11 Használati esetek, példák és előnyök

Megalakulása óta 20 éve az e-kereskedelmi ágazat továbbra is növekszik, a radikális technológiai fejlődés és a változó felhasználói magatartás vezérelve. De hol illenek ide a WhatsApp Chatbotok az e-kereskedelemhez?

A lehetőség

Világszerte az e-kereskedelem felfutásban van.

Az Amazon a közelmúltban 1 billió dollárt tett meg, a Flipkartot 16 milliárd dollárért megvásárolta a Walmart, és a globális e-kereskedelmi eladások 2025-re várhatóan elérik a 7,4 billió dollárt.

Ázsia e-kereskedelmi piaca különösen eltörpül a világ többi része mellett.

Ázsia e-kereskedelmi piacának értéke 2093,00 milliárd USD, míg Észak-Amerikában 1015,00 milliárd USD.

Az előrejelzések szerint 2023-ra az ázsiai és csendes-óceáni régióban (APAC) a kiskereskedelmi e-kereskedelem nagyobb lesz, mint Észak-Amerika, Európa, AME és Dél-Amerika együttvéve.

De ezzel a rakétahajó-szerű növekedéssel; jön az Everesthez hasonló akadályok.

A probléma

Iparágként az e-kereskedelem az ingatlanpiac szöges ellentéte. A jegyek kicsik, a vásárlók pedig bőven.

Az optimalizálás az e-kereskedelmi játék neve. A webhelyek számos ügyfél-orientált mérőszámra optimalizálnak; CAC, CLV, AOV, CSAT bevétel forgalmi forrás és bevásárlókosár elhagyási arány szerint.

A leginkább optimalizált mutató? Konverziós arány.

És jó okkal. Ha Ön egy 3%-os konverziós aránnyal rendelkező e-kereskedelmi vállalat, és sikerül 1%-os növekedést elérnie, akkor éppen 25%-kal növelte a felső kategóriás értékesítéseit.

Az átlagos konverziós arány az e-kereskedelmi ágazatban (mobil + asztali számítógép) csekély 2,93%.

A rossz konverziós arány pedig csak a probléma kezdete. Az e-kereskedelmi iparág számos ügyfélszolgálati démonnak ad otthont.

Az e-kereskedelem a méretek és a komolyság tökéletes viharával néz szembe a végtelen számú monoton GYIK-től, amelyek eltorlaszolják a támogatási vonalakat, és a „majd vagy megszakítsák” vásárlói kihívásokig, amelyek versenytárshoz kényszerítik őket.

Az ügyfélszolgálat hagyományos csatornái, mint például az űrlapok, e-mailek és call centerek egyszerűen nem felelnek meg a mai kihívásoknak.

A megoldás

Az e-kereskedelmi cégeknek olyan eszközökre van szükségük, amelyek

 1. Automatizálja a támogatási lekérdezéseket és csökkentse a jegyek mennyiségét.
 2. Hozzon létre, minősítsen és konvertáljon leadeket.
 3. Vegyen részt az ügyfelek preferenciáinak csatornáin.
 4. Növelje a szer hatékonyságát/termelékenységét
 5. A CSAT és az NPS javítása

Míg a régi támogatás a fent említett követelmények közül kettőt, esetleg hármat is biztosíthat, szüksége lesz a WhatsApp Chatbot az e-kereskedelemhez hogy elkapja mindet.

A WhatsApp a világ legnagyobb üzenetküldő platformja. Több mint 2 milliárd havi aktív felhasználójával egyértelműen az emberiség történetének legtermékenyebb kommunikációs felülete.

A WhatsApp használatával a felhasználók másodpercek alatt beszélhetnek barátaikkal és családtagjaikkal. A WhatsApp üzleti API-jaival az Ön vállalata is megteheti ugyanezt.

Számos e-kereskedelmi WhatsApp Chatbot használati eseten fogunk átmenni, és felvázoljuk az ügyfél utazását az értékesítési tölcséren keresztül.

