Az Ultimate Guide to Pick and Place Robots

Vannak részei vagy tárgyai, amelyeket rendeznie, egymásra halmoznia vagy megrendelnie kell. Egy pick and place robot lehet a válasz…

De mit kell tudnod a pick and place robotok használatának megkezdése előtt?

Íme a tökéletes útmutató kezdőknek.

A Pick and place valószínűleg manapság a leggyakoribb alkalmazás a robotikában. Természetesen rendkívül népszerű. Legyen szó dobozok, palackok, téglák, blokkok vagy zacskók mozgatásáról, szinte biztos, hogy megtalálja az Ön igényeinek megfelelő pick and place robotot.

És ez a probléma.

Nagyon sok lehetőség kínálkozik a robotika kiválasztására és elhelyezésére. Számos robotmodell alkalmas, és nem mindig egyértelmű, hogy melyik robot a legjobb az Ön számára.

Lehet, hogy még el sem jutottál a robotmodell kiválasztásáig. Talán még mindig azon töpreng, hogy a robotok a megfelelő választás-e a kiválasztási és elhelyezési feladatához.

Ha alapvető bevezetőt keres a robotok kiválasztásához és elhelyezéséhez, ez az útmutató az Ön számára készült.

Mik azok a Pick and Place robotok?

A pick and place robot bármely olyan robot, amely képes felvenni egy tárgyat az egyik helyről, és ledobni egy másik helyről. A feldolgozóiparban és más iparágakban számos feladat elvégzésére használják, beleértve a termékek válogatását, egymásra rakását, mozgatását és csomagolását.

Ez a tág definíció a legtöbb robotmodellre vonatkozik, így nincs olyan konkrét „válogatás és elhelyezés robot”, amelyet mindig használnának az ilyen típusú feladatokhoz. Egyes típusokat (például a Delta robotokat) azonban gyakrabban használnak kiválasztásra, mint másokat.

Robotok nélkül: A Pick and Place automatizálás alternatívái

Elgondolkodhat azon, hogy egy robot a megfelelő választás-e a kiválasztási és elhelyezési feladatához. Természetesen vannak más lehetőségek is, amelyekhez nincs szükség többtengelyes robotokra.

Gyakori alternatíva a dedikált pick and place gépek használata. Ezek rendkívül pontos gépek, amelyeket széles körben használnak az elektronikai iparban alkatrészek felületre szerelhető áramköri lapokra történő elhelyezésére. Gyorsak, pontosak és következetesek az ilyen típusú feladatokhoz.

A pick and place gépekkel az a probléma, hogy rugalmatlanok. Kiválóan alkalmasak nagy volumenű, rendkívül konzisztens termékcsaládokhoz, amelyek kis tételek manipulálását igénylik, mint a számítógépes áramkörök gyártása esetében. Az ilyen gépek azonban túlságosan korlátozóak, drágák, és a legtöbb pick and place feladatra alkalmatlanok.

Ha automatizálni szeretne egy pick and place feladatot, a legjobb megoldás általában egy robot használata.

Az egyetlen másik lehetőség a feladat manuális végrehajtása.

5 nagyszerű előny, ha robotot használ a válogatáshoz

A kézi komissiózáshoz és elhelyezéshez használt robot használata jelentős előnyökkel jár a kézi komissiózáshoz és elhelyezéshez képest:

  1. áteresztőképesség – A legnyilvánvalóbb előny a megnövekedett átvitel. Egy robot képes lesz következetesen több tárgyat kiválasztani és elhelyezni, mint egy emberi kezelő, és éjjel-nappal működni tud az áteresztőképesség további növelése érdekében.
  2. Biztonság – Kevésbé nyilvánvaló, hogy a robot használata biztonságosabb, mint az emberek mozgatása. Az ismétlődő mozgások, mint például a pick and place által megköveteltek, idővel mozgásszervi problémákat okozhatnak.
  3. Sebesség – A legtöbb robot sokkal gyorsabb lesz, mint az emberek a kiválasztási és elhelyezési feladatokban, némelyik pedig lényegesen gyorsabb. Még azok a robotok is, amelyek lassabbak az embernél (pl. sok együttműködő robot), képesek lesznek folyamatosan tartani a sebességüket.
  4. Következetesség – Az összes robot leghatásosabb előnye, hogy konzisztensebbek, mint az emberek. A robot mindig ugyanúgy választja ki és helyezi el a tárgyakat.
  5. A beruházások megtérülése – A pick and place feladat megtérülése nagyon gyorsan megtörténhet, mivel az ilyen feladatokat általában ki lehet számolni azzal az összeggel, amibe egy embert bérelni kellett volna ugyanazon feladat elvégzésére.

6 robot, amelyek alkalmasak a Pick and Place-re (és mire jók)

Bár a robotok túlnyomó többsége kompatibilis a pick and place feladatokkal, egyesek jobban megfelelnek bizonyos típusú pick and place feladatokra, mint mások.

Íme a 6 leggyakoribb:

1. 6 tengelyes ipari fegyverek

A legsokoldalúbb robottípus, a 6 tengelyes ipari robotok az aprótól a hatalmasig terjednek. Ennek eredményeként szinte bármilyen tárgyat kiválaszthatnak és elhelyezhetnek, ami csak eszébe jut.

2. Descartes

A derékszögű vagy portálrobotok téglalap alakú munkaburokkal rendelkeznek, és gyakran rendkívül pontosak. Ők a legmerevebb robotok is. Ennek eredményeként a nagy portálrobotok kiválóan alkalmasak nagyon nehéz tárgyak felszedésére és elhelyezésére.

3. Delta

A nagy sebességű pick and place általános választása, a delta robotok rendkívül gyorsak. Nincs nagy teherbírásuk, de sebességük miatt nagyon népszerűek.

4. Együttműködő

Az együttműködő robotok többnyire olyan lassú kiválasztási és elhelyezési feladatoknál hasznosak, ahol az alacsony áteresztőképesség elfogadható – például olyan kis tételes feladatoknál, amelyeket egyébként manuálisan kellene elvégezni.

5. Raklapozás

A raklapozás egy nagyon sajátos robotfeladat, és a pick and place kiterjesztése. Ez magában foglalja az elemek raklapra helyezését. A raklapozó robotokat kifejezetten erre a feladatra tervezték.

6. SCARA

Az elektronikai iparban nagyon népszerű választás a kis pick and place feladatokhoz. A SCARA robotok gyorsak és pontosak, bár nem olyan gyorsak, mint a delta robotok. Kis méretük miatt kevesebb helyet foglalnak el, mint sok más lehetőség.

Hogyan programozzon gyorsan és egyszerűen egy Pick and Place Robotot

Bármilyen típusú robotot használ is, a lehető legegyszerűbben szeretné programozni. Ez bizonyos típusú robotokkal könnyebb, mint másoknál.

Azonban bármilyen robotot is használ, a robotprogramozás egyszerűvé válhat, ha a megfelelő programozási rendszert választja.

Ingyenes webináriumot tartunk a feladatok gyors és egyszerű programozásáról és elhelyezéséről a RoboDK használatával. Csak hogy megnézzem a webináriumot.