Hogyan takaríthat meg 90%-ot alkatrészenként robotizált növekményes alakítással

Miért olyan drága a lemezformázás!? Elmagyarázzuk, miért, és megmutatjuk, hogyan lehet kiszámítani, hogy mennyit takaríthat meg a robotizált növekményes alakítással.

A lemezanyag formázása költséges lehet. Hacsak nem gyárt hatalmas sorozatokat azonos alkatrészekből, a költségek korlátozóak lehetnek, különösen, ha Ön nagy keverékű, kis mennyiségben gyártott gyártó.

Mit kell tenned? Teljesen le kellene mondanod a lapanyagok használatáról? Nem.

Szerencsére van mód arra, hogy költséghatékony áron kihasználja a lapformázás előnyeit: a robotizált növekményes alakítás. Csak egy robotra és a RoboDK másolatára van szüksége.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért olyan drága a hagyományos lapformázás, és hogyan számíthatja ki a lehetséges megtakarításokat.

5 tényező, amely drágává teszi a hagyományos lapformázást

Az egyik legelterjedtebb lemezanyag-alakítási módszer a mélyhúzás, amely az anyagot egy szerszámon keresztül nyújtja.

Egy tényező nagyban befolyásolja ennek a módszernek a költségét:

  1. A szerszám gyártása — A fő költség maga a szerszám gyártási költsége. Ez könnyen többszöröse lehet az egyes alkatrészek előállítási költségének. Ennek a költségnek a kiegyenlítéséhez több száz vagy több ezer azonos alkatrészt kell előállítani.

További tényezők, amelyek növelik a lemezalakítás költségeit:

  1. Sok beszállítóval kapcsolatos költségek – A matricákat gyakran külső matricagyártók készítik. Ez nem ideális. A McKinsey tanácsadó cég kutatása szerint a fő különbség a virágzó és a nem virágzó cégek között az volt, hogy korlátozták beszállítóik számát.
  2. Hosszú átfutási idő a szerszámokhoz – A kocka elkészítése sok időt vesz igénybe, különösen a gyártás idejéhez képest. A matrica tervezése és gyártása napokba telhet. A növekményes alakítás perceken vagy órákon belül elvégezhető (az alkatrész méretétől és összetettségétől függően).
  3. törmelék — A mélyrajzolás több selejtet eredményez. Míg a törmeléket tovább lehet adni a költségek egy részének megtérülésére, ez azt jelenti, hogy plusz lapanyagot kell vásárolnia, hogy elszámolja. Például egy tanulmány megállapította, hogy egy alkatrész mélyhúzással történő előállításához 12%-kal több anyagra volt szükség, mint ugyanazon alkatrész növekményes alakítással történő előállításához.
  4. Kenőanyag – A mélyhúzás több és durvább kenőanyagot igényel, mint a növekményes alakítás. Ez többféleképpen növeli a költségeket, beleértve a speciális szellőzőrendszereket, szűrőket és védőruhákat. Az alkatrész költségének akár 10%-át is hozzáadhatja, ha utólag megtisztítja.

A robotizált növekményes alakítás lehetővé teszi ezeknek a költségeknek a csökkentését, vagy bizonyos esetekben teljes megszüntetését.

3 lépés annak kiszámításához, hogy a növekményes alakítás pénzt takarít meg

Oké, tehát a robotizált növekményes alakítás költséghatékonyabb lehet. A kérdésed azonban most valószínűleg az: Költséghatékony lesz ez számomra!?

Három egyszerű lépést kell követnie, hogy megtudja:

  1. Számítsa ki a hagyományos lemezalakítás költségét!
  2. Számítsa ki a robotizált növekményes alakítás költségét!
  3. Válaszaiból számítsa ki a fedezeti pontját. Ez határozza meg a tétel méretét, amely költséghatékonyabbá teszi a hagyományos eljárást.

Nézzük meg ezeket a lépéseket egyenként.

1. Számítsa ki a hagyományos alakítás költségét

A hagyományos lemezalakítás költsége két részre osztható: a szerszám költségére és az egyes alkatrészek költségére.

A következő egyenlet segítségével kiszámíthatja bármely legyártott alkatrész költségét:

Használja ezt az egyenletet az egyes formázott lapok és a szerszám költségének kiszámításához. A szerszám gyártásához a ciklusidő hosszabb és a megmunkálási költség magasabb. A felhasznált anyagoktól függően az anyagköltség is magasabb lehet.

Ekkor a teljes gyártási költség:

Mint fentebb említettem, a mélyhúzás ésszerű mennyiségű selejtet termel, amely hozzáadódik az alapanyagköltséghez.

Példa

E kutatási tanulmány példáját felhasználva képzeljük el, hogy minden mélyhúzott alkatrészhez 3,1 kg anyagra van szükség 0,7 USD/kg áron. Az egyes lapok kialakítása óránként 25 dollárba kerül, és a mélyhúzási folyamat óránként 420 alkatrészt képes előállítani. Tételezzünk fel 10%-os hulladékanyag-költséget és 100%-os hatékonyságot.

Ezért az 50 alkatrészből álló tétel ára (a szerszám költsége nélkül):

Magának a szerszámnak a költsége azonban 3000 dollár, tízszer nagyobb, mint az alkatrészenkénti költség. Ezért a teljes gyártási költség 3122,15 USD.

2. Számítsa ki a robotizált növekményes alakítás költségét

A fent megadott egyenlet felhasználható a robotizált növekményes alakítás „Alkatrészenkénti költségének” kiszámítására is. A ciklusidő és az óránkénti alakítási költség magasabb lesz a fokozatos alakításnál, mint a mélyhúzásnál.

Ekkor a teljes költség:

Amint látja, van egy egyszeri felszerelési költség is; ez azonban sokkal alacsonyabb lesz, mint a szerszámgyártás költsége. Nincs selejtezési költség, de ez adott esetben beszámítható.

Példa

Ugyanabból a kutatási tanulmányból merítve, mint korábban, tegyük fel, hogy ugyanazon alkatrész növekményes alakításához alkatrészenként 1,7 kg szükséges, szintén 0,7 USD/kg áron. 33 dollárba kerül óránként a robotizált alakítási folyamat, és óránként 7,5 alkatrészt tud előállítani. Egyszeri felszerelési költség 41 dollár.

Az 50 darabos tétel ára most:

Amint látható, annak ellenére, hogy a növekményes alakítás sokkal tovább tart, mint a mélyhúzás, a szerszám magas költsége azt jelenti, hogy 90%-kal olcsóbb a növekményes alakítás ilyen méretű tételnél.

3. Számítsa ki a fedezeti pontot

Mekkora legyen a köteg a mélyhúzás indokolásához?

Kiszámíthatja a fedezeti pontját ezzel a kombinált egyenlettel, amely összehasonlítja a hagyományos mélyhúzás és a növekményes alakítás költségeit:

Az általunk használt példában ez 726,13-as kötegméretnél működik. Ezért, ha a köteg 726 vagy kevesebb, a növekményes alakítás költséghatékonyabb. Ha a tétel 727 vagy több, akkor a hagyományos formázás jobb.

Kis tételek esetén gyakran előfordul, hogy ez a helyzet.