 1. Vezető generáció
 2. GYIK
 3. Megrendelés leadása
 4. Szállítmányok
 5. Visszatérítések és visszaküldések
 6. Ismételt parancsok
 7. Visszajelzés gyűjtemény
 8. Célozza újra az elhagyott kocsikat
 9. Áttételek
 10. Magas szintű lekérdezések
 11. Frissítse az Ügyfél adatait

Automatizálja a lead generálást

A potenciális ügyfelek generálása az értékesítési csatorna első és talán legfontosabb része. A nagyobb tölcsér teteje több erőforrást biztosít az értékesítési csapatnak, hogy együtt dolgozzon, és ezt követően több emberrel is eladhat.

A WhatsApp Chatbot for Business használatával ráveheti az ügyfeleket, hogy adják meg adataikat azáltal, hogy egy kattintásra csevegő linket adnak hozzá marketing- vagy hirdetési ajánlataihoz.

Leadek generálása.

Ha egy ügyfél üzenetet küld Önnek, Ön automatikusan megkapja a nevüket és telefonszámukat. A WhatsApp Chatbot segítségével további részleteket kérhet, például e-mail-azonosítót vagy tartózkodási helyet.

Miután az ügyfél SMS-t küld Önnek, 24 órán keresztül folytathatja a munkamenetet. (A munkamenet a 24 óra az ügyfelek utolsó üzenete után).

Ha húsz óra elteltével szeretne beszélgetést folytatni egy ügyféllel, rá kell vennie, hogy iratkozzon fel a jövőbeni kommunikációra.

Gyakran Ismételt Kérdések

Amikor a webhelyekről van szó, a vállalatok célja, hogy eltávolítsák az értékesítési folyamat minden akadályát.

A potenciális ügyfelek generálása után a vállalatok azt szeretnék, hogy az ügyfelek zökkenőmentesen menjenek el egészen a bankig. De az ügyfeleknek kérdéseik vannak. És gyakran kérdezik őket.

Ezek a GYIK a termékkel és a vállalattal kapcsolatos kérdésektől a mérettáblázatig, a visszatérítési politikáig és a vállalat által elfogadott fizetési módokig terjednek.

Ha ezekre a kérdésekre nem állnak rendelkezésre azonnali válaszok, az ügyfél valószínűleg kiszáll.

GYIK generáció.

Az AI Chatbot for WhatsApp lehetővé teszi, hogy válaszoljon ügyfelei vásárlási döntéssel kapcsolatos összes kérdésére. Ahelyett, hogy végig kellene görgetnie egy 40 oldalas GYIK-dokumentumot, vagy 24 órát várnia kell egy e-mailre, vonzó, azonnali megoldást kínálhat ügyfeleinek.

Rendelést leadni

Ha arról van szó, a rendelés leadása az, ami növeli a bevételt.

Az e-kereskedelmi WhatsApp Chatbot lehetővé teszi, hogy egycsatornás élményt hozzon létre a potenciális ügyfelektől a visszatérő ügyfelekig.

Megrendelés leadása.

A WhatsApp Business API-k lehetővé teszik a vállalkozások számára a mély integrációt is. Változók hozzárendelése és leküldéses adatok a CRM-hez és az OMS-hez, hogy az ügyfelek kényelmesen, a telefonjukból rendelhessenek.

Szállítás

Egy hatékony e-kereskedelmi szállítási stratégia felállítása a leghatékonyabb lépés, amelyet megtehet vállalkozása online bővítése érdekében.

A második leghatásosabb lépés az ügyfelek tájékoztatása arról, hogy hol vannak szállítmányaik.

Megrendelés állapotának ellenőrzése.

Az e-mailben és SMS-ben küldött frissítések gyakran nem láthatók.

Csökkentse a támogatási jegyek mennyiségét és javítsa a CSAT/NPS-t azáltal, hogy ügyfeleit naprakészen tájékoztatja csomagaik állapotáról.

Az ügyfelek válaszolhatnak Önnek, átütemezhetik vagy megváltoztathatják a szállítási címet a WhatsApp Chatbots for eCommerce segítségével.

Visszatérítés/csere ütemezése

Az olyan vállalatok, mint a Zappos és az Amazon, az egyszerű visszatérítést kínálatuk sarokkövévé tették.

