A WhatsApp és a WhatsApp Business App közötti különbség

Ebből a blogbejegyzésből megtudhatja, hogy mi a különbség a WhatsApp és a WhatsApp Business alkalmazás között.

A WhatsApp és a WhatsApp Business az egyik leggyakrabban használt üzenetküldő alkalmazás a világon, mert az emberek szeretnek az alkalmazáson keresztül beszélgetni annak funkcióinak, biztonságának és sebességének köszönhetően. Ezenkívül a WhatsApp több mint 2 milliárd felhasználót rögzített az élet minden területén.

Felhasználóbarát kialakításának, megbízhatóságának és funkcionalitásának köszönhetően a WhatsApp Messenger alkalmas személyes és hivatalos célokra.

A WhatsApp teljesen egy üzenetküldő alkalmazásból fejlődött ki. A fizetések, a helymegoszthatóság, az audio-/videohívások és a dokumentummellékletek bevezetésével az üzenetküldő alkalmazás egyablakos megoldást kínál a virtuális interakciókhoz.

A WhatsApp 2018-ban elindította a WhatsApp Business szolgáltatást a kisvállalkozások tulajdonosaira (a kisvállalkozásoktól a középvállalkozásokig), a WhatsApp azonban elsősorban azon cégek támogatására irányul, akik szeretnék népszerűsíteni márkájukat, vagy segíteni szeretnék ügyfeleiket a WhatsApp-on.

Mindkét alkalmazás működési képességei alapján különbözik egymástól. Most elemezzük a WhatsApp Business és a WhatsApp közötti különbségeket.

A WhatsApp és a WhatsApp Business közötti különbségek

A WhatsApp azoknak szól, akik személyes kommunikációra használják. Míg a WhatsApp Business, ahogy a neve is sugallja, a cégtulajdonosokra összpontosít, és lehetővé teszi számukra, hogy kapcsolatba lépjenek felhasználóikkal. Mindkét platform a WhatsApp Weben keresztül is működtethető.

Ebben a cikkben 10 pontot fogunk megvitatni arról, hogy miben különbözik a WhatsApp a WhatsApp Businesstől.

1. Tervezés és platform

A WhatsApp az Erlang programozási nyelv és a FreeBSD operációs rendszer felhasználásával készült.

Mindkét alkalmazásnak közös platformja van a társalgási tevékenységekhez. Ráadásul ugyanazokat a tervezési irányelveket is megosztják. Mindkét alkalmazásnak azonban más logója van

Tanul hogyan hozhat létre WhatsApp Business fiókot

2. Alkalmazásdíjak

Amikor a WhatsApp elindult, az első év befejezése után évi 0,99 dollár volt az előfizetési díj. Miután azonban a Facebook megvásárolta az alkalmazást, úgy döntöttek, hogy elvetik az éves előfizetési díjat.

Mostantól mindkét alkalmazást ingyenesen használhatja. Elérhetők a Google Play Áruházban és az Apple Store-ban.

Javasolt olvasmány: WhatsApp Business vs Facebook Messenger: Részletes összehasonlítás

3. Biztonság

Nem kell aggódni a biztonság miatt, mivel mindkét alkalmazás végponttól végpontig titkosítja az üzeneteket.

Minden üzenetet teljesen véd a rétegekből álló protokoll, amely nem érhető el harmadik féltől származó felhasználók számára. Ez biztosítja, hogy minden mindkét platformon megosztott üzenet biztonságosan eljusson a célhelyre.

A legutóbbi irányelvfrissítés kimondja, hogy minden tevékenység privát marad a WhatsApp-on. A WhatsApp nem tudja elolvasni az üzeneteit, nem hallja a hívásokat, nem fér hozzá a helyadatokhoz és a fájlmellékletekhez. Másrészt az üzleti fiókok gyűjthetnek ügyféladatokat a vásárlási élmény javítása érdekében.

