Hogyan találja meg a megfelelő szoftvert a gyári szimulációhoz

Olyan hatékony a gyára, mint amilyennek szeretné? Elgondolkodhat azon, hogy a gyári szimuláció megoldást jelenthet-e minden problémájára.

De mi is az a gyári szimuláció?

Milyen tulajdonságokat kell keresni a szimulációs szoftverben?

Azt gondolhatja, hogy nincs ideje, szakértelme vagy erőforrása a gyári szimuláció használatához a létesítményben. És lehet, hogy nem…

Sok gyártó számára a gyár teljes szimulációja túlzás. Ez egy összetett folyamat, és sok időt vesz igénybe.

Ha a gyár már működik és működik, jobb lehet, ha csak bizonyos részeit szimulálja. Azokat az alkatrészeket, amelyeket javítani és hatékonyabbá szeretne tenni.

Íme egy rövid bevezető a gyári szimulációs szoftver használatához, ha Ön elfoglalt gyártó.

Mi az a gyári szimuláció?

A gyári szimuláció magában foglalja a számítógépes szoftver használatát a termelési létesítményen belüli folyamatok modellezésére, elemzésére és javítására. Nagy léptékben egy egész gyárat és az azon belüli folyamatokat szimulálják. Kisebb léptékben speciális szimulációs szoftverek használatát foglalja magában bizonyos folyamatokhoz.

Ha a gyári szimulációra gondol, elképzelheti azokat a szoftvercsomagokat, amelyeket nagy gyárak tervezésére használnak a semmiből. Ez minden bizonnyal gyakori alkalmazás. Mindazonáltal nem kell teljesen új gyárat terveznie a semmiből ahhoz, hogy a gyári szimuláció egyes szempontjaiból profitáljon.

Például lehet, hogy robotalkalmazást tervez egy folyamat automatizálására. Ebben az esetben egy jó robotszimulációs szoftver nagyon hasznos gyári szimuláció lehet az Ön számára.

Gyári szimulációs szoftverre van szüksége gyártóként?

Lehet, hogy nem biztos abban, hogy valóban szüksége van-e gyári szimulációra.

Nem számít, hogy teljes gyári szimulációs csomagot vagy csak speciális szimulátort (például robotszimulátort) használsz. Bármilyen alkalmazást is használ, nagyszerű okai vannak a folyamat szimulációjának.

Néhány jó ok a gyári szimuláció kiválasztására, hogy:

  • Növeli a termelési műveletek megértését.
  • Elősegíti a szabványosítást az egész gyárban. Ugyanazon szoftver használata nagyobb konzisztenciát jelent.
  • Lehetővé teszi a gyári folyamatok modellezését és elemzését, ami folyamatos fejlesztéshez vezet.
  • Végezzünk el egy „mi lenne, ha” elemzést, amely hosszú távon segít elkerülni a katasztrófát.

A Siemens kutatói megjegyzik, hogy a szimuláció nem csodaszer. Ám bár nem old meg minden problémát, ami egy gyárban felmerülhet, minden gyártó számára rendkívül hasznos eszköz lehet.

5 gyári szimulációs szoftver, amelyből hasznot húzhat

Milyen funkciókat kell keresnie bármely gyári szimulációs szoftverben? Az Ön igényeinek megfelelő speciális funkciók attól függnek, hogy a gyár mely folyamatokat tartalmazza.

Íme 5 olyan funkció, amelyek előnyeit élvezheti:

1. Robot szimuláció

Ha a folyamat bármely aspektusát robottal automatizálja, akkor érdemes robotszimulációs szoftvert használni.

A RoboDK egy nagyon népszerű robotszimulációs szoftver. Több száz robotmodellt támogat több tucat márkától. Offline programozási funkciója azt is jelenti, hogy fizikai robotját közvetlenül a szimulációból programozhatja, így rengeteg időt takaríthat meg.

