10 kiváló módja annak, hogy időt takarítson meg offline programozással

Természetesen a robotok megnövelhetik a gyártási időt. De a robotprogramozás lerövidítheti ezt az időt, ha nem vigyáz. Az offline programozás nagyszerű módja annak, hogy időt takarítson meg, és a legtöbbet hozza ki robotjából.

Az idő az egyetlen valóban korlátozott erőforrásunk. Amíg vállalkozása ésszerűen sikeresen működik, szinte minden más erőforrás megvásárolható, kölcsönözhető vagy alkudható. De – és tudom, hogy ez közhely – mindig csak 24 óra van a napban.

Korábban napi 24 óránál jóval kevesebb gyártási időnk volt. A múltban a műveletek teljesen manuálisak voltak, ami azt jelentette, hogy sok órát kellett elveszíteni – itt-ott – szünetekben, hibákban és egyéb fejfájásokban.

A robotok segítségével a folyamat a nap szinte mind a 24 órájában termelékeny lehet. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a robot üzemben van, és produktív feladatokat végez.

Három alapvető időveszteség van, amelyek csökkentik a robot tényleges gyártási idejét:

  1. Kezdeti beállítási idő – A robotcella megtervezéséhez szükséges idő, majd először üzembe helyezze azt.
  2. Programozási idő — Az az idő, amely alatt egy új műveletet programoznak a robotba.
  3. Átállási és módosítási idők — Az az idő, amely alatt a robotbeállítás megváltozik egy új termékhez vagy a programozás frissítése egy meglévő termék módosítását követően.

Az offline programozás segíthet mindhárom időveszteség leküzdésében. A RoboDK-hoz hasonló szoftverek leegyszerűsítik a robot programozását, és lehetővé teszik a teljes robotcella hatékonyságának javítását.

10 kiváló módja annak, hogy időt takarítson meg offline programozással

Íme 10 kiváló módszer, amellyel időt takaríthat meg, ha offline programozást végez robotjával.

1. Rövidítse le az indítási időt

A terméketlen idő nagy része akkor következik be, amikor először felállítja a robotcelláját. Időbe telik a robothardver telepítése, a fixtures gyártás, a szoftver kalibrálása stb. A hardvertelepítés azonban még csak nem is a telepítési folyamat leghosszabb része.

A hagyományos robotprogramozással (pl. tanítási medál használatával) sok időt veszít az alkalmazás integrálásával. Offline programozással a robot telepítése közben, vagy akár a vásárlás előtt is fejlesztheti a programot! Ezután a fizikai telepítés befejezése után azonnal betöltheti a programot. Ez jelentősen lerövidíti a cella indítási idejét.

RoboDK könyvtár

2. Gyorsítsa fel a robotválasztást

A megfelelő robot kiválasztása nehéz. A cella tervezése során nem feltétlenül tudja, milyen robotspecifikációkra lesz szüksége. Az offline programozás lehetővé teszi, hogy felgyorsítsa a robot kiválasztásának folyamatát azáltal, hogy különböző robotokat tesztelhet ugyanazon a feladaton, és kiválaszthatja az igényeinek legjobban megfelelőt. A RoboDK Robot Library segítségével összehasonlíthatja a különböző robotokat.

3. Gyorsabb programozás

Az offline programozás gyorsabb lehet, mint az online programozási módszerek, különösen olyan nehéz programozási feladatoknál, mint a hegesztés. Ahogy a The Fabricator magazin kifejti „Az offline programozás végtelenül gyorsabb, mintha egy robotot kocogtatnánk a hegesztési cellában lévő alkatrész körül […] A szoftver hetekkel csökkentheti a programozási és megvalósítási időket.” Ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsan üzembe helyezheti robotcelláját.

4. Gyorsan módosítsa a programokat

A hagyományos robotprogramozás fejfájást okoz a hibakeresés és a frissítés során. Még a kis változtatások is órákig tartó újraprogramozáshoz vezethetnek. Az offline programozással egyszerűen módosíthatja a programot, amíg az éppen megfelelő nem lesz. A robotcella korai napjaiban ez több napos hibakeresési időt takaríthat meg.

5. Csökkentse az idézési időt

Mérnökként általában egy technológia működési előnyeire összpontosítunk, nem igaz?

