Robotics News – 2022. január

Ipari robot tájékoztató

A 2022-es CES gondoskodott arról, hogy a január látványosan induljon: új humanoidok, a Samsung amerikai robotpiacra való belépési tervei és a Deere autonóm traktora kapta a legtöbb újságot.

Néhány érdekes ipari technológia is debütált a kiállításon, köztük az új Intel Alder Lake S-sorozat és H-sorozatú processzorok peremszámítási és IoT-alkalmazásokhoz, az Ubiquity Robotics alacsony költségű, ROS-alapú mobil robotja, amelyet „Conveyor”-nak kereszteltek. és a Doosan továbbfejlesztett Smart Farm megoldása.

Elon Musk vezérigazgató a Tesla humanoid robot kifejlesztésére irányuló terveiről szólva azon tűnődött, hogy a projektben „megvan a potenciál, hogy idővel jelentősebbé váljon a járműüzletágnál”, az élelmiszer-kiszállító óriás, az Ocado pedig felfedte, hogy 3D nyomtatási technológiát használ a csákány megépítéséhez. – és csomagoló robotokat használnak a teljesítési központjaiban a csomagolás hatékonyságának javítása és a működési költségek csökkentése érdekében.

Szintén januárban az autonóm mobilrobotokat gyártó MiR bejelentette, hogy 2021-hez képest 42%-kal nőtt az eladások, és a cobot úttörője, a Universal Robots 311 millió USD éves rekord bevételről számolt be, ami 41%-os növekedés 2020-hoz képest, és 23%-kal több a 2019-es járvány előtti eredményekhez képest.

Hitel: DHL Supply Chain

A DHL Supply Chain bejelentette, hogy a Boston Dynamics 15 millió dolláros befektetést hajt végre az automatizálásba (kezdve az utóbbi szemet gyönyörködtető „Stretch” robotjának telepítésével a kirakodási folyamatokban az elosztóközpontokban), a Fanuc pedig bemutatta az M-1000iA-t, a legerősebb soros kapcsolatú ipari eszközét. robot a mai napig, 1000 kg teherbírással.

A RaaS felemelkedése

A Robotics-as-a-service (RaaS) üzleti modellek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy robotok és alkatrészek lízingelésével élvezzék az automatizálás előnyeit ahelyett, hogy azonnal megvásárolnák azokat. A RaaS megjelenése az elmúlt években az egyik legizgalmasabb trend volt az ipari robotikában – különösen a kisebb cégek számára, amelyek a tőkeköltségek miatt hagyományosan nem tudták bevezetni az automatizálást.

Kredit: FORMIC

Ma a RaaS-lehetőségek kihasználásával a vállalatok olyan órabérért bérelhetnek automatizálást, amely lényegesen alacsonyabb, mint emberi munkaerő alkalmazása esetén. Az ABI Research piaci elemzői becslése szerint a RaaS telepített bázisa a 2016-os 4442 egységről 2026-ra 1,3 millióra nő.

A Wired januárban foglalkozott ezzel a témával, valamint a gyárakra és a munkaerőre gyakorolt ​​következményekkel, és arról számolt be, hogy:

Lynn Wu, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Iskola docense és a 2019-es tanulmány társszerzője azt mondja, hogy arra számít, hogy az óránként fizetett robotok egyre gyakoribbak lesznek. Megjegyzi azonban, hogy sok információs technológiával ellentétben kevés vállalkozás ismeri a robotok használatát. „Tovább fog tartani, mint azt az emberek gondolják” – mondja.

Új ember-robot együttműködési kutatás

Mivel az emberek és a robotok minden eddiginél jobban együttműködnek egymással, a kutatók azon versenyeznek, hogy megértsék és javítsák az ember-robot együttműködést, különösen ipari környezetben.

Kínai kutatók olyan zárt hurkú ember-gép interfészt fejlesztettek ki, amely a hallási, vizuális és tapintható virtuális valóságot (VR) egy robotizált VR-rendszerbe integrálja. A rendszer bőrtónusú elasztomer szilíciumot használ a felhasználó bőréhez tapadó felületként. Rézhuzalok kötik össze az akkumulátort, az érzékelőket és más elektronikát, a vezeték nélküli adatátvitel pedig lehetővé teszi a viselő számára, hogy utasításokat küldjön egy távoli gépnek. (H/T AZO Robotics)

A rendszer az elektronikus bőr használatát javasolja a robotizált VR-hez a vezeték nélküli ember-gép interfész alapjaként. Hitel: PLOS

Eközben a Kínai Három Szurdok Egyetem kutatói azt állítják, hogy kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely az izmok és az agyhullámok elektromos leolvasását kombinálva 96 százalékos pontossággal olvassa le az emberi munkatárs gondolatait.

