TwinTrack vs kézi vezetés: mik a különbségek?

Mindkettő intuitívabb módja a robot programozásának, mint a hagyományos programozás. De mi a különbség a TwinTrack és a kézi vezetés között?

Nemrég jelentettük meg a TwinTrack-et, az ipari robotokhoz készült új programozó eszközünket. Lehetővé teszi robotja programozását egyszerűen úgy, hogy a lézeres nyomkövető kézi szondájával követi a kívánt útvonalat, hagyományos programozásra nincs szükség.

Lehet, hogy a TwinTrack-et nézi, és kíváncsi – Csak nem ugyanazokat az előnyöket nyújtja nekem, mint a kézi vezetés?

Bár van némi hasonlóság a TwinTrack és a Hand Guiding között, nagyon különböznek egymástól abban, amit elérhetsz.

Íme a két programozási módszer bontása.

Mi az a TwinTrack?

A TwinTrack új megközelítést kínál a robot felhasználók számára az offline programozáshoz. A hagyományos robotprogramozástól eltérően – amely képzést és gyakran programozási készségeket igényel – a TwinTrack bárki által használható.

Ha az Ön által választott feladatot jelenleg egy technikus végzi, az illető most közvetlenül megtaníthatja a feladatot a robotnak anélkül, hogy olyan programozókra kellene hagyatkoznia, akik nem ismerik olyan jól a feladatot, mint ők.

A TwinTrack készen kapható lézeres nyomkövetőt alkalmaz a pontos helyzetérzékelés érdekében, és kompatibilis a különböző márkák lézeres szkennereivel.

Mi az a kézi vezetés?

A kézi vezetés az online programozás egyik módja, amely általában együttműködő robotokhoz kapcsolódik. Lehetővé teszi a felhasználó számára a robot programozását a munkaterület kívánt helyei között fizikailag húzva.

Mivel ez egy online programozási módszer, a programozás során hozzá kell férni a fizikai robothoz. Ezenkívül meg kell érintenie a robotot, amikor az működik, így a robotnak biztonságos módban, csökkentett sebességgel kell működnie.

3 hasonlóság a TwinTrack és a kézi vezetés között

Alapszinten van némi hasonlóság a két programozási módszer között. Íme a 3 legfontosabb hasonlóság:

1. Ne igényeljen hagyományos programozást

Mind a TwinTrack, mind a kézi vezetés egy könnyen használható módot kínál a robot programozására hagyományos robotprogramozás nélkül.

A hagyományos programozás alatt a következőket értjük:

  • A gyártó szabadalmaztatott programozási nyelvének használata a programok létrehozásához a robot tanító függőjén vagy offline.
  • A robot pozícióba állítása a robot tanító medáljával.

Mindkét lehetőség képzést és/vagy jelentős ipari robotikával kapcsolatos tapasztalatot igényel. Emiatt nem könnyen hozzáférhetők az új robothasználók számára.

2. Intuitív céltanítás

A robot programozása magában foglalja azoknak a célpontoknak a megtanítását, amelyekhez mozogni szeretne. A hagyományos robotprogramozásban ehhez mélyreható ismeretekkel kell rendelkeznie a robot koordinátarendszerében. Legalább meg kell értenie az Euler-szögeket, és képesnek kell lennie geometriai számítások elvégzésére.

Mind a TwinTrack, mind a kézi vezetés lehetővé teszi, hogy ezektől teljesen lemondjon. Csak jelezze, hova szeretné mozgatni a robotot (akár a kézi szondával, akár magával a mozgó robottal), és a rendszer megtanulja a célpontot.

3. Pont és ösvény tanítása egyaránt

A legtöbb robot mozgása célpontra vagy pályára redukálható. Ha azt szeretné, hogy a robot egy adott pontra mozduljon el, tanítson meg egy célpontot. Ha azt szeretné, hogy a robot nyomon kövessen egy adott vonalat vagy ívet, tanítsa meg neki az utat.

Mind a TwinTrack, mind a kézi vezetés lehetővé teszi pontok és utak betanítását (bár a kézi vezetés bizonyos formái nem támogatják az ösvényeket).

5 különbség a TwinTrack és a kézi vezetés között

Bár a két programozási módszer bizonyos tekintetben hasonló, több különbség van köztük, mint amennyi hasonlóság.

Íme 5 fontos különbség a TwinTrack és a kézi vezetés között:

1. Sebesség

A kézi vezetéssel kapcsolatos egyik probléma az, hogy a robotot fizikailag a munkaterülete körül kell húzni, hogy pontokat és útvonalakat tanítson. Ez hosszú időt vehet igénybe, és meglehetősen fárasztó lehet, ha nagy feladatot kell programoznia.

A TwinTrack segítségével olyan gyorsan programozhat pontokat, amilyen gyorsan csak kell ahhoz, hogy a kezét a célhelyre mozgassa.

2. Precizitás

A kézi vezetést gyakran kritizálják amiatt, hogy egy robot programozásának alacsony pontosságú módszere. Ez jogos kritika. Nagyon nehéz pontosan pozícionálni a robotot, amikor vonszolod.

Mivel lézeres nyomkövetőt használ, a TwinTrack 0,150 mm-es, emberi hajszál szélességű pontossággal képes érzékelni a célpozíciót.

3. Robot kompatibilitás

A kézi vezetéssel kapcsolatos fő probléma, hogy csak néhány robotgyártóra korlátozódik. Ha a gyártó kézi vezetési lehetőséget biztosít, használhatja azt. Ha nem, akkor keveset tehetsz.

A TwinTrack már eleve kompatibilis 50 robotgyártó több mint 500 robotjával, és ez a szám folyamatosan növekszik.

4. Offline programozás

Alapvető különbség a két programozási módszer között, hogy a TwinTrack offline programozási eszköznek készült, a kézi vezetés pedig csak az online programozás egyik formája.

Az online programozás problémája az, hogy megköveteli, hogy a robot fizikailag jelen legyen. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig kell kivonni a gyártásból, ha módosítani szeretné a robot programját.

Ennek ellenére a TwinTrack online programozásra is használható.

5. Kalibrálás

A TwinTrack további előnye, hogy lehetővé teszi a robot kalibrálását csak azon hardver használatával, amelyen az fut.

A kalibráció biztosítja, hogy robotja digitális ikertestvére az offline programozószoftverben valóban pontosan ábrázolja a valódi robotot. A pontosság általános gond az offline programozást először használók számára.

Melyik a jobb? TwinTrack vagy kézi vezetés?

Tehát megvizsgálta a két technológia közötti hasonlóságokat és különbségeket, és azon töpreng, melyik a legjobb megoldás az Ön számára.

Mint sok döntésre az életben és az üzleti életben, a válasz: „Attól függ.

Ha robotja kézi vezetéssel rendelkezik, és Önt nem aggasztja a programozás sebessége, pontossága, offline programozása vagy kalibrálása, érdemes lehet ragaszkodnia a kézi vezetéshez. Mindaddig, amíg nem igényel extra befektetést az Ön részéről – azaz a robot alapfunkciója –, akkor tényleg nincs vesztenivalója a kipróbálással.

Ha azonban a TwinTrack bármely előnye fontos számodra, érdemes megvizsgálni, mint lehetőséget.