A RoboDK segítette a robotikakutatókat projektjeikben

A világ tele van robotkutatókkal, akik „újra feltalálják a kereket”. Mind az ipari gyártásban, mind a robotikai kutatásban az emberek gyakran túl sok időt töltenek olyan technológiák kombinálásával, amelyeket mások már kombináltak a robotikai iparban.

Ez a „kerék újrafeltalálása” azt eredményezi, hogy a robothasználók értékes időt veszítenek el, amelyet egyébként alkalmazásaik fejlesztésére fordíthatnának.

A feldolgozóiparban ez az időveszteség közvetlenül befolyásolhatja a termelékenységet, így a működés jövedelmezőségét. A kutatásban ez azt jelenti, hogy a robotika kutatóinak kevesebb idejük van arra, hogy új ötleteiket tudományos publikációkhoz fejlesszék.

Van mód arra, hogy elkerüljük a kerék újrafeltalálását a robotikában?

Az egyik szlovákiai robotikai kutatócsoport úgy találta, hogy sikerült néhány szükségtelen fejlesztési lépést lerövidíteni. Ezt a RoboDK és a hozzá tartozó bővítmények használatával tudták megtenni.

Íme, hogyan csinálták.

Bemutatkozik… A kutatócsoport

A kutatócsoport a szlovákiai Kassai Műszaki Egyetem Gyártástechnológiai Karán működik.

Ezt a konkrét projektet azok a robotikai kutatók hajtották végre: Martin Pollák, Monika Töröková, Marek Kočiško és Petr Baron. Az elmúlt években ez a csoport különféle robotgyártási technikákat vizsgált.

Új alkalmazásokat kívántak kifejleszteni a robotizált 3D nyomtatáshoz parametrikus modellezéssel és többtengelyes marással.

A csoportnak azonban volt egy problémája.

A kérdés: Hogyan lehet gyorsan felállni és elindulni egy robottal

Sok új robot-felhasználó számára nehézséget okoz, hogy megpróbálja kideríteni, hogyan juthat el gyorsan egy olyan szakaszba, ahol elkezdheti az adott alkalmazás fejlesztését. A robotrendszerek gyakran sok előkészítési munkát igényelnek, mielőtt készen állnak a programozásra.

Sőt, maga a programozási folyamat is bonyolult és nehézkes lehet. Nem minden program interoperabilitása egymással a dobozból. Több program együttes használata kiterjedt programozást igényel.

Projektjeik befejezéséhez a kutatóknak több különböző 3D modellező programot kellett használniuk; ideértve a Rhinocerost, a Grasshoppert és a Fusion 360-at. Ezeknek a programoknak a kombinálása több időt és munkát venne el az akadémiai fejlesztéseiktől.

Amire szükségük volt, az az volt, hogy gyorsan egyesítsék a fejlett robotikát és a modellező szoftvereket.

Szerencsére ez egy olyan probléma, amelyet a RoboDK-nál már megoldottunk.

Hogyan segíthetik a RoboDK beépülő modulok az együttműködést?

A RoboDK vezérelve az, hogy megkönnyítse a programozást. Ez akkor is így kell legyen, ha több programot együtt használ, még akkor is, ha ezek a programok nem RoboDK-termékek. Ez nem mindig igaz a robotprogramozási eszközökre.

Az interoperabilitás biztosításának egyik módja a vezető CAD/CAM csomagok bővítményeinek növekvő könyvtára. Ezekkel a beépülő modulokkal egyetlen gombnyomással gyorsan és egyszerűen kombinálhatja kedvenc 3D modellező programját robotprogramozással.

A Kassai Műszaki Egyetem csapata két kutatási projektjét egyszerűsíteni tudta e beépülő modulok és funkcióik használatával.

1. projekt: 5 tengelyes marás ipari robottal

Az első projekt, amelyet szeretnénk kiemelni, a csapat 2019-ben publikált kutatásából származik. A kutatás részeként egyedi fixture-t fejlesztettek ki 5 tengelyes robotmaráshoz.