Azt kérdezzük: „Ez a szoftver megkönnyíti a munkámat?” vagy “Képesek leszek több terméket előállítani ezzel a szoftverrel?”

Időnként azonban elfelejtjük figyelembe venni a technológia hatásait az üzlet többi részére. Például az offline programozás megkönnyíti a gyors, pontos árajánlat adását a munkákra. A szoftverrel gyorsan meg tudjuk határozni, hogy egy feladat megvalósítható-e robotcellánkkal, és mennyi ideig tart. Ezután kiszámolhatjuk, mennyit kell fizetni a munkáért.

6. Gyorsan váltson magas keverékű termékekre

A Deloitte 2015-ös fogyasztói felmérése szerint a testreszabás megváltoztatja az emberek termékvásárlási szokásait. A fogyasztók és a vállalkozások kezdik elvárni a személyre szabást, és hajlandóak ezért felárat fizetni.

Ez a hír nagyszerű azoknak, akik robotokat használunk. A robotok eleve rugalmasak, csak meg kell változtatni a programozásukat. Az újraprogramozás azonban néhány programozási módszerrel sokáig tart.

Offline programozás esetén először fejleszti a programot, majd betölti a robotra. Ez csökkenti az átállási időt, és megvalósíthatóbbá teszi a testreszabást.

7. Használja újra a kódot

Hatalmas időpazarlás az, amikor ugyanazt vagy hasonló funkcionalitást többször újraprogramozzuk – például amikor ugyanazt a funkciót két különböző robotra programozzuk. Nem lenne sokkal jobb, ha egyszer beprogramozna egy robotot, majd egyszerűen módosíthatja a kódot, hogy jelezze az esetleges változásokat?

Az Aucklandi Egyetem kutatói kifejtik, hogy ez az egyik nagy probléma a vezérlőspecifikus programozási nyelvekkel, amelyeket hagyományosan a robotgyártók biztosítanak. Ugyanazt a funkciót a semmiből kell programozni a különböző gyártók robotjaihoz.

Néhány offline programozó szoftverrel. A RoboDK például sokkal könnyebbé válik a kód újrafelhasználása.

8. Gyorsan váltson másik robotra

Képzeld el, hogy van egy „válogatás és hely” alkalmazás. A robot 320 kg-os, megrakott raklapokat mozgat egyik szállítószalagról a másikra.

Hosszú időt töltött a megfelelő robot kiválasztásával, és rátelepedett a 450 kg-os hasznos teherbírású ABB IRB 650-re. Hosszú időt töltött a robot integrálásával az ABB RAPID programozási nyelvével, és addig finomította a kódot, amíg az éppen megfelelő lett.

De az alkalmazás megváltozik.

Hirtelen nem 320 kg-os raklapokat mozgat, hanem 1100 kg-os raklapokat kell mozgatnia. A robot teherbírása nem elegendő. Keres egy másik robotot, de az egyetlen, amelyik minden négyzetet kipipál, egy KUKA KR 1000 Titan, 1200 kg-os hasznos teherbírásával.

Ez azt jelenti, hogy a nulláról kell kezdeni? Ez azt jelenti, hogy ki kell dobnia minden kemény munkáját, és újra kell programoznia a KUKA KRL programozási nyelvén?

Az offline programozószoftverekkel, például a RoboDK-val, korábbi kódját használhatja kiindulópontként az új programhoz, így az új robot sokkal gyorsabban fog működni.

9. Csökkentse az állásidőt

Ez egyszerű. Nagyon egyszerű.

A robot offline programozásával a robot továbbra is produktív munkát végezhet, miközben Ön elhárítja a kóddal kapcsolatos problémákat.

Ez kevesebb állásidőt jelent.

Mondtam, hogy egyszerű.

10. Csökkentse a ciklusidőt

Valamivel kevésbé egyszerű, de nem kevésbé fontos az a tény, hogy az offline programozás segíthet csökkenteni a robot ciklusidejét.

Hogyan? Nos, ez valóban az előző pont kiterjesztése. Az offline programozás nincs hatással az állásidőre, így több ideje marad a program módosítására.

Az online programozással minden perc állásidő termeléskiesést jelent. Az offline programozással kisebb nyomás nehezedik a program elindítására és futtatására, így a megfelelő optimalizáláshoz szükséges időt töltheti. Az optimalizált program rövidebb ciklusidőt jelent.