A WhatsApp üzleti fiók jellemzői

4. Üzenetküldési képességek

Mindaddig, amíg betartja a WhatsApp irányelveit, a vállalatok és magánszemélyek korlátlan számú üzenetet küldhetnek bármilyen formátumban (hang-, videó- ​​vagy fájlmelléklet).

Üzeneteket sugározhat egyszerre akár 256 névjegyhez. Mindkét alkalmazásban ugyanaz a korlátozás vonatkozik a tagok hozzáadására egy csoporthoz.

Javasolt olvasmány: WhatsApp csoport kontra Broadcast

5. Multimédiás megoszthatóság

Ez valószínűleg az egyik legnépszerűbb funkció, mivel sok felhasználó használja. A két alkalmazás támogatja az audiovizuális fájlok csatolását, a dokumentumok megosztását, a hely- és kapcsolatfelvételi adatokat.

A WhatsApp még egy in-chat fizetési funkciót is elindított, ahol UPI ID-n keresztül küldhet és fogadhat kifizetéseket. Ez a funkció mindkét platformon elérhető. A WhatsApp stratégiai lépése, amely megkönnyíti az alkalmazások számára, hogy teljes körű vásárlási megoldást nyújtsanak a felhasználóknak.

6. Névjegycímkék

A WhatsApp személyes üzenetküldő nem támogatja ezt a funkciót, a WhatsApp Business viszont igen. A WhatsApp címkék kategorikusan vannak színkódolva. Ezzel a funkcióval egyéni címkeneveket hozhat létre a névjegyek megfelelő rendezéséhez.

Legfeljebb 20 egyéni címkét hozhat létre, amelyek segítségével megjelölheti az egyes névjegyeket vagy csoportokat. Ez egy kényelmes funkció, ahol kiválaszthatja a címkéket, és hatékonyan rendszerezheti adatait.

7. Felhasználói profil

A felhasználói profil mindkét alkalmazásban eltérő. A WhatsApp Business webhelyen megjelenítheti a vállalkozás nevét, logóját, üzleti kategóriáját, webhely URL-jét, bemutathatja a termékkatalógust, beillesztheti a cég leírását, frissítheti a helyét és meghatározhatja a munkaidőt.

Ezzel szemben a WhatsApp személyes alkalmazásprofiljában csak a szakasz, a név, a megjelenített kép és a telefonszám szerepel.

8. Üzenetautomatizálás

Nem automatizálhatja az üzeneteket a személyes WhatsApp Messengeren. A WhatsApp Business alkalmazásban azonban háromféle üzenetautomatizálási funkció (trigger) található:

 1. Gyors válaszok,
 2. Távol üzenetek, és
 3. Üdvözlő üzenetek.

Ez a funkció hasznos azoknak, akik elfoglaltak, vagy amikor távol van az irodától. Amikor valaki kapcsolatba lép az Ön WhatsApp-számával az előre meghatározott távolléti órákban, a felhasználó egyéni automatikus válaszokat kap a trigger alapján.

9. Üzenetstatisztika

Az üzenetstatisztikai jelentés részletes elemzést ad a WhatsApp Business szolgáltatásban.

Elemezheti az alkalmazás előre meghatározott mérőszámait, például a küldött, kézbesített, olvasott és fogadott üzenetek számát. Ez kulcsfontosságú elem a cégtulajdonosok számára, mivel az irányítópultról elemezhetik a fiók teljesítményét.

A WhatsApp személyes üzenetküldőjében az üzenetstatisztikai jelentés korlátozott.

10. Profil kapcsolat

Mindkét alkalmazás támogatja a click-to-chat linkeket, QR-kóddal csatlakozhat, vagy akár telefonszámon keresztül is kommunikálhat.

Ez a funkció a WhatsApp-on való csevegésre a legalkalmasabb – egyéni vagy hivatalos célból.

