Ennél robot 3D nyomtatott ételt?

Az élelmiszernyomtatás lehet a következő dolog a csúcskategóriás éttermekben. Íme, hogyan ért el egyik felhasználónk egy robottal 3D-s nyomtatott ételt, és hogyan teheti ezt meg Ön is.

Első pillantásra a 3D-s nyomtatott élelmiszerek meglehetősen praktikus alkalmazásnak tűnhetnek. A 3D nyomtatás évekig tart, nem? Még egy apró tárgy kinyomtatása órákig is eltarthat. Kinek van ideje órákat várni egy robotra, hogy kinyomtasson egy pizzát!?

És mégis, a 3D nyomtatott élelmiszerek egyre népszerűbbek. Lehetővé teszi a szakácsok számára, hogy még soha nem látott összetett és bonyolult ételformákat készítsenek. Akár 3D-s ételt is nyomtathat robottal, ahogy azt egyik RoboDK felhasználónk tette.

Úgy tűnik, hogy a 3D-s nyomtatott élelmiszerek a csúcskategóriás gasztronómia jövőjének részei lesznek. Az éves 3D Nyomtatási Konferencia szerint a szupermarketek már tesztelik a 3D nyomtatással, testreszabott tortákat, az éttermek pedig 3D nyomtatott desszerteket kínálnak. Az emberek sikeresen nyomtattak 3D-s különféle ételeket, köztük gombát, csokoládét, pirospaprikát, spagettit és pizzát.

Esettanulmány: 3D élelmiszernyomtatás RoboDK segítségével

Itt láthat egy videót a The Hebrew University of Jerusalem projektről, ahol a RoboDK-t egy UR3 univerzális robot vezérlésére használták 3D nyomtatáshoz.

Az összeállítás tartalmazott egy fecskendős extrudert (ezekről bővebben lásd alább), amely a folyékony élelmiszert bonyolult formára nyomtatta. Ezután az ételt szilárd zselére állítottuk, és kézzel hozzáadtuk a szószokat.

Hogyan működik a 3D nyomtatott élelmiszer

Az élelmiszerek 3D-s nyomtatásának elve alapvetően ugyanaz, mint bármely más anyag nyomtatásának. Ez egy additív gyártási folyamat, ahol az anyagot rétegről rétegre építik fel. A vastag folyékony anyagot kis sugárban extrudálják egy nyomtatóágyra, és egy robot mozgatja az extrudert a nyomtatóágy körül, hogy megrajzolja az aktuális réteg kívánt alakját. Miután ez a réteg megkötött, kezdődik a következő réteg.

A 3D nyomtatáshoz a leggyakoribb anyagok az ABS és a PLA műanyag. Ezek jó olvadási és keményedési tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek eredményeként a nyomtatott tárgyak anyagtulajdonságai nagyon hasonlóak az alapanyaghoz.

Az élelmiszernyomtatás egyik kihívása, hogy az élelmiszerek nem rendelkeznek megbízható anyagtulajdonságokkal. A különböző élelmiszerek különböző hőmérsékleten megolvadnak, a hő megváltoztatja anyagi tulajdonságaikat, és ki vannak téve a romlásnak.

A mérnökök különféle ötletes módszereket találtak ki az élelmiszerek extrudálására. Három általános módszer a következő:

  • fecskendős extruderek – Ez a videóban használt módszer. Ez azt jelenti, hogy a folyékony paszta élelmiszert egy kapszulába töltik, amelyet egy nagy fecskendőbe töltenek. Az extruder fokozatosan ki tudja nyomni a folyadékot. A módszer számos különféle élelmiszerrel működik, a burgonyapürétől a kenyértésztáig.
  • Olvadó extruderek – Ezek hasonló módon működnek, mint a normál (azaz nem élelmiszeripari) 3D nyomtatók műanyag extruderei. Szilárd élelmiszereket – általában csokoládét – vesznek fel, és megolvasztják, mielőtt egy fűtött extruderen keresztül nyomtatnák. Ilyen például az MMuse Chocolate 3D nyomtató.
  • szemcsés anyag kötés – Ez azt jelenti, hogy élelmiszerszemeket – általában cukrot – használnak fel, és azokat a kívánt mintára kötik össze úgy, hogy az anyagot hő és víz segítségével szelektíven megolvasztják és átkristályosítják. Ily módon közelebb áll a sztereolitográfiai nyomtatáshoz, mint az additív nyomtatáshoz. A ChefJet 3D nyomtató talán a legjobb példa. Csodálatos színes struktúrákat tud nyomtatni cukorból.

A legtöbb esetben fecskendős extrudert használ, ha élelmiszert szeretne nyomtatni. A legkülönfélébb élelmiszerekkel kompatibilisek, könnyen összeállíthatók és használhatók.

5 alkatrész, amire szüksége van élelmiszerek robottal történő 3D-nyomtatásához

Ha szeretné megismételni a videó 3D-s élelmiszernyomtatási sikerét, néhány különböző összetevőre lesz szüksége.

  1. A robot – Elméletileg bármilyen méretű robotot használhat 3D-s élelmiszernyomtatáshoz. Minden attól függ, mekkora ételre van szüksége. Az apró robotok (pl. Meca500 vagy UR3) kis ehető dekorációkat készíthetnek, míg a nagyobb robotok potenciálisan egy teljes méretű mézeskalácsházat építhetnek (természetesen ha elég nagy sütőnk van).
  2. Extruder – Az extruder típusa attól függ, hogy melyik élelmiszert nyomtatja. A fecskendők a legsokoldalúbbak.
  3. Nyomtatási anyag – Étel! Az ételt úgy kell feldolgoznia, hogy a gép nyomtathassa. Ez általában azt jelenti, hogy sűrű folyékony pasztát készítenek belőle, hogy a fecskendővel ki lehessen adagolni. Ha azt szeretné, hogy az étel zselészerű szilárd állapotba kerüljön, akkor hozzá kell adnia valamilyen hidrokolloidot (íme a kedvenc hidrokolloid receptgyűjteményem).
  4. 3D modell – Szüksége lesz a nyomtatni kívánt minta digitális modelljére. Ennek CAD formátumúnak kell lennie, amelyet a szoftver 3D nyomtatási úttá alakít át.
  5. Szoftveres megoldás – Megkönnyítheti saját életét, ha kiválasztja a feladatához legjobban illő szoftvermegoldást. A RoboDK tartalmaz egy 3D nyomtatási varázslót, amely automatikusan generál egy robot útvonalat bármely robot számára.

Íz: A legfontosabb összetevő

A szép ételek nagyon jók. De a dekorációja semmit sem ér, ha étele nem ízlik.

Sőt, egy lépéssel tovább mennék. Azt mondanám, hogy a 3D nyomtatott ételnek még jobb ízűnek kell lennie, mint nagyszerűnek. Elképesztő ízűnek kell lennie!

Nincs kiábrándítóbb, mint egy látványosan díszített, nyájas ízű étel.

A Food Ink volt az első pop-up étterem, amely minden 3D-nyomtatott ételt felszolgált. Fogadni lehet, hogy éppen annyi időt töltöttek az ételek csodálatos ízével, mint a 3D nyomtatási minták megtervezésével. Sok kísérletezésre van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az íz, a textúra és a dizájn között.