A visszatérítés gyakran az e-kereskedelmi ügyfélfolyam legbonyolultabb része. A rossz visszatérítési tapasztalat gyakran tönkreteszi a vállalat-ügyfél kapcsolatot. Ezzel szemben a nagyszerű visszatérítési tapasztalatok megerősítik az ügyfelek lojalitását és javítják a visszatartási arányt.

Visszatérítés ütemezése.

A WhatsApp Chatbotok segítségével a felhasználók gyors és egyszerű folyamatban nyújthatnak be visszatérítést. A felhasználók például azonosíthatják a visszatérítés okát, ütemezhetik az átvételi időt, és biztosíthatják az ügyfeleket az azonnali cselekvésről.

Néhány sms-ben csere/visszatérítés indul.

Ismételje meg a vásárlói vásárlást

Egy vállalkozásnak átlagosan 7-szer többe kerül egy új ügyfél megszerzése, mint egy korábbi ügyfél ismételt eladása.

Miután létrehozta az ügyfelet, és biztosította a zökkenőmentes vásárlási és vásárlási élményt, itt az ideje, hogy megvizsgálja, akar-e többet.

Használjon WhatsApp Chatbotot, hogy lehetővé tegye az ügyfelek számára, hogy gyorsan újrakészítsék a kosarukat és újra vásárolhassanak termékeket.

Miután üzenetet küldtek Önnek, akár ajánlatokat, kedvezményeket és új termékajánlatokat is küldhet nekik.

Gyűjtsd össze a CSAT-ot és az NPS-t az ügyfelektől

A CSAT (Customer Satisfaction Score) és az NPS (Net Promoter Score) a végső pillérek, amelyekre a vásárlói hűségmutatók épülnek.

Ezen adatok összegyűjtése azonban komoly kihívást jelent. Az ügyfelek ritkán reagálnak az olyan hagyományos eszközökre, mint az e-mail vagy az SMS.

Visszajelzés gyűjteménye

Használja a WhatsApp-ot az ügyfelek elkötelezettségének növelésére, az olvasási és válaszadási arányt a visszajelzésekkel kapcsolatos kommunikációhoz. Ezt követően egyérintéses interakciókat hozhat létre az ügyfele által választott platformon, hogy maximalizálja a visszajelzéseket vagy a CSAT-gyűjtést.

Célozza újra az elhagyott kocsikat

Kiberhétfőn az összes kosár több mint 78%-a elhagyottan állt.

Az értékesítési csatorna minden lépésében végzett optimalizálási munkák ellenére a vállalatok még mindig sok ügyfelet veszítenek az utolsó lépésben. Ezek olyan ügyfelek, akik szándékot és vásárlási képességet mutattak, de az utolsó pillanatban egyszerűen visszalépnek.

Az ügyfél újbóli bevonása.

Használjon WhatsApp chatbotot az e-kereskedelemhez, hogy újra bevonja ezeket az ügyfeleket, és ösztönözze őket a tranzakció befejezésére. Az újbóli bevonásra irányuló kisebb befektetések sokkal nagyobb megtérülést eredményeznek, mint az új ügyfelek megszerzésébe történő nagy befektetések.

Áttételek

Összességében minden marketing végcélja a szájról szájra történő áttétel.

A vállalatok azt szeretnék, ha ügyfeleik ajánlanák termékeiket és szolgáltatásaikat barátaiknak és családtagjaiknak. Ezt pedig a tudomány támasztja alá; például az emberek négyszer nagyobb valószínűséggel vásárolnak, ha egy barátjuk utal rá.

Használjon WhatsApp Chatbotot, hogy ösztönözze az ügyfeleket, hogy gyűjtsenek véleményeket az alkalmazásokról, vagy küldjenek hivatkozási kódokat.

Kiváló ügyfélszolgálatot nyújtott, és gördülékeny vásárlási utat biztosított. Használja ki ezt, és tegye lehetővé az ügyfelek számára, hogy könnyedén terjesszék a hírt.

A kifizetések jelentik az összes értékesítési akadály lényegét. Nincs biztosabb módja az ügyfél elvesztésének, mint levonni, amikor nem kellett volna, vagy nem visszafizetni, amikor kellett volna.

Az olyan árérzékeny piacokon, mint India, a rossz fizetési tapasztalat halálos kimenetelű.

