Hogyan használ Sunrob egy szállítótartályt robotcsőmaráshoz

Szeretné javítani a csőmarási műveletek sebességét? Persze, az automatizálás jó megoldás… de elgondolkodhat, hogy a robotok nem bonyolultak, és nem foglalnak sok helyet?

Ebben az esettanulmányban azt nézzük meg, hogyan hozott létre egy zseniális, kereskedelmi forgalomban kapható csőmarási megoldást egy hosszú ideje RoboDK felhasználó. Teljesen önálló, és minden elfér egy szállítókonténerben!

Sok gyártási ágazathoz hasonlóan a csőmarás is növekvő piac. De a csőmarás iránti kereslet növekedésével probléma merül fel…

Hogyan végezhet több marási műveletet, ha a gyártási folyamatok már ki vannak töltve?

Ha a csőmarási műveletei túl lassúak

A legtöbb gyártó problémája az, hogy csőmarási folyamataik túl lassúak. A hagyományos CNC gépek sok időt igényelnek a nagy csövek vágásához és marásához.

Ez a lassú sebesség még problémásabbá válik, ha nagy csöveket kell marni (ez a művelet 2026-ra 140%-kal növeli a keresletet). Ez gyakran több kisebb marási művelet elvégzésével és a gépek alaphelyzetbe állításával jár együtt, ami nagyon időigényes.

A robotok kiváló megoldást jelentenek nagy csövek marására. Hatalmas munkaterülettel rendelkeznek, és a marási folyamatok szélesebb körében alkalmazhatók. Ez jó megoldássá teszi a robotmarást a hagyományos CNC-eljárásokkal szemben.

A robotmaró megoldások minden méretű puha fémcsövekhez (réz, alumínium stb.), kis falvastagságú acélcsövekhez és minden méretű műanyag csövekhez jól használhatók. A 0,08 hüvelykes vagy annál nagyobb falvastagságú acélcsöveket továbbra is többnyire plazma, vízsugár vagy lézer segítségével vágják, amely egy robotkarhoz van csatlakoztatva. A robotok könnyedén marhatnak és vághatnak akár 40 hüvelykes átmérőjű csöveket, a forgóasztalos pozicionálóval pedig könnyedén 80 hüvelykes csöveket.

Tér és összetettség: A robotok használatának kihívásai

Ami meggátolja egyes gyártókat a robotok használatában, az a telepítésük bonyolultsága és a robotok által igényelt extra hely.

A robot megvásárlása mellett a marási feladat elvégzéséhez szükséges összes extra alkatrészt is be kell szereznie. Ezután elegendő helyet kell találnia a létesítményben a robotnak és ezeknek az alkatrészeknek, valamint az összes biztonsági kerítésnek és érzékelőnek.

Nem lenne nagyszerű, ha vásárolna egy önálló robotcellát, amely mindent tartalmaz, ami a csőmaráshoz szükséges?

(Újra)bemutatkozik a Sunrob Robotics…

A Sunrob Robotics fejlett robotalkalmazások szolgáltatója. Finnországi székhellyel robotizált csőmarási megoldásokra szakosodtak. Számos egyéb robotizált megoldást is kínálnak, beleértve a csomagolást és a 3D nyomtatást.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a csapat a RoboDK-t egy agilis csővágási megoldáshoz használja ügyfeleik számára, illetve az egyedi jégkorongütők marási megoldását.

A Sunrob Robotics legújabb projektjével az egyre növekvő igényt igyekszik kielégíteni az önállóbb robotcellák iránt. A RoboDK segítségével olyan csőmarási megoldást készítettek… ami elfér egy szállítókonténerben!

A Sunrob csőmarási megoldása tartályban

A Sunrob csőmarási megoldásának koncepciója az, hogy azt egyetlen, önálló egységként telepítheti a létesítményére. Használatra kész alkalmazásként érkezik egy teljesen testreszabott csőgyártási folyamathoz.

A robot és az összes szükséges alkatrész előre beszerelve egy szabványos szállítási konténerbe kerül.

Nem kell aggódnia amiatt, hogy a robot és a hozzá tartozó alkatrészek mennyi helyet foglalnak el a létesítményben – elegendő helyet takaríthat meg egy konténer számára, és tudja, hogy ez elég lesz.

Szállítási konténer használata szükségtelenné teszi a robot körüli biztonsági kerítés megvásárlását és felszerelését – egyszerűen be kell zárni a konténer oldalát (amelyet a Sunrob gurulóajtóra cserélt), és a robot biztonságosan működhet. És ez azt jelenti, hogy a robotcella kültéren vagy beltéren is használható, az Ön igényeinek megfelelően.

A hardver beállítása

A robotcella a következő hardverkomponenseken alapul:

  • Szabványos méretű 20 vagy 40 láb hosszú szállítókonténer.
  • Egy KUKA 6 DoF ipari robot manipulátor.
  • KUKA pozicionálók a cső forgatásához és a robot mozgatásához.
  • HSD maróorsó automatikus szerszámcsere funkcióval vagy lézervágó vagy plazmavágó berendezéssel.

A szoftver beállítása

A csőmaró cella alapvető szoftverelemei a következők:

  • RoboDK robotprogramozáshoz.
  • CAD/CAM program a megmunkálási utak generálására.
  • A RoboDK bővítmény a CAM program és a robot összekapcsolásához.

Például a Sunrob egyes ügyfelei a Fusion 360-at használják megmunkálási útvonalaik létrehozásához. Ezután a RoboDK Fusion 360 plugin segítségével elküldik ezeket a megmunkálási útvonalakat a robotnak a RoboDK-n keresztül.

Gyorsítsa fel csőmarását 20%-kal

Milyen előnyei vannak a Sunrobhoz hasonló csőmarási megoldások használatának?

Az egyik hatalmas előny, hogy növeli a csőmarási művelet sebességét. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsabban marjon több csövet, így lépést tud tartani a növekvő igényekkel, és jobban ki tudja használni a többi megmunkálási folyamatot.

A Sunrob egyik ügyfele, a finn RoadPipe Inc. ennek a csőmarási megoldásnak egy korábbi verzióját használta, és rendkívül hatékonynak találta.

Rainer Jurvanen, a RoadPipe vezérigazgatója elmondta:

„10 éve kellett volna megvennünk az első robotunkat! Ez a robotmarórendszer körülbelül 20-szor gyorsabb, mint a hagyományos kézi gyártás.”

Ez nagyon gyakori érzés az új robothasználók körében. Felismerik, hogy mennyi időt, erőfeszítést és erőforrást takaríthattak meg, ha egyszerűen a robotok használata mellett döntenek.

Ha még nem kezdte el a csőmarást, itt az ideje, hogy komolyan fontolóra vegye. Kevés haszna származik abból, ha vár, hogy robotokat adjon a termeléshez.

Hogyan javíthatja csőmarási feladatait

Ha javítani szeretné a csőmarási feladatait, a Sunrob Robotics ehhez hasonló megoldása nagyszerű választás lehet. Erről a konkrét megoldásról a honlapjukon tájékozódhat.

Ha pedig szeretné fejleszteni saját robotmarási folyamatát, akkor érdemes elkezdeni a RoboDK megismerését. Nagy népszerűségnek örvendő robotprogramozó szoftverünkkel könnyedén programozhatja a gyártási folyamatok széles skáláját, beleértve a marást és egyéb robotmegmunkálási feladatokat is.