A vállalkozásoknak meg kell küzdeniük a felhőalapú számítástechnika előnyeivel és kockázataival

A vállalkozások világszerte több mint 545 milliárd dollárt költöttek felhőtechnológiára tavaly. Egyre több vállalat fedezi fel, hogy óriási előnyökkel jár, de vannak árnyoldalai is.

Mik a felhőalapú számítástechnika előnyei a vállalkozások számára?

A felhőalapú számítástechnika a számítási erőforrások (például szoftver, hardver és tárhely) interneten keresztüli használatának leírására használt kifejezés. Költséghatékonysága és méretezhetősége miatt egyre népszerűbb a vállalkozások körében. A kötelezettségvállalás előtt azonban fontos megérteni a számítási felhő előnyeit és kockázatait.

Becslések szerint a vállalkozások 94%-a támaszkodik a számítási felhőre. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért előnyös a felhőalapú számítástechnika a vállalkozások számára, milyen különböző típusú felhőalapú szolgáltatásokat vehetnek igénybe a vállalkozások, hogyan válasszunk szolgáltatót, és mit kell tartalmazniuk a szerződésekben.

A felhőalapú számítástechnika hamarosan sok ember és vállalkozás preferált választásává válik. Korábban közzétettünk egy bejegyzést néhány olyan vállalatról, amelyek részesültek a felhőtechnológiából. A felhő szükségtelenné teszi a szoftver helyi telepítését, és csökkenti a számítógépes erőforrások terhelését. A felhőalapú számítástechnika segítségével a dokumentumokat a rendszer online menti, nem pedig helyileg, így bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhetők. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy fontos információikhoz hozzáférjenek anélkül, hogy egy adott eszköz memóriáját lefoglalnák.

A felhőalapú számítástechnika valós idejű együttműködést tesz lehetővé több felhasználó között, így sokkal hatékonyabb, mint a fájlok manuális mentése az egyes felhasználók számítógépére. A felhőalapú számítástechnikára támaszkodó vállalatoknak nem kell aggódniuk a leállás vagy az adatok mentése miatt, ha hardver meghibásodik, mivel minden biztonságosan a felhőben van tárolva, és bármikor elérhető. Ez nemcsak az értékes adatok elvesztését csökkenti, hanem jelentős időt is megtakarít, amíg a hardverproblémák megoldására vár, mielőtt újra munkába állna.

Felhő alapú szoftver

A felhőalapú szoftverek számos előnnyel járhatnak a vállalkozások számára. Először is, szükségtelenné válik a drága hardvervásárlás, mivel bármely, az internethez csatlakozó eszközről elérhető. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak a világ bármely pontjáról hozzáférhetnek adataikhoz anélkül, hogy további hardvert vagy szoftvert kellene telepíteniük vagy karbantartaniuk. Ezenkívül a felhőalapú szoftverek folyamatosan frissülnek, így a felhasználóknak nem kell aggódniuk a frissítések vagy a biztonsági hibák kijavítása miatt a saját eszközeiken. Végül, mivel a felhő alapú szoftvereket több felhasználó is használhatja egyszerre, lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a világ bármely pontjáról hatékonyabban működjenek együtt a projektekben.

A felhőalapú szoftverek üzleti célú használatához azonban bizonyos kockázatok társulnak. Először is, mindig fennáll a kibertámadások vagy emberi mulasztások miatti adatszivárgás kockázata. Ezenkívül, ha a felhasználó eszköze meghibásodik, elveszik/ellopják, addig nem férhet hozzá az adataihoz, amíg új eszközt nem kap. Végül, ha a felhasználó nem rendelkezik internetkapcsolattal, akkor sem férhet hozzá az adataihoz, mivel azokat távolról, harmadik felek tulajdonában lévő szervereken tárolják, nem pedig helyileg a saját eszközein.

Felhőalapú infrastruktúra

A felhőalapú infrastruktúra számos előnnyel jár a vállalkozások számára, többek között költségmegtakarítást is jelent az alacsonyabb kezdeti hardver- és karbantartási költségek révén, mivel a szerverekről külső szolgáltatók gondoskodnak; méretezhetőség, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára erőforrások hozzáadását vagy eltávolítását szükség szerint; fokozott biztonság a többtényezős hitelesítés révén; fokozott megbízhatóság biztonsági mentések és redundanciák révén; és jobb teljesítmény a gyorsabb válaszidőnek köszönhetően, ami a feldolgozási teljesítménynek a helyi gépeknél földrajzilag közelebb lévő távoli gépekre történő lerakása miatt következik be.

