17 ipari robotalkalmazás intelligens gyártók számára

Az ipari robotok az évek során egyre népszerűbbek a gyártási környezetben.

Mostantól különféle alkalmazások széles körére alkalmazhatja a robotokat, ezzel segítve a teljes gyártási és logisztikai folyamat hatékonyságának, konzisztenciájának és termelékenységének javítását. Fontos, hogy ismerje ezt az alkalmazási kört, hogy a legtöbbet hozza ki a robotautomatizálásból.

Ebben a cikkben a 17 leggyakoribb ipari robotalkalmazást vizsgáljuk meg, amelyeket a gyártók használnak, hogy az élen maradjanak.

Abc sorrendben felsorolva ezek a robotalkalmazások a következők:

1. Összeszerelés

Az összeszerelés magában foglalja az alkatrészek kombinálását egy teljes kész termék létrehozásához. Nehéz lehet a termékek kézi összeszerelése, mivel a megrendelések száma nő, és az összeszerelési műveletek nagyobb pontosságot igényelnek.

A robotok sok esetben tökéletes megoldást jelentenek az összeszerelési feladatokra. Még a legképzettebb emberi munkásoknál is pontosabbak és következetesebbek.

2. Vágás

A vágás magában foglalja egy alkatrész vagy anyagdarab feldarabolását a különféle vágószerszámok egyikével (pl. fűrésszel, lézerrel vagy nagynyomású vízzel).

Sok gyártó robotokat használ a vágási műveletek segítésére, vagy a teljes feladat önálló elvégzésére. A kézi vágáshoz képest javítják a vágás hatékonyságát és konzisztenciáját.

3. Rajz

A gyártás utolsó szakaszában gyakran használják a rajzot és a gravírozást. Nagyszerű módja annak, hogy a személyre szabottságot beépítse termékeibe.

A kézi rajzoláshoz képest a robotok sokkal konzisztensebb mintát tudnak létrehozni. Még olyan léptékű képeket is készíthetnek, mintha kézzel készítették volna őket.

4. Fúrás

A fúrás az a folyamat, amikor fúróval lyukakat hoznak létre az anyagokban. Például csavarok vagy más rögzítőelemek beillesztésére, vagy átjárók kialakítására a vezetékekhez.

A fúrás megerőltető és időigényes feladat lehet, ha kézzel végzik. Nehéz lehet egyenesen tartani a fúrót, és könnyen megsérülhet az anyag. A robotfúrás pontosabb, mint a kézi fúrás, és gyakran sokkal gyorsabb is lehet.

5. Ragasztás

A ragasztás során a termék egyes részeit össze kell ragasztani ragasztóval vagy más ragasztóval. Megvalósítható kézzel vagy automatizált gépek segítségével.

Valójában a robotragasztás előnyei közé tartozik a kevesebb ragasztópazarlás, a konzisztensebb ragasztás és a káros oldószereknek való kevesebb emberi expozíció.

6. Ellenőrzés

Az ellenőrzés magában foglalja a termékek ellenőrzését a gyártási folyamat végén. Ez biztosítja, hogy ne legyenek hibák, és hogy a termék megfelel az Ön minőségi előírásainak.

A robotellenőrzés a tökéletes megoldás az „ellenőrzési szűk keresztmetszet” megszüntetésére – ez egy gyakori helyzet, amikor a kész termékek az ellenőrzési folyamat miatt visszatartják a létesítmény elhagyását.

7. Gépi gondozás

A gépek karbantartása magában foglalja a berakodást, a kirakodást és a CNC gép üzemeltetését. Ez gyakran kézzel történik, de ez egy időigényes feladat, amely nem a dolgozói értékes idejének legjobb felhasználása.

Ehelyett egyszerűen programozhat egy robotot egy CNC-gép gondozására, lehetővé téve dolgozói számára, hogy nagyobb hozzáadott értéket képviselő feladatokra költözzenek.

8. Megmunkálás

A megmunkálás minden olyan eljárásra vonatkozik, ahol az anyagokat géppel méretre vágják vagy formázzák. Ez sok gyártó alapvető feladata.

Általánosságban elmondható, hogy a robotizált megmunkálás különféle előnyöket kínál a hagyományos CNC megmunkálással szemben, beleértve a nagyobb rugalmasságot és a nagyobb munkaterületet.

