Az ideális társalgási AI kiválasztása – Voicebots vs Chatbots?

Azt fontolgatja, hogy chatbotokat és voicebotokat használ a támogatási folyamat felerősítésére? És azon töpreng, melyik illik a legjobban az Ön vállalkozásához és csapatához is? Olvass tovább!

A mesterséges intelligencia kétségtelenül a 21. század technológiai fejlődésének egyik sarokköve. A technológia az intelligens hangszóróktól az önvezető autókig mindent megerősít. Szépsége abban rejlik, hogy képes folyamatosan tanulni és megtanítani magát a különböző helyzetekhez való alkalmazkodásra, ezáltal önállósítja magát.

A mesterséges intelligencia gyors ütemben növekedett az elmúlt évtizedben, az elfogadás pedig gyorsan emelkedett. A Deloitte mesterséges intelligenciáról szóló jelentése szerint a vállalkozások 75%-a hamarosan mesterséges intelligenciával hajtott technológiákba fog beruházni.

A mesterséges intelligencia egyik olyan alkalmazása, amely alapjaiban változtatta meg üzletvitelünket, az AI-asszisztensek használata, amelyek automatizálhatják a feladatokat. A chatbotok és a voicebotok nagyszerű példái az AI-alapú technológiának. Ezek a remek robotok különbséget jelenthetnek a nagyszerű vásárlói élmény és a szörnyű élmény között.

A társalgási mesterséges intelligencia nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba lépjen az ügyfelekkel, és optimalizálja ügyfélszolgálati folyamatait a hatékonyabb működés érdekében. A Juniper Research becslése szerint a hangasszisztens-alapú tranzakciók száma 320%-kal nő 2023-ra, és eléri a 19,4 milliárd dollárt!

Ebben a blogban lebontjuk a voicebotok és a chatbotok közötti főbb különbségeket, hogy megalapozott döntést hozhasson arról, hogy a kettő közül melyik az ideális vállalkozása számára.

A voicebotok és chatbotok mögött meghúzódó technológia – természetes nyelvi feldolgozás (NLP) és automatikus beszédfelismerés (ASR)

Mielőtt belemerülnénk a voicebot vs chatbotba, beszéljünk a szembetűnő hasonlóságról mindkettőben. Arról beszélünk, hogy mi zajlik a színfalak mögött, amikor egy voicebottal vagy egy chatbottal – NLP-vel – kapcsolatba lépünk. A voicebot esetében a technológia egy lépéssel tovább megy az ASR-rel.

Az NLP egy olyan technológia, amely az AI erejét kihasználva lehetővé teszi a számítógépek vagy robotok számára, hogy zökkenőmentesen kommunikáljanak az emberekkel a természetes nyelv használatával. Az NLP piaca 2017-ben várhatóan 14-szeresére fog nőni 2025-re, ahogy egyre több befektetés érkezik az élvonalbeli technológiába.

Az NLP a következőképpen működik: Összehasonlítja a bemenetet azzal a nagy adatkészlettel, amelyre betanították a beszédrészek azonosításához, és kisebb töredékekre bontja. Ezt követően elemzi, hogy a bemenet különböző részei hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, hogy értelmet nyerjenek. A természetes nyelvi megértés (NLU) az NLP egy részhalmaza, amely lehetővé teszi a számítógép számára, hogy megértse az üzenetek mögött rejlő szándékot, és intuitívabb legyen.

Míg az NLP mind a voicebotokat, mind a chatbotokat segíti, a hangalapú mesterséges intelligencia emellett automatikus beszédfelismerést (ASR) használ, hogy az összetett emberi beszédet törtrészekre bontsa, amelyeket az algoritmus könnyen felhasználhat és megérthet. (Olvassa el még: A legfontosabb beszédfelismerési kihívások és azok megküzdése)

Tehát mi különbözteti meg a chatbotokat és a voicebotokat?

Voicebotok vs chatbotok – mi különbözteti meg őket egymástól?

