általánosabbak a pénzügyi szektorban. A legtöbb vezető bank és BFSI cég beugrott a sávba, és integrálta ezeket a technológiákat digitális platformjaiba.

Most felmerül a kérdés; ahelyett, hogy egy blokklánccal kapcsolnánk össze, miért nem lehet a chatbotokat úgy használni, ahogy van? A válasz a biztonsági részletekben rejlik.

A banki blokklánc esetében mindig van egy konszenzusos mechanizmus, amely megegyezést, bizalmat és biztonságot ér el a decentralizált számítógépes hálózatban. Ez azt jelenti, hogy a blokklánc összes csomópontja között pontosan ugyanaz az egyetlen érvényes rekord másolata van. Bár mindenki áttekintheti a blokklánc bejegyzéseket, a rekordok frissítése csak a résztvevők többségének egyetértésével és együttműködésével lehetséges.

A blokkláncba nem integrált chatbotok potenciálisan csalárd gyakorlatokat tesznek lehetővé. Mivel a mesterséges intelligencia chatbotjai a legtöbb ember számára szinte érzőnek tűnhetnek, lecsökkenthetik a védekezésüket, és adathalász csalások áldozataivá válhatnak.

Azok a körültekintőbb ügyfelek, akik egy online alkalmazást vagy webhelyet használnak pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, nem biztos, hogy hajlandóak bizalmas információkat a robotokra bízni. Ez különösen igaz, ha az információ pénzügyi vonatkozású, például hitelkártyaadatok, bankszámlaszám stb.

Elosztott főkönyvi technológia

Másrészt, ha ez a chatbot blokklánchoz kapcsolódik, akkor megfelelő főkönyvet vezet az összes tranzakciós előzményről. Nem csak ez, hanem fenntartja a sikerességi arányokat egy nyilvánosan látható digitális adatbázisban. Ez az elosztott főkönyvi technológia (DLT) segítségével történik. Ez pedig elősegíti az átláthatóságot és a bizalmat az ügyfelek körében, hogy adataikkal semmilyen áron nem fognak visszaélni. A dátum, az idő és az egyedi fizetési azonosító szisztematikusan rögzítésre kerül a DLT rendszerben.

A banki blokklánc a fogyasztók dupla pénzköltését is megakadályozhatja, mivel egy időbélyeg-szervert használ, amely minden tranzakcióblokkra hash-t helyez el, és ezt a rekordot egyszerűen nem lehet megváltoztatni.

Záró hangon

Manapság valóban az Internet korát éljük. Szinte semmi olyan nincs, amit az ujjaink hegyével ne tudnánk használni, szó szerint. Okostelefonjaink, táblagépeink, laptopjaink és PC-ink a digitális tér áthaladásának átjárói. Vásárolhatunk, böngészhetünk, kapcsolódhatunk, tanulhatunk, bankolhatunk és kifizethetjük a számlákat, mindezt ezekről az eszközökről, amelyek úgy nőttek, hogy életstílusunkat diktálják.

Így megvizsgáltuk, hogyan segíthet a Blockchain technológia megállítani a számtalan fenyegetést, amelyek megzavarhatják a BFSI szektor normál működését.

Így elmondhatjuk, hogy a blokkláncok alapvetően egy jövőbiztos ügyfélszolgálati stratégia. Ez hatékonyan növelheti az adatok biztonságát a kibertérben.