A 10 leglenyűgözőbb 3D nyomtatott épület 2018-ból

A 3D nyomtatás megváltoztatta az építészet arculatát. Íme a 10 leglenyűgözőbb épület, amelyet a robotok nyomtattak.

2018 jelentős év volt a 3D nyomtatott építészet számára.

A korábbi években a 3D nyomtatási technológia különböző kutatási alkalmazásaival találkozhattunk – ilyen például a tavaly bemutatott RoboDK-meghajtású beton 3D nyomtatás. 2018-ban azonban úgy tűnik, hogy a 3D nyomtatott épületek „szép ötletből” valóságos életképes építési folyamattá változtak.

Íme az elmúlt év 10 leglenyűgözőbb és legáttörőbb építési projektje.

1. Az első lakók beköltöznek egy 3D-s nyomtatott házba

Talán a legjelentősebb esemény még ez év júliusában történt. A Yhnova projekt történelmet írt, amikor az első lakók beköltöztek egy 3D-s nyomtatott házba a franciaországi Nantes-ban.

Ahelyett, hogy betont használtak volna nyomdahordozóként, mint ahogy azt sok robotnyomtató teszi, a ház szerkezetét kemény szigetelőhabbal nyomtatták ki, BatiPrint3D technológiával. A habrétegek közé betont adtak, hogy javítsák a szilárdságát. Ez egy nagyon kedvező árú házat hozott létre, amely jól védi a hidegtől. A nyomtatás mindössze 54 órát vett igénybe, majd 4 hónapba telt, mire a vállalkozók felszerelték az ablakokat, ajtókat és tetőszerkezeteket.

2. Olcsó 3D nyomtatott ház 4000 dollárért

A megfizethetőség a 3D nyomtatás egyik hatalmas előnye. A házak gyorsabban és olcsóbban épülnek fel. Minden bizonnyal ez az elképzelés a NewStory építőipari nyomtatóról, amely még ez év márciusában elérte a prototípus szakaszát.

A Szilícium-völgyi startup, az ICON célja, hogy új nyomtatójával házakat gyártson, egyenként mindössze 4000 dollárért. A csapat idén októberben 9 millió dolláros magvető támogatást is kapott.

3. 3D nyomtatott fémhíd

Nem csak az épületek épülnek 3D nyomtatással. Idén októberben a holland MX3D Robotics vállalat (több úttörő robot-adalékanyag-gyártási projekt fejlesztője) befejezte egy acélhíd nyomtatását hattengelyes ipari robotok segítségével.

A projektet először 2015-ben javasolták, és azóta a híd néhány különböző iteráción ment keresztül. Az eredeti terv az volt, hogy a helyszínen építsék fel, de ezt az ötletet túl veszélyesnek ítélték.

Az építési szakasz most befejeződött, és a hidat 2019-ben helyezik át egy amszterdami csatornán.

4. Amerikai katonai 3D nyomatok betonlaktanyában

Idén szeptemberben egy újabb első eredményt ért el, ezúttal az amerikai hadsereg. Sikerült elérniük valamit, amit az MX3D híd nem: egy szerkezetet in situ építeni. Friedell kapitány azt mondta: „Az emberek nyomtattak épületeket és nagy építményeket, de nem a helyszínen és egyszerre. Ez a világon az első helyszíni folyamatos betonnyomat.”

Általában 10 tengerészgyalogosnak 5 napig tart egy laktanya fából való felépítése. A 3D nyomtatóval kevesebb mint 2 nap alatt egy 46 négyzetméteres betonlaktakot tudtak felépíteni.

5. A történelmi orosz szökőkutat 3D nyomtatással restaurálták

A 3D nyomtatás nem új építési projektekhez van fenntartva. Meglévő szerkezetek javítására is használható. Ez év októberében pontosan erre használták Palekh városában, Oroszországban.

