Melyik a legjobb végeffektor robotfúráshoz?

Ha robotfúráshoz való effektort keres, nehéz lehet eldönteni, melyik szerszámot válassza.

A robotfúrás ugyanaz, mint bármely más típusú fúrás, ha szerszámot kell vásárolni?

Vagy vannak további tulajdonságok, amelyekről tudnia kell?

A robotfúrás viszonylag egyszerű tevékenység. Csupán egy kis alapismeretre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő véghatást.

A véghatásfúrók fúrásának lehetőségei viszonylag egyszerűek. Ha robottal szeretne fúrni, valószínűleg szüksége lesz egy fúróorsóra.

A fúróorsó közvetlenül a robot csuklójához illeszkedik. Tartja a fúrószárat, és biztosítja a furatok fúrásához szükséges nyomatékot és sebességet. A robot egyszerűen a helyén tartja az orsót az anyagon.

Hogyan működik a fúróorsó

A fúróorsót úgy képzelheti el, mint ami nagyon hasonlít egy kézi elektromos fúróhoz. Ellentétben a statikus oszlopos fúrógépekkel, amelyek nagy motorokkal és hajtószíjakkal rendelkeznek a nagy nyomaték érdekében, a fúróorsó kompakt. Minden benne van az orsóban.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerszám szükségszerűen kisebb teljesítményű, mint a többi fúrószerszám. A RoboDK könyvtárban szereplő TeknoMotor C31/40-C megmunkáló orsó például 700 W teljesítményű. Ez duplája sok otthoni oszlopfúró teljesítményének.

Találja meg feladatához a megfelelő robotorsót

Melyik fúróorsó a legjobb?

A válasz az Ön konkrét feladatának szükségleteitől függ. Fel kell mérnie néhány tulajdonságot a piacon elérhető különböző robotorsók összehasonlításakor.

Az orsó kiválasztását befolyásoló tényezők a következők:

  • Az Ön által használt robotmodell.
  • Az Ön által fúrt anyag.
  • Az ehhez a fúrási feladathoz szükséges sebesség és erő.

Van néhány tipp, amit követhet a legpontosabb robotfúrás eléréséhez, például annak biztosítása, hogy a robot rendelkezik-e a fúrási feladat elvégzéséhez szükséges merevséggel.

Fúrás vs megmunkálás orsók

Egy másik típusú robotorsó, amelyet láthat, az orsók megmunkálása. Ezek nagyon hasonlítanak a fúróorsóhoz. A fő különbség az, hogy a megmunkáló orsók axiális és radiális terhelést is támogatnak, míg a fúróorsó csak axiális terhelést.

Ha a robotos megmunkálás kipróbálásán gondolkodik, érdemes lehet beruházni egy megmunkáló orsóba mind a fúráshoz, mind a megmunkáláshoz.

7 olyan tulajdonság, amelyet keresni kell egy robotfúróvég-effektorban

Milyen funkciókat kell előnyben részesítenie, ha fúróvég-effektort keres?

Más robotszerszámokhoz képest a fúróorsók meglehetősen egyszerűek. Ennek ellenére van néhány tulajdonság, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor a megfelelő orsót keresi.

Hét általános tulajdonság a következő:

1. Könnyű

A legnagyobb különbség a robotfúrás és a többi CNC-fúrás között a súlykorlátozás.

A robotok korlátozott hasznos teherbírással rendelkeznek, ami befolyásolja a robot által a felületre kifejtett erő mértékét. Ha nehéz fúróorsót választ, ez csökkentheti a fúrás során a robot által kifejtett erő mértékét, attól függően, hogy a végkiegyenlítő milyen helyzetben van.

2. Hűtés

A fúrószerszámok felforrósodnak. Különféle hűtőrendszerek segítségével csökkentheti a szerszám hőjét működés közben.

A hűtőrendszerek példái közé tartozik a légkonvekció, a légörvény (amely sűrített levegőt használ túlhűtött levegő előállításához), folyadék és ventilátorok.

3. Szerelési lehetőségek

A fúróorsót a robotkar végéhez kell tudnia rögzíteni.

Ha a robotmodellhez nincs rögzítési lehetőség, valószínűleg továbbra is használhatja a fúróorsót. Csak saját rögzítőlemezt kell készítenie, hogy az orsót a robot csuklójához csatlakoztassa.

4. Energiaellátó rendszer

A fúróorsók gyakran elektromos meghajtásúak. Vannak azonban a piacon pneumatikus és hidraulikus fúróorsók is.

Ne feledje, hogy szükség lehet egy extra energiarendszer vásárlására a végeffektorhoz, ha még nem áll rendelkezésre megfelelő.

5. Pörgési sebesség

A fúróorsó sebessége befolyásolja, hogy milyen gyorsan fog átfúrni egy adott anyagot, és ennek kiszámításához néhány különböző képletet használnak.

Az orsók széles fordulatszám-tartományban kaphatók 0 RPM és 30 000 RPM vagy több között.

6. Erő vagy erő

A fúróorsó teljesítménye vagy ereje befolyásolja a fúráshoz használható anyag típusát. Például a titán fúrásához nagyobb teljesítményű szerszámra van szükség, mint a lágy alumínium fúrásához.

A teljesítményt általában lóerőben vagy wattban adják meg.

7. Szerszámbeállítások

Bármely megmunkáló orsó „üzleti célja” a fúrószár, amelyet hozzá kell rögzíteni. Gondoskodnia kell arról, hogy az orsó támogassa a használni kívánt fúrószárakat, és fordítva.

A gyakori szerszámozási lehetőségek közé tartozik a szabványos befogópatron (ahogyan az oszlopfúrón látható), a pneumatikus szerelvény és az automatikus szerszámcserélők.

Hasznos tipp a robotfúróorsó programozásához

Mire kell emlékeznie a fúrórobot programozásakor?

Először is célszerű olyan programozói felületet használni, amelyet robotos megmunkáláshoz és fúráshoz terveztek. Például a RoboDK-hoz tartozik egy megmunkáló varázsló, amely lehetővé teszi megmunkálási és fúrási útvonalak gyors és egyszerű hozzáadását.

Hasznos tipp a programozáshoz, hogy ne feledje, hogy a kalibrálás létfontosságú. Kézi fúráskor láthatja a fúrófej hegyét. Így nagyon könnyen alkalmazkodhat a bit pozíciójának változásaihoz.

A robottal csak úgy tudhatja meg, hogy a fúró a helyén van, ha megfelelően kalibrálja a robotot, amikor cseréli a szerszámot.