Mi működik a legjobban az Ön vállalkozása számára?

WhatsApp Business vagy Telegram Business? Melyik platform a legjobb az ÖN vállalkozása számára? Olvasson többet, hogy megismerje az ügyfélszolgálathoz kínált szolgáltatásokat és funkciókat.

Mivel az azonnali üzenetküldő alkalmazások megszokottak az emberek magán- és szakmai életében, a vállalkozásoknak be kell kapcsolódniuk az ügyfelekkel való jobb kommunikációhoz.

Ez egy olcsó és gyors módja az ügyfelekkel való kommunikációnak a hagyományos SMS-ekhez és e-mailekhez képest. Mivel az üzenetküldő alkalmazások túlzott platformok (a harmadik féltől származó azonnali üzenetküldő alkalmazások), a vállalkozások gyakorlatilag bárkinek küldhetnek üzenetet a világ minden tájáról, amennyiben rendelkezik internet-hozzáféréssel és az alkalmazással.

Hasonlítsuk össze részletesebben a két legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazást: a WhatsApp-ot és a Telegram-ot. Azt is látni fogjuk, hogy a WhatsApp és a Telegram hogyan tudja támogatni üzleti marketing- és ügyfélszolgálati erőfeszítéseit.

A WhatsApp Business szolgáltatásai

Jellemzők Részletek
Potenciális vásárlók A több mint 2 milliárd fős felhasználói bázissal a WhatsApp szélesebb körű hozzáférést biztosít, és megkönnyíti a felhasználókkal való kapcsolattartást. Az ügyfelek lényegesen aktívabbak a Telegramhoz képest.
Egyedülálló „márkaellenőrzött” élmény A vállalkozások márkaépítési elemeket adhatnak a fiókhoz. Ide tartoznak a kapcsolatfelvételi adatok, a webhelyek, az üzletek helyszínei, az igazoló jelvény, a promóciók és egyebek.
Szabályok és megfelelési kérdések A beépített funkciók, például a végpontok közötti titkosítás és a kéttényezős hitelesítés biztonságban tartják a vállalkozások és az ügyfelek adatait.

A Telegram for Business szolgáltatásai

Jellemzők Részletek
Chat mappák A Telegram segít a közönség szegmentálásában azáltal, hogy lehetővé teszi az ügyfelek kívánt csoportokba rendezését.
Távirat útlevél A felhasználók egyszer frissíthetik személyazonosító okmányaikat egy biztonságos helyen, és megoszthatják azokat a KYC-eljárásokat igénylő szolgáltatásokkal.
Telegram csatornák A felhasználók előfizethetnek a Telegram csatornáira, hogy az üzlettel kapcsolatos információkat kapjanak. Ezeket a csatornákat is könnyű megtalálni.

WhatsApp vs Telegram vállalkozások számára: összehasonlítás

Mindkét azonnali üzenetküldő platform úgy fejlődött az évek során, hogy versenyképes maradjon. Miközben egyedi funkciókat kínálnak számukra, a vállalkozások értékelhetik a gyakoribb funkciókat, hogy eldöntsék, a WhatsApp vagy a Telegram használatát érdemes-e használniuk ügyfélszolgálatukra és elkötelezettségükre.

1. Ügyfélszolgálat

Míg a WhatsApp Business alkalmazás korlátozott funkcionalitással rendelkezik, a WhatsApp chatbot integrációja jelentős automatizálási képességet tesz lehetővé, hogy az ügyfelekkel való kommunikáció csúcsán maradjon.

A WhatsApp Business API lehetővé teszi az üzleti CRM integrálását is. Ez segít a jobb ügyfélszolgálatban, mivel az összes ügyféladat egy helyen érhető el.

Ezenkívül megosztott csapatműszerfalat is biztosít a személyzet számára. Az API-n keresztül kialakított összevont irányítópulthoz több ügyfélszolgálati munkatárs is hozzáférhet.

Mivel a Telegram nem rendelkezik dedikált üzleti fiókkal vagy alkalmazással, nincs annyi ügyfélszolgálat-orientált funkció, amely megkülönböztetné a WhatsApp Business szolgáltatástól.

A Telegram lehetővé teszi az üzenetküldést csoportos és sugárzott üzenetküldési funkciókon keresztül. Míg a WhatsAppnak van üzenetküldési korlátja, a Telegramnak nincs. A távirati csatornák azt is megakadályozzák, hogy az ügyfeleket üzenetek küldjék el, mivel az új előfizetők a régebbi üzeneteket is láthatják a csatornán. Ez nem így van a WhatsApp csoportokban.

2. Chatbot automatizálás

A WhatsApp Business API lehetővé teszi a kommunikáció teljes automatizálását. Lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a GYIK-re vagy akár az összetett kérdésekre automatikusan válaszoljanak. A jóváhagyott üzenetsablonokkal a WhatsApp biztosítja, hogy az API-ját csak kiváló minőségű, válogatott üzenetek küldésére használja. Ez plusz egy a nagyszerű vásárlói élményért!

Az API mellett a WhatsApp párbeszédes chatbotja személyre szabhatja a válaszokat. A chatbot hozzáférhet az egyesített ügyfélprofilhoz, és olyan információkat kérhet le, mint például a nevük, a tartózkodási helyük és a korábbi beszélgetési előzmények, hogy jobban kiszolgálhassa az ügyfeleket. Nagymértékben csökkenti az ügyfélszolgálati ügynökök terhelését anélkül, hogy rontaná az ügyfélszolgálat minőségét.

