A mesterséges intelligencia karrierjének fellendülése 2023-ban

A mesterséges intelligencia segítette az embereket abban, hogy eldöntsék, hogyan integrálják a technológiát, hogy hangolják a vállalkozások működését szerte a világon. A világgazdasági fórum szerint a világgazdasági fórum szerint a világgazdasági fórum szerint a világjárvány következtében a mesterséges intelligencia bevonása 85 millió munkahely megszűnését vonja maga után.

A Világgazdasági Fórum előrejelzései szerint a mesterséges intelligencia munkahelyek számának óriási növekedése várható világszerte, 123 új állás minden 1000 munkaerőpiaci lehetőségre.

Mindazonáltal a releváns mesterségesintelligencia-készségek és az iparág-specifikus mesterségesintelligencia-tanúsítványok hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a mesterséges intelligencia vállalkozások számára történő elfogadása előtt. Ez az AI-válság a rossz mesterségesintelligencia-oktatásból ered, amely nincs összhangban a meglévő iparági trendekkel.

Míg a mesterséges intelligencia területén végzett karrier számos formát és méretű, mindenhol lehetőséget rejt magában, fontos a készségek csiszolása és naprakész maradás.

A mesterséges intelligencia piaci értéke az egekbe szökik – a Markets and Markets szerint a becsült növekedés a 2021-es 58,4 milliárd dollárról 309,6 milliárd dollárra 2026-ra, 39,7%-os CAGR-el együtt lélegzetelállító adat. Íme a főbb trendek, amelyek a mesterséges intelligencia karrierjét a világ egyik legkeresettebb állásává teszik.

AI a DevOps-ban

A felhőalkalmazások optimalizálása során gyakran látjuk a mesterséges intelligencia forrását, amely segít a DevOps mérnökeinek, hogy a fejlesztésre és a tesztelésre összpontosítsanak. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével a rendszerek pontosan tudják javasolni a munkateher nagyságát, és segítik a DevOps csapatot a tesztelésben, az újraépítésben és a munkateher megbízhatósági csapatnak való elküldésében.

Telephely-megbízhatósági tervezés

A mesterséges intelligencia és az ML beépítésével a szervezetek hagyhatják, hogy az SRE csapata megtalálja az optimális kombinációt az olyan paraméterek között, mint a memória, a CPU stb. Míg az emberek találgathatják az optimálisat, az AI által vezetett rendszerek gyorsabban, megbízhatóbban tudják elérni. Nem helyettesíti az embereket, hanem időt hagy számukra, hogy magasabb prioritású munkát végezzenek.

AI a kiberbiztonságban

A világ online működik, ezért kulcsfontosságú, hogy megvédjük a rendszereket a lopástól, támadásoktól és egyéb számítógépes bűnözéstől. Ha alaposan összevetjük a 2020-as 3,6%-os műszaki fizetésemeléssel, a kiberbiztonsági elemzői állások 16,3%-os emelkedést mutatnak, ami bizonyítja a kiberbiztonsági szerepkörök fejlődésének erejét az üzleti cégekben – mondja a Redmond Magazine. A foglalkozás vonzza a képzett technológiákat az iparág-specifikus AI oktatással, mivel magában foglalja a biztonsági kockázatok azonosítását és kiküszöbölését.

AI a gyártásban

A gyártás a nagyobb aréna felé halad, és minden szakaszában időt és pénzt takaríthat meg az Ai által vezetett folyamatokkal. Az MIT felmérése szerint a gyártók mintegy 60%-a már most is költ mesterséges intelligenciára, a minőség-ellenőrzésre és a karbantartásra összpontosítva. A mesterséges intelligencia képes feldolgozni az érzékelőktől származó adatokat, hogy nyomon követhesse az olyan tényezőket, mint a berendezés állapota, a károsanyag-kibocsátás, az olajszint, a törmelék stb. A mesterséges intelligencia csodálatos kiegészítője a minőség-ellenőrzésnek, ahol az ellenőrök megérthetik, mit kell ellenőrizni, és hogyan elemezhetik a minőségellenőrzési aggályok kiváltó okát.

AI In Robotics

Egy másik népszerű szegmens, amely erősen használja az AI-t, a robotika és az automatizálás. Rob Enderle, az Enderle Group elemzője szerint a robotikai piac a jelenlegi 103 milliárd USD/év értékről 2025-re több mint kétszeresére, azaz 210 milliárd USD-ra ugrásra számít. Az RPA (Robotic Process Automation) segíti a cégeket, hogy gyorsan hajtsanak végre megismételhető és hatalmas mennyiségű feladatokat. Szakképzett AI-tudósokra és MI-mérnökökre van kereslet a robotok szervizelésére, a teljesítmény javítására az AI-kiaknázással, hatékony kódok írására, a teljesítmény optimalizálására és a robothibák kijavítására stb.

