10 robotkomponens, amely javíthatja a beállítást

Minden évben új robotelemek jelennek meg. Melyik a megfelelő számodra? Hogyan tudsz lépést tartani a trendekkel? Íme a legújabb típusok.

Közeleg az új évtized! Ez azt jelenti, hogy új robotalkatrész-készlet érkezik a piacra. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb választékot jelenthet a robotcellában használható alkatrészek közül.

De a nagyobb választék több lehetőséget rejt magában a tévedésre. Nehéz megmondani, hogy mely robotelemek lesznek a legfontosabbak az Ön és a szélesebb értelemben vett robotikai ipar számára.

Íme, 10 olyan robot-alkatrész, amelyek trendnek számítanak, és a radaron is szerepelnie kell…

1. Extra tengelyek

Hagyományosan az ipari robotokat 6 vagy annál kevesebb tengelyre korlátozták. Ez a korlátozás azonban már nem létezik. A további tengelyek most könnyebben elérhetők, mint valaha, így a robot megmunkálása még rugalmasabb.

A tengelyek növekedése a szélesebb értelemben vett CNC megmunkálóiparban is trend. A Xometry 2020-as CNC Trendjei szerint a közelmúltban „Javítások történtek a hardverek és berendezések megmunkálásában, gyártásában [extra axes] képesebb és megfizethetőbb, mint valaha.” Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy csökkentsék az elvégzendő beállítások számát, és csökkentsék a megmunkálási költségeket.

2. Sínek és kerekek

A lánctalpak és a kerekek egyaránt speciális típusú extra tengelyek. Mobilitást biztosítanak, ami az ipari robotika egyik legújabb fejlesztése az elmúlt években. A mobil robotok mindenféle formában és képességgel rendelkeznek, az autonóm mobil robotoktól a mobil platformokra szerelt ipari robotokig.

A teljesen mobil robotok programozása kihívást jelenthet, de egyszerűbb lehetőség a robot egytengelyes vagy többtengelyes pályára történő felszerelése, amely viszonylag egyszerűen programozható.

3. 3D Vision

A látás évtizedek óta fontos eleme a robotrendszereknek. Sokáig bonyolult és drága volt, de a 3D-s látás nagy utat tett meg az elmúlt évtizedben, és most könnyebben használható, mint valaha.

A 3D-s látás a következő mérföldkő a robotikában. Noha sok rendszer áll rendelkezésre, még mindig fejlesztés alatt állnak, hogy könnyen használhatóak legyenek.

A RoboGlobal 2019-es trendjelentése szerint a 3D látás „Úgy tűnik, felrobban” a következő évben, ahogy a különböző új és bejáratott szenzorgyártók tovább fejlesztik a technológiát, és nő a kereslet.

4. Megfogók

Henrik Christensen, a Qualcomm Robotrendszerek Tanszéke 2019-et hívott „A robotfogó éve” mind a hardveres, mind a szoftveres megfogó technológia fejlődésének köszönhetően.

A megfogók természetesen nem jelentenek újdonságot a robotikában. Az elmúlt évben azonban sok új megfogót és manipulációs alkalmazást láttunk. Nem úgy tűnik, hogy lelassul. Még néhány innovatív robotvégeffektort is láttunk, amelyek úgy néznek ki, mintha a jövőből származnának. A tárgyak még szélesebb körének megragadását teszik lehetővé, mint korábban lehetséges volt.

5. Szerszámozás

A szerszámozási lehetőségek (pl. fúrás, marás, forgácsolás) évről évre egyre jobbak és elérhetőbbek. Ez nagy előnyt jelent mind a hagyományos CNC-gépeket használó gyártóknak, mind a robotmegmunkálást alkalmazóknak.

A robotmegmunkálás egyre népszerűbb a gyártók körében. Egy robot még a CNC gépeket is felülmúlhatja, különösen a nagyobb munkaterület, a rugalmasság és a megfizethetőség tekintetében. A szerszámtípusok és az univerzális rögzítés számának növekedése azt jelenti, hogy nagyon sokféle megmunkálási műveletet érhet el nagyon csekély ráfordítással.

6. Cobotok

Az együttműködő robotok (más néven kobotok) mostanság minden bizonnyal népszerűek. Az elmúlt évtizedben a „megkérdőjelezhető kíváncsiságból” mára az egyik legtöbbet emlegetett robottípussá váltak.

A kobotok alapvetően normál ipari robotok, amelyekhez biztonsági intézkedéseket adtak annak érdekében, hogy biztonságosan működhessenek az emberek körül, biztonsági kerítés nélkül.

Rengeteg különböző kobot található a gyártóktól kezdve, beleértve a nagy neveket, mint például az ABB, a Fanuc és a KUKA, a speciálisabb gyártókig, mint az AUBO, a Kinova és a Precise. Sok közülük megtalálható a Robot Könyvtárunkban.

7. Biztonságos véghatások

Folytatva a biztonság témáját, jelenleg a biztonságosabb végberendezések is egyre népszerűbbek. Ezek az egyszerű vákuumfogóktól az egyedi, deformálható megfogókig terjedhetnek.

A biztonságos véghajtóművek és szerszámok célja nem csak az, hogy lehetővé tegyék a biztonságos működést emberek közelében. Sok közülük finomabb érintést is biztosít a puha tárgyak, például az élelmiszer-feldolgozó iparban a puha gyümölcsök kezeléséhez.

8. Lézerek

Az a gondolat, hogy lézert adnak egy robotnak, néhány embert arra késztethet, hogy elképzeljenek egy sci-fi disztópikus képet a jövőről. De a gyártásban ez csak a következő logikus bővítmény a CNC lézervágótól és gravírozótól.

A robotokkal történő lézeres jelölés egyre népszerűbb a termékek jobb nyomon követhetőségének igénye miatt, például az autóiparban.

Az ilyen típusú gravírozási alkalmazások programozása nagyon egyszerű offline programozással, és különböző típusú effektorok használhatók különböző anyagok megjelölésére.

9. Kis alkatrészek

Az egyik növekvő tendencia jelenleg néhány robot méretének csökkenése. Ma már léteznek olyan robotok, amelyek egészen a mikroszkopikus méretig mennek. Minden alkatrészük egyformán kicsi, beleértve a megfogókat, a láncszemeket és a motorokat.

A Robot Könyvtárunk legkisebb robotja jelenleg a Mecademic R3. Nem éppen mikroszkopikus, de mindössze 330 mm-es hatótávolságával elég pici egy ipari robotnak.

Ez a kisebb méretű robotokra való átállás azt sugallja, hogy az emberek eltávolodnak a múlt általános célú robotjaitól. Ehelyett úgy tűnik, hogy olyan robotokat választanak ki, amelyek megfelelnek az adott alkalmazásukhoz szükséges méretnek.

10. Intelligens felügyelet

Végül, a dolgok internete (IoT) egy olyan trend, amely minden bizonnyal megváltoztatja a robotikát. A robotok intelligens felügyelete azt jelenti, hogy kevesebb karbantartást igényelnek, és az állásidő csökkentésével javítják a termelékenységet.

Bármelyik új komponenst is választja robotjához, ügyeljen arra, hogy csak olyanokat válasszon, amelyek valóban előnyösek lesznek az alkalmazásában. Rengeteg új alkatrész került forgalomba!