Miután automatizálta alacsony szintű, ismétlődő lekérdezéseit, átviheti magas szintű csevegéseit egy emberre. A WhatsApp Chatbot használatával az ügyfelek automatikusan átadhatók a megfelelő ügynököknek.

Frissítse az ügyfél adatait

A vállalkozásokhoz hasonlóan az ügyfelek is változnak. Házakat költöztetnek, kártyát cserélnek és új készülékeket vásárolnak.

Ne hagyja, hogy ezek a változások eltántorítsák Önt attól, hogy éveken át elégedett ügyfeleket szolgáljon ki.

Személyes adatok frissítése.

Használja a Verloop Deep Integration szolgáltatását a WhatsApp e-kereskedelmi chatbotján elküldött rekordok módosításához.

GYIK a WhatsApp E-Commerce Chatbottal kapcsolatban

1. Ingyenesek a WhatsApp Chatbotok?

A WhatsApp Business API-ra épülő WhatsApp Chatbotokhoz kis telepítési díj tartozik. Ez magában foglalja a tárhely-, telepítési és integrációs költségeket. A WhatsApp Cloud API esetében nincs tárhelydíj, mivel a Meta tárolja őket a szerverein. Ezen felül beszélgetésenként is fizetni kell. Az összeg attól függően változik, hogy ki kezdeményezte a csevegést és melyik országból. A WhatsApp üzenetek díjszabásáról itt olvashat bővebben.

2. Milyen árai vannak az e-kereskedelmi WhatsApp chatbotoknak?

Az e-kereskedelmi WhatsApp chatbotnak nincs többletköltsége. Ez ugyanaz, mint a WhatsApp szokásos chatbotja. A WhatsApp Business API-ra épülő chatbotokhoz kis telepítési díj tartozik a tárhelyért, a telepítésért és az integrációért. A Cloud API-felhasználóknak nincs tárhelydíjuk, mivel a Meta tárolja őket a szervereiken. A telepítési díj mellett az e-kereskedelmi vállalkozásoknak beszélgetésenként is fizetniük kell. Az összeg attól függően változik, hogy ki kezdeményezte a csevegést és melyik országból. A WhatsApp üzenetek díjszabásáról itt olvashat bővebben.

3. Az eCommerce chatbot és a shopping chatbot ugyanaz?

Igen, az e-kereskedelmi chatbotok és a vásárlási chatbotok ugyanazok, és mindkét kifejezést felcserélhetően használják. Ezek a chatbotok automatizálják a felhasználó végponttól végpontig terjedő vásárlási útját, hogy zökkenőmentes ügyfélélményt biztosítsanak.

4. Milyen platformokat támogat a WhatsApp az e-kereskedelmi integrációhoz?

A WhatsApp e-kereskedelmi integrációi segítenek racionalizálni a kommunikációt és csökkenteni a humánerőforrással kapcsolatos feladatokat az egyes részlegek között. Integrálhatja WhatsApp chatbotját e-kereskedelmi áruházával, CRM- és ERP-eszközeivel, jegyértékesítő platformjaival, fizetési átjáróival és hűségprogramjaival. Tudja meg, hogy ez a súgó hogyan nyújt zökkenőmentes élményt ügyfelei számára.

5. Kaphatok egy e-kereskedelmi WhatsApp chatbot bemutatót?

Igen, láthatja, hogyan működik az eCommerce WhatsApp chatbot a Verloop.io-val. Beszéljen szakértőinkkel úgy, hogy ütemezzen be velük egy bemutatót.

Összefoglalva, a WhatsApp Chatbot így lesz előnyös a vállalatnak és az ügyfeleknek –

 1. Segítenek bevétel növelése magasan kvalifikált leadek generálásával.
 2. Chatbotok csökkenti a támogatási költségeket alacsony szintű lekérdezések automatizálásával.
 3. Az e-kereskedelmi chatbotok olyanok könnyebben használható mint a hagyományos alternatívák, az ügynökök és az ügyfelek számára egyaránt.
 4. Ők a gyorsabb eszközökkel a kommunikáció.
 5. A chat létrehozása a emberi kapcsolatellentétben az e-mailekkel és az SMS-ekkel.
 6. Az eCommerce Chatbotok segítenek javítja a CSAT-ot és az általános ügyfélélményt.