Mi a legjobb módja a robotprogramozásnak?

Hogyan válassz a különböző programozási lehetőségek közül? Íme egy bolondbiztos módja a választásnak.

Gyakran hallunk olyan szakemberektől, akik nehezen tudják eldönteni, melyik módszert alkalmazzák robotjuk programozásához. Esetleg te is hasonló helyzetben vagy?

Egyrészt lehet, hogy Ön már jártas robotprogramozó, de szeretné tudni, hogy létezik-e hatékonyabb módszer. Másrészt lehet, hogy még csak most kezdi a robotikát, és a kezdetektől a legjobb programozási módszert szeretné kiválasztani.

Nagyon sok lehetőség van!

A robotgyártók megpróbálják meggyőzni Önt a programozási módszereik előnyeiről. A harmadik féltől származó szolgáltatók (mint mi) azt akarják, hogy lássa programozási módszereik előnyeit. Aztán sok olyan cég van, amely komplett robotintegrációs és programozási rendszereket kínál, és szeretné, ha megvásárolná szolgáltatásaikat.

Hogyan válaszd ki a legjobb módszert a robotod programozásához!?

Érthető, hogy az emberek össze vannak zavarodva. Számos jó módszer létezik egy robot programozására. Ebben a cikkben átvágjuk az egymásnak ellentmondó információkat, és összevetjük a robotok leggyakoribb programozási módszereit.

Hogyan válasszuk ki a legjobb programozási módszert az Ön számára

Nincs olyan programozási módszer, amely minden helyzetben tökéletes lenne. Mielőtt megvizsgálnánk a konkrét módszereket, fontos, hogy tisztázza helyzetét. Így biztos lehet benne, hogy a legjobb megoldást választja.

Először válaszoljon a következő kérdésekre:

 1. Milyen szintű az általános programozási tapasztalatod? — Ha Ön már tapasztalt robotprogramozó, akkor a választott programozási módszert illetően nem szabad korlátozni. Ha azonban még nem ismeri a robotprogramozást, akkor előnyös, ha a könnyebben használható módszerek egyikét választja (pl. átvezető vagy grafikus programozási módszer).
 2. Milyen szintű programozási tapasztalata van ezzel a robottal? — Lehet, hogy általános programozási tapasztalattal rendelkezik, de nincs tapasztalata ezzel a konkrét robotmárkával. Válassza ki azt a módszert, amellyel a leggyorsabban elindulhat.
 3. Az alábbi tényezők közül melyek a legfontosabbak számodra?
  1. Könnyű programozás — Ha ez a legfontosabb számodra, akkor a grafikus offline programozás vagy a kézi vezetés jobb választás lehet.
  2. Csökkentett állásidő — Ha ez a legfontosabb, az offline programozási módszerek jobbak, mint az online módszerek.
  3. Hozzáférés a robot összes fejlett funkciójához — Ha ez a legfontosabb, előfordulhat, hogy a gyártó által biztosított programozási módszereket kell használnia.
 4. Gyakorlati programozás – Egyes feladatoknál fontos lehet, hogy fizikailag mozgassa a robotot a programozáshoz. Ilyen ritka esetekben a kézi vezetés lehet az egyetlen járható út.

A robotprogramozás két kategóriája

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatói a robotprogramozási módszerek több mint 13 (!!!) különböző kategóriáját azonosították. A listánk olyan változatos megközelítéseket tartalmaz, mint a neurális hálózati tanulási rendszerek, a gesztusokon keresztül történő demonstrációs programozás, a viselkedés alapú szöveges programozás stb.

Szerencsére nem kell mindegyik módszer közül választania. Sokukat szinte kizárólag kutatási környezetben használják, így nem valószínű, hogy alkalmazhatók az Ön helyzetére (és ha alkalmazhatók, valószínűleg már tud róla).

Az ipari gyakorlati alkalmazásokhoz alapvetően a robotprogramozás két kategóriája van:

 1. Online programozás – Ez magában foglalja a robot leállítását a produktív munkájától, és „programozási módba” kapcsolását. Ezután létrehozza vagy frissíti a programot, miközben a robot online állapotban van.
 2. Offline programozás – Ez magában foglalja a robotkód létrehozását anélkül, hogy (szükségszerűen) a robot jelen lenne. Amikor a program készen van, akkor rá kell helyezni a robotra és hibakeresni. Ennek eredményeként a robot továbbra is produktív munkát végezhet, amíg Ön létrehozza a programot.

Tehát az online vagy offline programozást válassza?

A választás a fenti kérdésekre adott válaszoktól függ. Ha fontos az állásidő csökkentése, az offline programozás a megfelelő út. Ha a gyakorlati programozás fontos Önnek, az online programozás jó választás lehet. Más helyzetekben egyedi igényeit az alábbiakban ismertetett programozási módszerekhez igazíthatja.

Online robotprogramozási módszerek

Az online programozás egyre népszerűbb módszer a kisvállalkozások körében. Ennek az az oka, hogy egyes rendszerek nagyon megkönnyítik a nem programozók számára a robot programozását.

A legtöbb esetben két különböző típusú online programozással találkozhat:

 1. Tanítsd meg a Pendant programozást — A betanító medál egy olyan eszköz, amelyet közvetlenül a robothoz kell csatlakoztatni. Az interfész segítségével a robotot a kívánt pozíciókba mozgatja, és minden mozgást rögzít. Néhány tanító medál könnyebben használható, mint mások. A szöveges bevitellel rendelkezők lehetővé teszik a gyártó programozási nyelvének használatát. A grafikus bemenettel rendelkezők általában könnyebben használhatók.
 2. Átvezető vagy kézi vezetés — Fizikailag körbevezeti a robotot a munkaterületen, mozgatja a kívánt helyekre, és rögzíti a pontokat vagy a pontos útvonalat. Ennek az az előnye, hogy nagyon intuitív, de az a hátránya, hogy kevésbé precíz, és gyakran további érzékelőket igényel.

Offline robotprogramozás

Az offline programozás megváltoztatja az ipari robotikát. Lehetővé teszi az állásidő csökkentését, a robotintegráció felgyorsítását és a robot programjának folyamatos fejlesztését anélkül, hogy a termelékenységet befolyásolná.

A legtöbb esetben két különböző típusú offline programozással találkozhat:

 1. Szöveg alapú programozás — Ez a hagyományos programozási módszer. Megírod a programot offline egy szövegszerkesztőben, majd ha készen van, a robotba. Ha a gyártó programozási nyelvét használja, akkor valószínű, hogy ezzel a módszerrel több funkciót is elérhet a robotban. Van azonban egy hátránya, hogy sokkal több hibakeresést igényel, mint más programozási módszerek.
 2. Grafikus offline programozás — Ez magában foglalja a robot programozását, mintha az igazi robotot mozgatná, de valójában egy szimulációját mozgatja. Ha befejezte és hibakeresője a program, akkor betöltheti a robotba. Ha a szoftver jó, ez a módszer egyesíti az átvezető és a betanítási függő programozás legjavát, az offline módszer további előnyeivel. Azonban ügyelnie kell a legjobb szoftver kiválasztására.