11 nagyszerű robotvágó alkalmazás, amelyet érdemes kipróbálni

A robotvágás nagyszerű módja a robot használatának. De mely vágási alkalmazások alkalmasak robotautomatizálásra?

Lehet, hogy van néhány vágási feladat, amelyeket automatizálni szeretne. Az automatizált vágásnak számos előnye van, beleértve a jobb minőséget és anyagfelhasználást, a csökkentett munkaerőköltségeket és a nagyobb rugalmasságot.

Íme egy lista 11 robotvágó alkalmazásról, amelyeket érdemes kipróbálni.

1. Robot plazmavágás

A plazmavágás során ionizált gázsugarat használnak 20 000 °C feletti hőmérsékleten. A gyártók számos helyzetben használják, beleértve a fémgyártást, a mezőgazdasági karbantartást és az autójavítást. Plazmavágó szerszámmal szerelik fel a robotot, és lassan húzzák végig a vágási vonal mentén. Az ionizált sugár megolvasztja az anyagot, és egyúttal kifújja a hulladékanyagot a vágásból.

Más vágási módszerekkel összehasonlítva a robotizált plazmavágás viszonylag magas energiafogyasztással rendelkezik.

2. Robot lézeres vágás

Egy nagyon elterjedt robotalkalmazás, a lézervágás magában foglalja egy nagy teljesítményű lézerszerszám felszerelését a robot csuklójára. A robot lézervágást olyan iparágakban használják, mint az autóipar, az ékszergyártás és az orvosi eszközök gyártása.

A lézervágó robotok rendkívül hatékony módszert jelentenek az anyagok vágására, és alacsony energiafogyasztást tesznek lehetővé. A lézervágással elérhető termelési sebesség azonban a vágott anyag típusától és vastagságától függően eltérő.

3. Robotfa vágás

Az előző kettőnél talán kevésbé elterjedt alkalmazás, a „robotos favágás” a vágott anyagra vonatkozik, nem pedig a vágás módjára, mint az előző példákban. Különféle szerszámok használhatók fa vágására, beleértve a lézereket és a körfűrészt.

A robotos favágás akkor megfelelő, ha javítani szeretné vágási műveletei pontosságát és hatékonyságát. A robotok a bonyolult tervek kivágásában is kiválóak, amit a megfelelő robotprogramozó szoftverrel könnyedén megvalósíthat

4. Robotcsővágás

A csővágás során egy üreges csövet vagy csövet robottal vágnak ki. A szokásos anyagok közé tartozik a fém és a műanyag.

Különféle vágási módszerek alkalmasak robotcsővágásra, beleértve a csiszolóanyagokat, a fűrészelést és a lézervágást. Mindegyikhez kissé eltérő megközelítésre lehet szükség a robot programozásakor. Például lézeres vágással a lézer felszerelhető magára a robotra. Míg a szalagfűrészvágásnál a robot megtartja és mozgatja a munkadarabot.

A Sunrob Roboticsról szóló esettanulmányunkban láthat egy példát műanyag csövek vágására használt robotra

5. Robotos forró huzalvágás

A forró huzalvágás fűtött fémhuzalt használ a polisztirolhab vágásához. Ennek eredményeként gyakran használják filmek kellékeihez és építészek. Egyik nagy előnye, hogy csökkenti a dolgozók azon kockázatát, hogy ki vannak téve az égő hab által termelt káros gőzöknek.

Kétféle megközelítés létezik a forró huzalvágás robottal való elérésére. Az egyik az, hogy a forró drótot a robot végére rögzítjük. A másik az, hogy a robot megfogja a polisztirol munkadarabot, és egy rögzített fűtött vezetéken keresztül mozgassa.

6. Robotsugaras vágás

A robotsugaras vágás során fémből, fából vagy más anyagból készült gerendákat robottal vágnak le. Például automatizálással a szerkezeti I-gerendák megmunkálására jobb minőségű vágásokat hoz létre kevesebb hibával, mint a kézi vágással.

A használt anyagtól függően választhat lézervágást, fűrészelést, lángvágást, plazmavágást vagy más vágási módszert.

Sok fém vágható robottal, beleértve az acélt, alumíniumot és vasat. Különféle vágási módszereket is használhat a fém vágásához, beleértve néhányat, amelyet már említettünk.

Sőt, a szerszámgép-kutatók megjegyzik, hogy a fém robottal történő vágásakor kulcsfontosságú tényező az anyag merevsége. Megfelelő merevségű robotot kell választani, hogy vágás közben a szükséges erőt tudja kifejteni az anyagra.

8. Robot lángvágás

A lángvágás során oxigént és tüzelőanyag-forrást, például gázt használnak nagy energiájú láng létrehozásához. Ez az eszköz a robot végéhez van rögzítve, amely segítségével megolvasztja és vágja az anyagot. A robot lángvágás olyan anyagokkal használható, mint a fém szénacél, gyengén ötvözött acélok és öntöttvasak.

A lángvágás előnye, hogy nem igényel extra tápegységet, mint más módszerek esetében. Így csak oxigén- és gázpalackra, valamint lángvágó szerszámra van szüksége.

9. Robot műanyag vágás

A műanyagot a robotvágás számos fent említett módszerével lehet vágni. Azonban az egyik módszer, amelyet még nem említettünk, az ultrahangos vágás. Ez a robotvágási módszer magában foglalja az ultrahangos energia felhasználását a műanyag átvágására.

A műanyag ultrahangos vágásának előnye, hogy a vágási vonal mentén történő fúziós hatásnak köszönhetően szép vágásokat hoz létre. Végül kevesebb hőt bocsát ki, mint más vágási módszerek.

10. Robot kővágás

A számítógépes numerikus vezérlésű (CNC) fűrészeket már évek óta használják a kőgyártásban. A robotos kővágás azonban egyre népszerűbb a kővágási alkalmazásokban.

A hagyományos vágási módszerekkel összehasonlítva a kőgyártók azt tapasztalják, hogy a robotok kevesebb karbantartást igényelnek, és kisebb a lábnyomuk. Segítenek a hatékonyság növelésében és a gyártási folyamat teljesítményének növelésében is.

11. Robotos vízsugaras vágás

Végül, a robotizált vízsugaras vágás népszerű vágási módszer az iparágakban. Például az orvosi iparban a vízsugaras vágást sebészeti eszközök kiürítésére és művégtagok vágására használják. Az üveggyártásban ólomüvegek és konyhai fröccsöntők készítésére használják.

A vízsugaras vágás során nagy teljesítményű vízsugárral vágják át az anyagot. Ennek eredményeként ez egy nagyon fenntartható vágási forma. Az ezzel a módszerrel történő vágás azonban több időt vehet igénybe más módszerekkel összehasonlítva.

Azonban bármilyen robotvágási formát is választ, a lehető legegyszerűbbé kell tennie a vágószerszám és a robot programozáshoz való integrálását. Ha tippeket szeretne ehhez, tekintse meg az 5 perces útmutatónkat a RoboDK-val bármilyen End Effector használatához.