Egyszerű út a hibátlan robothegesztéshez

Annak ellenére, hogy egyesek tévhiteket alkotnak ezzel kapcsolatban, a robothegesztés egyszerű és könnyű lehet… ha követi a megfelelő lépéseket. Íme a robothegesztés 5 előnye és 5 lépés a hibátlan robothegesztéshez.

A hegesztés az első ipari robot, az Unimate, ponthegesztett autók megjelenése óta 1961-ben a robotok körében népszerű feladat. Az utóbbi időben a robothegesztés a cégek számára a munkaerőpiacon tapasztalható képzett hegesztők hiányának leküzdésére alkalmas eszközzé vált. Az American Welding Society szerint 2024-re 400 000 hegesztőhiány lesz az USA-ban.

A robotok nagyszerű lehetőséget nyújtanak bizonyos hegesztési feladatok elvégzésére. Segíthetnek a szakképzettség hiányának leküzdésében, valamint a termelékenység, a minőség, a hatékonyság és egyebek javításában.

Azonban sok vállalat számára nagy korlátozás az, hogy a robotok programozása nehéz lehet. Kisebb műveleteknél a robot programozási ideje meghaladhatja a hegesztési művelet idejét, ami megnehezíti az időbefektetés indokolását.

Szerencsére van egy egyszerű módszer a hibátlan robothegesztés elérésére, minimális idő, erőfeszítés és stressz mellett. Ebben a cikkben bemutatjuk a robothegesztés 5 egyértelmű előnyét, és 5 lépést adunk a hibátlan robothegesztéshez.

A robothegesztés 5 egyértelmű előnyei

A képzett hegesztők képesek nagyon pontos, ügyes hegesztések készítésére. A hegesztés azonban azon feladatok közé tartozik, ahol a robot szinte mindig jobban tud majd teljesíteni, mint az ember. Még a legjobb hegesztők sem érhetik el őket konzisztencia, gyorsaság és hatékonyság tekintetében.

A robothegesztésnek számos előnye van. Íme az öt legvilágosabb:

1. Magasabb termelékenység

A robotok gyorsabban tudnak mozogni, mint az emberi munkások, ami hozzájárul az alkatrészenkénti ciklusidő rövidítéséhez.

Szünet nélkül is dolgozhatnak, ami napi több részhez járul hozzá.

Idővel ezek a kis emelések hozzájárulhatnak az általános termelékenység hatalmas növekedéséhez.

2. A szakmunkások jobb kihasználása

A képzett hegesztők hiánya nem tűnik el hamarosan. Az iparágak már több mint egy évtizede aggodalmat keltenek a hegesztőhiány miatt, és a betöltetlen állások száma csak növekszik. A robotok használata a rutinosabb hegesztésekhez nagyszerű módja annak, hogy jobban ki tudja használni csapata képzett hegesztőit.

3. Folyamatosan magas minőség

Még a legkövetkezetesebb emberi hegesztő sem tud felülmúlni egy robot konzisztenciáját és minőségét. A robot minden alkalommal pontosan ugyanazokat a mozdulatokat hajtja végre, nagy pontossággal.

4. Jobb biztonság

A hegesztés veszélyes munka lehet. Perzselő hővel, vakító szikrákkal, magas feszültséggel és fülsiketítő zajjal jár. Ha a hegesztést robot végzi el, az azt jelenti, hogy az emberi dolgozó nincs kitéve ezeknek a veszélyeknek.

5. Hatékonyság

Az emberi hegesztési varratok gyakran nagyobbak a kelleténél, egyszerűen az emberi következetlenség miatt. Még az enyhén túlméretezett hegesztések is jelentős költségekkel járhatnak hosszú távon. Egyes kutatások kimutatták, hogy a mindössze 1 mm-es túlméretes hegesztések évi 10 000 dollárba kerülhetnek egy vállalatnak.