Az AMD-SPECVIA óriási építőipari nyomtatóját (és nem egy robotot) használva a projekt a világ első nagyszabású 3D-s nyomtatott szökőkútja volt. A restaurálást a történelmi Sheaf szökőkúton végezte Nyikolaj Vasziljevics Didykin szobrászművész.

6. Swarm Robots Build Together

Természetesen nem minden 3D nyomtatott projekt van a végső építési szakaszban. még mindig sok úttörő kutatás folyik a robotokkal történő 3D nyomtatás terén.

Idén októberben a Nanyang Egyetem csapata bemutatta a 3D betonnyomtatás innovatív megközelítését, a „Swarm Printing” nevet.

Ahelyett, hogy egyetlen, rögzített robotot használtak volna a beton nyomtatásához – ahogyan azt a múltban láthattuk – a csapat betonextrudereket szerelt fel két mobil robotra, amelyek együttműködve bonyolult szerkezeteket építenek fel. Ez utat mutathat a nagyszabású épületnyomtatási projektekhez, lehetővé téve a mobil robotok együttműködését, és tovább csökkentve az építési időt.

7. Homoknyomtatott házak

Amint az az előző példákból is látható, ezeknek az új 3D nyomtatóknak az egyik legizgalmasabb aspektusa a velük nyomtatható anyagok sokfélesége. Nem csak az alapvető betonkeverékekre szorítkozunk, mindenféle anyag felhasználható furcsa és csodálatos szerkezetek építésére.

Augusztusban az ETH Zürich Egyetem kutatócsoportja kombinálta a 3D nyomtatást és a homoköntést, hogy lenyűgöző betonmennyezetet hozzon létre. A folyamat során homokrétegekkel nyomtatták ki a mennyezet összetett alakját, majd ezt a homokot használták formaként egy második, negatív öntőforma előállításához. Ezt a negatív formát üvegszállal megerősített betonnal szórták be a végső mennyezet elkészítéséhez. Bár a csapat közvetlenül nyomtathatta volna a betont, módszerük sokkal jobb szilárdságot és bonyolultabb részleteket tett lehetővé az üvegszál hozzáadásának köszönhetően.

8. 3D kötött pavilon

Az ETH Zurich idén egyértelműen „tekervényen” volt, mivel egy másik 3D nyomtatási technológiát is úttörőként vezettek be az építészeti projektekhez. Nos… nem pontosan 3D „nyomtatás”. További 3D-s kötés.

2018 novemberében kötőgépeket programoztak, hogy egy komplex pavilon alakját alkossák meg. A csapat ezután a kötött formákkal a bőröndjükben Mexikóvárosba repült. Amikor megérkeztek, a kötött lepedőket felfüggesztették és betonnal borították be, így egyedi szerkezetet alkottak.

9. Első konkrét nyomtatás bármilyen szögből

Bár nagyon rugalmas folyamatról van szó, a 3D nyomtatás korlátozó lehet. Különösen az korlátozza, hogy egy réteget kell építeni az előző fölé.

Szeptemberben egy új technikát fejlesztettek ki a dániai Informatikai és Építészeti Központ kutatói. A lapos nyomatágyon történő nyomtatás helyett a csapat egy ipari robotot használt, hogy betont nyomtatjon egy ívelt, függőleges dróthálóra. A SCRIM elnevezésű koncepció utat mutathat az építészet nagyon összetett új alakzataihoz.

10. 3D nyomtatott épületek az űrben

Valójában csak egy hírrel zárhatom ezt a bejegyzést… egy jövőképpel. Júliusban öt csapat nyert a NASA 3D Printed Habitat Competition versenyén, amelyet 2015-ben indítottak el. A kihívás célja az volt, hogy digitális reprezentációkat készítsenek arról, hogyan néznek ki a 3D nyomtatott szerkezetek a Mars felszínén.

Úgy tűnik, a 3D nyomtatott architektúra nem csak egy világméretű jelenség. Ez is e világból való!