10 lenyűgöző termékszemélyreszabás, amelyet robottal is megtehet

A személyre szabott termékek nem csak egy kis móka. Olyan versenyelőnyt adhatnak Önnek, amely a következő szintre emelheti vállalkozását. A robotok tökéletes módszert jelentenek a könnyű személyre szabás elérésére. Íme 10 csodálatos ötlet, amelyet magad is kipróbálhatsz.

A Mastercard és a Harvard Business Review felmérése szerint jelenleg a Personalization korszakát éljük. A múltban a személyre szabott termékek csak egy szórakoztató pluszt jelentettek a vállalat termékkínálatában; egy furcsa érdekesség, amelyet a legtöbb embernek eszébe sem jutna megvenni. Ez azonban teljesen megváltozott az elmúlt évtizedben.

A felmérés szerint a szakemberek (akik a Harvard Business Review olvasói voltak) 80%-a szerint a személyre szabás fontos része szervezetük stratégiájának. A személyre szabott termékek biztosítják a legnagyobb versenyelőnyt, és az első helyet szerezték meg a 15 személyre szabott taktikát tartalmazó listán.

Sok fogyasztó ma már az általa vásárolt termékek és szolgáltatások személyre szabását várja el. Az Epsilon egy másik felmérése szerint a fogyasztók 80%-a nagyobb valószínűséggel köt üzletet olyan céggel, amely személyre szabott élményeket kínál. A Deloitte fogyasztói véleménye szerint az ügyfelek 25%-a hajlandó többet fizetni egy személyre szabott termékért vagy szolgáltatásért.

A robotok nagyszerű módja annak, hogy személyre szabottá tegye termékcsaládját. Az egyik oka annak, hogy olyan jók, hogy nagyon rugalmasak – egyetlen robottal sokféle személyre szabást érhet el.

Íme 10 elképesztő termék-személyreszabás, amelyet robottal érhet el.

1. Lézergravírozás az ügyfél logója vagy neve

Valószínűleg a legelterjedtebb személyre szabás az, hogy lézergravírozó segítségével logót marnak a termékre. A lézergravírozó szerszámok egyszerűen rögzíthetők a robot végére. Egyes robotmodellek kifejezetten a lézergravírozást célozzák meg egyik alkalmazásukként (pl. a Dobot M1 és az uArm).

Lehetséges, hogy már lézergravírozta saját céglogóját és egyéb információkat a termékeire. Ha igen, az ügyfél logójának vagy nevének hozzáadása egyszerű módja a termék személyre szabásának.

2. Készítsen szobrokat robotmarással

Mostantól lehetőség nyílik 3D-s modellek létrehozására egy személyről vagy tárgyról az egyszerű 3D szkenneléssel előállított adatok felhasználásával.

Lehet, hogy észrevetted, hogy mindenhol felszaporodnak a „magáról alkotott szobrokat” kínáló szolgáltatások. A legtöbb ilyen szolgáltatás csak miniatűr modelleket tud készíteni, de a robotmarás 3D-s szkennelésből teljes méretű szobrokat is képes készíteni.

A RoboDK-t érintő közelmúltbeli projekt a RapCaviar Pantheon projekt volt, amelyet a NeoSet Designs tervezett a Spotify számára. Ugyanezt az eljárást alkalmazták a rapművészek csodálatos szobrainak elkészítéséhez robotos marással.

3. Írjon be egy Ügyfél üzenetet

Bár a lézergravírozás a legelterjedtebb módszer a személyre szabott szövegek hozzáadására, természetesen nem ez az egyetlen módszer. Számos különböző gravírozási technológia létezik (pl. rotációs gravírozás, maratás), amelyek robottal is használhatók. Mindegyik technológia kissé eltérő stílusú gravírozást eredményez.

Véletlenszerű példa kiválasztásához rézkarc segítségével személyre szabott üzenetet faraghat egy műanyag vagy kerámia kávéscsészébe.

csésze stl

4. Gravírozzon teljesen személyre szabott mintákat

Mindkét korábbi személyre szabás egy kis név, logó vagy üzenet hozzáadását jelentette egy meglévő termékhez. Ugyanakkor teljesen testreszabott terméket is gravírozhat ugyanazokkal a gravírozóeszközökkel a robotjához.

