Az idő kiszámítása és optimalizálása

Ha maximalizálni szeretné a robotikába való befektetését, optimalizálnia kell a robot ciklusidejét.

Az idő (ahogy mondják) pénz. A robotok sok ciklust hajtanak végre naponta. Ha egy robot szükségtelenül lassan vagy nem hatékonyan mozog, ez azt jelentheti, hogy pénzt veszít.

Még ha 2 másodperccel le is borotválja a robot ciklusidejét, több száz munkaórát takaríthat meg egy év során.

Hogyan számolod ki?

És hogyan biztosíthatja, hogy ne veszítsen pénzt anélkül, hogy tudná?

Itt van egy világos útmutató az Ön számára.

Mi az a robotciklus-idő?

A robotciklusidő az az idő, amely alatt a robot végrehajt egy teljes ciklust a programozott feladatában. Ez magában foglalja mind az értéknövelt időt – amikor a robot mozog vagy végrehajtja a műveletet –, mind pedig a nem értéknövelt várakozási időt.

A kutatások kimutatták, hogy az alacsonyabb ciklusidők csökkentik a munkadarabonkénti költségeket. Minél hosszabb a ciklusideje, annál többe kerül a termékek elkészítése.

Mivel a robotok nagyon következetesek, a ciklusidő nagy hatással van a robot általános termelékenységére. Bármilyen hatástalanság vagy elvesztegetett idő minden egyes ciklusban megtörténik. Így az eredménytelenség megsokszorozódik.

Az idő pénz! A ciklusidő optimalizálásának szükségessége

Miért fontos a robot ciklusidejének csökkentése? Mert az idő pénz!

Képzelje el, hogy van egy robotja, amely napi 1000 ciklust hajt végre heti 5 napon keresztül. A ciklusidőből mindössze 2 másodperces borotválkozással napi 33 percet takaríthat meg. Ez évi 144 óra megtakarítást jelent!

Ahogy Adil Shafi rendszerintegrátor mondja, a ciklusidő az „Az egyik legfontosabb pénzügyi indok a robotika üzleti ügyében. A másodperc minden töredéke, amit gyorsabban lehet készíteni, közvetlenül dollárra fordítódik.”

Mindig keresse a módját, hogyan csökkentheti a robot ciklusidejét, még akkor is, ha csak kis mértékben. Idővel ez óriási megtakarítást jelenthet.

Milyen tényezők befolyásolják a robotciklus idejét?

Különféle tényezők befolyásolják a robot ciklusidejét. Ezek egy része az Ön irányítása alatt áll, hogy megváltozzon. Mások nem.

A következő tényezők befolyásolják:

 • A robot modell
 • A vezérlő modellje és konfigurációja
 • Az Ön által végrehajtott feladat sajátosságai
 • A robot sebessége és gyorsulása

Néhány tényező a fizikai robotok közötti finom különbségekhez kapcsolódik. Ennek eredményeként nem mindig lehet teljesen pontos ciklusidő-számítást kapni egy robotszimulátorban. De a megfelelő eszközzel elég közel kerülhetsz.

Hogyan számítsuk ki a robotciklus idejét a RoboDK segítségével

Mielőtt javítani tudná a ciklusidejét, először ki kell számítania azt. Itt profitálhat egy jó robotszimulátorból.

A RoboDK a ciklusidő becslését tartalmazza a szoftver alapvető funkciójaként.

A RoboDK-ban a ciklusidő becslésének lépései a következők:

 1. Állítsa be robotja ízületi sebességét és gyorsulását a lehető legpontosabban.
 2. Adjon hozzá kerekítést minden releváns robotmozgáshoz (lásd alább).
 3. Ügyeljen a robotprogram késéseire és szüneteire. A szoftver ezeket is hozzáadja a ciklusidőhöz.
 4. Mozgassa a robotot a kívánt kiindulási helyzetbe. Ez biztosítja, hogy a RoboDK ne adjon szükségtelen mozgást a számítás kezdetéhez.
 5. Futtassa le teljesen a robotprogramot. Amikor a program befejeződik, a képernyő jobb alsó sarkában látni fogja a becsült ciklusidőt.

