Szükségünk van most mesterséges intelligencia vezető tisztekre?

A puszta fikció elemétől a mesterséges intelligencia eljutott a valóság igazi lényegéhez. Az emberként gondolkodó és cselekvő gépek is várakozáson felül növekedtek. Napjainkban az AI mindennapi életünk része, és a jelenlegi digitális világ szerves része. A mesterséges intelligencia által vezérelt alkalmazásoktól, mint például a Siri és az Alexa, amelyek segítenek a döntések meghozatalában, például a vásárlások/tranzakciók meghozatalában, az utazásmegosztó alkalmazásokig, mint az Uber, a mesterséges intelligencia létfontosságú a jelen világunk mindennapi rutinjában.

A vállalkozások működési módját is megváltoztatták, mivel a robotika és az intelligens gépek végzik ismétlődő, automatizált és döntésen alapuló műveleteik nagy részét. A vállalkozások 83%-a szerint a mesterséges intelligencia továbbra is stratégiai prioritás marad, ha üzleti tevékenységüket ma is figyelembe vesszük (forrás).

Az AI-rendszerek tanulnak a tapasztalatokból, és megfelelő bemenettel valósítanak meg emberszerű feladatokat. Ez áldás volt a vállalkozások számára a nagy mennyiségű adat feldolgozásával, a hatalmas adatminták felismerésével, a vállalkozások jövőjének előrejelzésével és előrejelzésével stb. A becslések szerint 2027-re a mesterséges intelligencia globális piaca javítani fog értéke és eléri a 266,92 milliárd dollárt. (Forrás).

A Forbes jelentése szerint a mesterséges intelligencia munkakörei jelentősen megnövekedtek, évente legalább 74%-os növekedési rátával. (Forrás). Ennek következtében mára a mesterséges intelligencia a mai világ egyik leginnovatívabb és legbefolyásosabb technológiájává nőtte ki magát, amely képes a legjobb tapasztalatokat nyújtani az iparágak és az egyének számára. A mesterséges intelligencia tanúsítványok tovább erősíthetik az AI-szakemberek tudását és készségeit.

Ebben a tekintetben a legkeresettebb három mesterségesintelligencia-alapú munkakör a következő:

 1. Üzleti intelligencia fejlesztőAz üzleti intelligencia piaca 2016-ban globálisan 15,6 milliárd dollárt tett ki, most pedig 2022-ben várhatóan eléri a 29,48 milliárd dollárt. 11,1% CAGR, mondja az Upgrad. (Forrás).

  Az üzleti intelligencia fejlesztő feladata az üzleti intelligencia folyamatok létrehozása, kezelése és megvalósítása. Ők felelősek az adatmodellező eszközök kezeléséért, az adatok megjelenítéséért és az interaktív műszerfalak vezérléséért. A fenti eszközökkel az üzleti intelligencia fejlesztője hasznos információkká alakíthatja át az adatokat, hogy azonnali üzleti döntéseket hozhasson.

 2. AI és gépi tanulási mérnökAz Indeed jelentései szerint 2015 és 2018 között 344%-ra nőtt a gépi tanulási mérnöki pozíciók betöltése. (Forrás).

  A mesterséges intelligencia mérnökei a mesterséges intelligencia és a technológiák problémáival dolgoznak. Mind a gépi tanulás, mind a mesterséges intelligencia az IT szegmens szerves részét képezte.

 3. RobotmérnökA LinkedIn szerint több mint 40%-kal nőtt a robotikai szakemberek iránti globális kereslet. A Robotics Engineer hardveres és szoftveres szerepekkel is foglalkozik, komplex technológiákkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a rendszereket kiemelkedő üzleti intelligenciával ruházzák fel.

  A Robotics Engineering jól fizetett állásokat hoz létre, és nagy a kereslet a 3D CAD tervezési technológiára, a precíz programozási ismeretekre stb.

  A Világgazdasági Fórum jelentései szerint a mesterséges intelligencia világszerte mintegy 58 millió munkahely-növekedéssel nőtt. (Forrás).

A mesterséges intelligencia vezetői (Chief AI Officers, CAIO) megkönnyítik az AI bevezetését az üzleti életben, és a folyamatok egyszerűsödnek, gyorsak és hatásosak a mesterséges intelligencia tisztek megfelelő irányításával.