Az egyedi lámpatesteket gyakran használják a gyártásban olyan hardverek kombinálására, amelyek nem működnek együtt a dobozból.

Ebben az esetben a csapat egy Bosch GGS 27 kézi köszörűt használt marófejként. Egy ABB IRB 140 6 tengelyes ipari robothoz erősítették. Egyedi felszerelésük lehetővé tette számukra, hogy a marófejet a robotra erősítsék.

Általában az ehhez hasonló technológiák kombinálása kihívásokat jelenthet a robot programozása során. Mivel a szerszámot nem kifejezetten robotmarófejnek tervezték, más programozási megoldások nehezen tudják beépíteni.

A kutatók a 3D modellező szoftvert használták egy példaterv elkészítéséhez. Ez a példa tartalmazott egy fékpedált egy autóhoz, majd exportálta a RoboDK-ba a robotprogram létrehozásához.

Amint azt cikkükben kifejtik, ez a fajta generatív parametrikus tervezés hasznos a gyártásban, mivel lehetővé teszi a tervek gyors és egyszerű módosítását. A RoboDK segítségével ugyanolyan gyorsan frissítheti a robotprogramot.

Lehet, hogy látja a robotmegmunkálás előnyeit… de a főnöke vajon nem? Így győzheti meg a vezetőséget, hogy hagyja jóvá robotmegmunkálási projektjét.

Volt már valaha nagyszerű ötlete, amit meg akart osztani a főnökével, hogyan javíthatná vállalkozását?

Láthatjuk, hogy egy új technológia vagy megközelítés milyen előnyökkel jár műhelyünk számára. A vezetőség azonban azt mondhatja, hogy „nincs elég költségvetés” vagy „nincs elég idő”.

A robotmegmunkálás megváltoztathatja vállalkozása életét. Egy megmunkáló robot leegyszerűsítheti az életét, és még a hagyományos CNC gépeket is felülmúlhatja.

Valószínűleg tisztában van azzal, hogy a robotmegmunkálás milyen előnyökkel járhat műhelyében vagy gyártósorában. Ennek ellenére a vezetőség nem biztos, hogy ennyire meggyőzött… vagy legalábbis még nem!

Így győzheti meg a vezetőséget, hogy hagyja jóvá robotmegmunkálási projektjét.

Miért nem ért egyet a vezetőség a robotgépes megmunkálással?

Képzelje el, hogy felkeresi a főnökét azzal a javaslattal, hogy kezdje el a robotizált megmunkálást… és azt mondják, hogy nem.

Ön szerint milyen okai lehetnek ennek az elutasításnak?

Ilyen helyzetekben gyakran a vezetőséget hibáztatjuk. Azt mondhatjuk, hogy „vakok az új technológiákra”, vagy „túlságosan a költségek csökkentésére koncentrálnak”.

Noha ezekben néhány ritka esetben van igazság, meglehetősen valószínűtlenek. A legtöbb esetben a vezetőségben dolgozó emberek nagyon elkötelezettek a vállalkozás sikeressé tétele mellett. Az ő érdekük, hogy a vállalkozás minél hatékonyabban működjön.

Bár valószínűleg látja a robotizált megmunkálás előnyeit, valószínűleg nagyobb valószínűséggel veszik figyelembe a kockázatokat.

