Címkézési automatizálás: Robotok a címkézéshez?

A kézi címkézési folyamatok lassúak, nem hatékonyak és hajlamosak a hibákra.

A címkézési automatizálás jó lehetőség lehet a folyamat javítására? Ha igen, a robotok jó megközelítések lehetnek?

Egyáltalán lehetséges egy címkézési feladat automatizálása robottal?

A címkézés létfontosságú feladat számos gyártási és csomagolási folyamatban. Függetlenül attól, hogy felcímkézi késztermékeit szállításhoz, vagy nyomkövető címkéket ad hozzá a gyártási folyamat során; valószínű, hogy cége sok címkét alkalmaz minden nap.

A probléma az, hogy a kézi címkézés nagyon nem hatékony folyamat. Az emberek a végén órákat tölthetnek azzal, hogy címkéket ragasztanak a termékekre és a munkadarabokra.

A kézi címkézés nemcsak az emberek idejét rosszul használja fel, hanem olyan hibákhoz is vezet, amelyek megfelelési problémákat és a termékek helytelen nyomon követését okozhatják.

Az automatizálás kipróbált és bevált megoldás a címkézési folyamatok javítására. Milyen típusú címkézési automatizálás a megfelelő az Ön számára?

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a címkézési automatizáláshoz

Ha úgy döntött, hogy a címkézési automatizálást bevezeti a műveleteibe, valószínűleg összehasonlítja a piacon lévő különféle lehetőségeket.

A címkézési automatizálás megoldásainak két fő kategóriája van.

Ezek:

  1. Hagyományos címkézési automatizálás A teljesen automatizált címkézőgépek gyakran nagyok, drágák és rugalmatlanok. Általában minden gépet csak egyfajta címkézési feladatra terveztek. Ezt a feladatot nagyon nagy átviteli sebességgel tudja ellátni. Ennek eredményeként az ilyen típusú automatizált címkézők valóban csak tömeggyártási környezetekben alkalmasak.
  2. Robot címkézési automatizálás — Az automatizált címkézés újabb megközelítése a robotok beépítése a folyamatba. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a feladat számára, és a címkézési automatizálást több vállalat számára nyitja meg. A robottal végzett automatizált címkézésnek két fő megközelítése van (lásd alább).

Mindkét kategóriában számos különböző rendszer található a piacon. Az Ön egyedi igényeitől függ, hogy melyik rendszert választja. Először azonban el kell döntenie, hogy a hagyományos vagy a robotizált eljárást választja.

Felcímkézni az automatizálást robotokkal?

A robotcímkézés egy meglehetősen új megközelítés a címkézési automatizálásban.

Elgondolkodhat azon, hogy miért választana robotot ehhez a feladathoz, mivel a robotokat leggyakrabban olyan feladatokhoz társítják, mint a kiszedés és elhelyezés vagy a raklapozás.

4 ok, amiért automatizálni kell a címkézést robottal

Van néhány nagyon jó ok az automatizált címkézés mellett.

A robot használatának legnyomósabb okai a következők:

  1. Rugalmas munkaerő-megtakarítás – Új emberek felvétele drága. A munkaerőköltségek hozzáadásának azoknál a nagy értékű feladatoknál van értelme, amelyek a legjobban hasznosítják az emberek készségeit. A címkézés azonban nem jelent értéknövelt feladatot. A címkéző robot gyakran sokkal jobb megoldás, és rugalmasabb is, ha a feladatra ingadozó igény mutatkozik
  2. Megnövelt áteresztőképesség – A robotok jelentősen megnövelhetik a címkézési folyamat teljesítményét a kézi címkézéshez képest. Egyes robotok sokkal gyorsabbak, mint az emberek, és szinte minden robot a nap 24 órájában képes működni, ami hosszú távon drasztikusan javítja a teljesítményt.
  3. Következetes címkeelhelyezés – Egy hosszú műszak során az emberek hibákat követnek el a címkeelhelyezés során. A robotok nagyon következetesek, és így javítják a címkézési feladat minőségét. Ha megfelelően programozta be robotját, a hibák száma nullára csökkenthető.
  4. Hulladékcsökkentés – A kevesebb címkézési hiba kevesebb pazarlást is jelent. A robotok csökkenthetik a pazarló címkék számát és csökkenthetik a helytelenül elhelyezett nyomkövető címkékből eredő megfelelőségi problémák miatti termékpazarlást.

A címkézési automatizálási robot programozása

A címkéző robot üzembe helyezése előtt fontos átgondolni, hogyan programozza majd a robotot.

A hagyományos robotprogramozás nehéz, és jelentős robotikai szakértelmet igényel. Ha azonban megfelelő robotprogramozó szoftvert használ, a programozás gyors és egyszerű lehet; akkor is, ha nincs korábbi tapasztalata a robotikában.

Javasoljuk, hogy válasszon jó offline programozószoftvert, mivel ez biztosítja a legnagyobb rugalmasságot a programozásban.

Két lehetőség közül választhat egy címkéző robotot offline programozó szoftverrel:

1. lehetőség: Címkézőgép gépi karbantartása

Lehet, hogy már félautomata címkézőgépet használ a címkézéshez. Ez egy olyan gép, ahol a kezelő a címkézendő tárgyat a gép mellé helyezi, és megnyom egy gombot a címke felhelyezéséhez.

Ebben az esetben egy robot segítségével felveheti a tárgyat, és a félautomata címkézőgép közelében tarthatja. Egy cég ezt a megközelítést alkalmazta egy bemutató során, amikor személyre szabott matricákat ragasztott a műanyag ivópoharakra.

Ebben az esetben be kell programoznia a robotot a pick and place mozgás végrehajtására, majd az I/O jelek segítségével aktiválja a címkézőgépet a gomb kézzel történő megnyomása helyett.

2. lehetőség: Címkézés közvetlenül a robottal

A második megközelítés az, hogy egy címkéző eszközt közvetlenül a robotkar végére rögzítenek. Ez hasonlóvá teszi a megközelítést egy kézi címkézőeszközt használó emberhez.

Ebben az esetben a címkéző eszközt eszközként kell hozzáadnia az offline programozószoftverhez. Ha RoboDK-t használ, nagyon gyorsan hozzáadhat új eszközöket. Ezután be kell programoznia a robotot, hogy az egyes objektumok helyére mozogjon, és aktiválja a címkéző eszközt.

Tesztelje címkézési folyamatát egy robottal

Szeretné robotautomatizálással tesztelni címkézési feladatát, mielőtt megvásárolná a robotját?

Ezt nagyon egyszerűen megteheti a RoboDK-ban. Csak válasszon egy ingyenes próbapéldányt, ha még nem használja, és adja hozzá címkéző robotját a szimulátorhoz.

Ez lehetővé teszi az alkalmazás szimulációban történő tesztelését, mielőtt elkötelezné magát a fizikai robotcella megvásárlása mellett.