A hibátlan robothegesztés 5 lépése

A robothegesztéssel kapcsolatos egyes emberek tévhit ellenére a folyamatnak nem kell bonyolultnak vagy hosszú ideig tartania. Ha a megfelelő hardvert és programozói felületet választja, akkor minimális igénybevétel mellett hibátlan robothegesztést érhet el.

Íme az 5 lépés a hibátlan robothegesztéshez:

1. Tisztázza a feladatát és a hegesztési típusát

Minden robotalkalmazásnál, mielőtt bármi mást tenne, fontos tisztázni a feladatát. Legyen világos, hogy mely lépéseket szeretné végrehajtani a robottal. Írja le őket, és beszélje meg tervét a csapattal.

Azt is tisztáznia kell, hogy a robot milyen típusú hegesztést fog végezni. A robothegesztésnek többféle típusa létezik de a két leggyakoribb típus:

  • Ponthegesztés — A robot két fémdarabot több ponton hegesztéssel köt össze. A ponthegesztés során két elektródát tartanak a két fémdarab mindkét oldalán, és elektromos áramot vezetnek át közöttük. Ez felmelegíti a fémeket, megolvasztja és összekapcsolja őket.
  • Ívhegesztő — A robot két fémdarabot köt össze egy vonal követésével. Az ívhegesztés egyetlen elektródát tartalmaz, amely elektromos áramot ad át az alapfémeknek. Ez megolvasztja a fémeket és összeolvasztja őket.

A ponthegesztés régóta a legnépszerűbb robothegesztési típus, különösen az autóiparban. A robot ívhegesztés azonban egyre népszerűbb, és most könnyebben megvalósítható, mint valaha.

2. Szerezze be a munkához megfelelő hardvert

Ha egyértelmű a feladatod, a következő lépés a megfelelő robothardver kiválasztása. Ennek legalább négy összetevője van:

  • A robot — A robotnak a hegesztési feladathoz megfelelő specifikációkkal kell rendelkeznie. Például elegendő teherbírással kell rendelkeznie a hegesztőszerszám megtartásához, elég nagy munkaterülettel kell rendelkeznie a feladat eléréséhez, és megfelelőnek kell lennie a környezethez.
  • A hegesztő eszköz — A szerszámot az Ön által végzett hegesztés típusa határozza meg. Elektronikusan is működtethető legyen, így a robotprogramon keresztül aktiválható.
  • Külső tengelyek — Kibővítheti a robot munkaterületét, ha külső tengelyeket ad hozzá a művelethez. Több mint 40 külső tengelyt láthat a robotkönyvtárunkban (csak válassza ki a „Típus” menü „Külső tengely” pontját).
  • Biztonság — Gondoskodjon a robot munkacellája biztonságáról kerítések, biztonsági érzékelők vagy egyéb biztonsági elemek hozzáadásával.

3. Válassza ki a megfelelő programozási felületet

Vannak, akik úgy gondolják, hogy egy hegesztőrobot programozása fáradságos munka. Ez néha igaz lehet, ha a robot tanító medálját használja, amely megkövetelheti az egyes pontok külön-külön történő bevitelét. Ennek azonban nem kell ilyennek lennie. A megfelelő programozói felülettel gyorsan és egyszerűen programozhatja a robotot.

A RoboDK két varázslót tartalmaz a hegesztések egyszerű programozásához. Használhatja a Curve Follow varázslót az ívhegesztéshez és a Pontkövetés varázslót a ponthegesztéshez.

4. Kalibráljon

Az offline programozószoftverrel (ami a RoboDK-val kapcsolatos) gyakori félreértés, hogy nem elég pontos a robothegesztéshez. Ez nem igaz. Az offline programozás minden bizonnyal elég pontos lehet a hegesztéshez, ha megfelelően kalibrálja. További részletekért olvassa el a Valóban pontos az offline programozás?

5. Programozza be a robotot

Ha tisztázta a feladatát, kiválasztotta a megfelelő robotot és programozói felületet, és kalibrálta a programozói felületet, a robot programozása egyszerű feladat.