5 szakértői módszer a FANUC robot programozásához

Úgy döntött, hogy a FANUC robot a legjobb választás az Ön által választott alkalmazáshoz.

De mi a legjobb módja a FANUC programozásának?

Van valódi választása, vagy a gyártó által biztosított alapértelmezett opciót kell használnia?

Jellegzetes, élénksárga robotjaival a japán FANUC robotgyártó népszerű választás azok számára, akik robotautomatizálással szeretnének bővíteni vállalkozásukat.

Biztosítani szeretné, hogy a legtöbbet hozza ki a kiválasztott robotból… és ez azt jelenti, hogy a legjobb programozási módszert választja.

Miért korlátozó a FANUC programozásának alapértelmezett módja?

Feltételezheti, hogy a FANUC által biztosított alapértelmezett programozási módszert kell használnia. Ez egy általános feltevés; minden bizonnyal igaz, hogy sokan az alapértelmezett módszert használják FANUC robotjaik programozásához.

2 alapértelmezett programozási módszer létezik FANUC robottal.

Ezek:

  1. TP – Ezt a nyelvet használják a FANUC tanító medálok. A tanítási függővel szerkeszthetők, és bináris fájlként tárolhatók.
  2. Karel – Ez egy Pascal-eredetű programozási nyelv (mint sok ipari robotnyelv). Ezzel szövegszerkesztővel programozható a robot.

Ha Ön vagy a csapatában valakinek van Karel programozási tapasztalata, vagy ha van tapasztalata a FANUC tanmedálok használatában, ezek a programozási módszerek életképes megoldást jelenthetnek az Ön számára.

A robotok programozásának alapértelmezett módszereit azonban gyakran sokkal nehezebb használni, mint kellene. Hiányzik a többi programozási módszerrel együtt járó hatékony funkcionalitás is.

Előfordulhat, hogy hiányzik az intuitívabb, erőteljesebb programozás, ha csak az alapértelmezett opciót választja.

5 szakértői módszer a FANUC robot programozásához

A robot programozásának legjobb módja az, amelyik a lehető legteljesebb mértékben használja meglévő készségeit. Olyan, amely lehetővé teszi a robot összes szükséges képességének elérését.

Íme 5 nagyszerű módszer FANUC robotjának programozásához; olyan módszerek, amelyek a legjobban hasznosítják képességeit és a robot képességeit:

1. A Teach Medállal

Természetesen a robotok alapértelmezett programozási módját széles körben használják a FANUC programozás szakértői. A robothoz mellékelt betanító medál lehetővé teszi, hogy hozzáférjen a robot alapvető funkcióihoz.

A függő programozás tanítása sok munkával jár; gombnyomás, a menükben való navigálás, és a robot szemmel a kívánt pozíció felé lökése (ez a „kocogásnak” nevezett technika). Bármilyen ésszerű méretű és bonyolultságú program elkészítése hosszú folyamat. Hasonlóan fáradságos folyamat a program későbbi módosítása.

A függő programozás tanítása hatékony lehet a megfelelő kezekben. A fő probléma azonban az, hogy ez egy online programozási módszer, amely sokáig tart. Ez azt jelenti, hogy a robotot ki kell kapcsolni az újraprogramozáshoz, ami rontja a termelékenységét.

2. Szöveg alapú offline programozással

Csökkentheti az online programozás negatív hatásait, ha helyette offline programozást használ FANUC robotjával. Ez azt jelenti, hogy a programot számítógépen hozza létre. Ezt követően a robot vezérlőjéhez küldheti, ha elkészült.

Az offline programozás legkezdetlegesebb formája a program kódolása egy szövegszerkesztőben; a FANUC Karel programozási nyelvével. Ehhez azonban nagy tapasztalattal kell rendelkeznie a FANUC robotok programozásában. Nincs semmilyen lehetőség a program hibakeresésére. Ennek eredményeként a fizikai roboton a hibakeresési fázis hosszabb lesz, és hasonló késéseket okoz az online programozáshoz.

3. Grafikus offline programozással

FANUC robotja offline programozásának jobb módja a dedikált offline programozó szoftver használata. Ez lehetővé teszi a robot programjának létrehozását és hibakeresését. Ezt megteheti egy grafikus szimulátor segítségével, mielőtt ki kellene vonnia a robotot a gyártásból.

Természetesen néhány offline programozási eszköz könnyebben használható, mint mások. Például a RoboDK egy offline programozási és szimulációs szoftver, amelyet bárki használhat, robotikai tapasztalat nélkül is.

A RoboDK intuitív grafikus felületet biztosít, és extra lehetőségeket hoz a robotprogramozásba. Ezek nem állnak rendelkezésre olyan hagyományos módszerekkel, mint pl. dedikált megmunkáló varázsló, 3D nyomtatási képesség és még sok más.

4. Kedvenc programozási nyelvével

Ha Ön tapasztalt programozó, de nincs különösebb tapasztalata a FANUC-okkal vagy a robotikával kapcsolatban, akkor felmerülhet a kérdés, hogy be tudja-e programozni a robotját kedvenc nyelvén.

A múltban ez nehéz lett volna, mivel burkolókönyvtárakat és esetleg hálózati kommunikációs könyvtárakat kellett volna létrehozni a robot vezérlőjével való interfészhez. Most azonban ez lehetséges és egyszerű is.

A RoboDK segítségével számos magas szintű programozási nyelv bármelyikét használhatja a FANUC programozásához. A programot offline is tesztelheti a szimulátorban, mielőtt a robothoz tenné.

5. Kézi szondával

Mind a négy korábbi módszer magában foglalja a geometria és a robotprogramozás legalább némi megértését. Akár grafikus offline szoftverrel is, ahol a grafikus szimulációban körbehúzhatja a robotot. Még mindig át kell gondolnia, hogy a szimulált környezet hogyan viszonyul a valós környezethez.

Mindezek mellett van még egy szakértői módszer a FANUC robot programozására, amely még könnyebben használható, mint az összes többi.

A RoboDK TwinTrack segítségével egyszerűen elkészítheti a programot úgy, hogy egy kézi szondával követi a robot kívánt mozgását. Ezután a robot pontosan azt a mozgást játssza le. A TwinTrack az offline programozással is kompatibilis, így nem kell befolyásolnia a robot termelését.

Mi a legjobb módja a FANUC robot programozásának?

Tehát ezek közül a programozási módszerek közül melyik lesz a legjobb az Ön számára?

Mint említettük, a legjobb programozási módszer az, amely a legjobban használja ki meglévő programozói készségeit, és lehetővé teszi a robot legtöbb képességének elérését.

Természetesen a FANUC robotokhoz tartozó alapértelmezett módszer megfelelhet ezeknek a feltételeknek.

A cikkben felsorolt ​​többi lehetőséggel könnyebben érheti el a hatékonyabb funkciókat. Nem kell folyamatosan nyomkodnia a gombokat a robot tanító medálján, és nem kell csomót kötnie a Karel programozási nyelvvel.