A Telegram harmadik fél chatbotot is biztosít a vállalkozások számára. Ezekkel a chatbotokkal azonban nem tud beszélgetni. Kommunikálnia kell velük parancsokkal, például /weather vagy /update. Ezek a robotok felhasználhatók kvízek, szavazások létrehozására, közvetített üzenetek ütemezésére, és akár más közösségi média platformokról származó bejegyzések megosztására is.

3. Kifizetések

A WhatsApp bevezette a WhatsApp Pay funkciót indiai ügyfelei számára. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson keresztül fizessenek úgy, hogy összekapcsolják bankszámlájukat az alkalmazással.

A WhatsApp nem tárol semmilyen kártya- vagy PIN-információt a platformján. Minden tranzakcióhoz meg kell adni egy ellenőrző kódot a feldolgozás előtt. Ez a biztonságos folyamat a BHIM UPI-t használja Indiában, és szigorúan csak bankok között utal át pénzeszközöket.

A vállalkozások befizetéseket gyűjthetnek a Telegramon a Payments API-n keresztül. A Telegram 2021 áprilisában kiadta a Payments 2.0-t, amelyen keresztül a kereskedők számlákat állíthatnak ki és kifizetéseket kaphatnak ügyfeleiktől.

Így kezdheti el a fizetések elfogadását chatbotokon keresztül!

4. Médiafájlok támogatása

Mind a Telegram, mind a WhatsApp lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy videókat, hangokat, fényképeket, dokumentumokat és szöveges üzeneteket oszthassanak meg. Ezek a fájlok megoszthatók más felhasználókkal vagy különböző platformokon, például e-mailekben.

A WhatsApp-on azonban csak akkor lehet videókat megosztani, ha azok mérete 16 MB vagy kisebb. A fájlméret szintén 100 MB-ra van korlátozva. Másrészt a Telegram legfeljebb 2 GB fájlt tesz lehetővé. Ez a korlátozás bármilyen típusú médiafájlra vonatkozik.

5. Operációs rendszerek

A WhatsApp Business szolgáltatást Android vagy iOS, webes és asztali eszközökön is használhatja. Lehetővé teszi 4 készülék csatlakoztatását egy céges számhoz, ami ideális egyéni vállalkozók és nagyon kisvállalkozások számára. Egyes funkciók azonban a csatlakoztatott eszközökre korlátozódnak.

Az Android és az iOS mellett a Telegram Windows, Mac OS és Linux rendszereken is elérhető. Az üzenetek zökkenőmentesen szinkronizálódnak tetszőleges számú eszközön – telefonokon, táblagépeken és számítógépeken.

Melyik platform jobb az Ön vállalkozásának?

A Telegram és a WhatsApp Business egyedi funkciókkal rendelkezik, amelyek különböző típusú vállalkozások és ügyfelek számára előnyösek lehetnek. A következő okok miatt azonban jobb a WhatsApp az online fogyasztók általános élményéhez:

  • Míg a hangsúly leginkább a valós idejű, gyors ügyfélszolgálaton van ügyfelei számára, a WhatsApp lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy böngészhessenek az Ön termékei között, és vásároljanak. A WhatsApp Business lényegében az azonnali üzenetküldő platformot egyablakos e-kereskedelmi platformmá alakítja.
  • Az alkalmazás katalógus funkciót is biztosít. A naprakész katalógus a termékek könnyen görgethető listája, amelyet megoszthat vásárlóival. A katalógus linkje megosztható különböző közösségi médiaplatformokon is, így több potenciális ügyfél kapcsolatba léphet Önnel. A WhatsApp API lehetővé teszi egy- vagy többtermékes üzenetek küldését a felhasználó egyszerű vásárlási élménye érdekében. Megjegyzés: a katalógus funkció jelenleg csak a WhatsApp Business felületen érhető el, a WhatsApp Business API-n nem.
  • A WhatsApp segítségével élvezheti a Meta vállalkozásoknak szánt közösségi csomagjának teljes skáláját. Ha inkább a Facebook Shopon vagy az Instagramon keresztül szeretne értékesítést végezni, WhatsApp Business-fiókja összekapcsolható más üzleti profiljaival. A felhasználók a vállalkozás WhatsApp-profilján keresztül érhetik el üzletét. Lehetővé teszi azt is, hogy a Facebook vagy Instagram Shop nézői felvegyék Önnel a kapcsolatot a WhatsApp-on keresztül.

Következtetni

Mivel az emberek a telefonálást azonnali üzenetküldéssel helyettesítik, a vállalkozásoknak lépést kell tartaniuk a trendekkel. A WhatsApp és a Telegram továbbfejlesztette azt a módot, ahogyan a vállalkozások piacra dobják magukat.

Az ügyfélszolgálat az üzleti marketing fontos eleme az OTT platformokon. Fontos, hogy a gyors, egyszerű és biztonságos kommunikáció révén kielégítse ügyfeleit.

Az automatizálás egy olyan funkció, amelyet az ügyfelek elvárnak, amikor ezeken a platformokon keresztül kommunikálnak. Ha egy hatékony önkiszolgáló eszközzel, például egy chatbottal választ talál, növelheti a felhasználók elégedettségét.

A Verloop.io segítségével elkezdheti a WhatsApp API teljes körű szolgáltatásait és még sok mást! A WhatsApp társalgási asszisztensek, amelyek több integrációval összefonódnak és egységes ügyfélprofillal vannak felszerelve, manapság sokak számára az első számú platform a vállalkozásokkal való kapcsolattartásra.