7 típusú robot, amelyet tudnia kell

Ipari robotot keres… de milyen típusú robotot vegyen?

Nagyon sok különböző típusú robot közül lehet választani. Az Ön számára legjobb választás attól függ, hogyan kategorizálja őket, és milyen alkalmazásokat fontolgat.

A robotok nagyon rugalmasak más automatizálási típusokhoz képest, amelyeknek általában nagyon szűk a megfelelő alkalmazási köre. Ennek ellenére a különböző típusú robotok még mindig jobban megfelelnek bizonyos feladatoknak.

Az ipari robotok kategorizálásának egyik módja az, hogy alaptípusokra bontjuk őket.

Íme egy gyors útmutató a 7 típusú robothoz, amelyekre szükséged lehet…

Amit esetleg nem vesz észre a robottípusokról

Sok gyártóhoz hasonlóan Ön is csak azt gondolhatja, hogy „műveleteinket robottal kell kiegészítenünk.”

Mindenképpen jó ötlet ipari robottal javítani a folyamatokat. De ha azt mondjuk, hogy csak „egy robotot” adunk hozzá, az egy kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy „egy új CNC gépet” vagy „egy új dolgozót” kell hozzáadnia. Nem elég specifikus ahhoz, hogy a legjobb döntést hozza meg az Ön számára megfelelő gépről.

A robottípusok közötti különbségek meglehetősen jelentősek lehetnek. Segít, ha megérti ezeket a különbségeket.

Hány különböző típusú robot létezik?

A robotokat többféleképpen lehet kategorizálni. Ennek eredményeként több tucat – vagy talán több száz – különböző típusú robot létezik.

A robotok osztályozásának egyik gyakori módja a szektoruk szerint:

  • Ipari robotok – Ezek ipari környezetben, például a gyártásban használt robotok. Valószínűleg az ipari robotok iránt érdeklődik, ezért ebben a cikkben ezekre összpontosítunk.
  • Szervizrobotok – Ezek olyan robotok, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az emberekkel. Olyan területeken használják őket, mint az egészségügy és a kiskereskedelem. A szolgáltató robotika még mindig fejlődő terület.
  • Logisztikai robotok – Ezeket a termékek mozgatására használják, de nem maguknak a termékeknek a gyártására. Ezek egy részét felhasználhatja egy gyártó vállalkozásban.
  • Oktató robotok – Ezeket az oktatási környezetben történő tanulás javítására használják.

Ezen kategóriák némelyike ​​között keresztezések vannak. Ráadásul minden kategóriának lesznek alkategóriái.

Milyen típusú robotok a leghasznosabbak az Ön számára gyártóként?

A legésszerűbb, ha megismered a ténylegesen használt robottípusokat! Emiatt koncentráljunk az ipari robotokra…

7 típusú robot, amelyről minden gyártónak tudnia kell

A különböző ipari robotok összehasonlításának általános és hasznos módja, ha a következő 7 típusra osztja őket.

Bár egyes robotok nem illenek jól ezekbe a kategóriákba, ez a lista jó kezdet.

A 7 típusú robot a következő:

1. 6 Degree of Freedom Industrial Manipulator

A leggyakoribb ipari robottípus, amelyet látni fog, a 6 szabadságfok (DoF) manipulátor. Ahogy a neve is sugallja, ezeknek 6 aktív, általában forgó csuklójuk van.

Egy 6 DoF robotot sokféle feladatra alkalmazhat. Nagyon rugalmasak, és számos méretben és egyéb tulajdonságban kaphatók.

2. SCARA Robot

A szelektív megfelelőségi csuklós/összeszerelő robotokat (SCARA) gyakran használják olyan részletes feladatokhoz, mint az összeszerelés, a kiválasztás és elhelyezés, valamint a gravírozás.

A SCARA robotok megkülönböztető jellemzője a „szelektív megfelelőség” a Z tengelyben, ami rugalmasságot biztosít bizonyos összeszerelési feladatokhoz.

3. Delta Robot

A Delta robotokat gyakran használják nagy sebességű komissiózási és elhelyezési feladatokra, például a termékek gyorsan mozgó szállítószalagokon történő válogatására.

Párhuzamos kinematikai felépítésük miatt a delta robotok összetett munkaterülettel rendelkeznek a 6 DoF manipulátorhoz képest.

4. Raklapozó robot

A korábbi robottípusoktól eltérően a raklapozó robotokat alapvető alkalmazási területük – raklapozás – szerint osztályozzák.

A fő mechanikai különbség a raklapozó robotokkal szemben az, hogy általában csak 5 szabadságfokkal rendelkeznek, a végső DoF párhuzamos a padlóval, és két csuklójuk össze van kötve a nagyobb szilárdság érdekében.

5. Redundáns manipulátor

A redundáns robotnak több DoF-je van, mint amennyire egy adott feladathoz szüksége van. Példa erre egy 7 DoF ipari manipulátor.

A redundáns manipulátor használatának közös előnyei közé tartozik a robot szingularitásainak kiküszöbölése, a rendszer nagyobb merevsége és a terhelések jobb elosztása.

6. Együttműködő robot

A kollaboratív robot (vagy kobot) egy speciális robottípus, amelyet arra terveztek, hogy biztonságosan működjön az emberi dolgozók körül anélkül, hogy további érzékelésre vagy biztonsági intézkedésekre lenne szükség.

A kobotok az elmúlt évtizedben népszerűvé váltak, mivel általában könnyen használhatóak, és jól illeszkednek az új robothasználók számára.

7. Gantry Robot

Első pillantásra a portálrobotok inkább felső darukra hasonlítanak. A különbség az, hogy ugyanúgy programozható és vezérelhető, mint a többi ipari robot.

Az emberek gyakran használnak portálrobotokat 6 DoF manipulátorral együttműködve, a manipulátor felülről lóg.

Milyen ipari robottípusokat érdemes fontolóra venni?

Az Önnek legmegfelelőbb ipari robot megtalálásának kulcsa az, hogy beszerezzük azt, amelyik megfelel a választott alkalmazásnak.

Határozza meg, mely feladatokat szeretné javítani a robotautomatizálással. Ezután menjen ki, és keressen olyan robotokat, amelyek megfelelnek ezeknek a feladatoknak.

Ezenkívül próbáljon hosszú távon gondolkodni. Lehetséges, hogy a jövőben nem kell automatizálnia ezt a feladatot. Ha könnyen újrahasznosítható a robot, ez óriási előnyt jelenthet. Például egy 6 DoF-os manipulátort a feladatok szélesebb körére lehet alkalmazni, mint mondjuk egy palettázó robotot.

Bármilyen robottípus gyors és egyszerű programozása

Bármilyen típusú robotot is választ, be kell programoznia.

Válasszon olyan robotprogramozó szoftvert, amely sokféle robottípussal kompatibilis. Ezzel az elkövetkező években a legtöbbet hozhatja ki robotberuházásából.

Kerülje el azokat a robotprogramozási rendszereket, amelyek csak egy adott robottípussal vagy gyártóval kompatibilisek.