5 gyakori aggodalom az új robottechnológiával kapcsolatban

Először is, a főnöke valószínűleg nem hallja a robotika előnyeit. Ehelyett „új robotfolyamat” kifejezést hallanak, és a számos probléma bármelyikére gondolnak, beleértve:

 • “Túl sokba kerül”. Talán a leggyakoribb gond. Sokak számára az automatizálás a magas költségekkel egyenlő.
 • „A ROI hosszú és bizonytalan”. A menedzserek a befektetés megtérülésére gondolhatnak az előzetes költség helyett. Elriasztják őket, ha nem látnak egyértelmű megtérülési időt, vagy úgy gondolják, hogy túl hosszú lesz.
 • „Túlságosan elfoglaltak vagyunk más műveletekkel”.Ahelyett, hogy a robot-megmunkálás potenciális időmegtakarítási előnye lenne, a főnöke az összes munkaórára gondol.
 • „Az automatizálás népszerűtlen lesz”. — A média tele van történetekkel a „munkát elfoglaló robotokról”. A vezetés azt gondolhatja, hogy a munkaerő ellenáll.
 • “Nincs szükségünk robotmegmunkálásra.” — Valószínűleg a robotmegmunkálást javasolja a meglévő kézi vagy CNC folyamatok alternatívájaként. Előfordulhat azonban, hogy a vezetőség nem érti, miért jobb egy robot, mint amilyen már van.

Fontos, hogy ezeket az aggályokat közvetlenül kezeljük, ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynánk őket. A vezetőség sokkal nagyobb valószínűséggel fogadja el javaslatát, ha bizonyítja, hogy megértette aggodalmait. Még jobb, ha stratégiát dolgozott ki ezek leküzdésére.

6 lépés a sikeres ajánlat biztosításához

A robotos megmunkálásra vonatkozó sikeres javaslat elkészítése több előkészítési lépést igényel.

Ez azt jelenti, hogy el kell végeznie egy kis „házi feladatot”, ha azt szeretné, hogy javaslatát elfogadják.

Íme 6 lépés egy vízzáró javaslat elkészítéséhez, amely meggyőzi a vezetést arról, hogy a robotizált megmunkálás jó megoldás:

 • Felméri a robotizált megmunkálás alkalmasságát.Mielőtt bemutatná megoldását a menedzsmentnek, először meg kell bizonyosodnia róla. Szánjon egy kis időt arra, hogy tisztázza azokat a konkrét problémákat, amelyeket a robotizált megmunkálás megold.
 • Sorolja fel az előnyöket és a kézzelfogható fejlesztéseket.Ha egy ideje foglalkozik a robotautomatizálással, akkor valószínűleg intuitív érzése van. Sorolja fel a gyártási folyamat lehetséges előnyeit, és ahol lehetséges, adjon hozzá konkrét számokat.
 • Tudja meg, mi a fontos a főnöke számára. Sokkal nagyobb esélye lesz arra, hogy javaslatát elfogadják, ha úgy mutatja be az előnyöket, hogy az közvetlenül szóljon főnöke fő aggályaihoz. Például, ha mindig a költségek csökkentéséről vagy a termelés növeléséről beszélnek, akkor valószínűleg ezek fontosak számukra.
 • Alakítsa át az előnyöket olyan nyelvre, amelyet megértenek.Itt jön be a folyamat „Jedi elmetrükkje”… nos, oké, talán nem egészen elmetrükk. Mindazonáltal az egekbe szökik a siker esélye, ha úgy „fordítja le” az előnyöket, hogy az közvetlenül a főnöke legfőbb aggályaihoz szóljon. Például, ha a főnöke leginkább az üzlet növekedése miatt aggódik, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy a robotizált megmunkálás „rugalmasabbá teszi a megmunkálást”, akkor azt mondhatja, hogy „engedjük meg, hogy nagyobb munkadarabokat állítsunk elő, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy új piacokat szolgálhassunk ki”.
 • Készítse el és próbálja ki javaslatát. — Minden javaslatnak, legyen bármilyen kicsi is, jót tesz egy jó próba. Például leírhatja az ajánlatot, de gondoskodhat arról is, hogy magabiztosan hangosan is előadhassa.
 • Mutassa be javaslatát és nyomon követését. — A „házi feladat” elvégzése után most bemutathatja a robotizált megmunkálási ügyét a vezetőségnek. Feltétlenül válaszoljon minden kérdésre, és kövesse az ajánlat részleteit írásban.