A click-to-chat link funkció egy linket biztosít, amelyen a felhasználó az adott linkre kattintva csevegést kezdeményezhet fiókjával. Egyszerűen létrehozhatja egyéni WhatsApp kattintással csevegő linkjét.

A QR-kódhoz a felhasználónak be kell olvasnia a kódot, majd csevegést kell kezdeményeznie. Minden profilnak egyedi QR-kódja van, és ezt a WhatsApp beállításaiban találja meg; belépés után egy QR-kód ikont láthat a neve mellett.

Másrészt csak a WhatsApp Business tulajdonosok hozhatnak létre rövid hivatkozást a beállításaikból, és oszthatják meg azt ügyfeleikkel, amelyek segítségével beszélgetéseket kezdeményezhetnek az Ön üzleti fiókjával. A kattintással történő csevegéstől eltérően a rövid linkek automatikusan generálódnak az alkalmazásban.

Összefoglalva, az alábbi táblázat áttekintést nyújt a WhatsApp és a WhatsApp Business fiókok közötti különbségről.

Táblázat: A WhatsApp és a WhatsApp Business közötti különbség

WhatsApp Business API

A nagyvállalatok számára új platform áll rendelkezésre: a WhatsApp Business API.

Ez a platform a közép- és nagyvállalatokra összpontosít, rengeteg automatizálási funkciót biztosítva és botokat épít.

WhatsApp Business API-fiókot csak a WhatsApp Business Solution Providers (BSP) által biztosított API-n keresztül hozhat létre.

Ez egy fizetős platform, ahol az üzenetmenetek alapján kell fizetnie.

A platform néhány kiemelkedő tulajdonsága:

 • Küldjön üzeneteket korlátlan számú embernek
 • Adjon hozzá több felhasználót a csevegés kezeléséhez
 • Csatlakozzon a CRM-hez a beszélgetések kezeléséhez
 • Hozzon létre fejlett analitikai jelentéseket
 • Integrálható harmadik féltől származó alkalmazásokkal
 • Kap egy zöld pipával ellenőrzött jelvényt WhatsApp Business fiókprofiljában
 • Hozzon létre egy chatbotot a WhatsApp számára az ügyfelek támogatásához, leadek generálásához, visszajelzések gyűjtéséhez és még sok máshoz!

Itt tudhatsz meg többet róla: A WhatsApp Business és a WhatsApp Business API közötti különbség

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi a WhatsApp Business előnye a WhatsApp-pal szemben?

A WhatsApp Business segítségével a márkák üzleti profilt hozhatnak létre, és bizalmat építhetnek. A vállalkozások megoszthatják elérhetőségeiket és munkaidejüket. A vállalatoknak megvan az az előnyük, hogy bemutathatják katalógusukat, és gyors válaszokkal, távolléti üzenetekkel és üdvözletekkel válaszolhatnak az ügyfeleknek a jobb ügyfélszolgálati élmény érdekében. Ezek a funkciók nem érhetők el a WhatsApp normál alkalmazásában.

2. Melyik a biztonságos WhatsApp vagy WhatsApp Business?

Mindkét alkalmazás biztonságosan használható. Az üzenetek ingyenesek és végpontokig titkosítva vannak.

A WhatsApp Business szolgáltatásban az üzenet beérkezését követően a vállalkozás által követett adatvédelmi szabályzat hatálya alá tartozik. Annak érdekében, hogy az ügyfelek irányíthassák kommunikációjukat, a WhatsApp egy üzenetet jelenít meg, amely tájékoztatja őket arról, hogy beszélgetéseik WhatsApp Business fiókkal folynak. Az üzenet elolvasása után a felhasználók folytathatják a beszélgetést, vagy blokkolhatják/törölhetik a számot a névjegyzékükből.

3. A WhatsApp Business biztonságos személyes használatra?

Ahogy fentebb említettük, mindkét alkalmazás ingyenes, és az üzenetek biztonságosak. Ezért biztonságos mindkét alkalmazás használata.

