15 mód az energiamegtakarításra robotok használatakor

Ha nem gazdálkodik megfelelően az energiával és a pénzzel, a robotok nagy mennyiségű áramot fogyaszthatnak. Ez magasabb energiaszámlákhoz vezet, és felemészti a robottechnológia befektetéseinek megtérülését.

Szerencsére az ipari robotok használata során többféleképpen lehet energiát megtakarítani. Az olyan technikák, mint a sebesség és a gyorsulások optimalizálása, a programozási pályák javítása és a súrlódás csökkentése meglehetősen egyszerűek és nagyon hatékonyak lehetnek az energiafelhasználás csökkentésében.

Íme 15 hasznos módszer, amellyel energiát (és pénzt) takaríthat meg ipari robotjaival:

1. Használjon speciális programozási szoftvert

A robotok egyik legnagyobb energiapazarlása a felesleges mozgás. Tehát az energiamegtakarítás első módja a megfelelő robotprogramozó szoftver használata.

A robotok programozásának fejlesztésével optimalizálhatja a robot mozgását és működését, amelyek különböző módon befolyásolják az energiafelhasználást.

2. Optimalizálja a ciklusidőt

A robot működésének alapvető mérőszáma – amely erősen befolyásolja az energiafelhasználást – a ciklusidő. Ennyi idő szükséges a robotprogram egy ciklusának befejezéséhez.

A robot sebességének a feladathoz való optimalizálásával és a feladatok közötti várakozási idő csökkentésével javíthatja a robot hatékonyságát és ezáltal energiafelhasználását.

3. Végezzen karbantartási programot

A legtöbb robotrendszer rendszeres karbantartást igényel, hogy a lehető legjobban működjön. Ha szeretné elkerülni az energiapazarlást, gondoskodjon a robotjainak karbantartási programjáról.

A karbantartás során rendszeresen ellenőrizze és cserélje ki a kopott alkatrészeket, tisztítsa meg a mozgó alkatrészeket, és ellenőrizze, hogy a robot zavartalanul működik-e.

4. Engedélyezze az alvó üzemmódot

Meglehetősen új trend a robotikában a dinamikus energiagazdálkodási módok bevezetése az energiahatékonyság javítására azáltal, hogy biztosítják, hogy a robot csak akkor használjon energiát, amikor feladatot hajt végre.

Amikor a robot dinamikusan vált az üzemmódok között, mint például a működés, a készenlét és a hibernált állapot, kevesebb energiát tud felhasználni.

5. Használja az energiagazdálkodási rendszereket

Egyes modern robotok fejlett energiagazdálkodási rendszerekkel is rendelkeznek, amelyek jelentősen csökkenthetik az energiafogyasztást.

Csakúgy, mint az intelligens otthoni energiarendszerek, ezek is lehetővé teszik a robot számára, hogy nyomon kövesse az energiafelhasználását, és a lehető leghatékonyabb működéshez igazítsa működését.

6. A robotprogramozás fejlesztése

Robotja mozgásának programozásának fejlesztésével különféle módokon befolyásolhatja működését, hogy energiát takarítson meg.

A robot hatékonyságának javítása érdekében végrehajtható változtatásokra példa a sebesség minimalizálása a feladat lassan mozgó szegmensei során, valamint a pályák optimalizálása, így a robot csak annyit mozgat, amennyi szükséges ahhoz, hogy elérje a kívánt célt.

Egy jó offline programozási eszköz segíthet ebben. Egyes szoftvercsomagok még mesterséges intelligencia eszközöket is tartalmaznak. Például a RoboDK tartalmaz egy PRM mozgástervezőt, amely automatikusan megtervezi a mozgás optimális pályáját.

7. Válassza ki a megfelelő robotot

Fontos, hogy az adott feladathoz megfelelő robotot válasszuk ki. Például egy dedikált palettázó robot körülbelül 5-ször kevesebb energiát tud használni, mint egy többcélú, hasonló specifikációjú ipari robot.

Míg a többcélú robotok hasznosak lehetnek, néha a speciális vagy korlátozott célú robotok valójában energiahatékonyabbak.

