5 lépés, hogy felmérje, használható-e metrológiai robot

Lehetséges, hogy egy metrológiai robot megoldást jelenthet az ellenőrzési szűk keresztmetszetre? Talán. Így tudhatja meg, hogy egy robot megfelelő-e az Ön számára.

Gyártási folyamata szinte tökéletes: a gyártási lépések mindegyike hatékonyan fut, az összeszerelés sima, a csomagolás és a szállítás kiváló.

De valami akadályozza az egész működését: az ellenőrzés.

Az Ön ellenőrző mérnökei tökéletesen dolgoznak. Arra panaszkodnak, hogy ki kell hagyniuk a szüneteiket, hogy lépést tudjanak tartani a munkateherrel. De nem számít, mit csinálnak, még mindig van egy nagy szűk keresztmetszet!

Mit tudsz csinálni? Csökkenthetné az ellenőrzések számát, de akkor a termék minősége romlani kezdene. Nem engedheti meg magának ezt a kockázatot… de azt sem engedheti meg magának, hogy az ellenőrzési szűk keresztmetszetek miatt késve küldje ki a rendeléseket.

Íme 5 lépés annak felmérésére, hogy egy metrológiai robot meg tudja-e oldani a szűk keresztmetszeti problémákat.

1. lépés: Bontsa le az ellenőrzési feladatokat

Bár az „ellenőrzést” jelölte meg a folyamat szűk keresztmetszeteként, egy kicsit pontosítanunk kell. Az ellenőrzés általában több, egymástól függő feladatból áll. Ezek egy része alkalmas lesz az automatizálásra, mások nem.

Teljesen kézi ellenőrzés esetén az ellenőrző mérnökök általában maguk végzik el ezeket a feladatokat. Néha az ellenőrzési folyamatot soha nem formalizálták papíron – a mérnökök csak az intuíciójukat használják, és szükség szerint méréseket végeznek.

Automatizált ellenőrzés a NASA Langley Kutatóközpontjában

Az ellenőrzést külön feladatokra kell bontania.

Az ilyen lebontás alábbi példája a jelen kutatási cikkben leírt folyamatból származik:

 1. Irányítsa az elemet az észlelőeszközön.
 2. Vizuálisan és/vagy érintéssel keressen a tételen hibákat.
 3. Ellenőrző szondával keresse meg a tételt a hibák után.
 4. Az esetleges hibák észlelése és naplózása.
 5. Csoportosítsa a hibákat típus szerint!
 6. Döntse el az elem állapotát (megfelelt, sikertelen, átdolgozás stb.).
 7. Küldje el az elemet a következő lépéshez.
 8. Rögzítse az elemre vonatkozó információkat.

Hasonló módon bontsa le az ellenőrzési folyamatot. Ez segít azonosítani a lehetséges robotfeladatokat az egyes szakaszokban.

2. lépés: Határozza meg adatait

Az ellenőrzés valószínűleg különféle típusú adatokat tartalmaz. Hasznos lehet azonosítani, hogy az egyes lépésekben milyen típusú adatokat rögzítünk. A robotok alkalmasabbak bizonyos típusú adatok gyűjtésére (pl. egyszerű vizuális szkennelés), mint mások (pl. tapintható felületvizsgálat).

A fenti példafolyamatban mind a második, mind a harmadik lépést tovább lehetne osztani több mérési feladatra. Például, ha a mérnökök szemrevételezéssel megvizsgálják a tételt több lehetséges hiba szempontjából, minden hibatípust külön kell lebontani. Hasonlóképpen, ha különböző ellenőrző szondákat használnak, ezeket külön feladatokra kell felosztani.

Az ellenőrzési folyamat minden lépésénél határozza meg, hogy milyen típusú adatokat keres, és hogyan méri azokat jelenleg.