A WhatsApp Business más célt szolgál, mint a szokásos WhatsApp alkalmazás. Ha az üzleti fiókot személyes használatra használja, a kapcsolattartói egy üzenetet fognak látni, amely értesíti őket a fiók típusáról.

4. Használhatjuk a WhatsApp-ot és a WhatsApp Business-t ugyanazon a telefonon?

Igen, használhatod a WhatsApp-ot és a WhatsApp Business-ot ugyanazon a telefonon, ha más telefonszámot használsz hozzájuk. Ennek lehetővé tételéhez két SIM-kártyás telefont kell használnia, és mindkét fiókot különböző telefonszámmal kell regisztrálnia.

5. Használhatom ugyanazt a számot személyes és üzleti WhatsApp számára?

Nem, nem használhatja ugyanazt a telefonszámot személyes és üzleti WhatsApp számára. Ha céges fiókot regisztrál ugyanazzal a telefonszámmal, személyes fiókja WhatsApp Business fiókká alakul.

6. Ingyenes a WhatsApp Business?

Igen, a WhatsApp Business fiók ingyenes Androidon és iPhone-on is. A vállalkozásoknak nem kell fizetni az ügyfeleknek szóló üzenetekért.

7. Kötelez-e üzenetet küldeni egy WhatsApp Business fióknak?

Nem, a WhatsApp nem számít fel díjat a felhasználókra, ha üzenetet küldenek egy WhatsApp Business fiókba.

8. Átalakíthatom a WhatsApp-omat üzleti fiókká?

Igen, áttelepítheti WhatsApp személyes fiókját üzleti fiókba. A folyamat gyors, egyszerű és megbízható. A WhatsApp Business telepítésekor lehetőséget kap, hogy ugyanazt a számot használja (a WhatsApp automatikusan felismeri a személyes fiókjában használt számot), vagy egy másik számot. Ha ugyanazt a számot választja, a WhatsApp személyes fiókja üzleti fiókká alakul.

9. Hogyan igazolhatok WhatsApp üzleti fiókot?

Az aktiválási lépés során ellenőrizheti WhatsApp Business fiókjának telefonszámát. A telefonszám igazolásához írja be az igazolni kívánt számot, és kapja meg az ellenőrző kódot. Alternatív megoldásként használhatja a Call Me funkciót. Írja be az SMS-ben vagy telefonhívásban kapott ellenőrző kódot.

Ha azonban zöld jelvényt keresel a neved mellett, ez csak a WhatsApp Business API-fiókban lehetséges.

10. Mik a WhatsApp Business hátrányai?

A WhatsApp Business nem rendelkezik sok olyan funkcióval, mint a WhatsApp Business API. A hátrányok közül néhány:

 1. Nem GDPR-kompatibilis.
 2. A lekérdezéseket csak egy személy tudja kezelni. A chateket nem lehet átvinni másra.
 3. Korlátozott automatizálási lehetőségek.
 4. Nem lehet szinkronizálni a CRM-mel vagy más eszközökkel a beszélgetések személyre szabásához és a zökkenőmentes ügyfélélmény biztosításához.

Szintén nézd meg! WhatsApp éttermeknek 101: WhatsApp ételrendelési rendszer

Szerintünk neked is tetszene: 21 leggyakrabban ismételt kérdés a WhatsApp Business webhelyen

Összefoglalva

Miután megvizsgáltuk a WhatsApp és a WhatsApp Business közötti különbségeket, nyilvánvaló, hogy a WhatsApp Business további előnyöket kínál a személyes WhatsApp Messengerhez képest.

Új funkciók sorakoznak az üzleti alkalmazásban, hogy vonzóbbá tegyék, és nagyszerű eszközt nyújtsanak az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz. Ez az alkalmazás azokat a helyi vállalkozások tulajdonosait részesíti előnyben, akik kis ügyféladatbázissal rendelkeznek.