9. Marás

A marás egy speciális megmunkálási folyamat, amelyben forgó marószerszámokat használnak az anyag eltávolítására a munkadarabból. Akár vízszintes, akár függőleges irányban.

A robotmarás jelentős előnye azonban a hagyományosabb módszerekkel szemben, hogy nagyon összetett alakzatokat hozhat létre nagy pontossággal. Más szóval, egy robot szinte bármilyen irányba és irányba tudja mozgatni a marószerszámot.

10. Raklapozás

A raklapozás az a folyamat, amikor a termékeket vagy más tárgyakat raklapra helyezik szállítás, szállítás vagy tárolás céljából. A kézi raklapozás sok időt és erőfeszítést igényel, és jelentős fizikai veszélyekkel jár a dolgozókra, amikor ismétlődő mozdulatokat hajtanak végre.

A robotos raklapozás egyre népszerűbb feladat a gyártási környezetben. Ezenkívül a RoboDK Palletizing Plugin segítségével gyorsan és egyszerűen programozhatja a feladatot.

11. Szedés és elhelyezés

A szedés és kihelyezés nagyon gyakori feladat minden gyártási környezetben. Egyszerűen magában foglalja a tárgyak mozgatását, például a csomagolási feladatok során.

A robotos pick and place gyakran hatékonyabb, mint a megfelelő kézi eljárás. A robotok gyorsabban és pontosabban mozognak, mint az emberek. A feladat ismétlődő jellege ideális az automatizáláshoz.

12. 3D nyomtatás

Számos módja van a 3D nyomtatott alkatrészek gyártásának, de a legtöbb módszer rétegről rétegre készít háromdimenziós terméket. Bármely 3D nyomtatási eljárás előnye, hogy olyan összetett formákat hozhat létre, amelyek más gyártási módszerekkel lehetetlenek lennének.

A robotizált 3D nyomtatás még több előnnyel jár, mivel a robotok rugalmasabbak és sokkal nagyobb munkaterülettel rendelkeznek, mint a hagyományos 3D nyomtatók.

13. Termékteszt

A termékteszt a gyártási folyamat fontos lépése. Az ellenőrzéshez hasonlóan ez is segít annak biztosításában, hogy minden termék megfeleljen a vállalat minőségi előírásainak, mielőtt kiadná azokat az ügyfeleknek.

A robotok nagyban felgyorsíthatják a terméktesztelési folyamatot. Segíthetnek csökkenteni a kézi terméktesztelés során előforduló hibákat is.

14. Csavarozás

A csavarozás az a folyamat, amikor két anyagdarabot csavar vagy más menetes rögzítő segítségével rögzítenek egymáshoz. Sok gyártási környezetben ez a folyamat félig automatizált, mivel a kezelők csavarpisztolyt vagy anyafutót használnak.

A robotcsavarozás még több automatizálást kínál azáltal, hogy a teljes csavarozási folyamatot egy robotra bízza. Ez egy nagyon rugalmas megközelítés a csavarozáshoz.

15. Válogatás

A dolgozók jellemzően a termékek vagy egyéb cikkek válogatását végzik. Például szétválaszthatják a tételeket típus, méret, rendelési szám vagy más minőség szerint. Ez egy időigényes és fárasztó folyamat.

Ezért a robotok nagyszerű módot jelenthetnek az emberi munkásokra nehezedő nyomás egy részének enyhítésére. Még egyszerű érzékelőkkel is programozhat egy robotot különféle válogatási feladatokra.

16. Felületkezelés

A felületkezelés a termékek felületének simítására, polírozására vagy más módon történő előkészítésére szolgáló eljárások összességét jelenti. Ezt általában esztétikai okokból teszik, hogy javítsák az anyag tartósságát. Sőt, további feldolgozásra is fel lehet vele készíteni.

Röviden, a robotizált felületkezelés javíthatja a folyamat konzisztenciáját, valamint növelheti a hatékonyságot.

17. Hegesztés

Végül a hegesztés magában foglalja két anyagdarab összekapcsolását a számos hegesztési módszer egyikével. Ide tartozik az ívhegesztés, az ellenálláshegesztés vagy a gázhegesztés.

A robothegesztés kipróbált és bevált módszer a hegesztők rutin hegesztési feladataira fordított idő csökkentésére. Sok gyártó hiányt tapasztal a képzett hegesztőkből. A robot hozzáadása rendkívül értékes sok vállalat számára.

Amint látja, számos robotalkalmazás közül választhat.