2. Logisztikai szimuláció

A logisztika egyre fontosabb része minden modern gyártási vállalkozásnak. A logisztikai szimuláció szimulációja lehetővé teszi a logisztikai folyamatok szempontjainak egyszerűsítését.

Logisztikai folyamatainak hatékonyabbá tételével a szimuláció segít abban, hogy több terméket gyorsabban és kevesebb hulladékkal juttasson el ügyfeleihez.

3. Folyamat szimuláció

Gyártóüzemében szinte bármilyen folyamatot szimulálhat. Ezeket a folyamatokat általános szimulációval modellezve azonosíthatja azokat a módszereket, amelyekkel javíthatja azokat, amelyeket egyébként esetleg elmulasztott volna.

A folyamatszimulátorok általában szabványos komponensekkel, például sorokkal, késleltetésekkel, tranzakciókkal és erőforrás-kihasználással jelenítik meg a gyári műveleteket.

4. Folyadékszimuláció

A folyadékszimuláció valószínűleg csak akkor alkalmazható, ha a gyártó üzeme kezeli a folyadékokat. Az ilyen szimulátorok modellezik, hogyan mozognak a folyadékok a gyár részein.

A folyadékszimulátorok gyakran önálló szoftvercsomagok, bár általánosabb célú gyári szimulátorokba is beépíthetők.

5. Anyagkezelési szimuláció

A szimulációs anyagmozgatás során az alapanyagok szállítását és tárolását jelenti. Az anyagmozgatási szimuláció segít optimalizálni ezeket a folyamatokat, hogy elkerülje a pazarló készletfelhalmozódást.

Egyes anyagmozgatási szimulációknál a robotszimulátor hasznos lehet, ha robotokat használ a készlet feldolgozásához.

6 A jó gyári szimulációs szoftver funkcionális követelményei

Mik a jó gyári szimulációs szoftver markerei?

Íme 6 olyan funkció, amelyek hasznosak a gyári szimulációban:

  1. 3D geometria létrehozása és elrendezése — Könnyűnek kell lennie a szimuláció 3D-ben való elkészítésének és az elrendezés megváltoztatásának. Például a RoboDK-ban húzhat elemeket az egérrel, vagy megadhatja a pontos helyüket.
  2. Jellemzők és korlátozások meghatározása — A funkcióknak gyorsan és egyszerűen definiálhatónak kell lenniük, például meg kell adni egy célhelyet, ahová a robot költözhet.
  3. Nem geometriai adatok hozzáadása — A szimuláció több, mint egyszerű 3D CAD tervezés. Képesnek kell lennie további információk hozzáadására, például a robot sebességére és gyorsulására.
  4. Összetevők könyvtárainak biztosítása — A szoftvernek támogatnia kell az összetevők nagy katalógusát, ahogy az a RoboDK Library esetében is történik.
  5. Általános fájlformátumok importálása és exportálása — A szimulátornak nem szabad korlátoznia a használható fájlformátumokat. Például a RoboDK támogatja a legtöbb szabványos fájlformátumot.
  6. Elemezze és tesztelje az elrendezést – A szimulátornak megkönnyítenie kell az összetevők különböző konfigurációinak tesztelését, így optimalizálhatja az elrendezéseket.

Természetesen számos további funkció is szükséges lehet az Ön konkrét helyzetéhez. Érdemes feljegyezni a szükséges funkciókat, mielőtt elkezdené a szimulátor keresését.

Hogyan találja meg a megfelelő szoftvert a gyári szimulációhoz

Az Ön számára megfelelő gyári szimulációs szoftver nagymértékben függ attól, hogy gyárának mely szempontjait szeretné fejleszteni.

Ha robotikát és automatizálást szeretne hozzáadni gyárához, egy jó robotszimulátor lenne a legésszerűbb. Bár nem szimulálja a gyárának minden aspektusát egy ilyen szimulátorral, elég széleskörű alkalmazhatósága és rugalmassága van ahhoz, hogy hasznos legyen anélkül, hogy elsöprő lenne.