5 bevált módszer a műanyagiparban a robotok használatára

Szeretné javítani működésén egy robottal, de nem tudja, hol kezdje?

Mely alkalmazások lesznek a legjobbak az Ön vállalkozása számára?

Mely alkalmazások megbízhatóak a műanyagiparban?

Számos lehetséges robotalkalmazás hasznos lehet az Ön cége számára. Néha azonban nehéz lehet tudni, hogy jó döntést hoz-e, amikor új robotalkalmazáson gondolkodik.

Hasznos lenne látni olyan alkalmazásokat, amelyekről már bebizonyosodott, hogy működnek az Ön iparágában?

Mi tartja vissza a vállalatokat a robotok átvételétől a műanyagiparban

Az emberek gyakran fenntartásokkal kezelik a robotautomatizálást, különösen akkor, ha korábban még nem telepítettek robotokat a cégükben.

Még ha felismeri is, hogy egy robot milyen előnyökkel járhat vállalkozása számára, akkor is bizonytalan lehet. Lehet, hogy korlátozott hely áll rendelkezésre egy robot számára. Lehet, hogy aggódik amiatt, hogy nincs elég házon belüli robotkészsége. Vagy attól tart, hogy a robotok kiszoríthatják az embereket a munkahelyükről.

Mindezek az aggodalmak érthetőek. Ezek azonban nem mindig reálisak.

Manapság szinte minden feladatra és bármilyen igényre rendelkezésre állnak robotok. Léteznek olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy enyhítsd a legtöbb kételyed, amelyek jelenleg felmerülhetnek.

Hogyan változtatja meg a robotika a műanyagipart

Most, 40 évvel később, a robotok jól beváltak bizonyos műanyagipari vállalkozásokban, míg másokban kevésbé használják őket. Különösen azok a kisebb műanyagipari cégek, amelyek korábban kézi vagy offshore munkaerőre támaszkodtak, most felismerik a robotok használatának előnyeit működésük során.

5 bevált módszer a műanyagiparban a robotok használatára

Sok jó robotalkalmazás létezik, amelyeket bevethet egy műanyagipari vállalatnál. Valójában a legtöbb alkalmazás, amelyet ezen a blogon máshol említünk, ugyanúgy alkalmazható a műanyagokra, mint bármely más iparágra.

Íme azonban 5 gyakori alkalmazás, amely robotokat használ, néhány valós példával:

1. Fröccsöntés

A robotika gyakori feladata a fröccsöntés. Ez olyan lépéseket tartalmaz, mint a fröccsöntő géppel való interfész, a gép betöltése és a munkadarabok tisztítása a fröccsöntés után.

A svédországi Limac Formplast videója egy fröccsöntő robot példáját mutatja be. A cella egy ABB IRB 1600-at alkalmaz a fröccsöntési folyamat során számos feladat elvégzésére.

A videóban Anders Granstrand, az Animex integrációs vállalattól elmagyarázza, hogyan látják azt a tendenciát, hogy a kisebb cégek ilyen automatizálási megoldásokat alkalmaznak a műanyagiparban.

2. Fúvóformázás

Kapcsolódó alkalmazás a fúvóformázás. Ezt az eljárást többek között műanyag palackok készítésére használják, és a robotok jó megoldást jelentenek ezeknek a palackoknak a kezeléséhez a fúvóformázás befejezése után.

Ez a videó azt mutatja be, hogy egy ipari robotot egyedi végkiegyenlítővel nagy vizespalackok kezelésére használnak, miután fúvógépben formálták őket. Az ilyen alkalmazások megkímélik az emberi dolgozókat attól, hogy órákon át végezzenek visszavágó kézi munkát, ami megkíméli őket az ismétlődő terhelési sérülésektől (RSI).

3. Műanyag hegesztés

A robotok megbízható megoldást jelentenek számos különféle hegesztéshez, beleértve a fémek ponthegesztését és ívhegesztését. Egyaránt alkalmasak műanyaghegesztési eljárásokra, és sikeresen alkalmazzák őket különböző vállalkozásokban.

Ez a videó egy speciális műanyag hegesztési folyamatot mutat be, amelyet egy ipari robot hajt végre. Ez javítja a hegesztés minőségét és konzisztenciáját. Más típusú robothegesztéshez hasonlóan ez is csökkentheti a pazarlás mennyiségét.

4. Rendezés

Rengeteg elemet kell válogatni egy műanyaggyártó vállalkozásban. A robotok jó lehetőséget kínálnak a nagy mennyiségű termékek következetes válogatására, és nem kell túl sok helyet foglalniuk, ami gyakori probléma a műanyagiparban.

Ez a videó egy SCARA robotokat alkalmazó alkalmazást mutat be, amelyek kis helyigényük miatt népszerűek a műanyagiparban. Ez azt mutatja, hogy a frizbit kiszedik és szállítószalagra helyezik.

5. Festés

A festés sok műanyag terméknél szükséges munka. Ha robotosan hajtják végre, van néhány speciális követelménye. Például bizonyos típusú festéseknél gondoskodni kell egy olyan robotról, amely a gyúlékony porlasztott festék miatt robbanásbiztos. Emiatt léteznek a piacon erre a célra szolgáló festőrobotok.

Ez a videó egy robot spray-vel festett műanyag laptoptokokat mutat be.

Melyik robotfeladattal kezdjem és hogyan

Ez az 5 példa csak néhány a sok robotalkalmazás közül, amelyeket a vállalkozásában alkalmazhat.

De melyiket érdemes választani?

Célszerű olyan feladattal kezdeni, amelyet viszonylag egyszerűen telepíthet, és gyorsan megtérül a befektetés. Ettől kezdve áttérhet az összetettebb alkalmazásokra.