A fejlesztők szerint a munkatársnak nem kellett semmit mondania vagy tennie, ha szerszámra vagy alkatrészre volt szüksége, mivel a robot szinte azonnal felismerte a szándékot, felveszi a tárgyat és felteszi a munkaállomásra.

– South China Morning Post, 2022. január 6

Egy másik helyen, a PLOS ONE-ban januárban publikált tanulmány megállapította, hogy az emberek tükrözik a humanoid robotok mozgását, amelyekkel kölcsönhatásba lépnek. Ezenkívül az ember és a robot ritmikus koordinációja hasonló az emberek közötti koordinációhoz. A Popular Science így számol be: „A legtöbb résztvevő észrevette, hogy szinkronizál a robottal, de nem voltak biztosak abban, hogy saját maguk vagy a robot állította-e be a tempóját. Talán a szándékosság EEG vagy fMRI segítségével történő mérésének módja lehet a következő lépés a viselkedési minta neurobiológiára való leképezésében. [lead researcher] – javasolja Ghiles Mostafaoui.

Az UBCO doktorandusza, Debasmita Mukherjee a robotok programozásának módjait kutatja, hogy biztonságosan dolgozhassanak emberek mellett. Köszönet: A University of British Columbia, Okanagan

A Safety & Health Magazine pedig beszámolt a kanadai British Columbia Egyetem kutatóinak ember-robot együttműködéssel kapcsolatos munkájáról. A csapat kifejlesztett egy olyan rendszert, amely kombinálja a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást, hogy segítsen a robotoknak megjósolni, mit fognak tenni más robotok és emberek, és megfelelően reagálni. Megjelenik Debasmita Mukherjee doktorandusz tanulmánya, amely várhatóan tartalmazni fogja az emberek és a robotok közötti interakció szintjének új taxonómiáját, valamint átfogó áttekintést a gépi tanulási módszertanokról és ezek ipari alkalmazásairól az adaptálható kollaboratív robotok kontextusában.

Blue Origin HoneBee Robotics beszerzésére

Jeff Bezos Blue Origin bejelentette, hogy felvásárolja a Honeybee Robotics nevű céget, amely űralapú robotrendszerek fejlesztésére szakosodott. Az ügylet feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

Az 1983-ban alapított Honeybee Robotics több Mars-misszióhoz automatizálást fejlesztett ki (lásd az alábbi videót), és jelenleg is együttműködik a NASA-val a Dragonfly küldetésben, amely a Szaturnusz, a Titán holdját fedezi fel.

A Blue Origin nem hozta nyilvánosságra a Honeybee-vel kapcsolatos hosszú távú terveit, de amint a Space News beszámolt róla, a Blue Origin és Bezos is „hosszú ideig tárgyalt az űrforrások felhasználásáról az emberiség világűrbe való terjeszkedésének lehetővé tételére”, így valószínűnek tűnik, hogy a felvásárlás a Honeybee ásványkinyerési és tesztelő robotjainak és eszközeinek további bővítését és fejlesztését fogja látni.

Az aranyhal a tankjával élelmet keres

A januári robottechnikai hírek vírussztárja nem egy robot, hanem egy aranyhal volt. Mint valami Douglas Adamstől Útmutató stopposoknak a galaxishoz, az aranyhal mozgathatja „Hallal működtetett járművét” – amely egyben akvárium és robotplatform is –, hogy jutalmat érjen el. Az izraeli Negev Ben-Gurion Egyetem kutatói által kifejlesztett rendszert az aranyhalak navigációs képességeinek tesztelésére tervezték.

Idővel a kutatók azt találták, hogy a halak megértették, hogy cselekedeteik a kívánt módon befolyásolhatják a FOV mozgását, ami ízletes jutalomhoz vezet. Ezután a csapat megváltoztatta a környezetet – a halak kis FOV-jukkal mind a beltéri, mind a kültéri arénákon, változó célpontokkal és akadályokkal körbejárták. Azt találták, hogy a halaknak nem voltak problémái az alkalmazkodással; egyenesen a jutalmukért hajtottak, bemutatva, hogy képesek a FOV segítségével navigálni a kívánt helyekre.

“Az aranyhal megtanította kis szárazföldi járművel a kívánt célpontok felé vezetni” PhysOrg, 2022. január 5.

A RoboDK olvasása

Újabb öt robottechnikai hír januárból, amelyek felkeltették a figyelmünket.

  • A Kirigami robotfogók elég kényesek a tojássárgák felemeléséhez (Science Daily)
  • Segítő kezek: hogyan zárják be a kobotok a termelékenységi rést (The Engineer)
  • Kína ötéves tervének célja a globális vezető szerep a robotikában (Industry Europe)
  • Az LG piacra dobja a CLOi szervizrobotot, miután megszerezte az UL-tanúsítványt (Robotics & Automation News)
  • Miért élünk a természetellenes szelekció korszakában (BBC)