10 tökéletes választás és elhelyezés feladat egy robot számára

Mely kiválasztási és elhelyezési feladatok a legegyszerűbbek az induláshoz?

Egyes kiválasztási és elhelyezési feladatok nehezebbek a robotok számára, mint mások?

Melyik feladat a legjobb az Ön helyzetében?

Megbeszéljük a 10 tökéletes pick and place feladatot egy robot számára.

Nem mindig könnyű megmondani, hogy mely feladatokat kell először elvégezni egy robottal. Gyakran sok feladatunk van, amelyeket automatizálhatunk. De lehet, hogy nem biztosak abban, hogy melyik a legalkalmasabb a robotautomatizáláshoz, vagy melyik feladat adja a legtöbbet a pénzünkért.

A Pick and place messze az egyik legnépszerűbb feladat a robotikával kezdők számára. Ennek ellenére még a tapasztalt robotfelhasználók is több kiválasztási és elhelyezési feladatot hajtanak végre, mint más típusú robotok.

Sok lehetséges pick and place feladat van.

Melyik a megfelelő számodra?

Ebben a helyzetben hajlamosak lehetünk elsietni a döntést. Feltételezhetjük, hogy tudjuk, melyik feladatot a legcélszerűbb először automatizálni (és talán ezt is tesszük). Azonban elfelejtjük teljes körűen felmérni az összes lehetséges feladatot, amelyet automatizálhatunk. Rohanásunk során kihagyunk egy-két „gyors nyereményt” – olyan feladatokat, amelyek gyors megtérülést jelenthetnek a befektetéseinken, és azonnali hatással lehetnek működésünkre.

Az alábbi 10 válasszon és helyezzen el feladatot gyakran jó kiindulópont, hogy azonosítsa, mely feladatok lehetnek megfelelőek az Ön számára:

1. Halmozás

Egy egyszerű kiválasztási és elhelyezési feladat, hogy beprogramozza a robotot a gyártósorról vagy egy korábbi műveletből származó alkatrészek egymásra rakására: Ez egy nagyszerű példa a hozzáadott értékkel nem rendelkező feladatokra, ezért tökéletes egy robot számára.

Ezzel együtt a halmozási feladatra példa lehet az, amikor a robot előtt félig automatizált műveletsor van, de utána néhány kézi műveletet kell végrehajtania az alkatrészeken: A robot pufferként rakja egymásra az alkatrészeket.

2. Rendezés

Remek pick and place feladat, hogy különböző tárgyakat külön kupacokba vagy külön szállítószalagokra rendezzünk. Ez általában robotlátást igényel a különféle objektumtípusok észleléséhez. Ez azonban nem mindig van így; A szortírozás más feladatokkal is kombinálható, például csomagolással, hogy a robot szétválogathassa az alkatrészeket, miközben azokat működése következő szakaszába viszi.

Nagyon gyakori példa a válogatási feladatra, hogy egy nagy sebességű delta robotot használnak a hibás alkatrészek eltávolítására a mozgó szállítószalagról.

3. Csomagolás

A csomagolás abból áll, hogy a tárgyakat a munkaterület egyik részéből kiszedjük és egy dobozba, tálcába, zacskóba vagy más csomagolóedénybe helyezzük. Valószínűleg ez az egyik leggyakoribb pick and place feladat. A robotok mindkét típusú csomagolási feladatra alkalmasak: elsődleges (a nyers terméket tartalmazó) és másodlagos (már csomagolt termékeket tartalmazó) csomagolásra.

Csomagolási feladatra példa a késztermékek mozgó szállítószalagról történő kiemelése és nyitott dobozba rendezése.

4. Rekeszszedés

A kukák komissiózása kevésbé egy alkalmazási terület, sokkal inkább a komissiózás és elhelyezés fejlett megközelítése. Más szavakkal, ez magában foglalja a halomba, vödörbe vagy ládába rendezett rendezetlen objektumok észlelését. A robot érzékelőrendszerei kellően fejlettek ahhoz, hogy képesek legyenek érzékelni a zsúfolt tárgyak helyzetét és tájolását.