A felhő alapú infrastruktúrával kapcsolatos kockázatok közé tartoznak a természeti katasztrófák vagy szerverproblémák által okozott esetleges leállások; szállítói bezárkózás, amely akkor következik be, amikor a vállalatok túlságosan függővé válnak bizonyos szállítók szolgáltatásaitól; megfelelési problémák az egyes országokban eltérő szabályozások miatt; adatvédelmi aggályok, amelyek akkor merülnek fel, amikor az ügyfelek adatait az ügyfelek telephelyétől távol tárolják, amelyet „adatfelhalmozásnak” neveztek; és végül a bonyolultság, amely akkor merül fel, ha több szállítóval foglalkozik az infrastruktúra-verem különböző részeihez – ez megnehezíti a vállalatok számára rendszereik hatékony kezelését.

Platformok

A platformok számos előnnyel járnak a vállalkozások számára, például költségmegtakarítást az alacsonyabb előzetes hardverbefektetések és karbantartási díjak miatt, mivel a platformokat harmadik fél szolgáltatók kezelik; méretezhetőség, amely lehetővé teszi a vállalatok számára az erőforrások gyors hozzáadását vagy eltávolítását a változó igények alapján; jobb teljesítmény a gyorsabb válaszidőnek köszönhetően, amely a feldolgozási teljesítménynek a helyi gépeknél földrajzilag közelebb lévő távoli gépekre történő lerakásából ered; fokozott biztonság a többtényezős hitelesítési protokollok révén; nagyobb megbízhatóság a természeti katasztrófák vagy szerverproblémák elleni biztonsági mentések és redundáns intézkedések révén; és végül jobb elérhetőség, mivel a platformok bármely internetkapcsolaton keresztül csatlakoztatott eszközről elérhetők, helytől függetlenül (könnyű használhatóság).

A felhőalapú számítástechnika gyorsan fejlődik, mint a legjobb technológia a hatékonyság maximalizálására és az általános költségek minimalizálására törekvő vállalkozások számára. Hatékony módszert biztosít a költséghatékony modellek kiaknázására egy vállalkozás különböző feladatainak kezeléséhez, az adattárolástól és a kollaboratív munkaeszközöktől a szoftverfejlesztési platformokig és infrastruktúráig. Három fő elemével – felhő alapú szoftverrel, infrastruktúrával és platformokkal – a számítási felhő egyedülálló megoldást kínál számos általános üzleti problémára. Ezenkívül a felhőtechnológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eszköztől függetlenül bármikor és bárhol hozzáférjenek adataikhoz – mindössze internetkapcsolatra van szüksége. Ez a rendelkezésre állási szint lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jelentősen növeljék termelékenységüket, miközben biztosítják adataik biztonságát és védelmét. A felhőalapú számítástechnika valóban forradalmasítja a mai vállalkozások működését.

Az üzleti világ számos ok miatt magáévá tette a felhőalapú szoftvereket, amelyek közül nem utolsósorban az egyszerű beállítás, valamint az, hogy bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről meg lehet dolgozni. Ezenkívül zökkenőmentes együttműködést tesz lehetővé a csapatok között, még akkor is, ha különböző időzónákban és földrajzi helyeken vannak elosztva. Ez a technológia jelentős előnyöket kínál a más alkalmazásokkal való integrációtól kezdve az adatok hatékony mozgatását segítő módon, a szállítói bezárkózás elkerüléséig azáltal, hogy szükség esetén könnyedén válthat a megoldások között. Ennek ellenére vannak potenciális kockázatok is, amelyek a felhőbeállításoktól való túlzott függésből eredhetnek, beleértve a munkafolyamat-megszakításokat a javítások frissítései miatt, amelyek az optimális teljesítmény érdekében eltérő beállításokat igényelnek. Ezért fontos, hogy a vállalkozások gondosan megvizsgálják a megoldást, mielőtt azt a működésbe ültetnék.

A felhő előnyök és kockázatok keverékét kínálja a vállalkozások számára

Összefoglalva, bár a felhőalapú számítástechnika számos előnnyel jár, például költségmegtakarítást, skálázhatóságot, nagyobb biztonságot, megbízhatóságot, teljesítményt és hozzáférhetőséget, a használatához kockázatok is társulnak, például természeti katasztrófák vagy szerverproblémák által okozott esetleges leállások; szállítói bezárás; megfelelési problémák; adatvédelmi aggályok; bonyolultság; stb. Ezen okok miatt fontos, hogy mielőtt elkötelezné magát a felhőszolgáltatások mellett, alaposan tanulmányozza a kapcsolódó összes szempontot, beleértve annak megértését, hogy milyen típusú szolgáltatás felel meg legjobban üzleti igényeinek. Ezenkívül győződjön meg arról, hogy szerződést köt a szolgáltatójával, amely rendelkezéseket tartalmaz az ügyfelek adatainak a jogosulatlan hozzáféréstől való védelméről. Ezzel hosszú távú stabilitást és sikert biztosít üzleti tevékenysége számára.