A CNC-gravírozógépekkel ellentétben nincs korlátozva a robottal gravírozható termékek mérete (ha külső tengelyeket használ a robot munkaterületének kiterjesztésére).

5. 3D Print Ügyfélmodellek

A 3D nyomtatással ügyfelei bármilyen tervet elküldhetnek Önnek, amit el szeretnének készíteni, így nagyon rugalmasan személyre szabható. A robotok nagyszerű lehetőséget jelentenek a 3D-s nyomtatáshoz, mivel nem rendelkeznek a többi 3D-nyomtató méretkorlátozásával.

Az ügyfeleknek nem is kell maguknak elkészíteniük a terveket. Még hatalmas online könyvtárak is találhatók a 3D modellekről, amelyeket az emberek személyre szabhatnak. A Hero Forge egy példa egy olyan vállalatra, amely egész üzletét egyszerűen testreszabható, személyre szabott termékekből tette ki.

6. Személyesen festett termékek

A fogyasztók előszeretettel választják meg a megvásárolt termékek színét. A legtöbb cég már most is színválasztékot kínál termékkínálatához. A robotfestés azonban lehetővé teszi, hogy még személyesebbé tegye a termékeket. A robotok teljes irányítást biztosítanak a termék festésének módja felett, összehasonlítva a kevésbé rugalmas automatizált festési technikákkal, például a mártással.

Egy robot segítségével ügyfelei pontosan kiválaszthatják, hogyan festik terméküket.

7. Milli testreszabott termékek

A robotmarás még tovább bővítheti személyre szabási lehetőségeit azáltal, hogy lehetővé teszi teljes körű termékek előállítását számos anyagból. Láttuk például, hogy a Sunrob robotika robotmarással jégkorongütőt készít. A botokat a profi jégkorongozók által igényelt pontos méretre és alakra szabták.

8. Termékek aláírása „kézzel”

Egy olyan világban, ahol az e-könyvek pillanatok alatt szerkeszthetők, manapság a fizikai dedikálások meglepően népszerűek. Úgy tűnik, hogy az emberek szeretik a kézzel írt üzenetek személyre szabott érintését. Képzelje el, hogyan nézne ki, ha az összes termékére személyre szabott üzenetet írnak alá tollal.

A robotrajz egy egyszerű módja annak, hogy látszólag kézzel írt szöveget adjon a termékhez. Ez ugyanolyan egyszerű, mint a fent felsorolt ​​​​gravírozási módszerek bármelyike.

9. Készítsen pirográfiát

Fényképek és képek hozzáadásával nagyon személyre szabott termékeket készíthet. Fontolja meg, hogy a fotónyomtatási szolgáltatások hogyan változtatták meg üzleti modelljüket az elmúlt években. Régebben fényképek nyomtatásával keresték a pénzüket. Manapság a fényképek gyakran ingyenesen nyomtathatók, és pénzt keresnek személyre szabott egéralátétekkel, bögrékkel, párnákkal stb.

A pirográfiával és a lézergravírozással normál fényképeket egyedi művészeti nyomatokká alakíthatunk. A többi gravírozási módhoz hasonlóan ezeket is a megfelelő robotszerszámmal lehet elérni.

10. Bármi, amit el tud képzelni

Sokan nem szoktunk azon gondolkodni, hogyan tudnánk személyre szabni termékeinket. Egy kis ötletelés után azonban könnyebben jut eszébe nagyszerű ötletek.

Íme egy gyakorlat a kezdéshez:

  1. Írjon le egy listát 5-10 termékből.
  2. Mindegyikhez írjon fel 5 módot, amellyel személyre szabhatja az adott terméket.
  3. Ezután próbálja ki ötletét egy robotszimulátorban.

Ne feledje, a fogyasztók 80%-a nagyobb valószínűséggel köt üzletet olyan céggel, amely személyre szabást kínál!