Ennek eredményeként a szemetes komissiózási feladatra példa a tálcán lévő válogatatlan, befejezetlen részek észlelése és elrendezése a befejező művelethez.

5. Minőségellenőrzés

A Pick and place gyakran használatos minőség-ellenőrzési feladatokban, közvetlenül az ellenőrzési lépést követően. Az ellenőrző rendszer azonosítja, hogy mely termékek hibásak, és a robot áthelyezi azokat egy helyre, ahol átdolgozzák vagy elutasítják.

A minőség-ellenőrzési feladatra példa az élelmiszergyártás, ahol a robot eltávolítja a törött sütiket a gyártósorról.

6. Raklapozás

A raklapozás egy nagyon specifikus komissiózási és elhelyezési feladat, amely magában foglalja a csomagolt termékek vagy egyéb tárgyak raklapra vagy tálcára való elrendezését. A legfontosabb különbség a raklapozással szemben az a strukturált minta, amelyben az alkatrészek el vannak rendezve. A palettázó programozási eszközök (például a RoboDK-ban lévő) megkönnyítik a szükséges minta létrehozását a palettán.

A raklapozási feladatra példa a söröshordók raklapra helyezése a szállításhoz.

7. Lerakás

A raklapozáshoz hasonló feladat, a lerakás egyszerűen annyit jelent, hogy a tételeket le kell venni a raklapról, és úgy kell elhelyezni, hogy az hasznos legyen a folyamat következő szakaszában. Gyakori, amikor alkatrészeket vagy nyersanyagokat kap egy beszállítótól, és zökkenőmentesen kell bevinnie azokat az automatizált vagy félautomata folyamatba.

Példa a palettázási feladatra a fémlemezek levétele a raklapról, és egy másik gyártási lépésbe való betáplálása.

8. Gépi gondozás

Sok robotalkalmazás magában foglalja a robot használatát más autonóm műveletek segítésére, a gépi karbantartás tökéletes példa erre. Ez magában foglalja a tárgyak kiszedését egy halomból, tartályból vagy szállítószalagról, és egy gépbe (pl. CNC gépbe) helyezi. Amikor a gép működése befejeződött, a robot eltávolítja a kész alkatrészeket.

A gépi karbantartási feladatra példa a késztermékek be- és kiszállítása a termékvizsgáló gépbe.

9. Összeszerelés

Az összeszerelés egy teljesen más típusú robotos feladat, amely olyan műveleteket foglal magában, mint a beillesztés, az igazítás és a csavarozás. Néhány összeállítási művelet azonban csak egyszerű kiválasztási és elhelyezési feladatok. Az objektumokat egymás mellé kell mozgatnia, és egy másik robot vagy gép befejezi az összeszerelési műveletet.

A pick and place szerelési feladatra példa a felületre szerelhető elektronikus chipek áramköri lapra történő elhelyezése.

10. Elrendezés

Végül, sok kiválasztási és elhelyezési feladat bizonyos szintű elrendezést foglal magában – amikor a robot lerak egy tárgyat, a helyére rendezi azt. De az elrendezést önálló robotos feladatként is felveheti, ahol a robot egyetlen feladata, hogy az objektumokat jó elrendezésben helyezze el egy másik feladathoz.

Egy példa az elrendezési feladatra, hogy az alkatrészeket a megfelelő sorrendben helyezzük el egy tálcán, mielőtt a hőkezelési műveletbe kerülnének.

Bármilyen típusú kiválasztási és elhelyezési feladatot választ, a programozás nem lehet nehéz lépés. Tekintse meg webináriumunkat, ahol a feladatok programozásáról és elhelyezéséről olvashatnak gyakorlati instrukciókat.