3. lépés: Sorolja fel eszközeit

Ellenőrzés API Radian Laser Tracker és vProbe segítségével

A robotok a legalkalmasabbak olyan feladatokhoz, amelyek szenzoros mérésekkel járnak. Az érzékelő lehet ellenőrző szonda, látóérzékelő, koordináta mérőgép, elektronikus vizsgálógép, vagy a számos rendelkezésre álló ellenőrző érzékelő bármelyike.

Íme néhány általános metrológiai eszköz, amelyet a gyártás során ellenőrzésre használnak:

 • Kézi szondák – Gyakoriak az olyan eszközök, mint a kézi féknyergek. Azonban hajlamosak az emberi hibákra, és nem alkalmasak robotok számára.
 • Optikai komparátorok – Ezek átvilágítják a legyártott terméket, és összehasonlítják annak sziluettjét a mérnöki rajzával. Ezek egyre kevésbé népszerűek alacsony felbontásuk, magas költségük és a mennyiségi adatok hiánya miatt.
 • Gépi látás – Ezek 2D vagy 3D kamerákat használnak a tárgyak alakjának észlelésére. A robotrendszereknél gyakori, hogy integrálják a gépi látást, így ez jó jelölt lehet az automatizáláshoz.
 • Rögzített koordináta mérőgépek (CMM-ek) — Ezek mechanikus, síkágyas eszközök, amelyek ellenőrző szondát helyeznek el a tétel felett. A robotok használhatók tárgyak felvételére és elhelyezésére a rögzített CMM-ekre.
 • Hordozható CMM-ek (PCMM-ek) — Ezeket kézi működtetésre tervezték, de nagyon pontosak. Néhányat a robotkar végére lehet rögzíteni.
 • Egyéb minőségvizsgáló gépek — Minden iparágnak saját ellenőrző berendezése van. Egyesek alkalmasak a robotizált integrációra, míg mások nem.

4. lépés: Mérje fel az egyes feladatokat a robot alkalmassága szempontjából

A robotellenőrzés akkor lesz a legsikeresebb, ha egyetlen, egyszerű feladattal kezdi. Például a NASA a RoboDK-t egy UR10 robottal használta a repülőgép törzsének ultrahang érzékelővel történő mérésére. Ez meglehetősen egyszerű volt, de eltávolított egy nagyon időigényes feladatot az ellenőrző mérnök munkájából.

Két alapvető módja van a robotnak az ellenőrzés során:

 1. A szonda vagy az érzékelő elhelyezése és működtetése — Az érzékelő a robotkar végére van rögzítve. Ezután a robot a helyére lép, és az érzékelő leolvassa. Ennek a módszernek az alkalmazásában való használhatósága a robot pontosságától és attól függ, hogy a szonda aktiválható-e a robot programjával.
 2. A minőségvizsgáló gép karbantartása – A robotot arra használják, hogy tárgyakat helyezzenek el egy vizsgálógépbe, szükség esetén átirányítsák azokat, és az ellenőrzés befejezése után eltávolítsák őket. Ha az ellenőrzési feladata egy vizsgálógép használatára támaszkodik, ez jó választás lehet. Nincs szükség nagy pontosságú robotra, mert a vizsgálógép elvégzi a pontos méréseket.

Menjen végig az összes azonosított feladaton, és értékelje, hogy használható-e egy robot az adott feladathoz. Ha egy adott feladatot nem lehet elérni a két módszer egyikével, akkor ez nem biztos, hogy jó megoldás a robotautomatizáláshoz.

5. lépés: Válassza ki a legjobb feladatot

Remélhetőleg most már lesz egy listája néhány ellenőrzési feladatról, amelyeket a robotikával el lehet végezni.

Ha nem, előfordulhat, hogy az ellenőrzést manuálisan kell végrehajtani, vagy (nagyobb valószínűséggel) kihagyott egy automatizálható feladatot. Ha bizonytalan vagy, fordulj csapatunk egyik tagjához, és ők segítenek eldönteni, hogy az ellenőrzési feladatod megoldható-e a RoboDK segítségével.

Most már csak egyet kell választania ezen ellenőrzési feladatok közül, és már kezdheti is!