A megfelelő programozási rendszer kiválasztásával még könnyebbé teheti a telepítést. Egy jó robotprogramozó eszköz csökkenti a robot üzembe helyezésével töltött időt, és lehetővé teszi a robot programozásának frissítését még akkor is, ha nincs kiterjedt robottechnikai tapasztalata.

Elég rugalmas a robotprogramozás?

Mi van, ha valós időben, de offline programozási eszközökkel szeretné irányítani robotját?

Hogyan köthetsz össze olyan hardver- és szoftverelemeket, amelyek a dobozból kivéve nem működnek a robottal?

A programozó aljzatok megoldást jelenthetnek problémáira!

Mindezek az eszközök hasznosak lehetnek, de néha problémák merülnek fel…

Az eszközöket nem könnyű integrálni a robotba.

A gyártó által natívan nem támogatott szoftvereszközökkel nehéz zökkenőmentesen irányítani a robotot. A végén gyakran szerencsés vagy, ha az eszközökkel automatikusan létrehoz egy robotprogramot, amelyet aztán manuálisan átmásolhat a robot vezérlőjére.

És ha a funkcionalitást valós idejű vagy online programozáshoz szeretné használni, akkor elakadhat.

Mennyire rugalmas valójában a robotprogramozás?

A robotprogramozás közelmúltbeli fejlődése ellenére sok robot felhasználó küszködik a legtöbb programozási lehetőség rugalmatlanságával.

Úgy érzik, kötve vannak a robot vezérlőjének korlátaihoz. Úgy tűnik, hogy az egyszerű programozási lehetőségek vagy a fejlettebb funkciók elérhetetlenek.

Ha a robotgyártójuk nem biztosít funkciót, azt gondolják, hogy nem tudják használni.

De az igazság az, hogy a programozás rendkívül rugalmas lehet, függetlenül attól, hogy milyen robotmodellt használunk. Ha a megfelelő szoftveres „ragasztót” használja, szinte minden olyan szoftvereszközt összeragaszthat, amelyik tetszik.

A programozó ragasztó egyik létfontosságú típusa a programozó foglalat.

Hogyan segíthet a programozási socket?

A socketek programozása egy jól bevált módszer a kétirányú kommunikáció létrehozására a hálózat bármely két folyamata között. A programozók széles körben használják őket a hálózati programozásban, és rendkívül rugalmasak.

Ha a robotja csatlakoztatható a hálózathoz – és szinte mindegyik képes –, akkor nagy valószínűséggel használhatja a socket kommunikációt.

Hogyan működik a socket programozás

A socket alapvető funkcióit két programozási „csomópont” összekapcsolásával hajtják végre: egy kliens csomópontot és egy szerver csomópontot. A szerver „hallgat” a hálózaton keresztül érkező új információkra. Amikor a kliens elküld bizonyos információkat, a szerver megkapja ezeket az információkat, és felhasználhatja azokat.

Például előfordulhat, hogy a robot vezérlője szerverként működik, és figyeli a hálózattól érkező új utasításokat. A programja új pozíciót küld a robotnak. A vezérlő hallja ezt a pozíciót, és ennek megfelelően mozgatja a robotot.

A programozási aljzatok egyik nagy előnye, hogy rendkívül rugalmasak. Nem mindegy, hogy milyen típusú program küldi az információt, milyen programozási nyelven van megírva, vagy milyen típusú információt küldenek.

Hogyan hasznos a Socket programozása a robotikában?

Ez a rugalmasság azt jelenti, hogy szinte bármilyen szoftverelemet csatlakoztathat egymáshoz, és ezzel közvetlenül irányíthatja robotját.

Mozgásvezérlő algoritmust szeretne használni, de az nem érhető el az Ön által választott robotnyelven? Nem probléma, csak futtassa az algoritmust egy számítógépen, és küldje el az eredményeket a robotnak egy aljzaton keresztül.

Szeretné offline programozási eszközöket használni robotja valós idejű irányításához? Nem probléma, csak csatlakoztassa a szerszámot a robothoz egy aljzaton keresztül.

Olyan vég effektort szeretne vezérelni, amely natívan nem elérhető a robot vezérlője által? Nem probléma, csak küldje el a vezérlőparancsokat egy aljzaton keresztül.

Robotillesztőprogramok: Tökéletes példa a socketekre működés közben

A socketek használatának eredményeit láthatja, ha RoboDK-t használ robotja valós idejű vezérlésére.

Ezek az illesztőprogramok az offline programozási környezetet hatékony online programozási eszközzé varázsolják. Amikor mozgatja a robotot a szimulációban, a fizikai robot is mozogni fog.

Ez azt is jelenti, hogy a RoboDK által kínált összes extra fejlett funkciót valós időben is használhatja, beleértve a CAD/CAM beépülő moduljainkat, a mozgásvezérlő algoritmust, az ütközésészlelést stb.

Hogyan vezérelheti robotját programozói aljzatok segítségével

Az illesztőprogramok a socket-kommunikáció használatának egyik legegyszerűbb módja, és a RoboDK GUI-val és az API-val is használhatók.

A cikk írásakor éppen frissítettük a FANUC illesztőprogramunkat, és folyamatosan frissítjük őket, hogy lépést tudjunk tartani a legújabb változásokkal. Illesztőprogramjaink használatával elkerülheti, hogy újra fel kelljen találnia a kereket az általunk már megoldott funkciók megvalósításával.

Lehet, hogy nem is kell beírnia egyetlen kódsort sem!

Azonban mindig lehetősége van arra, hogy saját aljzatkommunikációt fejlesszen ki robotja számára, ha az jobban megfelel az Ön igényeinek. Ennek a programozási módszernek a rugalmassága azt jelenti, hogy bármit megtehet vele.