Hogyan válasszunk robotot a gyártáshoz időveszteség nélkül

Nem tudja, hogyan válasszon robotot gyártási vállalkozásához?

Túlterhelt a sok modell és márka?

Az aggódó robotok elvesztegetik az idejét?

Nagyon sok ipari robot van a piacon, és folyamatosan egyre több jön ki belőle. Minden évben robotgyártók tucatjai hoznak ki újabb, jobb modelleket. Az ipari robotok teljesen új kategóriája néhány évente egyszer megjelenik a színen.

Senkinek nincs elég ideje átkutatni a robotokat!

Szóval… hogyan találja meg az igényeinek megfelelőt?

Mint a legtöbb gyártó, valószínűleg Ön is robotot fontolgat, mert már így is kevés az idő. Egyszerűen nincs értelme, hogy azután az összes kutatására pazarolja az időt.

De van mód a robotválasztási folyamat felgyorsítására.

A megfelelő eljárással és néhány praktikus szoftvereszközzel minimális felhajtással megtalálhatja a gyártási igényeinek leginkább megfelelő robotot.

Most nincs elég időnk a robotikába fektetni

Szólj, ha ismerősen hangzik…

Azt fontolgatja, hogy új technológiába fektet be vállalkozása számára, és arra gondol, hogy „Ez javíthatja a termelékenységet!”

Tehát elkezd némi kutatást végezni az interneten.

A keresés oldalakat és találati oldalakat jelenít meg – néhányuk ígéretesnek, néhány haszontalannak, néhány pedig zavarónak tűnik. Elkezd olvasni néhányat, és rájössz, hogy sokkal több olyan tényezőt kell figyelembe venni ezzel a technológiával kapcsolatban, amelyekről nem is tudtál.

Hirtelen rájössz, hogy ez a döntés, hogy ezt az új technológiát használod, sokkal több időt vesz igénybe, mint azt eredetileg számítottad.

Talán mégsem volt olyan jó ötlet.

Ez nagyon gyakori helyzet a robotikánál. Nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, és sok közülük teljesen ismeretlen.

Túl sok információforrás létezik

Nem arról van szó, hogy a robotika túl bonyolult. Valójában a megfelelő információk birtokában a robotika meglehetősen egyszerű lehet. Meglehetősen gyorsan fel tud indulni.

Az igazi probléma az, hogy túl sok információforrás létezik a robotikáról. Ez egyfajta „információs túlterhelés”, amelyről kimutatták, hogy valódi termelékenységi károkat okoz a vállalatoknak.

Minden robotgyártónak érdeke fűződik ahhoz, hogy Ön elolvassa a webhelyét, hogy tájékozódjon arról, hogy melyik robotot válassza. Végül is, ha elolvassa az információikat, nagyobb valószínűséggel vásárolja meg a robotjukat.

Intelligens vásárlóként tudjuk, hogy sok beszállítótól származó információkat kell elolvasnunk, hogy jobb képet alkothassunk… de ezzel elpazaroljuk az értékes időnket.

A megoldás az, hogy döntse el a robot márkáját és modelljét, mielőtt elkezdené olvasni a robotgyártó webhelyét.

Hogyan dönti el, hogy melyik robotot válassza, ha nem olvassa el a gyártó weboldalát?

Egy világos folyamatra és néhány hasznos szoftvereszközre van szüksége.

Mire van szüksége a megfelelő robotvásárláshoz

Több alkatrészt is meg kell vásárolnia, ha robotot vásárol, többek között:

 1. Maga a robot.
 2. A vég effektor.
 3. A robotvezérlő és a tápegység (valószínűleg a robot szállítójától).
 4. Minden további érzékelőre vagy biztonsági felszerelésre van szükség.
 5. Programozó szoftver.

Ez elsőre soknak tűnhet. Azonban fontolja meg, hány kábelre és perifériára van szüksége ahhoz, hogy egy asztali számítógép működjön (9-et számolok a számítógépemen). A technológiák működéséhez gyakran szükség van néhány extrára.

A gyártáshoz használt robot kiválasztásának kulcsa az egyértelmű, pártatlan kiválasztási folyamat követése. Így a vásárlásnak nem kell bonyolultnak lennie.

A RoboDK-nál gyártófüggetlenek vagyunk, így ez a webhely nagyon jó hely a robotkeresés megkezdéséhez. Van néhány hasznos szoftvereszközünk is, amelyek segíthetnek a döntésben, amelyeket az alábbiakban mutatok be.

6 lépés a gyártáshoz való robot kiválasztásához

Íme 6 lépés, amellyel időveszteség nélkül kezdheti el a robot kiválasztását.

1. Végezze el feladatát

Mielőtt a robotmodellek kutatására gondolna, szánjon egy kis időt arra, hogy valóban tisztázza, milyen feladatot szeretne adni a robotjának.

Nem lehet kétértelmű, hogy a robot mit fog csinálni. Azoknak, akik a robot mellett fognak dolgozni, meg kell állapodniuk a robot feladatában.

2. Tisztázza a feladat lépéseit

A feladat „leszögezésével” tételesen sorolja fel az összes lépést, amelyet a robot megtesz a végrehajtásához. Kezdjen el gondolkodni azokon a tényezőkön, amelyek befolyásolják a robot méretét és egyéb jellemzőit, például a különböző lépések közötti távolságokat és a robot által kezelendő tárgyak súlyát.

3. Határozza meg a szükséges robottulajdonságokat

Most jön el az idő, amikor elkezdhet gondolkodni azon, hogy milyen típusú robotra lesz szüksége, és milyen tulajdonságokat igényel a feladat elvégzéséhez.

A robotok legfontosabb tulajdonságai a következők:

 • Robot típusa (pl. 6 DoF, Delta, Scara, Raklapozás)
 • Teherbírás (mekkora súlyt bír el)
 • Elérés (meddig tud elérni a munkaterületén)
 • Ismételhetőség (milyen pontosak lehetnek a mozgásai)

Találjon ki egy elfogadható tartományt a feladatához legalább a hasznos teher és a hatótáv tekintetében.

4. Használja a kiválasztási eszközöket a potenciális robotok megkereséséhez

Mostantól néhány hasznos szoftvereszközünk segítségével leszűkítheti a robot keresését.

Ezek tartalmazzák:

 • A Robot Könyvtár – Itt szűrheti a robotokat tulajdonságok szerint, lehetővé téve, hogy megtekinthesse a különböző beszállítóktól származó megfelelő robotokat.
 • Robot-összehasonlító táblázat – Itt összehasonlíthatja a különböző robottulajdonságokat, és kiválaszthatja, melyik a legjobb az Ön számára.
 • Robotok hatótávolság szerint – Itt kiválaszthatja a kívánt hatótávolságot, és azonosítani fogja azt a robotot, amely megfelel ennek a követelménynek.