A mesterséges intelligencia vezetői nagyszerű vezetői képességekkel rendelkeznek, amelyek hasznosak az alkalmazottak integrációjában, jövőkép és innováció megvalósításában, valamint az üzleti folyamatokat megkönnyítő logikai politikák.

Bár a mesterséges intelligencia rendszerek képesek döntéseket hozni vagy automatizálni a folyamatokat, emberi érintésre van szükség ahhoz, hogy a dolgok kedvezőek legyenek a végfelhasználók számára, akik bizonyos emberek, nem gépek. A vezetők végrehajtják a szükséges változtatásokat a folyamatokban, figyelemmel kísérik az AI-vezérelt feladatokat, és motiválják a technológiákkal dolgozó többi munkatársat is.

Az empátia olyan tényező, amelyet figyelembe kell venni az alkalmazottakkal, a fájdalompontjaikkal és az esetleges csapatkonfliktusok megoldására való képességükkel kapcsolatban. Bár a mesterséges intelligencia képes döntéseket hozni, trendeket és mintákat elemezni, a kritikus gondolkodás továbbra is biztonságos, és továbbra is az AI vezetőinél marad a legjobb.

Az etika, az irányelvek és az emberi érintéssel járó gondolatok vagy ötletek olyan dolgok, amelyek hiányoznak a gépekből, és ehhez szükség van a vezetők korábbi tapasztalatára, logikus érvelésére és szakértelmére az AI-vezérelt rendszerek használatával együttműködve.

A Capgemini felmérése szerint az érzelmi intelligencia létfontosságú készség, amely elengedhetetlen a mesterséges intelligencia által uralt korban. (Forrás). Azt is megállapították, hogy a vezetők több mint 74%-a úgy gondolja, hogy az érzelmi intelligencia az intelligens rendszerek elengedhetetlen készsége, és ez több mint hatszorosára fog növekedni. De emberi beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a rendszerek a kívánt módon működjenek. Ezért a vezetőkre szükség van az AI-orientált üzleti műveletek alakításához.

A CAIO-kat alkalmazó szervezetek

A CAIO lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy felismerjék az adatok felhasználásának különféle módjait. A CAIO-val rendelkező vállalat sikeresen kideríti a legújabb módszereket, hogy eredményeket érjen el az adatokkal. A mesterséges intelligencia, az adattudomány és a gépi tanulási koncepciók mélyreható know-how-jával a CAIO képes lesz az üzleti folyamatokban az intelligencia elemzéséhez és megvalósításához szükséges stratégiák irányítására.

Az olyan cégek, mint a Qualcomm, az Uber, a Levis és az ExxonMobil, CAIO-kat tartalmaznak a C-csomagban, és folyamatosan bővítik az üzleti intelligenciát.

Az Aramark, egy nem műszaki üzletág, már megfogalmazta a CAIO-val szemben támasztott követelményeket, hogy új márkajelzést adjon az adatok erejének, és értékké váljon. A híres kiskereskedelmi lánccég, a Maxima és a mesterséges intelligencia-alapú álláskeresési platform, a Talent 500 szintén azt a követelményt részesítik előnyben, hogy egy dedikált mesterségesintelligencia-tisztet kell felvenni az üzleti intelligencia lehetőségek újradefiniálására.

Következtetés

A Gartner jelentése szerint 2023-ra a vállalati alkalmazások legalább 50%-a rendelkezik majd a rendszerekbe ágyazott mesterségesintelligencia-funkciókkal, hogy világszerte szükség legyen AI-szakemberekre. (Forrás).

A vezetőknek fel kell készülniük a jövőre, és iparági szakértelmüket, tudásukat stb. kell használniuk az üzleti folyamatok felgyorsításához. Az AI-tanúsítványok hasznos eszközt jelenthetnek a tudás visszaszerzéséhez, módosításához és frissítéséhez, valamint felkészítik a vezetőket a tökéletes mesterségesintelligencia-karrier kialakítására.

A mesterségesintelligencia-szakemberek készségei, tapasztalata és képzettsége alapján a szervezeteknek több lehetőségük lesz kifejezetten a mesterségesintelligencia-vezérigazgatókra kiosztani.