Egyszerű robotkalibráció az optimális teljesítmény érdekében

A robot kalibrálása elengedhetetlen, ha optimális teljesítményt és pontosságot szeretne elérni. De hogyan kalibrálhatja egyszerűen robotját anélkül, hogy költséges és szükségtelen kalibrációs szolgáltatásokra pazarolja a költségvetését?

Megfelelő kalibrálás nélkül előfordulhat, hogy a robot nem úgy fog működni, ahogyan azt elvárná tőle. Szélsőséges esetekben akár önmagát vagy más objektumokat is károsíthat a munkaterületén.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet gyorsan kalibrálni bármilyen robotot egyszerű kalibráló eszközökkel, valamint bemutatjuk a robot megfelelő kalibrálásának előnyeit.

A megfelelő kalibrációs eszközökkel és folyamatokkal könnyen javítható robotja pontossága, miközben elkerülhető azok a gyakori hibák, amelyeket az emberek elkövetnek, amikor először kalibrálják robotjukat.

Mi az a Robot TCP kalibrálás és miért fontos?

A robotkalibráció az a folyamat, amely biztosítja, hogy a robot koordinátarendszere pontosan illeszkedjen a környezet koordinátarendszeréhez. Ez azért fontos, mert lehetővé teszi a robot számára, hogy pontosan navigáljon a munkaterületén belül meghatározott helyekre.

Pontos kalibrálás nélkül a robot a munkaterületen belül nem kívánt helyre költözhet, vagy ronthatja a feladat minőségét.

Mielőtt kiválasztaná az Önnek legmegfelelőbb lehetőséget, fontos, hogy megértse a robotkalibrálás két alapvető típusa közötti különbséget.

TCP vs teljes robotkalibráció: gyakori zavar

A RoboDK-nál a robothasználók gyakran fordulnak hozzánk robotkalibrációs szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérésekkel. Ez egy példa a teljes robotkalibrációra. Úgy tervezték, hogy kijavítsa magának a robotnak a gyártásában előforduló pontatlanságokat.

A legtöbb robotalkalmazásnál szükségtelen a teljes robotkalibráció. Csak akkor van rá szükség, ha a robotalkalmazása nagyon nagy pontosságot igényel.

Egy hasznosabb és szélesebb körben alkalmazható kalibrációs típus a Tool Center Point (TCP) kalibrálás. Ez azt jelenti, hogy gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb kalibrációs eljárást kell használni, hogy növelje a robot pontosságát az offline programozás során.

Pontos TCP-t végezhet készen kapható kalibráló eszközzel, vagy akár kalibráló eszköz nélkül is, ha nincs szüksége ilyen nagy pontosságra.

A megfelelően kalibrált robotok 3 lenyűgöző előnyei

Miért kalibrálja először robotja Szerszám-középpontját?

A megfelelően kalibrált robotnak van néhány lenyűgöző előnye. Ezeket az előnyöket még az egyszerűbb TCP-kalibrálási módszerekkel is elérheti, ha kész eszközöket használnak.

Íme az ilyen típusú kalibrálás használatának 3 előnye:

 1. Megnövelt pontosság az alkalmazáshoz – A programozási pontosság a TCP-kalibráció legfőbb előnye. Ha egy jól kalibrált robotot egy helyre irányít a munkaterületén, az pontosan arra a helyre fog költözni.
 2. Csökkentett kopás a robotszerszámokon – A folyamatfeladatoknál (ahol a robot közvetlenül a munkadarabon dolgozik) a pontos elhelyezés csökkentheti a szerszám szükségtelen kopását. Például a robotizált felületkezeléssel meghosszabbítja a csiszolóanyag élettartamát.
 3. A robot optimális használata – A dobozból kivett robotok nagy ismételhetőségűek (minden alkalommal ugyanarra a helyre mozognak), de alacsony a pontosságuk (nem a pontosan beprogramozott helyre mozognak). A TCP-kalibráció megbízható módja annak, hogy a robot nagy ismételhetőséget és pontosságot biztosítson.

Különféle robotkalibrációs megoldások és eszközök állnak rendelkezésre a piacon.

A megoldások 3 általános kategóriája a következő:

 1. Teljes körű robotkalibrációs szolgáltatás – A fentiek szerint erre a szolgáltatásra csak akkor van szükség, ha maximalizálni szeretné robotja pontosságát (pl. részletes összeszereléshez, pontos lézervágáshoz). A legtöbb robotalkalmazásnál ez szükségtelen.
 2. Lézeres nyomkövetők – Az egyik legpontosabb eszköz, amellyel robotja TCP-jét kalibrálhatja, a lézeres nyomkövető. Ez költséges lézeres nyomkövető hardver vásárlását vagy bérlését jelenti, de jó megoldás, ha a lehető legnagyobb TCP-pontosságra van szüksége anélkül, hogy a teljes kalibrációs szolgáltatást igénybe venné.
 3. Készen kapható kalibráló eszközök — Végül néhány TCP-kalibrációs megoldás egyszerű, készen kapható mérőeszközöket használ, mint például a TwinTool, amelyet alább mutatunk be.

Különféle tulajdonságokra kell gondolni, ha TCP-kalibrációs megoldást keres robotjához.

A következő tulajdonságok között kell gondolkodni:

 • Pontosság – Egyes kalibrációs megoldások pontosabbak, mint mások. Célszerű előre megadni a szükséges pontossági szintet, nehogy „elvakítsák” a megoldásszolgáltatók által megadott pontossági számok.
 • Ár – Az árak vadul változhatnak. Általában minél speciálisabb a hardver, annál magasabb a költség. A kész komponenseket használó megoldások általában költséghatékonyabbak, és a drágább megoldásokhoz hasonló teljesítményűek.
 • Kompatibilitás – Számos kalibrációs eszköz és megoldás csak bizonyos robotmárkákkal és -modellekkel kompatibilis. Ez kevésbé rugalmassá teszi őket, mint más megoldások.
 • Egyszerű használat – Egyes kalibráló eszközök használatához speciális ismeretekre és tapasztalatokra van szükség. Mások olyan egyszerűek, hogy szinte bárki használhatja őket.

Nyilvánvaló, hogy több lehetőség is van a robot TCP-jének kalibrálására.

De mi van akkor, ha csak egy gyors és egyszerű módot keres robotja programozási eszközeinek kalibrálására?

A TwinTool a mi megoldásunk az egyszerű robot TCP kalibrálására. Gyors, könnyen használható és pontos. Még ennél is fontosabb, hogy kompatibilis egy sor kész lineáris mérőeszközzel, amelyeket a robot TCP-helyének kalibrálására használ.

Ha többet szeretne megtudni a TwinTool-ról, tekintse meg termékoldalunkat.

Hogyan néz ki a kalibrálási eljárás a TwinTool segítségével?

A folyamat rendkívül egyszerű.

Mindössze 4 egyszerű lépés szükséges bármely robot TCP kalibrálásához:

 1. Válassza ki a robotját a támogatott robotok listájából. A TwinTool több mint 700 robotot támogat a dobozból, így az Ön robotja valószínűleg már benne van.
 2. Csatlakoztassa a robotját. A TwinTool szabványos USB-kapcsolatot használ.
 3. Csatlakoztassa a lineáris mérőérzékelőt. A megoldás a főbb márkák számos általános érzékelőjét támogatja.
 4. Helyezze a robotot az érzékelőhöz és indítsa el a kalibrálási eljárást. A TwinTool alkalmazás ezután végigvezeti Önt és a robotot az egyszerű kalibrálási folyamaton.