Gyorsítsa fel a robotkódolást az új VSCode támogatással

A robotprogramozás sokkal egyszerűbb lehet a megfelelő eszközökkel. A Visual Studio Code új támogatása felgyorsítja a kódolást.

Évekig ragaszkodtam ahhoz, hogy minden programozásomat egy normál szövegszerkesztőben végezzem. Nem tudom miért. Talán csak a megszokás erejéből. A kód minden sorát, szót, pontosvesszőjét külön-külön beírnám.

Addig nem tudtam megállapítani, hogy hibáztam-e, amíg le nem fordítottam a kódot, rászerkesztettem a robotra, és megnyomtam a „Go” gombot… és akkor már gyakran túl késő volt. Sok hibakeresésre volt szükség.

Aztán egy nap rájöttem, hogy léteznek szövegszerkesztők, amelyek a programozást szolgálják. Olyan funkciókat tartalmaztak, mint a szintaktikai kiemelés, a kódkiegészítés és az integrált parancssor. Hirtelen felgyorsult a programozási készségem.

Legújabb RoboDK frissítésünk először tartalmazza a Visual Studio Code (VSCode) támogatását. A 2019-es év legnépszerűbb fejlesztői környezeteként ez az új integráció felgyorsíthatja robotprogramozási készségeit.

Mi az a Visual Studio kód?

A VSCode egy többplatformos, nyílt forráskódú kódszerkesztő, amelyet a Microsoft készített. Van Windows, Mac és Linux verziója. A Stack Overflow felhasználói körében végzett idei felmérés során a VSCode a legjobb IDE lett az összes fejlesztőtípus közül.

A Microsoft sok éven át hevesen ellenezte a nyílt forráskódú szoftvereket. A közelmúltban azonban megváltoztatták a dallamot, és néhány programozási eszközt nyílt forráskódúként adtak ki. A VSCode nyílt forráskódú MIT licenc alatt jelent meg 2015-ben.

A VSCode a Visual Studio szoftvereszközcsoport része, amely a következőket tartalmazza:

 • Vizuális Stúdió – A Windows és .NET alkalmazások fejlesztésére tervezett teljes funkcionalitású IDE, amely nagymértékben a grafikus felhasználói felületekre (GUI) épül.
 • Visual Studio Express — Ingyenes, leegyszerűsített változatok, amelyek konkrét alkalmazásokat céloznak meg (pl. webfejlesztés, C# kódolás).
 • Visual Studio közösség — A teljes Visual Studio ingyenes, egyszerűsített verziója.
 • Visual Studio kód — Ingyenes, többplatformos kódszerkesztő, amely bővíthető bővítményekkel.

A Visual Studio Code kissé eltér a Visual Studio többi verziójától. Sokkal egyszerűbb, és nem összpontosít mindent a grafikus felhasználói felület fejlesztésére.

Visual Studio vs VSCode

Ha már ismeri a Visual Studiót (de nem a VSCode-ot), akkor felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között.

Íme 5 különbség a két program között:

 1. A VSCode inkább egy könnyű kódszerkesztő, mint a Visual Studio mindenre kiterjedő, „nehéz” IDE-je.
 2. A grafikus felhasználói felület fejlesztése nem a VSCode alapvető funkciója, míg a grafikus felhasználói felület fejlesztése a Visual Studio alapvető része.
 3. A Visual Studio inkább projektorientált, míg a VSCode inkább fájlorientált.
 4. A Visual Studio leginkább a .NET-fejlesztőket célozza meg, de a VSCode bármilyen típusú kódoláshoz használható.
 5. A VSCode kevésbé erős számítógépeken működik, amelyek nehezen tudják futtatni a teljes Visual Studio-t.

VSCode bővítmények és beépülő modulok

A VSCode egyik legfontosabb előnye, hogy funkciói bővíthetők a Visual Studio Extensions Marketplace bővítményeivel.

Mostantól saját RoboDK-bővítményünk van, amelyet az alábbiakban mutatok be.

Mire képes az új RoboDK támogatás

Mindannyiunknak megvan a saját kedvenc szerkesztője a kódoláshoz. A RoboDK nagyon rugalmas ebből a szempontból, mivel bármilyen szövegszerkesztőt képes használni.

A RoboDK a következő szerkesztőkkel is integrálható:

 • SciTE — Ez a RoboDK alapértelmezett szövegszerkesztője a robotprogramok szerkesztéséhez. Ez egy többplatformos szövegszerkesztő, amelyet eredetileg a Scintilla kódszerkesztő összetevőinek képességeinek bemutatására fejlesztettek ki. Önmagában is hasznos szövegszerkesztővé nőtte ki magát.
 • Python IDLE — Ez az a fejlesztői környezet, amely alapértelmezés szerint a Python-szkriptek RoboDK-n belüli szerkesztésekor használatos.
 • VSCode — A RoboDK legújabb verziója a VSCode szerkesztővel van csomagolva, amely lehetővé teszi a „dobozból” történő használatát.

Eddig sok felhasználó csak a Windows Jegyzettömböt vagy a valamivel több szolgáltatást nyújtó Notepad++-t használta. Ez rendben volt, bár kissé nehézkes. A VSCode a szolgáltatások sokkal gazdagabb készletét kínálja.

A VSCode használata

Feltéve, hogy a VSCode-ot választotta szerkesztőként a Beállítások ablakban (menjen az Eszközök>Opciók>Programba), a szerkesztő akkor fog meghívódni, amikor a következő feladatok bármelyikét végrehajtja a RoboDK-ban:

 • Válassza a „Robotprogram létrehozása” lehetőséget – A generált program megnyílik a VSCode-ban. Ha a szintaxiskiemelő bővítményt használja (lásd lent), a robot kódja is színezett lesz.
 • Python Script szerkesztése — A szkript a VSCode-ban nyílik meg, amely már tartalmazza a Python szintaktikai kiemelését.
 • Utófeldolgozó hozzáadása/szerkesztése — Az utófeldolgozó kód megnyílik a VSCode-ban, szintaktikai kiemeléssel, ha a kiterjesztést használja.

Szintaxis kiemelés

Az új támogatás részeként kiadtunk egy VSCode kiterjesztést is a szintaxis kiemeléséhez. Ez a funkció megváltoztatja a programozási nyelv különböző részeinek színét, és sokkal könnyebben láthatóvá teszi, hogy a programozás egyes részei mit csinálnak. Ez csökkenti a kódolási hibák esélyét, mielőtt még a hibakeresési szakaszba érkezne.

A szintaxis kiemelése bonyolult lehet, ha különböző robotmárkákat használ, mivel minden gyártó saját programozási nyelvet használ.

A RoboDK bővítmény jelenleg a következő robotnyelveket támogatja:

 • ABB RAPID (MOD/PRG fájlok)
 • Comau (PDL)
 • Fanuc (LS fájlok)
 • Kawasaki (PRG)
 • KUKA KRC (SRC fájlok)
 • Yaskawa/Motoman (JBI/Inform)
 • Stäubli (VAL3/XML)
 • Univerzális robotok (forgatókönyv)

Folytatjuk a kiterjesztés frissítését, hogy több robotvezérlő és fájltípus támogatása is növekedjen.

A nyílt forráskód szellemének fenntartása

Olyan robotnyelvre van szüksége, amelyet bővítményünk még nem támogat?

A bővítményt nyílt forráskódúként is kiadjuk. Ha szeretné, bátran nézze meg a kódkönyvtárat, és adja hozzá a támogatást saját maga is, hogy mind a programozás, mind a többi robot felhasználó előnyére váljon.