6 trükk a Python robotprogramozáshoz

Ha Ön a Python programozási nyelv rajongója (és ki nem?), akkor felmerülhet a kérdés, hogy használhatja-e ipari robotja programozására.

De egyáltalán lehet Pythonnal programozni egy ipari robotot? Vagy a nyelv csak hobbi vagy kutatási célokra alkalmas? És vannak trükkök a Python robotprogramozás javítására?

A Python a robotprogramozás egyik legnépszerűbb programozási nyelve… de csak nagyon gyakori a Python használata a kutatási beállításokban. A Python azonban ipari környezetben is használható.

A Python ipari robotikában való használatának előnyei és hátrányai is vannak, csakúgy, mint a többi programozási nyelv esetében. Az előnyök közé tartozik a könnyű tanulás, az erős felhasználói bázis és a nyelv rugalmassága. A hátrányok közé tartozik a robotvezérlők általi natív támogatás hiánya és az ipari környezetben való hagyományosan korlátozott használat.

Az előnyök egyre inkább meghaladják a hátrányokat, különösen, ha jó robotprogramozó szoftvert használ.

Van néhány egyértelmű lépés, amelyet megtehet Python robotprogramozásának javítására.

A Python nem csak kutatóknak és amatőröknek való?

Azt gondolhatnánk, hogy a Python csak kutatásra vagy hobbirobotikára alkalmas, tekintve, hogy ezeken a területeken elterjedt. Minden bizonnyal népszerű programozási nyelv a kutatók és amatőrök körében!

A Pythont gyakran az egyik legkönnyebben megtanulható programozási nyelvnek tartják. Ez az oka annak, hogy olyan gyakori a hobbi alkalmazásokban. A nyelv jelentős előnye, hogy mindenütt megtalálható, egyszerű, és az olvashatóságot szem előtt tartva tervezték.

A robotika világában gyakran látjuk a Python robotprogramozást a ROS szoftver (ami a Robot Operating System rövidítése) összefüggésében. Ez egy nyílt forráskódú robot köztes szoftver, amelyet a kutatók széles körben használnak. C++ és Python programozási nyelven is meg van írva (és egy kicsit Lisp-ben is).

De az, hogy a Python népszerű a kutatási alkalmazásokban, még nem jelenti azt, hogy az is csak nekik megfelelő.

Ha ipari környezetben programoz robotokat, ugyanazokat az előnyöket élvezheti ez a könnyen elsajátítható és könnyen használható nyelv.

Miért fontos a megfelelő Python Robot Framework használata?

A kihívás az, hogy a legtöbb ipari robot natívan nem támogatja a Pythont. Olyan robotprogramozási keretrendszert kell használnia, amely le tudja fordítani a Python programozását egy olyan nyelvre, amelyet a robot megért (általában a gyártó saját nyelvére).

A ROS rajongói megoldást javasolhatnak a ROS Industrial használatára az ilyen alkalmazásokhoz. Ez a ROS kiegészítője, amely kiterjeszti a képességeit az ipari alkalmazásokhoz.

A probléma? A ROS Industrial alkalmas lehet bizonyos ipari alkalmazásokra… de ez nagyon bonyolult!

A ROS használatának elsajátítása könnyen hónapokat vesz igénybe. Ha egyszerűen, intuitív módon szeretné programozni ipari robotját Pythonban, a ROS bármely verziójának használata túlzás.

Sokkal jobb olyan robotprogramozási keretrendszert használni, amelyet kifejezetten ipari robotalkalmazásokhoz terveztek. Olyan, amely natívan támogatja a Python programozást, például a RoboDK-t.

6 kis trükk a Python robotprogramozás fejlesztéséhez

Hogyan biztosíthatja, hogy a legtöbbet hozza ki Python robotprogramozásából?

Íme 6 hasznos kis trükk, amellyel javíthatja programozását:

1. Ipari célú robotprogramozási szoftver használata

Mindenekelőtt az Ön által választott robotprogramozó szoftver nagy hatással lesz a sikerére. Ha a megfelelő szoftvert választja, a robot Pythonban történő programozása rendkívül egyszerű lesz.

Válasszon olyan robotprogramozó szoftvert, amelyet kifejezetten ipari felhasználásra terveztek. Olyan, amelynél már több ezer felhasználó használja ipari alkalmazásokhoz.

2. Ismerkedjen meg a Python API-val

Ha Pythonban szeretné programozni a robotját, ezt többféleképpen is megteheti. A RoboDK-ban Python-szkriptet írhat a grafikus szoftveren belül, vagy használhatja a Python API-t.

Az API-nkat széles körben használják tapasztaltabb felhasználóink. Bár csábító lehet a RoboDK grafikus programozási felületével kezdeni, sokkal jobban elsajátíthatja a Python robotprogramozást, ha az API-t használja.

3. Használjon jó szerkesztőt a robotprogramozáshoz

A programozás mindig könnyebb, ha gyorsan szerkesztheti robotprogramja fájljait. Emiatt az olyan egyszerű szövegszerkesztők, mint a Jegyzettömb, a TextEdit vagy ezzel egyenértékűek, nem működnek.

A RoboDK-t például a nagyon népszerű VSCode kódszerkesztő támogatja. Ez olyan funkciókat tartalmaz, mint a szintaxis kiemelése bizonyos robotmárkákhoz, és lehetővé teszi egy robotprogram létrehozását egy gombnyomással.

4. Ellenőrizze a kimenetet a Robot Simulatorban

Amikor Pythonban programozza a robotját, szöveges fájlt fog szerkeszteni. De mindig fontos észben tartani, hogy utasításokat készít egy fizikai robot számára.

Amikor új funkciót hoz létre a robotprogramjában, ellenőrizze a kimenetet a RoboDK 3D szimulátorában. Ez segít abban, hogy a program a kívánt módon működjön a robot hardverén.

5. Hozzon létre saját beépülő modulokat és alkalmazásokat

Ha elégedett a Python robotprogramozással, a következő lépés az, hogy elkezdi kódolni saját beépülő moduljait és alkalmazásait. Ezek önálló programok, amelyek extra funkcionalitást adnak a RoboDK felületéhez, még hatékonyabb robotprogramozást tesznek lehetővé.

Nemrég frissítettük a RoboDK App Loader-jét, hogy még egyszerűbbé tegyük a szoftver saját kóddal történő bővítését.

Végül ne feledje, hogy a programozás mindig könnyebb, ha más emberek segítségével csinálja. Nem kell egyedül megtanulnia Python robotprogramozást.

A programozási kérdések egyik nagyszerű forrása a RoboDK fórum. Van egy dedikált vitafórum a Python API-hoz, ahol kérdéseket tehet fel, vagy böngészhet a többi felhasználó által már feltett kérdések között.

Hol indítsa el Python robotprojektjét

Mi legyen az első lépése, ha el akar kezdeni egy robot programozását Python segítségével?

Gyakran hasznos, ha egy robotprogramozási projekt példáját látjuk működés közben. A RoboDK-hoz tartozó néhány példa Python-szkripteket használ az alapvető vizuális utasítások helyett.

Ilyen például a projekt „Példa 7c Script curve követi az egyéniséget.” Ezt és még sok más példaprojektet a RoboDK telepítésének példamappájában találhat.