Egyszerű!

Mennyire pontos a RoboDK ciklusidő-becslése?

A fent kifejtett okok miatt a ciklusidő becslése nem lehet teljesen pontos. Nem tudja megmondani a pontos ciklusidőt, amelyet a fizikai roboton fog elérni.

Az általunk lefuttatott tesztek során gyakori, hogy a ciklusidő 95-99% körüli pontosságot mutat, ha összehasonlítjuk ugyanazt a feladatot a fizikai roboton. Ez általában több mint elegendő a robotfeladat optimalizálásához.

Minél pontosabb a szimuláció, annál pontosabb lesz a ciklusidő becslése.

Bónusz eszköz: Mélyreható ciklusidő-tanulmány

Van egy hozzáadott eszköz a RoboDK-ban, amely további hasznos információkat nyújt a feladat ciklusidejéről.

Amikor az Eszközök menübe lép, és kiválasztja a „Szkript futtatása” lehetőséget, a következő 3 eszközt fogja látni:

 • CycleTimeStudy — Ez segít kiválasztani a legjobb kötési sebességet a robot számára. Részletes összehasonlítást ad a robot különböző lineáris és csuklós sebességeiről, mindegyik becsült ciklusidejével az aktuális programhoz.
 • CycleTimeDisplay — Ez az aktuális robot ciklusidejét jeleníti meg, amint azt fent egy adott robotprogramhoz számoltuk ki.
 • CycleTimeDisplayAll — Ez megjeleníti a ciklusidő becslését az összes robotprogramhoz az aktuális projektfában.

3 okos módszer a robotciklusidő optimalizálására

Most, hogy ismeri a robot ciklusidejét, hogyan optimalizálhatja azt?

Íme 3 nagyszerű módszer a ciklusidő optimalizálására:

1. Adja hozzá a kerekítést a robotmozgáshoz

A lekerekítés egy olyan módszer, amellyel csökkenthető ez a stop-start azáltal, hogy a robot egy enyhe ív mentén mozog ahelyett, hogy a sarokba menne. Ez csökkenti a ciklusidőt. Csak olyan utakon használja, ahol nincs szükség rendkívül pontos mozgásra.

Minden alkalommal, amikor a robot egy mozgás sarkába mozdul, meg kell állnia, és újra kell indítania a mozgást. Például egy négyzet alakú pályát követő robot esetében a négyzet minden sarkánál megáll.

2. Optimalizálja a robot sebességét és gyorsulását

Kényes egyensúly van a robot sebessége és gyorsulása között. Az egyik vagy mindkettő megváltoztatása jelentős hatással lehet a ciklusidőre.

A sebesség és a gyorsulás minden robotmodellnél eltérő. Kísérletezzen különböző sebességekkel és gyorsulásokkal, hogy megtalálja a legjobb konfigurációt robotjához és feladatához.

3. Kövesse nyomon a mutatókat és folyamatosan fejlessze

A legjobb módja annak, hogy bármit optimalizáljunk, ha nyomon követjük és idővel folyamatosan javítjuk. Ehhez ki kell választania a megfelelő mérőszámokat.

A robotfeladat optimalizálásakor az első követendő mérőszám maga a „ciklusidő”. A robot programjában végzett minden változtatásnál jegyezze fel a ciklusidőre gyakorolt ​​hatását. Idővel olyan mutatókat is nyomon követhet, mint a „napi ciklusok száma” vagy „teljesített ciklusok”.

Nézze meg ingyenes képzésünket a robotciklus idejéről

Szeretné látni, hogyan használhatja a RoboDK funkcióját saját robotcellája fejlesztésére?

Még többet tudhat meg ingyenes videoképzésünkön. A ciklusidő leckében felfedezheti a folyamatot az elejétől a végéig.

A ciklusidő leckét itt nézheti meg.

Először is érdemes először megnézni a kerekítésről és a robotgyorsításról szóló leckét.