Automatizálás a sor végén: Hogyan alkalmazzunk robotokat

Gyártóként jó eséllyel legalább a gyártósor automatizálásán gondolkodik. A gyártósor vége ideális szakasz a robotok használatához… de mi a legjobb módja a sorvégi automatizálás hozzáadásának?

Az automatizálás a sor végére felgyorsíthatja a termelést, csökkentheti a szűk keresztmetszeteket, és elősegítheti a teljes működés jobb konzisztenciáját.

Mely feladatok tekinthetők a sor végének? Ez attól függ, hogyan kategorizálja őket. De számos gyakori feladat jól illeszkedik a robotautomatizáláshoz.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a vállalatok miként alkalmazzák gyakran a végponti automatizálást, és segít eldönteni, hogy ez megfelelő-e az Ön vállalkozása számára.

Mi a sor vége a gyártásban?

Nem, a „sor vége” nem egy olyan vállalat leírása, amely nem jutott túl a 2020-as globális világjárványon.

Míg a „sor vége” kifejezést gyakran átvitt értelemben használjuk, hogy olyasmit jelentsünk, ami már nem működik, addig a gyártásban ennek pozitívabb jelentése van.

A létesítményen keresztüli folyamatok összefüggésében a „sor vége” minden olyan folyamatot jelent, amelyet közvetlenül azelőtt hajt végre, hogy a termékek elhagyják a létesítményt.

Csomagszállítás, csomagszállítási rendszer koncepciója, kartondobozok futószalagon a raktárban. Raktár kartondobozokkal belül raklapállványokon. Hatalmas modern raktár. 3D-s illusztráció

Nincs szigorú elhatárolás aközött, hogy egy folyamat a sor végének számít-e vagy sem. Példa erre a csomagolás. Mondhatnánk, hogy minden csomagolási lépés a sor végét jelenti. Vagy fontolóra veheti az elsődleges csomagolást (ahol a „nyers” termékei az első csomagokba kerülnek) egy korábbi folyamatnak, de mondjuk a raklapozást a folyamat végének.

Miért használnak a vállalatok az automatizálást a sor végén?

A sorvégi automatizálás piaca jelenleg jelentősen növekszik. Különösen az ázsiai-csendes-óceáni országok, például India, Kína és Malajzia vállalatai alkalmazzák gyorsan ezt a fajta automatizálást a munkaerőhiány leküzdésére és költségeik optimalizálására.

Néhány jó ok, amiért fontolóra veheti a sorvégi automatizálás hozzáadását:

  • Lehetővé teszi, hogy könnyebben alkalmazkodjon a változó piaci igényekhez.
  • Jobban kihasználja a munkaerőt és a képességeiket.
  • Megakadályozza, hogy a sor vége szűk keresztmetszet legyen, ami javítja általános termelékenységét.
  • Egyenletes ütemet állít be a teljes termelési munkafolyamathoz.
  • Versenyképes marad. Versenytársai valószínűleg már a sorvégi automatizálást használják.

A vonalvégi automatizálási megoldások 5 típusa

A robotautomatizálást a sor szinte bármely végére alkalmazhatja. Gondoljon azokra a feladatokra, amelyek jelenleg szűk keresztmetszeteket okoznak az Ön vállalkozásában, vagy azokra, amelyekre nehezen talál embereket, akiket elvégezhet.

Íme 5 feladat, amelyeket gyakran sorvégnek tekintenek, és tökéletesek a robotok számára:

1. Ellenőrzések

Az ellenőrzés létfontosságú lépés a termékek magas minőségének biztosításához. A probléma az, hogy az ellenőrzés sok időt vesz igénybe, késlelteti a szállítást és „az ellenőrzési szűk keresztmetszetet” okozza.

Az ellenőrzésnek számos formája van, az alapvető vizuális ellenőrzéstől a 3D szkennelésig. A robotok hozzáadása csökkenti a késleltetést, és lehetővé teszi az ellenőrző mérnökök számára a termékek gyorsabb feldolgozását.

2. Termékteszt

Egy másik minőségbiztosítási feladat, a terméktesztelés, ahol Ön aktívan teszteli termékeit hibáira. A gyakori feladatok közé tartozik a gombok és felhasználói felületek tesztelése, a burkolatok stressztesztje és a funkcionális tesztelés.

Ebben a kategóriában elterjedt robotalkalmazás az elektronikus termékteszt.

3. Csomagolás

Különféle típusú csomagolási feladatokat találhat a sor végén. Ezeket gyakran elsődleges, másodlagos és harmadlagos csomagolási műveletekre osztjuk.

A robotautomatizálás tökéletes a csomagolási feladatokhoz, és az egyik legnépszerűbb alkalmazási terület a gyógyszeriparban, többek között más iparágakban.

4. Címkézés

A címkézés gyakran szükséges lépés, mielőtt elküldhetné termékeit az ügyfeleknek. A kézi címkézési folyamatok azonban gyakran lassúak, nem hatékonyak és hajlamosak a hibákra.

Az automatizált címkézés tökéletes megoldás a sorvégi címkézés minőségének és sebességének javítására. Lehetősége van a hagyományos címkézési automatizálásra és a rugalmasabb robotcímkézésre.

5. Raklapozás

A raklapozás gyakran a sor művelet utolsó végét jelenti, mielőtt a termékek elhagyják a létesítményt. Ez magában foglalja a csomagolt tételek elrendezését és raklapokra helyezését.

A raklapozás jelenleg rendkívül népszerű robotautomatizálási feladat. Ez egy unalmas és ismétlődő feladat, amely nehéz tárgyak emelésével jár. Ennek eredményeként káros az emberre, de tökéletes egy robot számára.

A RoboDK palettázó beépülő modullal minden eddiginél egyszerűbb programozni a robotját egy raklapozási feladatra.

Milyen típusú vonalvégi automatizálás a legjobb az Ön számára?

Melyik végfeladatot kell automatizálnia a vállalkozásában?

Először is jó ötlet azonosítani azokat a szakaszokat a sor végén, amelyeknél a legjobban hasznot húznák a fejlesztések. Vannak olyan feladatok, amelyek gyakran késleltetik termékei elhagyását a létesítményben?

Kérdezze meg csapattagjait, hogy mely feladatokat nem szeretik a legjobban elvégezni. Ezek kiváló jelöltek lehetnek a robotautomatizáláshoz. Az emberek örömére szolgál majd, ha többé nem kell saját maguknak elvégezniük ezt a feladatot, és nagyobb valószínűséggel fogadnak majd lelkesedéssel egy robotot.

Példa: Az első sorozatvégi csomagolási automatizálás

Jó példa a sorvégi automatizálás értékes első feladatára a csomagolás.

Robotalkalmazásként a csomagolási feladatok gyakran a „válogatás és elhelyezés” kategóriájába tartoznak. A robot felvesz egy tárgyat a munkaterületének egyik részéből, és áthelyezi a másikba.

A Pick and place feladatokat nagyon könnyű bevetni egy robottal. Ugyanahhoz a robotfeladathoz további folyamatokat is hozzáadhat, például címkézést és követést.