Az AI-asszisztens webhelyén történő telepítése csodákat tehet az ügyfélélménnyel, segíti a támogatási csapatot a nagy hívásmennyiségben, és éjjel-nappal kiszolgálja az ügyfeleket leállás nélkül. Felmerül azonban a kérdés, hogy a kettő közül melyiket részesítse előnyben vállalkozása számára? A fő különbség a voicebotok és a chatbotok között az, hogy a voicebotok hangparancsokra vagy utasításokra működnek, míg a chatbotok nem.

Vessen egy pillantást mindkét társalgási AI-bot által az asztalra kínált erősségekbe.

Miért érdemes a voicebotot fontolóra venni?

1. Gyorsan kommunikáljon a hangjával

A voicebotokkal egyszerűen csak beszélve kommunikálhat az AI-val. A Voicebotok ideálisak minden demográfiai és korcsoportos ember számára. A könnyű használhatóság még azok számára is egyszerűvé teszi a bot használatát, akik nem különösebben járatosak a technológiában, és ennek ellenére nagyszerű tapasztalatokkal rendelkeznek.

2. Lebilincselőbb ügyfélélmény

A Voicebotok úgy működnek, mintha egy telefonhíváson keresztül beszélnének valakivel, akárcsak egy szám tárcsázása a telefonon vagy a WhatsApp-on. Az elkötelezettség és a kommunikáció következetességének növekedése kiemelheti webhelyét a versenytársak közül az ügyfélélmény tekintetében. Lehet, hogy interakcióba lép az MI-vel, hogy megtudja, hogyan reagál az Ön által mondottakra. A humor és más lebilincselő tartalmak használatára is kiképezhető.

3. Szélesebb integráció

Könnyedén integrálhatja voicebotját a CRM-mel, vagy akár intelligens hangszórókon keresztül is elérhetővé teheti, így ügyfelei közvetlenül, zökkenőmentesen beszélhetnek a mesterséges intelligencia-hangrobottal, akár otthonukból is. Ez ismét vonzóbb és zökkenőmentesebb ügyfélélményt biztosít. A Juniper Research becslése szerint a hangasszisztens-alapú tranzakciók száma 320%-kal nő 2023-ra, és eléri a 19,4 milliárd dollárt! Ez a gyors bevezetés a jövőben még több integrációs lehetőséget kínál majd a voicebotok számára.

Most ügyet kell vetni a chatbotokra

1. A nemlineáris felhasználói utak útmutatója

A chatbotok kiválóan alkalmasak összetett csevegési folyamatok kezelésére. Ideális nemlineáris felhasználói utazásokhoz, ahol a chatbot számos olyan lehetőséget jelenít meg, amelyekre nem kell emlékezni. A chatbotok felhasználóbarát felületekkel egyszerűsítik a bonyolult használati eseteket.

2. Könnyebb edzeni

A chatbot betanítása sokkal könnyebb, mint egy voicebot. A hangadatokhoz képest nagyobb szövegalapú adatkészletek állnak rendelkezésre. A felhasználók általában hosszabb mondatokat beszélnek hangrobotok használatakor, és rövidebb mondatokat írnak be a chatbotokon. Egy másik kritikus tényező, hogy a chatbotok elsősorban a szavak megválasztására támaszkodnak a felhasználó megértéséhez. Másrészt a voicebotoknak figyelembe kell venniük a modulációt, a hangszínt és más beszélt nyelvi tényezőket is.

3. Tegyen többet az audiovizuális médiával

A chatbotok nem csak szöveggel, hanem audiovizuális médiával is tudnak kommunikálni, mint például képek, videók, GIF-ek és még sok más! Ez gazdagabbá és vonzóbbá teheti az élményt, de a voicebotok az audioalapú médiára korlátozódnak.

A lényeg – voicebotok vagy chatbotok?

Erre a kérdésre nincs mindenki számára megfelelő válasz. Ha kíváncsi arra, hogy melyik a jobb a chatbotok és a voicebotok között – ez attól függ, hogy mi működik a legjobban ügyfelei számára, és hogy milyen problémákat szeretne megoldani.

Kiváló módja annak, hogy megtalálja vállalkozása számára a megfelelő helyet, ha megtalálja az átfedést vállalkozása és felhasználói céljai között. Egyéb megfontolások közé tartozik a továbbítandó információ mennyisége, a használható médiák típusai, valamint az, hogy a felhasználói út lineáris vagy nemlineáris-e.