Mi a különbség a robotok és a CNC gépek között?

Az emberek gyakran vásárolnak egy robotot, és azt hiszik, hogy olyan lesz, mint egy CNC gép. Ez nem igaz, de a határok közöttük elmosódnak. Itt vannak a kettő közötti fő különbségek.

Tavaly a RoboDK vezérigazgatójával, Albert Nubiolával a Robotics Industries Association interjút készített az offline programozást övező mítoszokról.

Felvetette egy általános probléma, amellyel az emberek akkor találkoznak, amikor elkezdik a robotikát: azt gondolják, hogy a robot ugyanúgy fog viselkedni, mint a meglévő CNC gépeik. Csalódnak, amikor rájönnek, hogy ez nem igaz.

Először is tisztázzuk, a robotok nem CNC gépek.

Van néhány nagy különbség a két technológia között. Ezek a különbségek azonban az elmúlt évtizedben egyre kisebbek voltak. A robotok most már képesek néhány megmunkálási feladatot hasonló teljesítménnyel elvégezni, amint azt korábban a cikkben tárgyaltuk: Meg tudja-e egy robot felülmúlni a CNC gépet a robotmegmunkáláshoz?

Vessünk egy általános pillantást a két technológiára, hogy megmagyarázzuk a köztük lévő hasonlóságokat és különbségeket.

Mik azok a CNC gépek?

A Computer Numerical Control (CNC) gépek meghatározó jellemzője a pontosságuk. Nagyon specifikus megmunkálási műveleteknél nagy teljesítményt érhetnek el.

A CNC egy régóta bevált technológia az automatizált megmunkáláshoz. Az első gépet John T Parsons mérnök mutatta be az 1950-es években, nem sokkal az első robot megépítése előtt. Azóta a két technológia párhuzamosan fejlődött.

A CNC gépek „üzleti célja” vagy egy mozgatható szerszám, egy mozgatható fadarab, vagy mindkettő. Általában ezek csak az X, Y és Z tengelyeken mozgathatók, bár a szerszámtájolás szabályozása néha lehetséges. A tengelyeket egy számítógép precízen vezérli, ami a kézi megmunkáláshoz képest nagyon pontos anyagleválasztást tesz lehetővé.

Feladatok CNC gépekhez

Általában egy egyedi CNC gép csak egy feladatra alkalmas. Azonban számos különböző gép létezik, amelyek mindegyikét egy adott megmunkálási művelethez tervezték.

A CNC gépekkel megvalósítható feladatok a következők:

 • Marás – Forgó marószerszám vezérlése az anyagrétegek fokozatos eltávolításához.
 • Fúrás – Egy forgó fúrófej elhelyezése lyukak létrehozásához az anyagban.
 • Fordulás – Statikus szerszám vezérlése anyag eltávolítására a forgó munkadarabból.
 • Áttörés – Statikus búvószerszám vezérlése sokszög alakzatok forgó vagy statikus munkadarabká vágásához.
 • Fűrészelés – Egy forgó fűrészszerszám vezérlése vonalak vágásához a munkadarabban.

Amint láthatja, a CNC gépek által megvalósítható feladatok mind nagyon specifikus megmunkálási műveletek. Ezek mindegyikéhez nagy valószínűséggel új CNC-gépre lenne szükség (bár például az esztergálást és a préselést egyaránt meg lehet csinálni CNC esztergagépen).

Mik azok a robotok?

A robotok meghatározó tulajdonsága a rugalmasságuk. Nagyon sokféle feladatot tudnak megvalósítani (nem csak a megmunkálást). Ráadásul egyetlen robot számos műveletre használható.

A robotika majdnem annyi éve létezik, mint a CNC-megmunkálás, először Joseph F. Engelberger vezette be 1961-ben. Bár először a gyártási iparágakban (pl. autóipar és repülőgépipar) használták fel feladatok automatizálására, ma már szinte a vállalkozások is használják. minden szektorban.

A robot általában merev mechanikus láncszemekből áll, amelyeket pontosan vezérelhető motorok mozgatnak a robot csatlakozásainál. A 6 tengelyes ipari robotoknál (a legelterjedtebb típus) minden láncszem az előző csatlakozáshoz kapcsolódik, de más robotok (pl. derékszögű vagy delta) eltérő mechanikai konfigurációkat használnak.

Feladatok robotoknak

Lehetetlen lenne teljes listát adni az összes lehetséges feladatról, amelyre egy robot használható. Csak a képzelet szab határt (és a technológia néhány gyakorlati korlátja).

A robottal megvalósítható feladatok a következők:

 • Megmunkálás – Ugyanazok a feladatok, amelyeket a CNC gépek képesek elvégezni, egy robot is elvégezhet… de nem mindegyiket. Ez a képesség lehet az oka annak, hogy egyesek nem ismerik fel a különbségeket a robotok és a CNC gépek között.
 • Fog és rak – Objektumok mozgatása a munkaterületen.
 • Hegesztés – A ponthegesztés, az ívhegesztés, az ellenálláshegesztés… mindez megvalósítható robotokkal.
 • Válogatás – Kiválasztás és hely típusa, amely további érzékelést igényel az objektum típusának észleléséhez.
 • Festmény – Gyakorlatilag minden olyan folyamatfeladat, amely egy szerszámot egy pályán mozgat, alkalmas a robotikára.

A két technológia által megvalósítható feladatokat tekintve a robotok és a CNC gépek közötti különbséget így általánosíthatjuk:

Egyetlen CNC gép nagy teljesítményt nyújt egy adott megmunkálási feladathoz.

Egyetlen robot sok feladatot tud végrehajtani, mindegyikhez eltérő teljesítménnyel.

5 különbség a robotok és a CNC gépek között

Amellett, hogy milyen feladatokat érhet el velük, teljesítményben és minőségben is vannak különbségek a két technológia között.

Íme közülük 5:

 1. Munkaterület – A CNC gép munkaterülete általában egy kis kockaként határozható meg. Ezzel szemben a robotok általában nagy, gömb alakú munkaterülettel rendelkeznek.
 2. Programozás – A CNC gépek programozása G-kóddal történik. Manapság ezt leggyakrabban egy CAM-szoftver generálja, nem pedig kézzel kódolják. A robotokat a gyártó programozási nyelvével programozzák, de a programokat számos más programozási módszerrel (beleértve a G-Code-ot is) lehet generálni egy robot utóprocesszoron keresztül.
 3. Pontosság – A CNC gépek általában pontosabbak, mint a robotok, a pontosságuk a mikron töredékére csökken. A robotok pontossága kalibrálással javítható, de nagyobb valószínűséggel 100 mikron.
 4. Merevség – A CNC gépek általában minden tengelyen nagy merevséggel rendelkeznek. A robotok merevsége általában kisebb, de a robot típusától függően változik – például egy Scara robotnak nagy a merevsége a Z tengelyben.
 5. Szingularitások – A robotszerszám helyzetét általában inverz kinematikai algoritmussal számítják ki. Ezek szingularitásokat hozhatnak létre – a munkaterület olyan területei, amelyek alapvetően „holt zónák”, amelyeket az algoritmuson belüli matematika okoz.

Robotot vagy CNC gépet vásároljon?

Végül valószínűleg azért olvassa ezt a cikket, mert el szeretné dönteni, hogy egy robot valóban az Ön számára való-e.

A legjobb módja annak, hogy megtudja, ha kipróbálja magát! A próbaverzióval ingyenesen tesztelheti alkalmazását robottal a RoboDK-ban. Engedd el!