8. A felhasználók oktatása

A robot felhasználóinak oktatása a robot hatékony működéséről és karbantartásáról egy másik kulcsfontosságú lépés az energiahatékonyabbá válás felé.

Tanítsa meg az embereknek, hogyan állítsák be megfelelően a robot paramétereit az optimális teljesítmény érdekében, és magyarázza el, hogy bizonyos mozgások hogyan befolyásolhatják a robot energiafelhasználását.

9. Csökkentse a súrlódást

A súrlódás és az ellenállás csökkentése a robot ízületeiben szintén segíthet csökkenteni az energiaveszteséget a mozgások során. Ez úgy működik, hogy csökkenti az egyes mozgásokhoz szükséges energiát, energiát és költséget takarít meg.

A robot ízületeiben kialakuló súrlódás csökkentésének módjai közé tartozik a megfelelő kenés, a rendszeres karbantartás, valamint a robot környezetének a súrlódásra gyakorolt ​​hatásának tudatosítása.

10. Válassza a Hatékony motorok és sebességváltók lehetőséget

Egyes robotcsuklókban lévő sebességváltók energiahatékonyabbak, mint mások. Ahol lehetséges, válasszon nagyobb hatásfokú motorral és sebességváltóval rendelkező robotokat.

Olcsó használt robotok könnyen beszerezhetők, és csábító lehetőséget jelenthetnek a robotrendszer kezdeti költségeinek csökkentésére. Bár ezek közül néhány rendben van, jobb lehet egy olyan ipari robotba fektetni, amelyet a maximális hatékonyságra terveztek.

11. Használjon regeneratív féket

A regeneratív fékek egyre népszerűbb technológiává válnak különféle alkalmazásokban, beleértve az otthoni járműveket is. Úgy működnek, hogy a mozgási energiát elektromos árammá alakítják, így fékezés közben energiát takarítanak meg.

Ipari robotokban is kaphatók. Például a Yaskawa nemrégiben kiadott egy sor regeneratív fékkel ellátott robotot.

12. Szerezzen be egy könnyebb robotot nagyobb teherbírással

Általános szabály, hogy gyakran célszerű a legkönnyebb robotot beszerezni, amely megfelelő teherbírással és specifikációkkal rendelkezik az adott feladathoz, mivel ez segít az energiafogyasztás csökkentésében.

Az ABB munkatársa, Michael Calardo az Automate számára írt cikkében megjegyezte, hogy a robotkarok tervezésének célja a súly és a hasznos teherbírás közötti arány javítása.

13. Vegye figyelembe a változó sebességű meghajtókat

A változtatható sebességű meghajtók (VSD) olyan technológia, amely segíthet csökkenteni az energiafogyasztást az ipari robotikában. Ezek csökkenthetik az energiafogyasztást, ha a motor fordulatszámát a termeléshez igazítják.

Az ipar energiafelhasználásának 65%-áért a motorok felelősek, így a VSD-kkel ellátott robotok használata jelentősen csökkentheti az energiaköltségeket.

14. Minimalizálja a gyorsulást

A Chalmers University of Technology kutatói felfedezték, hogy a robotrendszerek gyorsulásának csökkentése 30%-kal kevesebb energiafelhasználást eredményezhet.

Csak azokat a gyorsításokat és lassításokat használja, amelyek az adott robotfeladathoz szükségesek. Csak azért, mert a robot gyorsabban tud mozogni, még nem jelenti azt, hogy mindig kell.

15. Folytassa a fejlesztést a megfelelő szoftverrel

Végezetül nagyon fontos, hogy folyamatosan javítsa robotja programozását a megfelelő robotprogramozó szoftverrel. Ha elkötelezi magát a robot működésének folyamatos fejlesztése mellett, hozzájárulhat az energiafelhasználás folyamatos csökkentéséhez.

Ha követi ezeket a tippeket, hosszú távon energiafogyasztást és pénzt takaríthat meg. A megfelelő megközelítéssel ipari robotalkalmazása egyszerre lehet energiahatékony, és megfelel az Ön termelési követelményeinek.