Útiterv az AI-alapú karrier-átalakításhoz

A mesterséges intelligencia területén végzett sikeres karrier elindításához elengedhetetlen egy olyan ütemterv követése, amely a profilodnak megfelelő több munkakörre irányítja. A mesterséges intelligencia a számítástechnika része, és gépi intelligenciának hívják. Magában foglalja a gépek felépítésének folyamatát, amelyek képesek gondolkodni, értelmezni és megérteni, mint az emberek.

Mivel a mesterséges intelligencia folyamatosan fejlődik, tisztában kell lennie a mesterséges intelligencia, mint karrier trendjeivel és a keresett fejlett AI-készségekkel, és naprakésznek kell lennie.

Íme az ütemterv azon műszaki és üzleti készségek felé, amelyekre szükség van egy AI-alapú karrier során.

Szükséges műszaki ismeretek:

  • Programozási ismeretek Java, Python, R, C++ nyelveken és olyan fogalmakban, mint az adatszerkezetek, osztályok stb.
  • A lineáris algebra, statisztika és kalkulus terén szerzett készségek és tapasztalatok segítenek az AI-mérnököknek, AI-tudósoknak és más mesterségesintelligencia-alapú profiloknak felülmúlni, mivel ezek képezik az AI-alapú munkák alapelemeit.
  • A Natural Language Processing lehetővé teszi a számítógépek számára az emberi szintű nyelv elemzését és feldolgozását.
  • A neurális hálózati architektúrák segítenek az embereknek megszabadulni a nem praktikus és kockázattal járó feladatoktól a fejlett gépi tanulás révén az egyszerű kódkiértékelés révén. Megoldhatja a fordítással, beszédfelismeréssel, képbesorolással stb. kapcsolatos problémákat.

Nem műszaki ismeretek szükségesek

  • Nem szükségesek-e nem műszaki ismeretek, mivel egy MI-mérnöknek meg kell határoznia a kritikus rendszereseményeket, és kommunikálnia kell velük az érdekelt felekkel vagy egyénekkel? Ezért a szakembereknek az alábbiak szerint nem műszaki készségekkel is rendelkezniük kell:
  • Iparági ismeretek, amelyek segítenek a mesterséges intelligencia szakembereknek megérteni a valós helyzeteket és az ipari problémákat.
  • Kommunikációs készségek, amelyek segítségével könnyen elmagyarázhatja az AI, az ML és a folyamatok fogalmait a kevés technikai tudással rendelkező embereknek.
  • Kritikus gondolkodási képesség, amely számokkal és adatokkal segíti az AI-mérnököket, hogy éleslátó döntéseket hozzanak.

Hogyan biztosíthatják az AI-tanúsítványok karrierjét?

Minden szektor arra törekszik, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazzon vállalkozása bővítése érdekében, ezáltal megnövekszik az AI-szakemberek iránti kereslet. A mesterséges intelligencia megnyitotta az utat a redundáns feladatok helyettesítése felé, ugyanakkor számos mesterséges intelligencia-készséget is szült, amelyeket az embereknek teljesíteniük kell. MI-aspiránsként tisztában kell lennie azzal, hogy rengeteg lehetőség rejlik ezen a területen.

Olyan pozíciók várják a mesterséges intelligencia szakembereket, mint gépi tanulási mérnök, üzleti intelligencia fejlesztő, mesterséges intelligencia mérnök, kiberbiztonsági elemző, kutató és sok más pozíció. Az AI-tanúsítványok azonban a legjobb megoldást jelenthetik a fent említett mesterséges intelligencia-készségek fejlesztésére és ápolására. A legjobb tanulási tapasztalatot nyújtja elméleti koncepciókkal, gyakorlati bemutatással és az iparág szempontjából releváns projektekkel.

A megbízható útmutatás, a naprakész tanterv, az iparághoz igazodó koncepciók és a tanúsítványok segítenek abban, hogy olyan professzionális szakértelmet szerezzen, amely vonzza a munkaerő-kölcsönző cégeket. Ezért az AI-tanúsítványok jelentik a legjobb módot arra, hogy karrierjét megfelelő irányba alakítsa az alapvető készségek fejlesztésével és a gyakorlati tapasztalatokkal.